TERIMA KASIH

MTMR

Wednesday, November 13, 2013

Hudud sistem perundangan Islam yang adil

 
Masyarakat perlu diberi kefahaman jelas mengenai hukuman bersifat mencegah, mendidik

Pengumuman oleh kerajaan Brunei Darussalam berkenaan pelaksanaan hukum hudud di negara berkenaan menimbulkan pelbagai reaksi di rantau ini dan seluruh dunia. Hudud telah lama menjadi polemik dan perbahasan pakar perundangan syariah.
 
Malah, perbincangan mengenai hudud telah mengundang masuk campur golongan bukan Islam yang turut berbahas mengenainya. Hudud sejak sekian lama dimomokkan sebagai undang-undang lapuk, tidak sesuai suasana masa kini dan ada mengatakan ia kejam serta memberi kesan negatif kepada sektor pelancongan.

Hukum hudud disebut jelas dalam al-Quran dan Sunnah. Setiap Muslim mesti mempercayainya kerana keraguan terhadap wujudnya arahan mengenai hukum hudud dikhuatiri akan membatalkan akidah.

Apabila menyebut hudud, tergambar potong tangan atau hukuman rejam. Penyokong hudud juga menjadi pendesak yang radikal dan pada satu ketika timbul isu kafir mengkafir kerana kegagalan menjalankan hukum hudud oleh sebahagian golongan. Hudud dilabel setengah pihak sebagai ekstrim.

Hudud ialah pelaksanaan undang-undang Islam, termasuk yang telah dinyatakan secara jelas dalam al-Quran dan hadis Rasulullah SAW. Islam adalah cara hidup begitu juga perundangan Islam yang menjadi peraturan dalam menjalani kehidupan.

Memahami hudud memerlukan kita mendalami semua aspek berkaitan perundangan Islam termasuk aspek pembuktian, cara menjalankan hukuman, rasional undang-undang, hikmah serta pengajaran daripadanya untuk mengelakkan salah faham terhadap hukum telah ditetapkan oleh Allah SWT.

Hari ini, ramai orang yang mengkritik pemotongan tangan untuk pencuri atas dasar ia dilihat sebagai kejam dan ganas, tetapi tidak memahami maksud jenayah mencuri serta kesannya kepada masyarakat. Apa lagi mengetahui falsafah kepada hukuman itu.
Sejarah perundangan dan hukuman jenayah telah menyaksikan pindaan undang-undang yang lebih keras apabila kes jenayah meningkat dan falsafah pindaan itu untuk mencegah kejadian jenayah terus dilakukan berulang-ulang.

Dalam Islam, hukum yang dilihat keras bertujuan untuk pencegahan dan pendidikan bukan hendak menonjolkan mengenai hukuman itu semata-mata, tetapi bagaimana sistem perundangan adil terutama dari segi pembuktian perlu dipatuhi untuk memastikan hanya penjenayah sebenar dihukum.

Oleh itu, undang-undang yang ditetapkan oleh Allah SWT tidak perlu ditakuti melainkan kita memang merancang untuk melakukan jenayah. Sebaliknya, ia perlu difahami dan dilaksanakan seperti mana dianjurkan.

Justeru, sebelum hukum hudud dijalankan, masyarakat perlu mendapat kefahaman jelas mengenai pelaksanaannya dan sedar bahawa ia adalah sebahagian daripada agama Islam. Jangan hanya tahu mengkritik saja.

Hukum hudud disebut jelas dalam al-Quran dan Sunnah. Setiap Muslim mesti mempercayainya kerana keraguan terhadap wujudnya arahan mengenai hukum hudud dikhuatiri akan membatalkan akidah.

Allah SWT berfirman yang bermaksud: “Sesungguhnya Kami telah menurunkan Kitab Taurat, yang mengandungi petunjuk dan cahaya yang menerangi; dengan kitab itu Nabi-nabi yang menyerah diri kepada Allah menetapkan hukum bagi mereka (orang Yahudi) dan dengannya juga ulama dan pendeta mereka menjalankan hukum Allah, sebab mereka diamanahkan memelihara dan menjalankan hukum dari kitab Allah (Taurat) itu, dan mereka pula adalah menjadi penjaga dan pengawasnya. Oleh itu janganlah kamu takut kepada manusia tetapi hendaklah kamu takut kepadaKu dan janganlah kamu menjual ayat-ayatKu dengan harga yang sedikit; dan sesiapa yang tidak menghukum dengan apa yang telah diturunkan oleh Allah (kerana mengingkarinya), maka mereka itulah orang yang kafir.” (Surah al-Maidah, ayat 44)

Walau bagaimanapun, untuk menjalankan hukum hudud memerlukan kepada persediaan infrastruktur teratur seperti mewujudkan sekumpulan orang yang terlatih dan faham peraturan ditetapkan supaya sistem keadilan ini berkesan.

Di samping itu, masyarakat juga harus dididik untuk menerima hukum hudud adalah sebahagian daripada apa yang diarahkan oleh Allah SWT. Islam sebagai cara hidup dibina atas akidah dan keimanan dalam diri umat Islam.

Hukum hudud tidak boleh dijalankan oleh mana-mana individu atau organisasi Islam secara bersendirian. Sebagai negara yang meletakkan Islam sebagai agama Persekutuan dan majoriti rakyatnya adalah umat Islam, di harap satu hari nanti dapat melaksanakan hukum hudud. Pemimpin Islam perlu memberi imej dan menunjukkan wajah sebenar Islam serta ajarannya.

Pengumuman kerajaan Brunei untuk melaksanakan hukum hudud amat mengujakan dan bagaimana pelaksanaan seperti diwartakan nanti boleh dijadikan panduan. Pelaksanaan hukum Islam diharap mampu menonjolkan imej Islam sebenar, menghapuskan syak wasangka serta ketakutan terhadap hukum hudud.

No comments:

Post a Comment

Thank you for your idea. What you give, You get back.

Silat Melayu

DOA DOHA

WALI SONGO

Video Penjelasan Isu cincin RM 24 Juta.

WAJIB TONTON

Top Blogges

B. 10 Artikal Menarik Minggu ini.

C. Senarai Blog Wajib Baca Rakan Malaysia Transformasi Minda Rakyat