TERIMA KASIH


counters

MTMR

Tuesday, May 27, 2014

Bantah TPPA : GKPA berkata Tiada untuk TPPA.

Sukacita Bantah TPPA memaklumkan bahawa Gabungan Kesatuan Perdagangan Antarabangsa (GKPA ) dalam satu undian penuh yakin telah menolak Perjanjian Perkongsian Trans Pasifik (TPPA).

Semasa kongres dari 22 hingga 24 Mei di Berlin, Jerman, 90% ahlinya menyokong kenyataan bahawa "TPP tidak patut diteruskan dan mesti dimansuhkan".

Seperti dinyatakan Ketua Setiausaha Perkhidmatan Awam Antarabangsa (PSI) Rosa Pavanelli , perjanjian perdagangan seperti TPPA akan menghapuskan hak kerajaan untuk menggubal dasar polisi, undang-undang dan peraturan yang membawa kepentingan rakyat.

Tambahnya, "Perjanjian perdagangan yang dikatakan bebas ini tidak menjamin peluang pekerjaan atau pembangunan yang mapan; orang ramai perlu memahami perjanjian seperti ini sebenarnya hanya untuk menjamin keuntungan syarikat multinasional dan memuktamadkan hak pelabur".

Sentimen beliau dikongsi Dr Margaret Chan, Setiausaha Agung Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

Menurut Chan, "Sesuatu yang pada dasarnya salah di dunia ini adalah apabila syarikat perbadanan boleh mencabar dasar kerajaan yang diperkenalkan untuk melindungi orang awam daripada ancaman produk yang mampu membinasakan," sambil merujuk kepada syarikat-syarikat tembakau yang memohon tribunal untuk hak penyelesaian pertikaian pelabur (ISDS).

Apa yang diutarakan oleh GKPA , PSI dan WHO ini semua menyerlahkan perkara-perkara yang sering Bantah TPPA tonjolkan kepada orang ramai.

Kami mahukan perjanjian perdagangan yang bebas dan adil, dan sekiranya TPPA diteruskan dengan nada sebegini, tidak akan ada yang percuma mahu pun adil di dalam perjanjian ini.

Pengecualian sepenuhnya tembakau , janji untuk tidak memohon peruntukan TRIPS+ dan juga penyingkiran ISDS merupakan antara perkara tidak boleh dirunding yang terkandung dalam 75 Garis Merah Bantah TPPA.

Seorang pelajar Malaysia di culik dan di rogol oleh tiga lelaki.

Kuala Lumpur: Seorang pelajar Malaysia dalam jurusan perubatan di Universiti Padjajaran (Unpad) di Jatinangor, Bandung, disyaki dirogol oleh tiga lelaki yang menculiknya selepas mengeluarkan wang di mesin pengeluaran automatik (ATM) berhampiran universiti itu, Jumaat lalu.

Dalam kejadian kira-kira jam 8 malam itu, mangsa yang berusia 22 tahun dikatakan dipanggil seorang lelaki yang menunggu di belakangnya sejurus mengeluarkan sejumlah wang.

Lelaki itu kemudian menekup mulut mangsa, lalu menarik ke dalam kereta. Selepas itu, pelajar berkenaan dikatakan tidak sedarkan diri.

Mangsa ditemui kira-kira jam 3 pagi pada keesokannya dalam keadaan tidak sedarkan diri oleh orang awam di tempat letak kereta di Lembang, kira-kira 40 kilometer dari lokasi dia diculik.

Pelajar itu yang tidak mengingati apa yang berlaku ke atas dirinya, dihantar ke Rumah Sakit Hassan Sadikin di Bandung untuk rawatan dan dia dilaporkan stabil walaupun berada dalam keadaan trauma.

Kes masih disiasat

Sementara itu, Timbalan Menteri Luar, Datuk Hamzah Zainuddin, yang dihubungi semalam, berkata pelajar berkenaan tidak mengalami kecederaan serius dan pihak berkuasa Indonesia sedang menyiasat kes itu.

“Siasatan awal polis mendapati mangsa dipercayai diculik sebelum disamun kerana beberapa barangan berharga milik mangsa seperti wang tunai, dua telefon bimbit dan barang kemas, didapati hilang.

“Mangsa juga disyaki dirogol, namun kita masih menunggu laporan polis dan perubatan untuk pengesahan,” katanya.

Sementara itu, media Indonesia, Detik.com, semalam melaporkan, mangsa dipercayai dirogol bergilir-gilir dalam kereta oleh tiga dari empat lelaki yang menculiknya sepanjang perjalanan dari Jatinangor ke Lembang yang mengambil masa lebih sejam.

Menurut media itu, polis sudah menubuhkan pasukan khas untuk menyiasat dan memburu suspek.

Mangsa juga dilaporkan sudah pulang ke Malaysia bersama keluarganya, tengah hari semalam.

Penjenayah Penyamun VAN Rokok. Penyebab Anggota Polis terkorban.

Kerja senang menyamun merompak. Menipu juga kerja senang.

Hukuman berat kepada penjenayah di negara ini masih tidak dapat mendidik orang ramai.

Semua ini angkara Pihak Polis sentiasa di salahkan dalam menjalankan tanggungjawabnya.

Apabila penjenayah mati di tembak ada sahaja pembelaan dan di bela kononnya tidak bersalah.

Tetapi sebaliknya apabila Polis mati tiada pula membela atau menyatakan rasa kesal atas perbuatan penjenayah tersebut.

Akibat racun fikiran yang sentiasa di asak ke dalam fikiran rakyat. Mengakibatkan rakyat sukar untuk memilih mana yang baik dan mana yang buruk.

Itulah akibat terlalu banyak sangat perkara yang di POLITIKKAN.

Sesal dahulu pendapatan, Sesal kemudian tidak berguna.

Silat Melayu

DOA DOHA

WALI SONGO

Video Penjelasan Isu cincin RM 24 Juta.

WAJIB TONTON

Top Blogges

B. 10 Artikal Menarik Minggu ini.

C. Senarai Blog Wajib Baca Rakan Malaysia Transformasi Minda Rakyat