TERIMA KASIH


counters

MTMR

Friday, October 28, 2016

Kisah Benar Trajidi Jambatan Pulau Pinang ke 2?

Terus terang aku katakan. Bila terbaca kisah ini. Air mata turun tanpa di sedari.

Adakah anda pernah kehilangan orang yang tersayang?

Tetapi kisah ini memang benar-benar menyayat hati dan naluri aku.

Siri : 446 ( Haniff Khatri )

Wahai Rakyat Malaysia yang prihatin,
Assalamualaikum dan Salaam Sejahtera :

DEMI AGAMA DAN NEGARA TERCINTA !!!

1. Di medan antara bangsa, tidak begitu lama dahulu,  menurut catatannya, peristiwa pemberkasan satu gerai sayur MOHAMMED BOUAZIZI oleh seoarang pegawai penguatkuasa FAIDA HAMDY (gambar besar-atas) pada 17.12.2010, lebih 6 tahun lalu, telah menyebabkan  lelaki muda itu "membakar dirinya". dan seterusnya menjadi pencetus pembangkitan rakyat di TUNISIA dan seterusnya menular ke beberapa negara lain seperti Libya dan Mesir, yang kini adalah lebih dikenali sebagai "ARAB SPRING !

2. Walau apa sekalipun kritikan orangramai, samada dalam negara, mahupun antarabangsa, berhubung pergerakan "ARAB SPRING" itu, ada yang positif dan menyokong, dan ada juga yang negatif dan membangkang. Hakikatnya adalah, walau sehingga kini sekalipun, ada di kalangan negara-negara tersebut, masih dihantui oleh ketidaktenteraman dan kehancuran ekonomi, kerosakan infrastruktur, mahupun kecau-ganggu sosial. Baki negara yang lain pula, walaupun cuba mengorak langkah ke arah ketenteraman dan kestabilan, namun masih terdedah kepada bayangan kehancuran yang baru berlalu, serta ranjau berliku dan berduri, dalam memajukan semula struktur jentera negara !

3. Kembali seketika ke tanahair, pada hari ini, Jumaat, 28.10.2016, Rakyat telah digemparkan dengan penemuan mayat seorang lelaki (3 gambar bawah) yang dikatakan telah mengambil pilihan untuk membunuh diri, dengan terjun dari Jambatan Pulau Pinang Ke-2 pada pagi Rabu, 26.10.2016, selepas meninggalkan pesanan panjang pada facebooknya yang berkisar tentang keluhan dan rungutan berkaitan kesusahan yang menyelembungi kehidupannya. Setelah menceritakan perihal kes jenayah yang dihadapinya di Mahkamah, dan berulangkali mengungkapkan kasih sayangnya kepada ahli keluarganya, sambil meminta ampun dan maaf di atas pilihan jalan penyelesaiannya itu, kandungan pesanan itu juga, antara lain,  mengandungi kritikan beliau kepada kerajaan dan pemimpin politik seperti berikut " :

" Ku amat tertekan dengan kerajaan yang zalim ... ",

" Ya, aku mengaku salah, perkara itu salah. Tetapi hukumannya tak setimpal. Yang Pengarah tibai berjuta boleh lepas pulak dengan duit jaminan.",

" Celaka punya pimpinan kerajaan sekarang. Beniaga kedai runcit kampung saja bukan untung besar pun. Margin cukup nipis dibebani dengan GST lagi. Memang kerajaan sekarang zalim.",

" Dengan ini aku memilih untuk berkorban sebagai rakyat yang dizalimi.",

" Biarlah aku berkorban demi rakyat Malaysia walau aku nanti akan dikecam dan dihina.",

" Aku benarkan status terakhirku ini jadi viral untuk beritahu kita dipimpin pemimpin yang zalim.",

" Dan yang terakhir buat presiden PAS janganlah tertipu dengan pimpinan UMNO. Depa wayang saja kata dok sokong rang undang undang yang nak dibawa itu agar pembangkang berpecah.",
" Bersatulah kembali menjadi pembangkang yang kuat, agar nasib macam aku terbela. ... " !

(Kandungan yang dipetik di atas adalah dari apa yang dikatakan kandungan status terakhir Arwah pada facebooknya, yang sudahpun di"viral" dengan berleluasa di alam maya.)

4. SERIBU ucapan takziah kepada seluruh ahli keluarga dan sahabat handai Arwah. Al-FATIHAH !

5. Saya sudahi dengan pesanan jujur dan ikhlas saya kepada KESEMUA YANG BERKENAAN, seperti berikut :

Kepada kesemua PENJAWAT AWAM, anda adalah penjawat awam dan bukannya pekerja kerajaan. Tatkala berhadapan dengan SALAHLAKU dan KORUPSI, ingatlah harapan dan amanah Rakyat prihatin yang terletak pada bahu anda !!

Kepada kesemua JABATAN PERLAKSANAAN JENAYAH  awam, termasuk PDRM dan SPRM, berwaspadalah setiap jenayah oleh pemimpin atasan bukan sahaja menjejaskan mangsa terdekat, malah meluas kepada kesengsaraan seluruh lapisan masyarakat !!

Kepada "PEGUAM NEGARA", anda adalah payung keadilan, untuk melindungi kesemua Rakyat dari dihujani kesusahan dek SALAHLAKU WANG mahupun SALAHLAKU KUASA, dengan mengheret ke MAHKAMAH akan mereka yang bersalah,  tanpa mengira ketinggian pangkat pimpinan mereka !!

Kepada SPEAKER PARLIMEN, laksanakanlah TANGGUNGJAWAB anda sebagai "HAKIM PARLIMEN", dengan adil dan saksama, supaya amanah Rakyat dapat dikerjakan sebaiknya oleh kesemua ahli Parlimen, dengan membincangkan kemelut Rakyat dengan benar dan ikhlas dalam DEWAN PARLIMEN untuk kesejahteraan Rakyat !!

Kepada kesemua AHLI PARLIMEN kerajaan dan pembangkang, jalankanlah kerja anda dengan ikhlas dan jujur dalam menyuarakan dan menyoal kesemua permasalahan yang sudah lama terZAHIR di seluruh pelusuk tanah air kita !!

Kepada kesemua JEMAAH MENTERI, waspadalah dengan SUMPAH JAWATAN yang telah anda semua ikrarkan di hadapan DYMM YANG DIPERTUAN AGONG, untuk memelihata keluhuran Perlembagaan dan Kedaulatan Undang-undang !!

Kepada PERDANA MENTERI, cukup-cukuplah, dan sudah-sudahlah dengan pelbagai kerahsiaan, percanggahan dan tindakan yang menjurus kepada konduk SALAHLAKU JENAYAH dan SALAHLAKU KUASA selama ini. Awas ! Dunia ini cuma bersifat sementara, dan jangan sampai dibaluti dengan sumpah seranah Rakyat jelata berbilang bangsa !! Masih belum terlewat untuk UNDUR DIRI secara terhormat, IN SHAA ALLAH !!

Kepada KEBAWAH DULI YANG MAHA MULIA YDPA dan KEBAWAH DULI-DULI RAJA-RAJA MELAYU, patik merafak sembah mohon ampun KEBAWAH DULI TUANKU mencemar Duli untuk melaksanakan tuntutan Rakyat Tuanku seperti terkandung dalam DEKLARASI RAKYAT. Ampun Tuanku, Rakyat Tuanku dahagakan KEBAWAH DULI TUANKU mencemar Duli mencurahkan kasih sayang Tuanku kepada Rakyat Tuanku. Ampun Tuanku !!

DEMI AGAMA DAN NEGARA TERCINTA !!!

Silat Melayu

DOA DOHA

WALI SONGO

Video Penjelasan Isu cincin RM 24 Juta.

WAJIB TONTON

Top Blogges

B. 10 Artikal Menarik Minggu ini.

C. Senarai Blog Wajib Baca Rakan Malaysia Transformasi Minda Rakyat