TERIMA KASIH


counters

MTMR

Friday, June 19, 2015

Terkini: Tun Mahathir “Jawab” 1MDB

1. Bagi semua kritikan saya, 1MDB hanya boleh mengatakan bahawa semua adalah salah. Tetapi tidak ada bukti-bukti yang diberikan. Jawapannya sentiasanya adalah mengenai kerahsiaan urusan Kerajaan

2. Saya tahu tentang keengganan TIA untuk membolehkan produk masa depan telaga minyak Terengganu digunakan sebagai cagaran dengan bercakap dengan orang-orang yang benar-benar terlibat dengan TIA. Kerajaan Persekutuan sebagai penjamin bagi pinjaman RM5 bilion adalah kerana Terengganu menolak perkara yang tidak masuk akal. Mengapa Terengganu perlu menarik diri daripada cadangan awal Kerajaan Persekutuan bahawa telaga minyak pengeluaran masa depan menjadi cagaran.

3. Tiada Kertas Kabinet bagi pinjaman 5 billion telah dibentangkan. Tunjuklah Kertas itu untuk orang ramai melihat. Sudah tentu anda akan berkata kertas-kertas Kabinet adalah rahsia.

4. Jika pinjaman itu tidak off-budget tunjuklah dalam proses penyediaan bajet tahunan Kerajaan peruntukan yang memboleh membuat pinjaman-pinjaman itu. Tidak ada pun.

5. Terdapat bukti bertulis mengenai terma-terma Golden Sachs untuk terbitan bon. Tunjuklah bahawa Golden Sachs atau Ambank tidak mengenakan kadar faedah yang tinggi dan komisen 10% ke atas pinjaman. Jangan hanya mengatakan ini adalah rahsia.

6. Jadi 1MDB mengeluarkan bon 30-tahun. Apabila ia meminjam wang cadangan itu dibuat atas dasar 1MDB akan membuat wang.

7. Hasil terakru daripada 6.15% atau apa sahaja, adalah untuk pembeli bon. 1MDB perlu membayar wang selama 30 tahun sebagai faedah, yang bermakna ia meminjam sekarang dan anak-anak kita akan menanggung beban. Dan 1MDB akan mendapat hanya 88 sen pada 1 Ringgit. Apa yang baik tentang itu.

8. Okay. Faedah setahun adalah RM 2.4 bilion dan bukan RM3 bilion. Bolehkah 1MDB membayar jumlah itu? Sudah pun ia terpaksa mendapatkan wang dari Ananda dan IPIC untuk membayar. Meminjam wang untuk membayar faedah tidak akan mengurangkan pokok pinjaman. Ia hanya meningkatkan bebanan hutang. Walaupun ia adalah bayaran untuk saham atau apa pun, pinjaman akan masih wujud. Jadi, anda tidak dapat menjelaskan lagi. Ia adalah sulit – rahsia.

9. Tiga belas loji kuasa dibeli, Tetapi loji-loji yang besar di Malaysia itu boleh dibeli dengan harga paling murah. Tetapi dengan membayar RM18 bilion, 1MDB terlebih bayar sekurang-kurangnya sebanyak RM3 bilion. Mengapa? Jika loji-loji itu adalah aset yang baik, mengapa mereka tidak dapat disenaraikan? Kenapa apabila telah desas-desus bahawa Tenaga dan Malakoff akan membeli loji kuasa 1MDB, nilai saham mereka menjunam

10. 1MDB adalah sebuah syarikat Kerajaan tetapi apabila ia membeli tanah Kerajaan pada hanya 1/50 daripada harga pasaran, Kerajaan kehilangan sejumlah wang yang besar.

11. Apabila 1MDB menjual tanah itu, ia hanya mengambil apa yang sepatutnya menjadi pendapatan Kerajaan daripada penjualan itu. Proses itu tidak berbeza daripada orang-orang yang menjual AP, kontrak dan lesen. Adakah ini caranya 1MDB dijangka membuat wang?

12. Adakah 1MDB sebuah syarikat pembangunan strategik? Apa yang telah ia majukan? – Tidak ada apa. Malahan TRX adalah pagar sahaja dan tidak ada apa-apa.

www.chedet.cc

Share this:

Silat Melayu

DOA DOHA

WALI SONGO

Video Penjelasan Isu cincin RM 24 Juta.

WAJIB TONTON

Top Blogges

B. 10 Artikal Menarik Minggu ini.

C. Senarai Blog Wajib Baca Rakan Malaysia Transformasi Minda Rakyat