TERIMA KASIH


counters

MTMR

Tuesday, April 1, 2014

Siasat aktiviti Red Bean Army

Kerajaan diminta menyiasat secara terperinci aktiviti tentera siber propembangkang, Red Bean Army (RBA) yang didakwa sering memfitnah serta memburukkan pemimpin negara sehingga menimbulkan curiga mereka mungkin tali barut media asing.

Datuk Bung Moktar Radin (BN-Kinabatangan) berkata, RBA dilihat begitu kebal dan gemar menghebahkan berita berunsur fitnah, namun tiada sebarang tindakan dilihat diambil oleh Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) terhadap dalangnya.
“Saya persoalkan kenapa SKMM tidak ambil tindakan, bukan susah untuk kenal pasti identiti mereka. Apa kerja SKMM sebenarnya? Jangan sampai gerakan siber ini mengeruhkan lagi keadaan dalam negara,” katanya ketika membahaskan Rang Undang-Undang Perbekalan Tambahan (2013) 2014 bagi bacaan kali kedua peringkat dasar semalam.

Katanya, SKMM perlu serius menangani perkara itu kerana ia bukan lagi satu permainan, sebaliknya RBA ada agenda tersendiri dalam usaha mencemarkan imej negara.

Bung Moktar memberi contoh, Singapura mewujudkan sedikit kawalan terhadap internet, malah Amerika Syarikat yang kononnya mengamalkan kebebasan bersuara, turut mengekang sepenuhnya aktiviti yang boleh menjejaskan keharmonian dan keselamatan negara mereka.

Kaji semula akta
Sementara itu, Datuk Shamsul Anuar Nasarah (BN-Lenggong) ketika mencelah perbahasan itu, berkata kerajaan wajar mengkaji semula Akta Komunikasi dan Multimedia yang mungkin menyebabkan pihak berkuasa terikat sehingga undang-undang dilihat lebih penting daripada keselamatan negara.

Dalam sesi soal jawab pula, Timbalan Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Jailani Johari, berkata SKMM menerima enam aduan berhubung pembekalan dan penjualan kelengkapan peranti berfungsi mencuri talian WiFi dan daripada jumlah itu, tiga kes sudah didakwa dan dijatuhkan hukuman oleh mahkamah.

“Bagi menangani masalah ini, SIRIM QAS International Sdn Bhd akan memantau pasaran secara berkala. Kementerian dan SIRIM juga menganjurkan taklimat kesedaran mengenai isu ini kepada orang awam, pemegang lesen dan agensi penguat kuasa,” katanya menjawab soalan Datuk Jumat Idris (BN-Sepanggar).

MH370: Rusia dakwa AS Navy rampas.

#MH370: RUSSIA DAKWA PESAWAT MH370 DIRAMPAS TENTERA LAUT AS | Satu laporan yang diedarkan di Kremlin yang disediakan oleh Main Intelligence Directorate of the General Staff of the Armed Forces (GRU) menyatakan bahawa ibupejabat Aerospace Defence Forces (VKO) "hairan" tentang situasi di mana Tentera Laut Amerika Syarikat (US Navy) "menangkap dan kemudian mengalihkan" sebuah kapal terbang komersial milik Malaysia Airlines (MAS) ke satu kem rahsia dipercayai terletak di Atol Diego Garcia dalam kawasan Lautan Hindi

Menurut laporan ini, pesawat MH370 (juga dikenali dengan 748 melalui perkongsian kod dengan penerbangan China Southern Airlines) merupakan penerbangan komersial dari Kuala Lumpur, Malaysia ke Beijing, China, apabila pada 8 Mac pesawat Boeing 777-200ER ini secara tiba-tiba "ghaib" dalam penerbangan berserta 227 penumpang dari 15 buah negara yang kebanyakannya daripada negara China, beserta 12 anak kapal.

Sesuatu yang menarik utk diberi perhatian, laporan ini menyebut, sebenarnya Penerbangan MH370 sudah berada di bawah pengawasan GRU sebaik sahaja ia menerima maklumat terdapat kargo “sangat mencurigakan” yang dikesan mempunyai kaitan dengan Republik Seyschelles yang sebelum itu kargo berkenaan berada di dalam kapal kontena MV Maersk Alabama.

Antara perkara pertama yang membangkitkan wasangka GRU ialah apabila dalam tempoh 24 jam kerja-kerja pemunggahan kargo “sangat mencurigakan” itu dilakukan dan sebelum dimasukkan ke dalam MH370, dua orang Tentera Laut Amerika Syarikat yang terlatih iaitu Mark Daniel Kennedy, 43, dan Jeffrey Keith Reynolds, 44 dijumpai mati di dalam "keadaan yang mencurigakan"

Kennedy dan Reynolds, adalah pekerja di firma keselamatan The Trident Group yang diasaskan oleh US Navy Special Operations Personnel (SEAL’s) dan Senior US Naval Surface Warfare Officers yang telah lama diketahui oleh GRU berfungsi untuk melindungi pemindahan aset-aset penting meliputi bahan-bahan atom dan biologi di seluruh dunia.

Setelah GRU mengesahkan bahawa kargo "sangat mencurigakan" berada di atas kapal Malaysia Airlines Penerbangan MH370 pada 8 Mac, Moscow segera memaklumkan Kementerian Keselamatan Dalam Negeri China (MSS) kebimbangan mereka dan segera menerima "jaminan” bahawa "semua langkah" akan diambil bagi memastikan apa yang telah disimpan akan kekal tersembunyi sebaik sahaja pesawat ini memasuki ruang udara mereka.

Walau bagaimanapun, laporan ini turut menyebut atas sebab-sebab masih tidak diketahui, MSS telah bersiap sedia untuk mengalihkan Penerbangan MH370 dari destinasi yang dijadualkan di Beijing ke Haikou Meilan International Airport (HAK) yang terletak di Wilayah Hainan (aka Pulau Hainan)

Sebelum memasuki Zon The People Liberation Army (PLA) yang dilindungi di Laut China Selatan atau dikenali juga sebagai Kepulauan Spratly, Penerbangan 370 "ketara menyimpang" dari laluan penerbangannya dan telah dikesan oleh satelit dan radar VKO terbang ke rantau Lautan Hindi serta melengkapkan penerbangan hampir 3,447 kilometer (2,142 batu) ke Diego Garcia.

Adalah kritikal untuk diberi perhatian bahawa ketika penyimpangan penerbangan MH370 berlaku, pakar-pakar GRU menyebut, dalam masa yang sama semua akses komunikasi telefon bimbit yang dikendalikan oleh China Mobile tersekat di keseluruhan Kepulauan Spratly.

Liputan telefon China Mobile dilanjutkan ke Kepulauan Spratly pada tahun 2011 supaya tentera PLA yang ditempatkan di pulau-pulau, para nelayan dan kapal-kapal saudagar dalam kawasan itu boleh menggunakan perkhidmatan mudah alih, yang boleh juga digunakan untuk memberi bantuan apabila berlaku kejadian ribut mahupun aktiviti menyelamat di lautan.

Bagaimana Tentera Laut Amerika Syarikat mampu untuk mengalihkan Penerbangan MH370 ke pangkalan Diego Garcia, laporan ini berkata, ianya berjaya dilakukan dari jauh kerana pesawat Boeing 777-200ER ini dilengkapi dengan sistem terbang-dengan-wayar (fly-by-wire - FBW) yang berupaya menggantikan manual kawalan penerbangan pesawat konvensional dengan antara muka elektronik bagi membolehkan ia dikawal secara jarak jauh seperti kendalian mana-mana pesawat dron.

Walau bagaimanapun, meskipun pesawat ini mampu dikawal dari jauh, sistem komunikasi hanya boleh dinyah-aktif secara manual; dan dalam insiden Penerbangan MH370, sistem laporan datanya telah ditutup pada jam 01:07 pagi, diikuti dengan transponder (alat yang menghantar lokasi dan altitud) yang telah ditutup pada jam 01:21

Apa yang kekal membingungkan tentang kejadian ini, dari analisis GRU media arus perdana Amerika Syarikat dilihat masih belum menuntut plot radar dan imej satelit Lautan Hindi dan Laut China Selatan daripada rejim Obama. Hal ini disebabkan kepentingan kawasan ini di mana tentera AS melindungi keseluruhan kawasan di Diego Garcia kerana kawasan ini mempunyai kepentingan dari segi lorong udara dan perkapalan.

Adalah sangat menyedihkan dan laporan ini membuat suatu kesimpulan penting, Amerika Syarikat sebenarnya menyembunyikan fakta "kehilangan" Penerbangan MH370 kerana mereka juga sebenarnya telah berbuat demikian selepas peristiwa 11 September 2011 apabila rejim Bush "menghilangkan" penerbangan American Airlines Flight 77 yang membawa 64 penumpang dan anak kapal selepas secara palsu mendakwa ia akan menghentam Pentagon, tetapi kemudiannya telah disahkan oleh CNN perkara berkenaan tidak berlaku.

Sumber: bicaraworld

Malaysia minta bantuan India cari MH370

NEW DELHI: Malaysia meminta bantuan daripada pelbagai negara, termasuk India dan Pakistan, dalam usaha mencari pesawat Malaysia Airlines (MAS) MH370 yang hilang, dan kini memasuki fasa kedua.

Menurut akhbar The Times of India, Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Najib Razak menghubungi rakan sejawatannya di India Manmohan Singh pada Ahad petang dan memohon bantuan teknikal dari India untuk mengesahkan kemungkinan laluan yang diambil pesawat MH370 itu.

Pesawat itu disahkan telah dilencongkan secara sengaja. Ia dikesan bergerak ke arah barat menuju ke Laut Andaman dan Lautan Hindi oleh radar tentera AS yang berkuasa tinggi.

Dalam perbualannya dengan Manmohan, Najib mengesahkan siasatan dijalankan melibatkan dua kemungkinan lautan, di koridor utara dan selatan, menurut akhbar harian berbahasa Inggeris itu.

Di Kuala Lumpur, Pesuruhjaya Tinggi India T.S Tirumurti dan atase pertahanan India menghadiri mesyuarat bersama pegawai tertinggi Malaysia untuk menyusun strategi berkaitan hala tuju siasatan itu, menurut laporan berkenaan.

Sanjay Bhattacharyya, setiausaha bersama (selatan) dari kementerian luar juga berada di Kuala Lumpur untuk menghadiri mesyuarat berkenaan.

Jurucakap kementerian luar Syed Akbaruddin berkata: "Perdana Menteri, sambil berkongsi kebimbangan dan kerisauan tentang nasib pesawat itu dan kesejahteraan penumpangnya, memberi jaminan akan menghulur segala bentuk bantuan oleh pihak berkuasa India yang prihatin."

Laporan itu menyebut Najib turut menghubungi Perdana Menteri Pakistan Nawaz Sharif dengan permintaan serupa. Pakistan adalah sebuah daripada negara yang berkemungkinan menjadi laluan pesawat yang dilencongkan itu.

Pasukan keselamatan India pada Ahad menggantung usaha mencari pesawat berkenaan dan menunggu arahan terkini daripada pihak berkuasa Malaysia. - BERNAMA

Laporan: Juruterbang telefon dari kokpit sebelum berlepas

Satu laporan mendakwa bahawa juruterbang pesawat MH370 Malaysia Airlines membuat panggilan dari dalam kokpit sejurus sebelum berlepas.

Akhbar The Sun UK berkata penyiasat cuba menyiasat dengan siapa Kapten Zaharie Ahmad Shah bercakap dalam kokpit sebelum pesawat itu berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur ( KLIA) pada jam 12.41 pagi 8 Mac.

Maklumat itu diiharapkan ini dapat membantu menjelaskan kenapa pesawat itu secara misteri hilang dari radar awam kurang satu jam kemudiannya, kata laporan itu.

Polis Malaysia tidak secara rasmi mengulas mengenai penyiasatan berkaitan dengannya tetapi pemangku Menteri Pengangkutan Datuk Seri Hishammuddin Hussein telah menegaskan bahawa kesemua 227 penumpang dan 12 kru penerbangan itu tidak bersalah sehingga dibuktikan sebaliknya.

Polis sedang menyiasat "faktor manusia" selepas menyimpulkan bahawa komunikasi penerbangan itu sengaja dimatikan dan pesawat itu juga ditukar haluan dengan sengaja.

Silat Melayu

DOA DOHA

WALI SONGO

Video Penjelasan Isu cincin RM 24 Juta.

WAJIB TONTON

Top Blogges

B. 10 Artikal Menarik Minggu ini.

C. Senarai Blog Wajib Baca Rakan Malaysia Transformasi Minda Rakyat