TERIMA KASIH


counters

MTMR

Thursday, October 8, 2015

LAPORKAN TITAH MAJLIS RAJA-RAJA KE ATAS SKANDAL 1MDB

Adalah amat memalukan bilamana media luar, malah media Amerika dapat laporkan isi penting titah Raja-Raja Melayu melalui institusi tertua di Tanah Air ini iaitu Darbar atau Majlis Raja-Raja berhubung skandal 1MDB.

Media kawalan UMNO seperti Utusan Melayu tidak meletakkan titah tersebut di muka hadapan.

Sekarang satu dunia tahu Raja-Raja Melayu telah persoalkan ketelusan siasatan 1MDB. Mempertahankan auta 1MDB adalah satu penderhakaan ke atas Raja-Raja Melayu.

Adakah Ketua Bahagian UMNO masih taat kepada Raja-Raja Melayu dalam hal 1MDB?

Dalam laporan NYT ada dua butiran penting:

1-KES WANG PENCEN KWAP

NYT telah berhubung dengan SPRM bertanyakan kes wang pencen KWAP (~RM 27 juta) yang telah disalurkan melalui anak syarikat 1MDB iaitu SRC International (kini di bawah MOF Inc.) yang digunakan untuk kegiatan kebajikan dan juga dimasukkan ke dalam akaun peribadi DS Najib Razak.

Pegawai komunikasi SPRM l, Datuk Rohaizad menjelaskan kes ini masih dalam siasatan dan mereka perlukan saksi utama iaitu Nik Faisal Arif Kamil yang ada kuasa mengurus selia keluar masuk duit ke akaun peribadi DS Najib. Nik Faisal juga salah seorang pengarah SRC.

SPRM tegaskan mereka sudah ada semua dokumen penting yang membolehkan siasatan di bawa ke muka pengadilaj tapi saksi utama hilang. Kehilangan saksi ini teah dibangkitkan oleh mantan Timbalan Pengarah Unit Cawangan Khas, Datuk Abdul Hamid Bador yang mengatakan terdapat "tangan ghaib" (yang lakukan pemindahan ke atas pegawai SPRM seperti Datuk Bahri ke JPM) yang melindungi saksi-saksi penting kes wang pencen KWAP antaranya saksi Jho Low dan Datuk Suboh Yassin. Datuk Hamid dahulu pernah maklumkan bahawa saksi yang disorok ini ada di Indonesia dan New Zealand.

2-PENDERMA RM 2.6 BILION

Kalau di Malaysia, Sarawak Report dikalangan jaguh yang pertahankan 1MDB dianggap pemfitnah besar. Tapi bagi Akhbar no.1 Amerika, The New York Times, siasatan Sarawak Report ada nilai. Oleh itu mereka memetik laporan Sarawak Report bahawa penderma yang dikatakan bernama Saud Abdul Majid al-Saud adalah orang kaya Arab yang dongeng; tidak wujud. Sarawak Report telah meneliti dokumen yang menjadi bukti butiran "penderma" RM 2.6 Bilion yang terdapat di AmBank dan buat semakan dalam keluarga diraja Arab Saudi: sah tidak wujud nama tersebut.

KESIMPULAN

Majlis Raja-Raja telah diberi penerangan panjang lebar dan para baginda Sultan faham konspirasi menutup siasatan yang adil dan telus telah menganiayai banyak pihak.

Majlis Raja-Raja ada kuasa melantik (juga memecat) melalui wakil mereka iaitu Yang Dipertuan Agong:

1- Perdana Menteri
2- Panglima Angkatan Tentera
3- Inspektor General Polis
4- Ketua Setiausaha Negara
5- Peguam Negara

Raja-Raja Melayu tidak sama dengan Constitutional Monarchy Inggeris. Istilah "advise" atau nasihat tidak sama kerana Raja-Raja Melayu tidak pernah lucut kedaulatan seperti Charles I ketika zaman "Restoration" yang menatijahkan "rump parliament" dan apa yang dikatakan sebagai "raja berpelembagaan".  Raja-Raja Melayu tidak pernah lalui proses yang sama dengan raja Inggeris.

Raja-Raja Melayu adalah "monarchical constitution" yang berasaskan "unwritten constitution" iaitu taat para baginda yang utama pada Allah dan Rasul.

Maka tindakan Majlis Raja-Raja bertitah ke atas skandal 1MDB adalah bukan saja sah disisi undang-undang Anglo-Saxoj yang diwariskan oleh British kepada kita tetapi juga menjunjung semangat Shari'ah yang Allah dan Rasul tetapkan.

Daulat Tuanku!

Rujuk: http://www.nytimes.com/2015/10/08/world/asia/malaysia-sultans-najib-razak-1mdb-corruption.html?smid=fb-nytimes&smtyp=cur

Silat Melayu

DOA DOHA

WALI SONGO

Video Penjelasan Isu cincin RM 24 Juta.

WAJIB TONTON

Top Blogges

B. 10 Artikal Menarik Minggu ini.

C. Senarai Blog Wajib Baca Rakan Malaysia Transformasi Minda Rakyat