TERIMA KASIH


counters

MTMR

Saturday, April 23, 2016

1MDB PERLU DISELESAIKAN WALAUPUN DATUK SERI NAJIB TERCONTENG ARANG DIMUKANYA?

1MDB perlu diselesaikan (resolve) dalam apa jua sekalipun kerana ianya sudah dibawa masuk ke dalam parlimen dan juga kabinet.

Suka atau tidak Dato’ Seri Najib akan terconteng arang dimukanya dan ianya akan menggugat kedudukan beliau selaku Menteri Kewangan juga sebagai Perdana Menteri.

HALA TUJU NEGARA DI AMBANG WAKTU.

Cetusan Minda pagi ini.
230416@825am.

1. Bersetuju dengan pendapat Gabneor Bank Negara. Orang Politik tidak boleh pegang jawatan Gabenor Bank Negara.

2. Bersetuju dengan Tun M bahawa salah laku dalam 1MDB harus dibawa ke muka pengadilan. Perkara ini bukan omongan kosong.

3.Negara diambang pintu kehancuran. Kedaulatan negara tergugat angkara 1MDB? Contoh isu IPP?

4. Cara berpolitik negara Malaysia harus di ubah serta merta. Orang Politik tidak sepatutnya dibenarkan mencari wang sendiri untuk melaksanakan sesuatu Projek.

5. Ahli lembaga pengarah elok dihadkan memegang banyak syarikat. Cadangan 3 Syarikat sahaja. Jika lebih kena buat pilihan sendiri.

6. Menteri kewangan jangan di pegang oleh orang yang sama. Contoh Perdana Menteri memegang jawatan Menteri Kewangan.

7. Pengerusi yang melibatkan kepentingan negara. Sebagai contoh Khazanah Negara. Jangan di Pengurusikan oleh Perdana Menteri.

8. Anggota PAC hendaklah diluaskan lagi demi keberhasilan dan ketelusan dalam membuat keputusan menjaga amanah wang negara. Anggota PAC sekarang 9 dari BN dan 5 dari Pembangkang. Cadangan 7 dari BN 3 dari Pembangkang dan 9 Orang ( Pemikir ) bukan Ahli Parlimen. Anggota PAC hendaklah melepasi saringan dan ujian dalam menentukan hala tuju kepentingan negara. Perkara ini amat penting terutamanya bila mengendalikan urusan perolehan negara.

9. Ahli-ahli Politik baik dari BN ataupun Pembangkang hendaklah di jaga kebajikan mereka. Kerana mereka juga merupakan aset negara. Jasa-jasa mereka jangan dilupakan. Mantan Perdana Menteri atau Mantan Timbalan Perdana Menteri hendaklah ditempatkan dalam kelompok pemikir. Jika masih berkemampuan. Mantan ahli Politik hendaklah di jaga oleh negeri masing-masing.

10. Untuk tenaga dan penjimatan kepada negara. Saya telah cadangkan kepada PM DS Najib Razak dalam satu soal jawab. Soalan saya adalah berkenaan tenaga Nuklear untuk kegunaan Industri. Jawapan PM belum ada.

11. Malaysia kena mempunyai pemimpin
dan ahli Politik yang mementingkan kemajuan rakyat dan negara.

Sekian Terima kasih.

Yang benar

HITAM PEDU.

Silat Melayu

DOA DOHA

WALI SONGO

Video Penjelasan Isu cincin RM 24 Juta.

WAJIB TONTON

Top Blogges

B. 10 Artikal Menarik Minggu ini.

C. Senarai Blog Wajib Baca Rakan Malaysia Transformasi Minda Rakyat