TERIMA KASIH


counters

MTMR

Thursday, May 8, 2014

Mengapa Perlu tentang HUDUD?

1) Artikel 11 perlembagaan menyatakan bahawa Islam adalah Agama Persekutuan Malaysia.

2) Artikel 160 perlembagaan menyatakan bahawa Melayu itu beragama Islam, fasih berbahasa Melayu dan mengamalkan adat orang Melayu.

3) Artikel 153 perlembagaan menyatakan perkara berkaitan hak Istimewa orang Melayu dan Bumiputera.

4) Hudud adalah salah satu hukum yg terkandung dalam bab Jinayat dalam Islam.

5) Sebagai orang Melayu dan Muslim, perkara berkaitan dgn Islam adalah HAK orang Melayu yang kerajaan mesti pertimbangkan dan beri keutamaan sebagaimana akta 11, 153 dan 160 dalam perlembagaan Malaysia.

6) Maka bab hudud dan perlaksanaannya adalah suatu hak orang Melayu.

7) Kerajaan perlu beri kebenaran dan cari jalan untuk laksana Hudud bagi menunaikan hak kepada Melayu atau Muslim di Malaysia.

8) Kaedah untuk mendesak kerajaan bagi melaksana hudud adalah melalui penuntutan hak, dan bukan kaedah meminta.

Maka, kami yang mewakili NGO-NGO berbasis Islam dan Melayu serta rakyat Malaysia, menggesa, meminta dan mendesak setiap Ahli Parlimen yang berbangsa Melayu-Islam tanpa mengira kecenderungan, kepentingan dan keberpihakan agar mengambil langkah berani, tegas dan tanpa berbelah bahagi untuk menyokongan sepenuhnya Deraf Pelaksanaan Hudud Kerajaan Negeri Kelantan yang akan dibentangkan di Parlimen oleh wakil daripada Parti Islam SeMalaysia (PAS).

Kami juga meminta supaya Kerajaan Negeri Kelantan dijadikan sebagai perga sandaran atau role model terhadap pelaksanaan dan penguatkuasaan hukum-hukum Hudud di negara ini dan mengesa supaya hudud dijadikan undang-undang dasar negara Malaysia.

Silat Melayu

DOA DOHA

WALI SONGO

Video Penjelasan Isu cincin RM 24 Juta.

WAJIB TONTON

Top Blogges

B. 10 Artikal Menarik Minggu ini.

C. Senarai Blog Wajib Baca Rakan Malaysia Transformasi Minda Rakyat