TERIMA KASIH


counters

MTMR

Sunday, August 7, 2016

Jabatan keadilan jejak dalang melalui banyak “cut-outs” kepada putera Arab Saudi, yang kemudian menghantar wang itu kepada Najib.

Pemfailan Jabatan Keadilan juga menyebut, banyak wang mengalir kepada Malaysia Official 1, yang menerima ratusan juta dolar daripada 1MDB ke dalam akaun peribadinya.

Kerajaan AS telah menjejak aliran wang-wang itu. Ia melalui banyak “cut-outs” kepada putera Arab Saudi, yang kemuydian menghantar wang itu kepada Najib.

Mungkin ini akan menjelaskan dakwaan kerajaan Malaysia bahawa wang itu datang daripada seorang putera Arab Saudi. Akhirnya, ya, ini betul.

Dia seorang putera, satu daripada ribuan putera-putera di Arab Saudi.

Tetapi menurut Jabatan Keadilan AS, wang itu – wang curi yang Malaysian Official 1 terima dalam akaun peribadinya daripada putera itu – sebenarnya berpunca daripada 1MDB.

Ini yang kerajaan AS – Jabatan Keadilan, FBI dan Perkhidmatan Hasil Dalaman – simpulkan. Dan ini apa yang membuatkan mereka berani bersuara keapda awam, tidak kira apa kesannya terhadap hubungan AS-Malaysia.

Ini bukanlah pengakhiran. Kerajaan AS meneruskan siasatan jenayah terhadap pengubahan wang haram, penipuan ‘wire’ dan halangan pada proses keadilan.

Saya pasti sudah tentu akan ada pendakwaan jenayah di masa depan terhadap individu-individu secara khusus, bermula dengan “Aziz” dan “Jho Low”.

Buat masa ini, “Malaysian Official 1” akan dinamakan sebagai “dalang bersama konspirasi yang dituduh” pada masa depan.

BERKENAAN TAWARAN DARI MENTERI BELIA DAN SUKAN, KHAIRY JAMALUDDIN DAN APA YANG TELAH SAYA TUNJUKKAN KEPADA BELIAU

Sepertimana yang kebanyakan anda dengar, baru-baru ini saya telah diberi taklimat mengenai FAM oleh YB Khairy Jamaludin dan Datuk Seri Norza. Antara topik yang diperbincangkan adalah berkenaan untuk melantik saya sebagai Pengerusi Pasukan Kebangsaan, ketua kongres FMLLP, dan jawatan Presiden FAM.

Walaubagaimanapun, saya mempunyai cadangan saya tersendiri dan saya ingin berkongsikannya dengan penyokong bolasepak tanahair semua yang berhak tahu.

1. Presiden FAM tidak sepatutnya datang dari golongan keluarga diraja, dan juga mempunyai pertalian dengan mana-mana persatuan bola sepak negeri atau kelab-kelab yang mengambil bahagian. Beliau juga mestilah seorang yang neutral kepada semua negeri dan kelab-kelab yang mengambil bahagian.

Ini bertujuan untuk mengelakkan rasuah dan berlakunya sikap pilih kasih.

2. Pengadil mesti mempunyai sebuah Persatuan pengadil yang bebas dan dibiayai oleh kerajaan supaya mereka juga akan dibayar gaji seperti persatuan pengadil di luar negara. Ini adalah untuk menghapuskan sebarang bentuk pilih kasih dan mengelakkan berlakunya campur tangan secara halus daripada pegawai-pegawai tertinggi FAM yang akan mempengaruhi mereka.

3. Presiden dan ahli Exco yang sedia ada mesti digugurkan. Ahli-ahli Exco baru pula perlu terdiri daripada mereka yang berupaya untuk menyumbang dan bekerja demi kepentingan bola sepak negara. Jika mereka tidak mampu, maka mereka perlu berundur dan memberi laluan kepada orang-orang yang berkebolehan.

4. Ketelusan FAM dalam perancangan mereka amat diperlukan dan penyokong mesti dibenarkan sekali-sekala untuk memberi persoalan dan pertanyaan kepada FAM. Penyokong berhak untuk mengetahui apa yang sedang berlaku dalam FAM dan  segala matlamat serta hala tuju FAM untuk masa-masa akan datang.

5. Untuk Pasukan Kebangsaan, kita perlu menggunakan khidmat jurulatih luar. Jurulatih dengan latar belakang, pencapaian dan rekod prestasi yang baik. Beliau juga perlu mempunyai pengalaman sebagai jurulatih kelab atau pasukan kebangsaan. Jurulatih tersebut mesti dibenarkan untuk membawa pasukannya sendiri dan melaksanakan apa jua yang telah dirancangkannya. Paling penting, beliau mesti diberikan masa untuk membuat perubahan. FAM tidak begitu berkembang sejak 30 tahun yang lalu dan saya percaya kita perlu berikan masa secukupnya dan ruang yang diperlukan oleh jurulatih baru tersebut.

6. Mesyuarat Exco perlu diadakan dan dilakukan secara penggiliran di setiap negeri dalam negara ini.

7. Semua pasukan yang bertanding perlu mempunyai program akar umbi, stadium dan pusat latihan sendiri yang akan diusahakan oleh kelab.

Baru-baru ini YB Khairy telah mencadangkan agar saya mengambil alih jawatan Presiden FAM. Saya tidak bersetuju untuk menjadi Presiden FAM kerana saya sudah mempunyai JDT. Akan ada konflik kepentingan kerana saya akan lebih cenderung ke arah negeri saya. Seperti yang saya nyatakan berpuluh-puluh kali sebelum ini, kita perlu mencari seseorang yang tidak mempunyai sebarang pertalian dengan mana-mana persatuan bola sepak negeri atau kelab-kelab yang mengambil bahagian.

Berkenaan tawaran Pengerusi Pasukan Kebangsaan dan Ketua Kongres untuk FMLLP yang akan dipertimbangkan, saya akan menanti pertemuan sekali lagi dengan YB Khairy Jamaluddin dan Datuk Seri Norza sebelum membuat sebarang keputusan. YB Khairy Jamaluddin telah memberikan formula beliau, dan saya telah membentangkan pandangan  saya untuk maklumat penyokong semua.

Kepada semua penyokong bola sepak di seluruh negara, tindakan saya membuktikan bahawa dua perkara yang sememangnya merupakan fakta. Pertama, saya bukan seseorang yang mementingkan diri sendiri, pemanipulasi, dan terbabit dalam gejala rasuah, kerana jika saya adalah sedemikian rupa, saya pasti akan menerima tawaran untuk menjadi presiden sekarang ini. Kedua, FAM dikawal oleh sekumpulan individu dan sistem yang mengawal bola sepak Malaysia dengan budaya mementingkan diri sendiri. Tidak ada seorang pun yang dapat mengubah FAM selama lebih dari 30 tahun. Kemudiannya pada suatu hari, seorang pemuda yang begitu sayangkan bola sepak telah datang dan mengambil alih pentadbiran pasukan negeri yang dicintainya. Seorang lelaki yang menyedari bahawa satu-satunya cara untuk mengubah bola sepak malaysia adalah dengan mengubah keseluruhan sistem.

Lelaki muda ini terpaksa berjuang dengan sistem FAM, ahli politik, penyokong bola sepak Malaysia yang jahil, media dan laman sosial, serta orang-orang yang hanya tahu bercakap tetapi enggan menukar sistem. Hari ini, Exco bersetuju untuk bersara bersama-sama dengan Presiden. Pilihan raya akan diadakan dan muka baru akan dipilih untuk mengendalikan bola sepak Malaysia. Kepakaran luar akan dibawa masuk untuk menambah baik sistem sedia ada dan hari ini saya dengan perasaan bangga ingin menyatakan bahawa lelaki muda tersebut yang benar-benar sayangkan bola sepak dengan impian besarnya dan pernah juga digelar "budak mentah", telah mengalahkan rejim 30 tahun FAM. Seperti pernah saya katakan sebelum ini, saya akan memusnahkan apa yang mereka bina dari awal dan membina semula ianya dengan lebih baik (Walaubagaimanapun, saya mendapat idea ini dari sebuah organisasi rahsia, bukan dari filem X-Men. Haha...).

Dan saya ingin mengucapkan terima kasih atas 'Latihan Operasi Hitam' di Luar Negara yang telah menjadikan saya seorang lelaki sepertimana saya hari ini. Kepada penyokong bola sepak Malaysia, ia merupakan satu penghormatan melakukan perkara ini untuk anda... Terima Kasih.

DYAM Brigadier Jeneral Tunku Ismail Ibni Sultan Ibrahim, Tunku Mahkota Johor

-----

REGARDING THE OFFER BY SPORTS AND YOUTH MINISTER KHAIRY JAMALUDDIN AND WHAT I HAVE PRESENTED TO HIM

As many of you have heard, I've recently been given approached by YB Khairy Jamaludin and Datuk Seri Norza regarding FAM. Among the topics discussed was, chairman of the National Team, the congress head of FMLLP, and the Presidency of FAM. Datuk Seri Norza mentioned to me that he would like me to be hands on all of them.

Well I had my own suggestions and I would like to share them with all of you.

1. The FAM President should not have come from Royal Family, must have no affiliation with any state FAs or participating clubs. He must also be someone who is neutral to all states and participating clubs.

This is purely to avoid corruption and favoritism.

2. The referees must have Referes Assiciation from an independent body, funded by the government so that they will be well paid as referees overseas. This is to eradicate any form of favoritism and avoid any hidden hands from top FAM officials influencing them.

3. The President and existing exco members must go. The new exco members must be able to contribute and work in the best interest of football. If they can't, then they should step down and make way for those who can.

4. FAM must be very transparent in their plans and fans must be allowed to address their questions and queries to FAM once in a while. The fans deserve to know what is going on in FAM and be kept in the loop on the aims and direction FAM is heading towards.

5. As for the National Team, we need to employ a foreign coach. A coach with good background, achievements and track record. He must also have the experience in coaching a club or national team. The coach must be allowed to bring his own team and implement whatever he has planned. Most importantly, he must be given time to make these changes. FAM has not progressed much over the last 30years and I believe it's only right for us to give any new coach the appropriate space and time they need.

6.  The exco meetings must be held and rotated in every state in the country.

7. 7. All teams must have its own stadium and training center that will be maintain by the club.

Lately YB Khairy has proposed that I take up the job as FAM President. I do not agree to me being the President of FAM because I have JDT. There will be a conflict of interest as I will be biased towards my state. As I've mentioned earlier, we need to find someone who's not affiliated to any state FAs or participating clubs.

As far as the offer for Chairman or advisor of the National Team and the Head of Congress for FMLLP is concerned, I will wait to meet YB Khairy Jamaluddin and Datuk Seri Norza again before making my decision. YB Khairy Jamaluddin has given me his formula, and I'v e presented mine. Thus, I will have to discuss with him further on these matters.

For football fans across the nation, my action proves that two things which are facts. 1 is I'm not selfish, manipulative, and corrupt, because if I was I would have already accepted the offer to be the president by now. Secondly, FAM is controlled by a group of people and a system that controls Malaysian football with corruption. No one was able to change FAM for 30 over years. Then 1 day a young man who loves football came along and took over his beloved state team. A man who realised that the only way to change malaysian football was to change the system.

This young man had to fight with the FAM's system, politicians, Malaysian ignorant football fans, media and social media, as well as people who only knew how to talk but refuse to change the system. Today the exco have agreed to retire together with the president. New elections and new faces will be handling Malaysian football. Foreign expertise will be brought in to improve the system and today I'm proud to say that that young man who genuinely loves football with big dreams and was once even called "budak mentah" defeated the 30 years regime of FAM. I have said it before, I will destroy what they build from inside and build a better one (By the way, I got that from a secret society not from the movie X-Men Haha.. ).

Anyway I would like to thank my black ops training for making me the man I am today. To malaysian football fans, it's been an honour doing you this favour... You're welcome.

HRH Brigadier General Tunku Ismail Ibni Sultan Ibrahim, Crown Prince of Johor

Hidup Johor Demi Johor
#HarimauSelatan
#SouthernTigers
#PermataSelatan
#JewelOfTheSouth

Silat Melayu

DOA DOHA

WALI SONGO

Video Penjelasan Isu cincin RM 24 Juta.

WAJIB TONTON

Top Blogges

B. 10 Artikal Menarik Minggu ini.

C. Senarai Blog Wajib Baca Rakan Malaysia Transformasi Minda Rakyat