TERIMA KASIH


counters

MTMR

Friday, July 22, 2016

DELEGASI ANGKATAN TENTERA DARIPADA KEDUTAAN AMERIKA SYARIKAT MENGADAP DYMM SULTAN JOHOR DAN DYAM TUNKU MAHKOTA JOHOR

DYMM Sultan Ibrahim Ibni Almarhun Sultan Iskandar, Sultan Johor dan DYAM Brigadier Jeneral Tunku Ismail Ibni Sultan Ibrahim, Tunku Mahkota Johor telah menerima kunjungan hormat delegasi Angkatan Tentera daripada kedutaan Amerika Syarikat yang diketuai oleh Kolonel Ronald D. Sargent Jr. Atase Pertahanan Amerika Syarikat di Istana Bukit Pelangi pada hari ini, 22hb Julai 2016. Kunjungan ini bertujuan untuk mengeratkan lagi hubungan baik antara Askar Timbalan Setia Negeri Johor dan Angkatan Tentera Amerika Syarikat serta berbincang mengenai sesi latihan bersama untuk masa akan datang. Allah Peliharakan Sultan.

----

UNITED STATES ARMY DELEGATION FROM THE UNITED STATES EMBASSY VISITS HM SULTAN OF JOHOR AND HRH CROWN PRINCE OF JOHOR

HM Sultan Ibrahim Ibni Almarhum Sultan Iskandar, Sultan of Johor, and HRH Brigadier General Tunku Ismail Ibni Sultan Ibrahim, Crown Prince of Johor, received the delegation of the United States Army from the United States Embassy led by Colonel Ronald D. Sargent Jr. , Defense Attaché at the Istana Bukit Pelangi today, July 22nd 2016. The visit was to foster and strengthen the ties between Johor Military Forces and the United States Army and also discuss future joint exercises. Allah Peliharakan Sultan.

Johor Mesti Sentiasa Jadi Johor
#HarimauSelatan
#SouthernTigers
#PermataSelatan
#JewelOfTheSouth

KENYATAAN YB TAN SRI DATO’ HJ MUHYIDDIN HJ MOHD YASSIN

Saya sengaja mengambil sedikit masa sebelum menulis kenyataan ini untuk memerhati gelagat pemimpin kerajaan Malaysia termasuk Perdana Menteri dan Peguam Negara terhadap pengumuman yang amat mengejutkan oleh Peguam Negara dan pegawai tinggi Amerika Syarikat mengenai 1MDB dan tindakan perampasan aset milik mereka yang dinamakan hasil pemindahan wang haram yang dikatakan terbesar dalam sejarah AS, mungkin juga dunia.

Walaupun ia kes sivil yang bertujuan untuk merampas aset-aset, tetapi ia juga merupakan bukti penipuan oleh mereka yang dinamakan. Mereka telah mencuri wang milik 1MDB! Maka ia adalah suatu jenayah!

Jika 1MDB dan Kerajaan Malaysia secara tegas mahu melindungi harta dan khazanah rakyat Malaysia dari kehilangan atau kerugian, pendedahan yang amat mengejutkan ini seharusnya mendorong mereka mengambil tindakan segera mengikut undang-undang Malaysia ke atas MALAYSIAN OFFICIAL 1, Reza Aziz, Jho Low dan nama-nama lain yang disenaraikan dalam laporan Peguam Negara AS.

Sebaliknya, logikkah sebagai Perdana Menteri, Najib hanya menasihati rakyat Malaysia untuk tidak membuat sebarang andaian terhadap penemuan yang mengejutkan dunia ini dengan berkata kes tersebut melibatkan mereka yang dinamakan sahaja dan proses perundangan masih berjalan?

Jika Najib seorang yang beramanah dan bertanggungjawab, apa yang dia sepatutnya kata? Mengejutkan! Ambil serius keputusan pihak Peguam Negara Amerika Syarikat, hantar delegasi tertinggi kerajaan untuk mendapatkan butiran terperinci dari Amerika Syarikat, tubuh sebuah tribunal bebas untuk menyiasat dan memulakan proses pendakwaan jenayah dengan kadar segera terhadap mereka didapati terlibat atau bersubahat dalam pemindahan wang haram berjumlah puluhan bilion ringgit yang amat memalukan negara. Ini kerana wang rakyat Malaysia dalam jumlah yang amat besar didapati hilang dan dilesapkan oleh mereka yang dinamakan.

Najib juga sudah sepatutnya menghantar Peguam Negara Malaysia dan Ketua Polis Negara ke Amerika Syarikat dengan segera untuk mendapatkan kerjasama negara itu supaya tindakan undang-undang Malaysia yang sesuai boleh diambil terhadap mereka yang terbabit. Najib juga sewajarnya telah mengarahkan Peguam Negara dan 1MDB segera menuntut wang yang dilapor dicuri daripada syarikat milik negara.

Nampak benar semua ini tidak dilakukan oleh Najib. Dia sebaliknya hanya berkata kes ini bukan kes jenayah tetapi kes sivil dan orang-orang yang dinamakan dalam laporan Jabatan Keadilan Amerika Syarikat berhak mendapat pembelaan yang sewajarnya.

Adakah ini sepatutnya respon seorang Perdana Menteri terhadap kes penemuan sejumlah besar wang yang dicuri daripada sebuah syarikat pelaburan strategik negara? Adakah pembelaan terhadap individu yang dituduh terlibat dalam perompakan harta negara lebih penting berbanding pembelaan terhadap seluruh rakyat yang terpaksa menanggung beban kehilangan puluhan bilion ringgit wang negara? 

Saya mencabar Perdana Menteri sebagai Menteri Kewangan untuk mengambil tindakan susulan yang sewajarnya! Saya amat kecewa dengan sikap penafian yang teruk yang dinyatakan oleh dia dan konco-konconya berkenaan kes penipuan terbesar yang ditemui oleh pihak kerajaan Amerika itu.

Peguam Negara Malaysia juga tidak menjalankan amanah! Logikkah apabila dia berkata tindakan sivil di Amerika Syarikat itu tidak membabitkan Najib? Siapakah MALAYSIAN OFFICIAL 1 yang difahami oleh Peguam Negara seperti yang disebut dalam laporan Jabatan Keadilan AS? Jika dia tidak tahu, tidak bolehkah dia bertanya dengan rakan sejawatnya di Amerika Syarikat siapakah dia MALAYSIAN OFFICIAL 1?

Disebut dengan terang dalam laporan Jabatan Keadilan AS, orang ini memiliki sejumlah AS681 juta (RM2.6 bilion) dalam akaun peribadinya di Ambank Malaysia. Yang kita tahu, tiada orang lain yang dilaporkan mempunyai wang sebanyak itu dalam akaun peribadi di Ambank selain Najib!

Yang sepatutnya dibuat oleh Peguam Negara Malaysia bukan melindungi Najib. Dia sepatutnya terperanjat dengan penemuan pasukan penyiasat AS dan terus menghantar pasukan penyiasat Malaysia ke AS untuk mengambil tindakan susulan demi memelihara kepentingan rakyat Malaysia yang telah kehilangan wang berbilion ringgit.

Beliau juga sepatutnya telah mengarahkan SPRM dan PDRM membuka semula kertas siasatan terhadap 1MDB. Bagaimana boleh terjadi pasukan penyiasat negara kita tidak menemui sebarang bukti kehilangan wang 1MDB, sedangkan pasukan penyiasat negara asing menemuinya? Bukankah ini sepatutnya memeranjatkan Peguam Negara? Bukankah perkara ini yang harus diutamakan, bukan melindungi Perdana Menteri! Nampak benar rakyat Malaysia tidak lagi boleh mengharapkan dia untuk melindungi kepentingan negara!

Apakah harapan kita untuk terus percaya dengan Perdana Menteri Malaysia? Tindakannya selama ini adalah untuk melindungi diri sendiri, bukan melindungi kepentingan rakyat Malaysia!

Rakyat harus sedar dan bangkit bersuara dengan berani menuntut mereka yang merompak harta negara dihukum. Seruan agar rakyat bangun menentang kemungkaran ini hendaklah mengikut lunas undang-undang secara aman dan tidak semestinya dianggap provokatif.

DYMM Raja-Raja Melayu yang menjadi Payung Negara yang telah pernah bertindak bertitah sebelum ini sewajarnya tidak boleh membiarkan Perdana Menteri bermaharajalela merosakkan imej negara dan maruah rakyat serta memusnahkan khazanah negara. Majlis Raja-Raja boleh bertindak menjadi benteng terakhir pelindung hak rakyat dan negara! Majlis Raja-Raja tidak menyalahi mana-mana peruntukan dalam Perlembagaan Malaysia atas semangat Raja-Raja Melayu berbuat sesuatu untuk memelihara kesejahteraan rakyat dan negara.

Sahlah tindakan dan pendirian saya selama ini bahawa kes 1MDB adalah satu kes penyelewengan yang amat memalukan yang melibatkan Perdana Menteri. Ia adalah suatu yang sahih dan benar.

Dengan pendedahan yang tidak dapat lagi diselindungi oleh sesiapapun ini, maka kerajaan Malaysia pimpinan Najib telah mengkhianati Rakyat Malaysia dan sepatutnya menanggung akibat daripada perbuatan salahlaku yang amat serius ini! Bukan sahaja ia merupakan kes jenayah dan sivil yang cukup memalukan, malahan dari segi moral pun Najib sebenarnya tiada pilihan lain selain meletak jawatan dengan serta merta!

Saya akan tetap berdiri teguh dengan pendirian saya dan tidak akan sekali-kali berundur daripada kepercayaan dan keyakinan saya dalam perjuangan mempertahankan hak dan maruah seluruh rakyat Malaysia!

Marilah kita bersatu hati dan bersama-sama berjuang untuk Selamatkan Malaysia!

Faiza Azamta Fatawakkal AlaLlah!

YB TAN SRI DATO’ HJ MUHYIDDIN HJ MOHD YASSIN
Mantan Timbalan Perdana Menteri Malaysia

YANG TIDAK ADA KENA MENGENA LEBIH BAIK DUDUK DIAM-DIAM SAHAJA

Pada saya, dalam beberapa tahun kebelakangan ini JDT adalah kelab yang paling berjaya di rantau Asia Tenggara. Kami adalah juara sebenar dalam negara kerana kami telah berjaya mencapai kejayaan menentang sistem.

Kami memenanginya dengan mewujudkan sebuah kelab tanpa memerlukan dana dari kerajaan kerana dana tersebut sepatutnya menjadi milik rakyat dan bukannya digunakan untuk bola sepak.

Saya bukan berjaya kerana saya seorang presiden sebuah persatuan dan mempunyai pengadil yang bekerja dalam persatuan saya.

Saya bukan berjaya kerana pengadil yang memberikan sokongan terhadap parti politik yang saya turut terlibat di dalamnya.

Saya bukan berjaya dengan membelanjakan duit rakyat atau wang untuk kegunaan peneroka. 

Kepada Ahli Parlimen Kota Tinggi, Ahli Parlimen Sekijang dan pucuk pimpinan Felda, beringatlah bahawa duit peneroka atau dana kerajaan sepatutnya di gunakan untuk rakyat dan bukan bola sepak demi kesinambungan politik dan untuk menguntungkan sesetengah kontraktor-kontraktor Felda.

Seperkara yang terakhir, kepada pihak SPRM, tindakan anda ibarat seperti begitu terhegeh-hegeh hendak menyiasat FAM, adakah anda mahu menyiasat atau lebih hendak tahu siapa yang memberi maklumat kepada saya.

Banyak lagi kes-kes besar di dalam negara ini yang masih tak mampu SPRM selesaikan. Lebih baik berikan tumpuan kepada kes-kes yang belum diselesaikan.

Maklumat di dalam pendrive ini adalah hak milik saya. Saya sendiri akan selesaikan isu ini dan sekiranya saya mahu pertolongan SPRM, saya sendiri yang akan memanggil SPRM.

Tidak perlu hendak diperhebohkan mengenai hal ini. Yang tidak ada kena mengena lebih baik duduk diam-diam sahaja. Selesaikan masalah dan hutang masing-masing.

Masalah FAM ialah terlalu ramai pejuang FAM di luar FAM. Buat masa ini biarlah saya selesaikan isu ini dengan pihak tertentu. Dan sebelum saya terlupa, pertanyaan ini ditujukan kepada Dato Taufek yang mengeluarkan kenyataan dalam Harian Metro pada hari ini, anda dapat gelaran Dato dari mana?

Terima kasih.

DYAM Brigadier Jeneral Tunku Ismail Ibni Sultan Ibrahim, Tunku Mahkota Johor

----

THOSE WHO ARE NOT INVOLVED SHOULD JUST SIT QUIETLY

To me, over the last few years JDT is the most successful club in South East Asia. We are the real champions in the country because we have achieved success against the system.

We won by creating a club that did not take the government's money because government's money belongs to the people and should not be used for football.

I didn't win because I am a President of a particular association and the referees are working for my association. I didn't win because the referee is supporting some political party which I am in. I did not win by spending the rakyat's money or money meant for the settlers.

To the member of parliament for Kota Tinggi, member of parliament for Sekijang and the top leadership of FELDA, remember that the money for the settlers or government funds should be used for the rakyat and not for football and your own political mileage and for the benefit of certain FELDA contractors.

Lastly, to MACC, your actions shows that MACC is so desperate to investigate FAM. There are plenty of other bigger cases in the country that MACC still are not able to solve.

Perhaps its better to focus on these unsolved cases. The information in the pendrive belongs to me.

I will personally solve this issue and should i require any assistance from MACC, I will inform MACC. There is no need to make a big fuss regarding the matter. Those who are not involved should just sit quietly.

Solve each of your debt problems. The problem with FAM is there are too many FAM's fighters outside of FAM.

For the time being, let me solve this issue with the relevant people. Before I forget, this question is directed at Dato Taufik who issued a statement in Harian Metro today, where did you get your Datoship from?

Thank you.

HRH Brigadier General Tunku Ismail Ibni Sultan Ibrahim, Crown Prince of Johor

Hidup Johor Demi Johor
#HarimauSelatan
#SouthernTigers
#PermataSelatan
#JewelOfTheSouth

PENERANGAN : Tindakan Jabatan Keadilan US terhadap 1MDB?

Oleh kerana berita tidak keluar wajar kita ketahui apakah isi penting yang disebut dalam tindakan terkini oleh Department of Justice Amerika Syarikat terhadap skandal 1MDB.

1. DOJ (Dept of Justice) mengumumkan bahawa mereka akan membeku lebih dari 1 Billion USD (4 Billion ringgit) aset di US seperti rumah-rumah mewah dan hak cipta filem Wolf of Wall Street.

2. Perbelanjaan wang 1MDB ini juga termasuk pembayaran hutang judi di Las Vegas, pembelian kapal layar mewah dan pembelian jet peribadi jenama bombardier yang berharga lebih dari USD 35 juta (RM 120 juta).

3. Diumumkan antara individu yang terlibat dalam tindakan ini (empunya aset) adalah Riza Aziz (anak tiri Perdana Menteri) dan Taek Jho Low.

4. DOJ menyatakan bahawa aset 1 Billion USD (RM 4 Billion)  ini merupakan sebahagian dari 3.5 Billion USD (RM 14 Billion) nilai jumlah wang yang dipercayai dicuri dari 1MDB.

5. 'Malaysian Official 1' merupakan antara penjawat awam yang juga dikatakan terlibat dalam skandal ini, walaupun namanya tidak disebut akan tetapi diterangkan bahawa Riza Aziz merupakan anak tiri kepada 'Malaysian Official 1'.

6. Lebih dari 100 Juta USD (RM 400 juta) wang 1MDB digunakan untuk membiayai filem 'Wolf Of Wall Street' sebuah filem yang mengisahkan cerita beberapa individu yang menipu dan mencuri duit orang ramai.

7. Filem 'Wolf of Wall Street' terbitan syarikat Red Granite Films yang dipunyai Riza Aziz.

8. DOJ menyatakan tidak satu sen pun dari sebarang keuntungan filem berkenaan ataupun dalam mana-mana aset dapat dirasai oleh rakyat Malaysia dan mereka becadang untuk memulangkan kembali semua kekayaan ini kepada Malaysia setelah selesai penyiasatan.

Ada soalan bertanya aset 1MDB tiada di luar negara mengapa US sibuk? Adakah ini ajinda Ya hu diiii?

DOJ saman sivil sekandal 1MDB bekukan asset?

1. Kalau 1MDB tidak ada salah laku salah guna kuasa. Mengapa Syarikat 1MDB boleh berhutang sehingga 50billion?

2. Mengapa Ahli lembaga pengarahnya di pecat oleh Menteri Kewangan 1?

3. Mengapa TSMY dan sahabat-sahabatnya di pecat dari keahlian dan jawatannya? Kita faham itu hak MT dan Perdana Menteri? Hak rakyat masih ada terhadap TSMY dan Sahabat-sahabatnya?

4. Hari ini pendedahan dari DOJ sekandal 1MDB saman sivil untuk membekukan aset 1MDB di Amerika?

5. Singapura yang turut menyiasat sekandal 1MDB turut membekukan beberapa acc bank yang dikaitkan dengan 1MDB?

6. Ada dikalangan rakyar Malaysia bertanya mana 1MDB ada asset di Amerika atau luar negara? Itu kena tanya dengan Datuk Seri Najib Razak. Ada ataupun tidak 1MDB melabur diluar negara?

7. Adik kepada Datuk Seri Najib Razak mengakui ada mengagihkan USD $700 juta kepada ahli Politik tertentu melalui acc peribadi Datuk Seri Najib Razak. Acc tersebut telah ditutup. Dari manakah wang tersebut datang? Kita takut untuk bercakap tetapi penyiasat antarabangsa telah lama menyiasatnya. Kini pendedahan demi pendedahkan dikeluarkan.

8. Beberapa nama yang dikaitkan oleh DOJ seperti dalam senarai tersebut:-

Silat Melayu

DOA DOHA

WALI SONGO

Video Penjelasan Isu cincin RM 24 Juta.

WAJIB TONTON

Top Blogges

B. 10 Artikal Menarik Minggu ini.

C. Senarai Blog Wajib Baca Rakan Malaysia Transformasi Minda Rakyat