TERIMA KASIH


counters

MTMR

Wednesday, January 28, 2015

Helikopter Tenteta Vietnam terhempas empat anggota tentera terkorban.

HANOI: Sebuah helikopter buatan Amerika Syarikat (AS) yang pernah digunakan semasa Perang Vietnam, terhempas dalam misi latihan di negara Asia Tenggara itu, mengakibatkan sekurang-kurangnya empat anggota tentera terbunuh.

Timbalan Ketua Turus Angkatan Tentera, Leftenan Jeneral Vo Van Tuan, berkata helikopter Huey itu hilang dari radar kira-kira lapan minit selepas berlepas dari pangkalan udara di Bandaraya Ho Chi Minh.

Punca nahas masih belum jelas namun helikopter itu ditemui terhempas di sebuah ladang di pinggir bandar ini.

Beliau berkata, pesawat berkenaan pada asalnya milik tentera AS tetapi dirampas oleh tentera komunis selepas perang berakhir pada tahun 1975.

Media tempatan melaporkan, tentera Vietnam menguasai hampir 50 helikopter Huey milik AS selepas perang berkenaan dan kebanyakannya masih digunakan untuk misi latihan ketenteraan dan operasi mencari dan menyelamat.

Anak Nangka Ajaib???

Bila timbul isu rotan boleh menjadi kesalahan kepada IbuBapa, maka kita telah meninggalkan salah satu sunah yang di ajarkan oleh Nabi Muhammad S.A.W.

Maka timbullah berbagai tanggapan dan andaian. Ada yang setuju ada yang tidak setuju. Sememangnya itu lumrah manusia. Kerana manusia terdiri dari berbagai pemikiran dan tahap pencapaian pemahamannya.

Maka berbalik kepada Isu merotan anak menjadi kesalahan Jenayah hendaklah di lihat dari kes tertentu.

Jika keadaan anak yang di rotan seperti penderaan maka sewajarnya tindakkan boleh di ambil kepada si pelaku.

Kerana dalam Islam mengajarkan bahawa anak adalah amanah dari Allah S.W.T.

Hendaklah di beri peluang kepada Kementerian untuk memberi penjelasan. Sebab mungkin penjelasan terperinci tidak sampai kepada media.

Pihak kementerian juga sepatutnya melihat isu ini secara total. Contoh apakah yang menyebabkan perkara ini perlu di sentuh.

Adakah tahap penderaan ibubapa tahap keritikal sehingga kementerian terpaksa mengubal undang-undang tersebut. Janganlah satu dua kes terpencil maka tindakkan mengubal undang-undang di lakukan.

Isu yang mengatakan merotan anak boleh menjadi satu kesalahan jenayah dan mengakibatkan ibubapa boleh di heret ke penjara adalah satu norma dan pendidikkan memupuskan sikap sayang menyayangi kepada ibubapa.

Sedangkan dalam Islam Ibubapalah yang patut anak-anak hormati. Kalau ibubapa sudah masuk ke penjara maka hilanglah rasa kasih sayang tersebut dan akan lebih merosakkan norma-norma manusia beragama.

Maka lihatlah kebesaran Allah dan keajiban ciptaannya.

Silat Melayu

DOA DOHA

WALI SONGO

Video Penjelasan Isu cincin RM 24 Juta.

WAJIB TONTON

Top Blogges

B. 10 Artikal Menarik Minggu ini.

C. Senarai Blog Wajib Baca Rakan Malaysia Transformasi Minda Rakyat