TERIMA KASIH


counters

MTMR

Saturday, December 12, 2015

Pandangan seorang Dr dari Australia. Khas untuk penyokong DS Najib!!!

Pemimpin Datang dan Pergi

1. Saya pernah bercakap di Perhimpunan Agung UMNO (PAU) pada tahun 2005 mewakili Kelab UMNO Luar Negara. Saya juga kerap menghadirinya. Jadi sebelum tahun ini PAU cukup dekat dihati saya.

2.  Di tahun itu Pak Lah adalah Perdana Menteri Malaysia dan Presiden UMNO. Secara peribadi saya cukup hormati Pak Lah.

3. Menjelang PRU 12 pada tahun 2008, pelbagai isu timbul berkaitan dengan pentadbiran Pak Lah. Di waktu itu telah ada sentiment diakar umbi yang ingin mengajar kerajaan BN dalam PRU tersebut. Pengundi-pengundi dikalangan ahli-ahli UMNO dan juga mereka yang bukan ahli UMNO tetapi bersama dengan perjuangan UMNO membulatkan tekad ingin menjagar UMNO.

4. Selepas keluar keputusan PRU 2008, ramai yang terkejut. Selain Kelantan, Kedah, Selangor, Pulau Pinang dan Perak jatuh ke tangan pembangkang.

5. Selepas PRU 2008 saya mula menulis blog saya. Dalam penulisan, saya tekankan tentang betapa perlunya Pak Lah meletakkan jawatan.

6. Saya dimarahi oleh penyokong-penyokong Pak Lah. Saya dituduh macam-macam. Mereka tanya saya, kalau Pak Lah letak jawatan, siapa yang boleh ganti. Mereka juga tanya saya, adakah saya rasa rakyat akan sokong DS Najib.

7. Saya kata, jika mengikut hieraki, DS Najiblah yang menggantikan Pak Lah. Samada rakyat boleh terima atau tidak, itu bergantung kepada cara dan tindak tanduk DS Najib.

8. Selepas DS Najib dilantik, ramai yang memberi peluang kepada beliau, termasuklah saya. Sehinggalah timbul isu 1MDB

9. Semasa Tony Pua mula-mula bangkitkan isu 1MDB ini, saya tidak begitu ambil peduli. Bagi saya ianya mungkin salah satu lagi isu yang cuba ditimbulkan pembangkang.

10. Namun, semakin hari semakin banyak isu berkaitan 1MDB ini dikeluarkan oleh pelbagai pihak, termasuklah Tun Mahathir. Saya ikuti dan baca satu persatu.

11. Sebagai penyelidik dalam bidang audit dan perakaunan forensic, isu ini ibarat satu kajian kes bagi saya. Saya baca dan kaji dengan mendalam pelbagai perkara berkaitan isu ini.

12. Inilah titik tolak dimana saya rasa saya tidak boleh bertolenransi dengan isu ini. Kemudian timbul pula isu wang RM2.6billion yang masuk ke akaun perbadi DS Najib.

13. Jadi, kepada penyokong-penyokong DS Najib, usah cepat menuduh orang lain ingin menjatuhkan sesiapa. Di dalam dunia ini ramai manusia yang berpegang kepada prinsip!

14. Jika di PRU 2008 rakyat boleh mengajar BN dengan mengalahhkan parti tersebut di lima negeri, apakah penyokong-penyokong DS Najib merasakan isu yang timbul sekarang lebih kecil dari apa yang berlaku sebelum PRU2008.

Dr Radzi Jidin
Bekas Pengerusi
Badan Perhubungan Negara
Kelab UMNO Luar Negara Australia

(Kini Pensyarah, School of Accounting, University of New South Wales, Sydney, Australia)

Silat Melayu

DOA DOHA

WALI SONGO

Video Penjelasan Isu cincin RM 24 Juta.

WAJIB TONTON

Top Blogges

B. 10 Artikal Menarik Minggu ini.

C. Senarai Blog Wajib Baca Rakan Malaysia Transformasi Minda Rakyat