TERIMA KASIH


counters

MTMR

Sunday, April 13, 2014

Sembunyi status kesihatan

Virus MERS: Jemaah haji hidap penyakit kronik hadapi risiko jangkitan

Kuala Lumpur: Kementerian Kesihatan menyarankan jemaah haji tahun ini mendapatkan nasihat doktor mengenai risiko jangkitan virus Sindrom Pernafasan Timur Tengah (MERS) yang sedang melanda Arab Saudi.

Timbalan Ketua Pengarah (Kesihatan Awam), Datuk Dr Lokman Hakim Sulaiman, berkata meskipun risiko jangkitan itu rendah, jemaah yang ada penyakit kronik tidak terkawal disaran meningkatkan kesedaran mengenai jangkitan itu, selain mengambil langkah keselamatan bagi mengelak dijangkiti.
Individu berpenyakit kronik berisiko dijangkiti virus ini” Dr Lokman Hakim Sulaiman, Timbalan Ketua Pengarah Kementerian Kesihatan(Kesihatan Awam)

“Mereka diingatkan tidak cuba menyembunyikan sebarang maklumat mengenai penyakit yang dialami ketika menjalani ujian saringan, semata-mata hendak menunaikan haji kerana individu berpenyakit kronik berisiko dijangkiti virus ini,” katanya ketika dihubungi BH, semalam.

Beliau mengulas penularan MERS yang dilaporkan semakin serius di Arab Saudi selepas dua individu meninggal dunia akibat virus berkenaan, baru-baru ini. Kelmarin, Tabung Haji mengeluarkan garis panduan terbaharu yang tidak membenarkan jemaah haji menunaikan ibadat itu sekiranya gagal melepasi ujian saringan kesihatan.

Tiada sekatan perjalanan

Sambil mengesahkan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) masih belum mengeluarkan sekatan perjalanan ke negara yang terbabit dengan virus itu, beliau berkata, kementeriannya turut bekerjasama rapat dengan agensi pelancongan dan syarikat menguruskan pakej haji musim ini.
Maklumat terperinci

“Kerjasama itu bagi membolehkan kita memberi maklumat terperinci mengenai penularan wabak itu kepada jemaah,” katanya sambil menasihatkan mereka yang ke Arab Saudi agar menjaga kebersihan dan mendapatkan panduan daripada pasukan kesihatan sekiranya sukar mendapatkan rawatan segera.

Katanya, ia juga membabitkan mereka yang baru pulang daripada menunaikan umrah dan menghadapi masalah kesihatan seperti batuk yang biasa berlaku sekembali dari Tanah Suci.

“Namun, jika batuk dan demam berlarutan serta mengalami masalah pernafasan, segeralah ke klinik,” katanya.

INFO: Persediaan sebelum menunaikan haji, umrah

Sentiasa pastikan kesihatan baik, khususnya yang berpenyakit kronik seperti kencing manis, asma dan sakit jantung.

Ambil vaksin tambahan, vaksin Influenza dan Pneumococcal (amat digalakkan) terutama yang berumur dan ada penyakit kronik. Ikut nasihat pegawai perubatan
Bawa bekalan penutup mulut dan hidung mencukupi dan pencuci tangan untuk kegunaan sendiri

Ikuti perkembangan semasa mengenai wabak dan langkah pencegahan yang perlu diambil

Langkah cegah MERS

Amalkan tahap kebersihan diri, kerap cuci tangan terutama selepas batuk, bersin atau bersalam.

Guna penutup hidung dan mulut, pencuci tangan ketika perlu.

Amalkan etika batuk yang baik.

Elak ambil makanan mentah atau tidak dimasak sepenuhnya.

Elak minum air tidak dirawat.

Pakai penutup hidung

Keberkatan membaca surah YASIN.

Rasulullah S.A.W. telah bersabda yang bermaksud: “Bacalah surah Yasin kerana ia mengandungi keberkatan.” Iaitu:

1. Apabila orang lapar membaca surah Yaasin, ia boleh menjadi kenyang.

2. Jika orang tiada pakaian boleh mendapat pakaian.

3. Jika orang belum berkahwin akan mendapat jodoh.

4. Jika dalam ketakutan boleh hilang perasaan takut.

5. Jika terpenjara akan dibebaskan.

6. Jika musafir membacanya, akan mendapat kesenangan apa yang dilihatnya.

7. Jika tersesat boleh sampai ke tempat yang ditujuinya.

8. Jika dibacakan kepada orang yang telah meninggal dunia, Allah meringankan siksanya.

9. Jika orang yang dahaga membacanya, hilang rasa hausnya.

10. Jika dibacakan kepada orang yang sakit, terhindar daripada penyakitnya.

11. Rasulullah S.A.W bersabda: “Sesungguhnya setiap sesuatu mempunyai hati dan hati al-Quran itu ialah Yasin. Sesiapa membaca surah Yasin, nescaya Allah menuliskan pahalanya seperti pahala membaca al-Quran sebanyak 10 kali.”

12. Sabda Rasulullah S.A.W lagi: “Apabila datang ajal orang yang suka membaca surah Yasin pada setiap hari, turunlah beberapa malaikat berbaris bersama Malaikat Maut. Mereka berdoa dan meminta dosanya diampunkan Allah, menyaksikan ketika mayatnya dimandikan dan turut menyembahyangkan jenazahnya.”

13. Malaikat Maut tidak mahu memaksa mencabut nyawa orang yang suka membaca Yaasin sehingga datang Malaikat Redwan dari syurga membawa minuman untuknya. Ketika dia meminumnya alangkah nikmat perasaannya dan dimasukkan ke dalam kubur dengan rasa bahagia dan tidak merasa sakit ketika nyawanya diambil.

14. Rasulullah S.A.W bersabda selanjutnya: “Sesiapa bersembahyang sunat dua rakaat pada malam Jumaat, dibaca pada rakaat pertama surah Yaasin dan rakaat kedua Tabaroka. Allah jadikan setiap huruf cahaya di hadapannya pada hari kemudian dan dia akan menerima suratan amalannya di tangan kanan dan diberi kesempatan membela 70 orang daripada ahli rumahnya tetapi sesiapa yang meragui keterangan ini, dia adalah orang-orang yang munafik.

Begitu banyak khasiat dan kebaikan yang bakal kita perolehi melalui bacaan surah Yasin, seperti yang telah disebut seperti di atas Yasin umpama hati kepada al-Quran. Sudah semestinya salah satu cara untuk mendekatkan diri kepada seseorang pastinya melalui hati, oleh itu marilah kita mendekatkan diri kita kepada Allah S.W.T. melalui ibadah dan bacaan Yasin. InsyaAllah.

Silat Melayu

DOA DOHA

WALI SONGO

Video Penjelasan Isu cincin RM 24 Juta.

WAJIB TONTON

Top Blogges

B. 10 Artikal Menarik Minggu ini.

C. Senarai Blog Wajib Baca Rakan Malaysia Transformasi Minda Rakyat