TERIMA KASIH


counters

MTMR

Wednesday, December 24, 2014

Terkini: Air Pasang besar dan ombak kuat agak membimbangkan penduduk Kampung Rusila.

Trengganu: Kejadian air pasang besar Kg Rusila Marang Trengganu membimbangkan orang ramai. Semua penduduk di sekitar pantai dan kawasan rendah hendaklah sentiasa berhati-hati dan di nasihatkan buat persiapan awal jika berlaku perkara-perkara yang lebih buruk lagi.

Gelombang besar, marilah kita sama-sama berdoa semoga keselamatan warga Kampung Rusila Marang Terengganu supaya ombak laut Cina Selatan reda sikit. Sekarang Air dah nak macam Tsunami.
 

Terkini: Serangan Virus Viewer pada telefon bimbit.

Siapa-siapa yang sudah terkena virus itu ini cara-cara buang balik:

1:off phone
2:cabut Sim card
3: on phone balik pi kt setting/application
4:klik di  app photo viewer pastu klik clear cache,clear data ,force stop
5:baru uninstall

Sekian semoga berjaya.

Copy & paste dari  kawan bahagian IT.

TERKINI: PENDEDAHAN TENTANG KONTROVERSI PULAU CAYMAN , TRX & 1MDB

Merujuk kepada penjelasan Tan Sri Lodin Wok Kamaruddin, Pengerusi Lembaga Pengarah 1MDB yang menjawab segala kekeliruan dan tohmahan terhadap 1MDB.

Di antaranya ialah syarikat 1MDB sebenarnya hanya pernah menerima RM1 juta dalam ekuiti, yang telah disediakan oleh Kementerian Kewangan pada masa penubuhannya sahaja.

Memandangkan bahawa 1MDB tidak menerima apa-apa dana daripada kerajaan, maka tidak benar dakwaan kononnya syarikat itu akan menggunakan atau membazir wang negara atau wang rakyat.

Sebagai syarikat yang membiayai operasi sendiri, maka tidak menghairankan, dari semasa ke semasa, 1MDB mencari modal di pasaran hutang antarabangsa untuk membiayai beberapa projek-projeknya.

Walau bagaimanapun, semua hutang ini disokong oleh aset yang kukuh. Dan keputusan pelaburan pula didorong oleh kepentingan ekonomi negara.

Aset yang kukuh itu termasuk :

1. 15 loji tenaga dan kilang desalination di lima buah negara yang terdiri daripada perniagaan tenaga.

2. portfolio hartanah yang luas merangkumi 70 ekar hartanah utama sedang dibangunkan sebagai TRX - daerah kewangan yang pertama di Kuala Lumpur.

3. 495 ekar tanah di tapak lapangan terbang lama di Sungai Besi diperuntukkan untuk bandar Malaysia - yang bercampur pembangunan bandar.

4. 234 ekar tanah di tengah-tengah Air Itam, Pulau Pinang.

Jumlah nilai aset syarikat (RM51.4 bilion pada akhir tahun kewangan Mac 2014) dengan selesa melebihi nilai daripada jumlah hutangnya (RM41.9 bilion bagi tempoh yang sama).

Ini bermakna, 1MDB mempunyai aset bersih hampir RM10 bilion, yang mewakili nilai yang telah diwujudkan sejak penubuhannya lima tahun yang lalu. Dan ini belum lagi mengambil kira manafaat dan keuntungan yang bakal diperolehi daripada pelaburan tersebut.

Menurut TS Lodin, terdapat juga perbincangan yang hangat mengenai dana yang dilaburkan oleh syarikat yang dikawal selia oleh Pihak Berkuasa Kewangan Cayman.

Walau bagaimanapun, sesiapa yang biasa dengan dunia kewangan akan dapat mengesahkan bahawa tiada apa yang luar biasa mengenai syarikat sebesar 1MDB melabur dana mereka di Kepulauan Cayman, yang merupakan salah satu daripada bidang kuasa yang berdaftar dana terbesar di peringkat antarabangsa, dengan Pihak Berkuasa Kewangan Cayman diiktiraf sebagai salah satu daripada pengawal selia dana terkemuka di dunia.

Beribu-ribu syarikat cip biru antarabangsa telah dana yang dikawal selia oleh Pihak Berkuasa Kewangan Cayman, termasuk lebih 200 syarikat Malaysia.

TS Lodin juga menjelaskan tentang latar belakang yang berkaitan dengan pelaburan 1MDB: pada tahun 2009, 1MDB dan sebuah syarikat Arab Saudi memasuki satu usaha sama untuk memudahkan kerjasama ekonomi jangka panjang di antara Malaysia dan Arab Saudi. Sebagai sebahagian daripada ini, dana usaha sama telah ditubuhkan untuk membuat pelaburan dalam projek-projek yang akan menjana faedah kewangan dan strategik kepada kedua-dua negara.

Walau bagaimanapun, disebabkan oleh pelbagai faktor, kedua-dua pihak akhirnya memutuskan untuk tidak meneruskan dengan rancangan-rancangan ini.

Oleh yang demikian, pelaburan 1MDB dalam syarikat itu telah ditukar kepada instrumen pendapatan tetap dalam bentuk nota Murahaba, pada dasarnya pinjaman, dengan kadar faedah tahunan sebanyak 8.75%. Pinjaman ini telah dibayar balik sepenuhnya, untuk AS $2.318 billion dengan keuntungan sebanyak AS $488 juta pada tahun 2013.

Menurut beliau, menghantar pulang dana ini ke Malaysia akan mendedahkan mereka kepada turun naik dalam pasaran pertukaran asing, seperti yang disaksikan pada masa ini. Dalam usaha untuk memastikan bahawa 1MDB mengekalkan kedudukan mudah tunai yang kukuh dengan portfolio global yang benar-benar pelbagai, dana ini melabur dalam syarikat subsidiari 1MDB yang telah didaftarkan di Kepulauan Cayman.

Walau bagaimanapun, syarikat itu telah pun menebus sebahagian besar, US $ 1.4 bilion dana dan menjangka untuk menebus jumlah yang tinggal di bulan-bulan yang akan datang.

Beliau juga menafikan kononnya 1MDB menerima layanan istimewa dengan mendakwa bahawa tawaran syarikat itu bukan yang paling rendah yang ditawarkan. Padahal, mereka yang mengkritik itu tidak mengambil kira hakikat bahawa apa-apa award adalah berdasarkan kepada beberapa pertimbangan lain, bukan sahaja tarif.
Begitu juga dengan beberapa spekulasi mengenai nilai yang dibayar oleh 1MDB untuk sebidang tanah di Pulau Pinang. Tanah ini terletak di tengah-tengah bandar Air Itam, selepas kawasan banyak dicari di mana harga hartanah telah melihat peningkatan yang ketara dalam tahun-tahun kebelakangan ini.
Ini dicerminkan dalam harga pemaju lain telah dibayar untuk membeli tanah di kawasan jiran, lebih daripada RM200 satu kaki persegi, adalah jauh lebih tinggi daripada apa yang dibayar 1MDB.
Malah, pada satu ketika sejak 2013, kira-kira 9.8 hektar di Air Itam telah dibeli untuk RM267.4 juta, kira-kira RM251 sekaki persegi, untuk pembangunan bercampur. Dalam satu lagi, kira-kira RM251 satu kaki persegi telah dibayar untuk projek pembangunan bercampur berhampiran dengan Kuil Kek Lok Si.
TS Lodin juga memberi jaminan bahawa untuk kepentingan meningkatkan ketelusan syarikat, beliau telah mengadakan mesyuarat dengan ahli-ahli media di mana beliau mendengar dan memberi maklum balas kepada kebimbangan mereka.
Tambahan pula, syarikat itu telah mengambil pelbagai langkah lain seperti mengeluarkan pelbagai kenyataan balas kepada dakwaan ditujukan kepada syarikat itu, menerbitkan dokumen terperinci menjawab soalan-soalan lazim, dan kemnyataan awam yang menggariskan maklumat penting dari keputusan kewangan l1MDB.
Semua maklumat ini boleh didapati secara percuma di laman web 1MDB, dan beliau percaya bahawa tindakan ini mencerminkan usaha 1MDB untuk melibatkan diri dalam dialog yang lebih terbuka.

Silat Melayu

DOA DOHA

WALI SONGO

Video Penjelasan Isu cincin RM 24 Juta.

WAJIB TONTON

Top Blogges

B. 10 Artikal Menarik Minggu ini.

C. Senarai Blog Wajib Baca Rakan Malaysia Transformasi Minda Rakyat