TERIMA KASIH


counters

MTMR

Friday, August 21, 2015

Penulisan terkini Tun Mahathir.

20/08/2015

UPSIDE DOWN LAW.

1. Ada percubaan yang jelas oleh najib dan kuncu-kuncunya untuk merubah sesuatu yang salah kepada betul dan sebaliknya

2. Oleh itu Najib telah "memberhentikan" siasatan mengenai 1MDB dan wang yang dimilikinya sebanyak RM2.6 bilion dibuat seolah-olah sah dari segi undang-undang dan manakala para penyiasat yang bertindak sepenuhnya mengikut undang-undang negara telah dituduh bertindak di luar bidang tugas mereka dan oleh itu tidak sah. Bagi menyokong tindakan mereka, mereka mencipta petugas pasukan khas.

3. Pada masa yang sama beliau dan penyokongnya cuba untuk membuat persepsi bahawa undi tidak percaya terhadap beliau oleh Parlimen tidak wajar dan merupakan satu penyalahgunaan sistem demokrasi dan cara yang tidak sah untuk menggulingkan kerajaan yang dipilih rakyat. Tetapi semua orang tahu bahawa undi tidak percaya adalah sah sama sekali di sisi undang-undang negara.

4. Najib seakan lupa bahawa BN telah menumbangkan kerajaan di perak dengan mendakwa mempunyai sokongan majoriti didalam Dewan Negeri. Sepatutnya melalui undi tidak percaya. Tetapi BN tak pasti bole memperolehi sokongan majoriti jika dibuat didalam Dewan. Oleh itu ia telah dibuat dihadapan DYMM Sultan walaupun tiada peruntukan perlembagaan mahupun undang-undang yang membolehkan DYMM Sultan membatalkan kerajaan yang dipilih oleh rakyat.

5. Undi tidak percaya adalah perlu sekarang kerana Najib telah membuat ahli-ahli Parlimen BN terhutang budi kepada beliau dengan memberikan mereka jawatan yang tinggi di dalam Kerajaan. Malah mereka yang datang kepada saya mengadu tentang pentadbiran Najib sebelum ini, apabila berpuas hati dengan jawatan yang diberikan dalam kerajaan, kini telah berubah pendirian mereka. Salah seorang daripada mereka yang mendakwa mempunyai bukti dokumentari salah laku Najib, kini dengan senang hati menyokong beliau setelah dijadikan Menteri.

6. Ahli Parlimen BN juga telah menukar pendirian selepas satu perjumpaan tertutup dan menjadi tamak. Sharir kini mendakwa ia adalah wajar untuk menerima wang dari Presiden. Ia adalah benar-benar tidak wajar. Semua sumbangan pada masa lalu telah dibuat kepada dana parti itu yang dikendalikan oleh pemegang amanah. Sokongan untuk Presiden hanya setakat yang dia melaksanakan dasar-dasar parti. Ia tidak peribadi kepadanya. Beliau telah secara terbuka berkata, sejak mereka menerima wang daripadanya mereka perlu menyokong beliau. Ini adalah rasuah. Apakah Presiden memberi rasuah kepada pemimpin UMNO untuk mendapatkan sokongan mereka? Rupa-rupanya ini adalah apa yang Najib telah lakukan. Najib telah merosakkan UMNO dan orang-orang yang menerima wang daripadanya menyokong rasuah dalam parti. Sesungguhnya Najib telah meletakkan UMNO, parti yang memenangi kemerdekaan Malaysia, menjadi sebuah parti busuk dan rasuah. Orang ramai meluat dan kesal dengan UMNO sekarang.

7. Sekarang, nama - nama penyokong BN yang berkemungkinan akan membuat undi tidak percaya kepada Najib telah diumumkan dengan tujuan untuk "gempaq" mereka. Mereka dituduh bekerjasama dengan pembangkang. Ini adalah amaran kepada ahli-ahli BN yang lain supaya tidak menyokong usul undi tidak percaya. Ia mungkin perlu sekali lagi untuk memberi Ahli Parlimen BN bercuti di Taiwan.

8. Pembangkang benar-benar mahu Najib terus memimpin BN kerana ini akan memastikan mereka menang dalam pilihan raya akan datang. Mempunyai PM yang menggunakan wang untuk memperoleh sokongan dan yang telah mengabaikan undang-undang tidak boleh diterima oleh pembangkang. Jadi khabar angin gerakan tidak percaya mereka mungkin benar.

9. Tetapi dari laporan dan komen dalam media alternatif pembangkang dan kebanyakan rakyat Malaysia benar-benar bimbang dan marah dengan penyalahgunaan kuasa oleh Najib . Dia tidak akan teragak agak untuk menipu dalam pilihanraya bagi memastikan dia menang dalam pilihanraya yang akan datang.

10. Tetapi pembangkang tidak mempunyai jumlah ahli parlimen yang mencukupi. Jika permintaan untuk Najib berundur dari presiden UMNO dan fail dinilai, akan terdapat beberapa Ahli Parlimen (BN &PR) yang juga ingin melihat Najib disingkirkan. Mereka tidak percaya penjelasan yang tidak masuk akal tentang kehilangan wang 1MDB atau RM2.6 bilion dalam akaun peribadi Najib. Ini Ahli Parlimen boleh mengundi dengan pembangkang dalam undi tidak percaya.

11. Ia sudah tentu bukan apa yang Ahli Parlimen BN suka lakukan. Mereka tidak mahu menjadi peranan penting dalam menjatuhkan Kerajaan BN. Jika pembangkang memang benar-benar berminat untuk mengyingkirkan Najib, mereka hanya boleh lakukan jika hanya Najib pergi tetapi Kerajaan BN kekal, yang diketuai oleh pemimpin lain.

12. Pembangkang perlu mencari formula yang akan menyaksikan BN tanpa Najib masih membentuk Kerajaan jika mahu sokongan Ahli Parlimen BN. Di bawah Kerajaan BN sebelum ini, pembangkang sentiasa memenangi kerusi di Parlimen dan mengalahkan BN dalam banyak Negeri. Oleh kerana Najib tidak menghormati undang-undang dan perlembagaan dan kesediaan untuk membeli ahli-ahli politik dan penjawat awam boleh bermakna berakhirlah Sistem Demokrasi Berparlimen di Malaysia. Ini boleh bermakna tiada lagi pembangkang seperti dalam Parti UMNO dimana mereka yang membangkang telah di senyapkan.

Fitnah Jahat Komplot Mengulingkan Kerajaan,


Silat Melayu

DOA DOHA

WALI SONGO

Video Penjelasan Isu cincin RM 24 Juta.

WAJIB TONTON

Top Blogges

B. 10 Artikal Menarik Minggu ini.

C. Senarai Blog Wajib Baca Rakan Malaysia Transformasi Minda Rakyat