TERIMA KASIH


counters

MTMR

Thursday, April 4, 2013

DUN Johor dibubarkan perkenan Sultan Johor.

Dewan Undangan Negeri (DUN) Johor dibubarkan selepas mendapat perkenan Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar. Pembubaran DUN itu berkuat kuasa semalam.

Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Obet Tawil berkata, beliau bersama Speaker DUN, Datuk Mohd. Ali Hassan yang mewakili Menteri Besar, Datuk Abdul Ghani Othman telah menyerahkan watikah perkenan pembubaran kepada Sultan Ibrahim di Istana Pasir Pelangi, di sini kira-kira pukul 4 petang semalam.

"Semalam  Speaker telah menghadap Tuanku untuk menyerahkan watikah perkenan pembubaran tersebut, namun ketika itu baginda sedang bersiap untuk berangkat ke Istana Mersing.

"Pagi ini Speaker telah bertolak ke Istana Mersing dan tiba kira-kira pukul 7.30 pagi untuk mengambil watikah tersebut yang telah mendapat perkenan dan ditandatangani oleh baginda yang berkenan untuk membubarkan DUN bagi memberi laluan kepada Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13)," katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini. - UTUSAN


Pendirian Ulama Pondok bertentangan dengan PAS.

KUALA LUMPUR 3 April - Umat Islam perlu menjadikan pendirian sekumpulan ulama daripada Minda Pondok yang menolak Pas sebagai panduan untuk menentukan parti yang layak memerintah negara pada Pilihan Raya Umum Ke-13.

Presiden Pertubuhan Muafakat Sejahtera Masyarakat Malaysia (Muafakat), Ismail Mina Ahmad berkata, ketaksuban terhadap parti mesti diketepikan agar penegasan yang dibuat ulama-ulama terbabit dapat dilihat menerusi kaca mata Islam.

Menurut beliau, kumpulan yang bergelumang dalam bidang ilmu di pondok-pondok sekitar Kedah dan Kelantan itu pasti mempunyai satu kaedah yang cukup jelas sebelum mengambil pendirian untuk tidak lagi bersama Pas.

"Ulama-ulama tersebut tidak membuat pendirian secara tergesa-gesa kerana mereka telah mengambil masa yang cukup lama untuk menilai tahaluf siyasi Pas bersama DAP yang merugikan perjuangan Islam.

"Mereka mempunyai asas syarak dan akidah yang kukuh. Penegasan yang disuarakan itu bukan atas sebab politik semata-mata," katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.

Ismail mengulas kenyataan tiga ulama daripada Minda Pondok yang sebelum ini merupakan penyokong tegar Pas menolak keras parti tersebut selepas kepimpinan parti itu gagal mempertahankan kalimah Allah.

Dalam sesi temu ramah dengan media semalam, Ketua Penerangan Minda Pondok, Harun Yahya menegaskan, tindakan Pas itu amat mengecewakan umat Islam khususnya para ulama kerana parti tersebut dilihat menyokong fahaman pluralisme yang amat bercanggah dengan Islam.

Penasihat Minda Pondok, Abdullah Saamah pula berkata, tindakan Pas yang bersekongkol dengan DAP telah menggalakkan konsep pluralisme agama manakala Ahli Jawatankuasa Minda Pondok, Mohd. Syamsul Mohd. Yusoff al-Hafiz kesal dengan budaya fitnah yang amat berleluasa di dalam Pas.

Sementara itu, Pengerusi Himpunan Ulama Muda Malaysia (Ilmu), Fathul Bari Mat Jahya meminta para penyokong Pas tidak terpengaruh dengan kenyataan sebahagian pemimpin mereka tentang hudud dan negara Islam.

Beliau memberitahu, kegagalan Pas mempertahankan agenda Islamnya terbukti apabila parti itu sanggup menerima manifesto pakatan pembangkang walaupun soal hudud dan penubuhan negara Islam tidak dinyatakan.

"Jika kita buat perbandingan, UMNO jauh lebih baik daripada Pas dalam aspek ekonomi, pentadbiran, agama, politik dan sosial," ujarnya.

Fathul Bari menjelaskan, UMNO dan Barisan Nasional (BN) juga tidak terkecuali daripada melakukan kesilapan namun umat Islam seharusnya menilai kemudaratan yang lebih besar dilakukan oleh Pas terhadap agama, bangsa dan negara.


Nik Aziz Nazak menjelang pembubaran PRU 13.


KOTA BHARU 4 April - Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat terus-menerus mencetuskan kontroversi melalui fatwa-fatwa beliau terhadap keislaman orang UMNO termasuk sebelum ini mendakwa UMNO murtad kerana menolak Islam.

Gambar Hiasan kaki kelentong


Malam tadi, Nik Aziz mendakwa sembahyang orang UMNO tidak memberi sebarang pahala kerana parti itu telah menolak dasar Islam.

Dalam masa sama, Nik Aziz turut mendakwa UMNO telah menolak Allah SWT kerana selama ini mengamalkan dasar kebangsaan dengan menolak dasar Islam dalam pemerintahan.

"UMNO tolak Islam, tolak Islam maknanya tolak Allah dan kalau sembahyang tokleh (tidak boleh) pahala, boleh pahala gapo (apa) kalau tolak Islam.

"Kalau orang Pas tolak Islam pun tokleh pahala, orang Pas kalau riak tokleh pahala dan kalau kedekut pun tidak boleh pahala.

"Kalau nak boleh pahala ikhlas ini bukan senang, hendak boleh pahala ikhlas lagu mano (bagaimana) kalau tolak Islam, Allah yang bawak turun Islam kepada Nabi Muhammad SAW tiba-tiba UMNO tolak ambil kebangsaan, nak boleh gena (macam mana) pahala kat orang tolak Islam," katanya ketika berceramah di Kampung Jambu di sini malam tadi.

Kira-kira 500 orang yang rata-ratanya terdiri daripada penyokong tegar Pas menghadiri ceramah berkenaan.

Pada 17 November tahun lalu pada sidang akhbar sempena Muktamar Tahunan Pas Ke-58 di Kota Bharu Nik Aziz mendakwa UMNO merupakan sebuah parti yang murtad kerana menolak dan memperlekehkan Islam dalam dasar parti itu.

Nik Aziz dalam nada tegas kemudian turut melontarkan persoalan sama ada parti itu kini menganut agama Kristian, Buddha atau pun sebuah parti politik yang tidak mempunyai agama.

Pas sebelum itu menerusi adik Nik Abdul Aziz, Nik Razi Nik Mat turut mendoakan supaya Allah SWT menjahanamkan UMNO dan BN dalam majlis solat hajat di Stadium Muhamad Ke-IV sempena Muktamar Tahunan Pas itu.

Dalam pada itu, Nik Aziz semasa ceramahnya itu kemudian menyeru agar rakyat di Kelantan supaya memberi undi kepada Pas pada Pilihan Raya Umum Ke-13 ini.

"Hambo (saya) pesan pada suma rakyat baik Pas lebih-lebih lagi UMNO, tolong undi Pas... demo (kamu) hendak UMNO, UMNO lah, tapi beri kertas undi, undi Pas.

"UMNO bagi duit ambil, bagi gula kacau, bagi kain pakai,bagi lembu sembelih tetapi apabila bagi kertas undi, pangkah Pas, kita nak ajar dia (UMNO)," katanya. - UTUSAN ONLINE


Silat Melayu

DOA DOHA

WALI SONGO

Video Penjelasan Isu cincin RM 24 Juta.

WAJIB TONTON

Top Blogges

B. 10 Artikal Menarik Minggu ini.

C. Senarai Blog Wajib Baca Rakan Malaysia Transformasi Minda Rakyat