TERIMA KASIH


counters

MTMR

Saturday, July 2, 2016

1MDB: RM7.4 billion diurus sebuah Firma tidak begitu dikenali di Hong Kong?

Saya telah mengemukakan satu soalan kepada Perdana Menteri berhubung dana 1MDB sebanyak RM7.4 bilion (atau USD$2.3 bilion) yang diuruskan oleh sebuah firma yang tidak begitu dikenali di Hong Kong bernama Bridge Partners - Rafizi Ramli

Kita perasan tak mengapa dia selalu banyak tanya? Banyak mengeluarkan perkara-perkara yang kita nampak macam fitnah kepada kerajaan.

Rupanya Rafizi ini adalah anggota PAC, patutlah dia banyak tahu, banyak ingin tahu sebab itu tanggungjawab beliau.

Tanggungjawab PAC adalah memantau setiap sen kewangan negara yang digunakan oleh kerajaan. Supaya tidak berlaku salah guna kewangan negara. Cuba semak semula apakah fungsi PAC?

Tetapi anggota PAC yang lain kurang berminat untuk melalak?

Salahkah tindakkan Tun M mintak DS Najib berundur!!! Mungkin Tun M ada cara untuk menyelesaikan masaalah tersebut??? Salah laku dalam sekandal 1MDB tidak boleh bebas dari undang-undang negara??? Melangar Perlembagaan negara!!!

Tun M tidak mengkeritik atau bercakap andaikata 1MDB itu tidak menjadi tanggungan negara.

Mengapa dibutakan perut untuk menyokong pemimpin yang merosakkan nama baik negara dan membuat hutang yang besar. Hutang raksaksa.

1MDB mempunyai hutang sehingga RM50 bellion. Sekarang dikatakan mengupah peguam dari yahudi untuk memenangi saman di tribunal antarabangsa. Jika gagal RM 28 billion Malaysia kena bayar. Atau siapakah yang patut bayar 1MDB tersebut?

Sebagai seorang bapak dalam sebuah keluarga. Adakah salah tindakkan Tun M?

Boleh sahaja Tun M pekakkan telinga bisukan mulut dari menyentuh isu 1MDB. Tetapi atas dasar tanggungjawab terhadap Agama bangsa dan negara Tun M lakukan juga demi anak cucu bangsa Malaysia.

Kita-kita yang akal cetek konon perjuangkan agama bangsa dan negara nak sebut 1MDB pun tak reti?

Apatah lagi contoh yang buat repot Polis dan Peguam bela pun kena tangkap dibawah SOSMA?

Mampukah rakyat Malaysia untuk bercakap berkenaan salahlaku dalam sekandal raksaksa 1MDB?

Kita tahu kutipan GST lebih kurang 30billion setahun. Bayar bunga hutang dari 42 billion lebih kurang 2.4b hingga 2.7b menurut kenyataan Menteri Kewangan 2.

1MDB syarikat siapa yang tubuhkan? Atas cadangan siapakah hutang tersebut di buat dan apa tujuan pinjaman tersebut? Manakah wang tersebut berada?

MAHATHIR DAN PENGANGKUTAN AWAM BAHAGIAN 1

MONOREL BAWAH TANAH PUTRAJAYA YANG TERKUBUR

Najib dakwa Mahathir tidak ambil berat mengenai pengangkutan awam.

Putrajaya adalah bandar yang cukup tersusun yang DIILHAMKAN oleh TUN M (Kena bagitahu sebab nanti ada orang claim dia buat). Tak ramai tahu, Tun M dah buat SISTEM PENGANGKUTAN AWAM TERCANGGIH di Putrajaya sebelum ia dibatalkan oleh Pak Lah.

Dalam Blueprint Putrajaya telah dimaklumkan, Putrajaya hanya boleh menampung kenderaan sebanyak 300,000 pada satu satu masa untuk keadaan yang selesa, kini pasti dah bertambah tapi sebagai membantu menangani masalah ini, Tun M telah mereka satu jaringan monorel termasuk bawah tanah yang juga sebuah mall besar di bawah tanah ini untuk kegunaan rakyat.

Jambatan usang di Putrajaya ini masih utuh untuk dilihat, inilah jambatan monorel yang dimaksudkan. Untuk ke pejabat Tun M dari Precint 8, akan melalui jambatan ini, dan Tun M pernah berkata

"Kalau lalu saya akan tutup mata, sebab kalau saya tengok jadi sakit mata, sakit hati"

Inilah salah satu usaha pembangunan yang dibatalkan selepas beliau bersara.

Pak Lah nampak ia satu pembaziran.

Najib pula, baru merancang untuk bina LRT Putrajaya.

Tidak mengapalah jika benar nak menyambung projek yang Tun M dah asaskan. If he want to get credit for it, its up to him. Tun M bukan suka nak mengaku dia buat itu, dia buat ini.

Cuma tulisan ini untuk bacaan mereka yang mahu tahu apa yang Tun M dah buat.

Silat Melayu

DOA DOHA

WALI SONGO

Video Penjelasan Isu cincin RM 24 Juta.

WAJIB TONTON

Top Blogges

B. 10 Artikal Menarik Minggu ini.

C. Senarai Blog Wajib Baca Rakan Malaysia Transformasi Minda Rakyat