TERIMA KASIH


counters

MTMR

Sunday, April 6, 2014

Hukuman serta-merta jika tiada lesen

Kuala Lumpur: Tiada lagi amaran atau maaf! Sebaliknya hukuman serta-merta akan dikenakan terhadap mana-mana syarikat atau individu yang didapati tidak memiliki lesen sah dan cuba menipu ketika menjalankan urus niaga dalam talian.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK), Datuk Seri Hasan Malek, berkata ingatan itu sebagai menunjukkan pihaknya memandang serius peningkatan aduan daripada pengguna berkaitan salah laku dalam perniagaan terbabit.

Katanya, kes dilaporkan seperti direkod Tribunal Tuntutan Pengguna Malaysia (TTPM) dan e-aduan KPDNKK turut meningkat, sekali gus membuktikan masalah ini semakin berleluasa.

Semak dulu status syarikat

“Sebab itu kita gesa pengguna, jika mahu beli barangan secara online (dalam talian), periksa dan semak dulu status syarikat sama ada ia sudah berdaftar dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) atau tidak.

“Kalau tiada (daftar dengan SSM), kita nasihatkan jangan (berurus niaga) kerana mungkin anda akan berdepan risiko ditipu,” katanya ketika ditemui pemberita selepas merasmikan Mesyuarat Agung Tahunan Bank Rakyat 2014 di sini, semalam.

Hadir sama, Pengerusi Bank Rakyat, Tan Sri Sabbaruddin Chik dan Ketua Setiausaha KPDNKK, Datuk Seri Alias Ahmad.

Mengulas lanjut, Hasan berkata, individu yang ditipu perlu segera membuat aduan dan mengemukakan bukti kepada KPDNKK menerusi e-aduan atau TTPM bagi membolehkan siasatan dilakukan.

Mereka yang melakukan kesalahan itu boleh disiasat mengikut Seksyen 12 (1)(a) Akta Pendaftaran Perniagaan 1956 (Pindaan 2001) yang memperuntukkan hukuman denda tidak lebih RM50,000 atau penjara tidak lebih dua tahun.

BH sebelum ini melaporkan kes penipuan urus niaga dalam talian meningkat. Tahun lalu, sebanyak 1,891 kes dilaporkan membabitkan kerugian RM6.2 juta, bertambah 140 kes berbanding 1,751 kes pada 2012 dengan kerugian RM17 juta.

KPDNKK menerusi e-aduan turut mencatatkan peningkatan kes pada tahun lalu iaitu 706 kes berbanding 212 kes pada 2012. Kebanyakan mangsa berusia antara 18 tahun hingga 25 tahun iaitu golongan belia, menetap di bandar, terlalu sibuk dan bekerjaya.

Hasan mengakui masih ada syarikat atau individu menjalankan operasi tanpa lesen dikeluarkan SSM termasuk perniagaan gores dan menang, biarpun sudah diberi peringatan.

Ikan jadi pondan.

Ikan jadi pondan akibat pencemaran Ikan jantan di Basque Country menjadi ‘betina’ akibat pencemaran kimia dalam air di Basque Country, Barcelona.
Barcelona: Ketika seluruh Britain melaporkan keadaan berdebu yang teruk, ikan di Sepanyol membuktikan kesan pencemaran terhadap alam sekitar itu sendiri.

Ahli kumpulan Sel Biologi dalam Toksikologi Alam Sekitar menemui bukti bahawa ikan jantan di Basque Country menjadi ‘betina’ akibat pencemaran kimia di dalam air.

Pengarah kumpulan penyelidikan terbabit, Miren P Cajaraville dalam satu kenyataan berkata keputusan menunjukkan bahawa gangguan endokrin ini adalah fenomena yang menjadi punca masalah itu.

“Jika ia dikesan di negara lain bermakna kita sedang berdepan dengan masalah pencemaran. Kami juga mengesahkan hubung kait antara pencemaran dan fenomena ikan jantan menjadi ‘betina’,” katanya.

Jurnal alam sekitar, Marine Enviromental Research melaporkan bahan kimia pengganggu sistem endokrin (EDCs) bertindak seperti estrogen iaitu hormon seks betina utama yang meresap ke dalam air dan menyebabkan gangguan perkembangan dan reproduktif.

Bahan kimia terbabit ditemui dalam produk harian seperti racun serangga, pil perancang dan bahan pencuci.

Ia dikatakan memasuki muara selepas melalui sistem pembersihan di dalam loji rawatan air atau hasil daripada aktiviti industri dan perladangan.

Penyelidik melakukan kajian terhadap lima populasi ikan belanak dari pantai Basque dan apa yang dipanggil ‘penyakit interseks’ dikesan terhadap tiga daripada sampel ini. AGENSI

Silat Melayu

DOA DOHA

WALI SONGO

Video Penjelasan Isu cincin RM 24 Juta.

WAJIB TONTON

Top Blogges

B. 10 Artikal Menarik Minggu ini.

C. Senarai Blog Wajib Baca Rakan Malaysia Transformasi Minda Rakyat