TERIMA KASIH


counters

MTMR

Thursday, October 24, 2013

Kalimah Allah Apa kata Hj Hadi.

PAC akan panggil 5 kementerian susulan laporan Ketua Audit Negara - Nur Jazlan

PAC akan panggil 5 kementerian susulan laporan Ketua Audit Negara - Nur Jazlan 

Datuk Nur Jazlan Mohamed
 
Jawatankuasa Kira-Kira Wang Awam (PAC) akan memanggil lima kementerian dan dua jabatan kerajaan untuk tampil memberikan penjelasan susulan laporan yang diumumkan Ketua Audit Negara, baru-baru ini.

Pengerusi PAC, Datuk Nur Jazlan Mohamed, berkata antara kementerian yang akan dipanggil memberikan keterangan termasuk Kementerian Komunikasi dan Multimedia, Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Kementerian Dalam Negeri, Kementerian Pelajaran serta Kementerian Pengangkutan.

Gombak: 2 mati di tikam.

Dua maut manakala dua cedera ditikam seorang lelaki dipercayai mengalami tekanan jiwa dalam dua kejadian berasingan berhampiran LRT Gombak dan LRT Taman Melati.
                                                      
Dalam kejadian kira-kira jam 11.20 pagi tadi, dua wanita berusia 60 dan 40 tahun iaitu pemilik dan pekerja kedai runcit ditikam suspek berusia 26 tahun yang juga penghantar rokok.
Selepas kejadian itu, suspek memandu van rokok berkenaan melarikan diri ke LRT Taman Melati lalu melanggar sebuah van membawa mineral.

WOW : Anak Anuwar Ibrahim?CABUNGAN NGO HAK ASASI MANUSIA (COMANGO) ANCAM ISLAM:

TIDAK BAHAYAKAN NEGARA: NURUL IZZAH.

Gabungan NGO Hak Asasi Manusia (COMANCO) turut menyentuh kedudukan Islam di Malaysia apabila COMANCO mahu setiap warganegara di Malaysia diberi kebebasan utk menentukan pegangan agama masing2 termasuk hak utk murtad (keluar Islam) tanpa sebarang sekatan undang2 atau campur tangan kerajaan.

PRK Sg. Limau: Undi UMNO Jika Benar Sayangkan Ustaz AzizanAllahyarham Tan Sri Azizan Razak adalah satu nama besar bagi umat Islam di Malaysia. Ketika hayatnya, arwah dianggap sebagai jambatan perpaduan antara PAS-UMNO. Beliau tidak meletakkan sempadan parti dalam menjalankan tugas sebagai pemimpin negeri dan tidak kekok duduk bersama ‘musuh’ berbincang, meminta pendapat mahupun nasihat.

Namun, sudah menjadi tugas iblis untuk menghalang perpaduan ummah. Justeru, walaupun arwah tidak memusuhi sesiapa, ramai sekali yang merasa marah dan memusuhinya bimbang kalau-kalau arwah mampu menyatukan ummah.

Timbalan CEO Johor Port mengaku tidak bersalah dua pertuduhan rasuah

Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Johor Port, Mohamad Hanafiah Abu Mansor, 47, tidak mengaku bersalah atas dua pertuduhan rasuah membabitkan projek bernilai RM2.7 juta, empat tahun lalu.

Mohamad Hanafiah yang ketika itu menjawat jawatan Naib Presiden Iskandar Invesment Berhad (IIB) dan CEO Medini Iskandar (M) Sdn Bhd, didakwa meminta suapan 10 peratus daripada harga projek 'The Proposed Construction and Completion of Kampung Sungai Pendas-Alternatif Villager's Logistic Road For Medini Development Iskandar Malaysia.

Rahsia: Pendedahan Cina yang tinggal di Malaysia ?

BACA APA PENULIS KATA BERKENAAN CINA MALAYSIA:
1.Pandangan ini adalah dari Ye Lin-Sheng yang berasal dari china tetapi seorang ahli perniagaan di Malaysia, Hong Kong dan Australia, Thailand, Singapura, Britain dan Amerika Syarikat. Beliau mempunyai banyak pengalaman yang melibatkan orang Cina di negara yang disenaraikan itu. Tetapi orang Cina di Malaysialah yang paling tidak bersyukur, kejam, serta mengkhianati perjanjian ataupun dipanggil perlembagaan. Dalam buku Ye Lin-Sheng The Chinese Dilemma (East West Publishing, Australia, 2003), Ye Lin-Sheng menulis:

2.Pengiktirafan orang cina:
"Orang Cina Malaysia mendapati mereka lebih mudah untuk menerima dominasi oleh orang-orang putih kerana mereka dapat memberi pengiktirafan terhadap kehebatan orang Barat. Tetapi Orang Cina Malaysia amat susah untuk menerima kehebatan orang Melayu kerana perasaan iri hati dan hasad dengki mereka bahawa Malaysia ini milik orang Melayu. Mana mana orang Cina Malaysia sama sekali tidak boleh menerima tentang konsep ketuanan Melayu, mereka percaya bahawa mereka adalah lebih baik" -(Buku The Chinese Dilemma - Ye Lin-Sheng)

3.Keangkuhan orang cina:
"Keangkuhan orang cina Malaysia telah membuatkan mereka sentiasa memandang rendah terhadap keupayaan orang Melayu, walhal ramai orang Melayu sebenarnya bekerja atau belajar lebih pandai dari kaum cina Malaysia ini. Perkara ini sudah lama saya perhatikan, kerana saya memiliki perniagaan di Malaysia dan telah bercampur dengan orang Cina Malaysia ini. Sikap mereka suka cakap belakang dan tekan orang Melayu adalah menjadi tabiat dan budaya mereka. Mana mana orang Cina Malaysia yang tidak menghina orang Melayu dikatakan kolot dan membelot bangsa cina" -(Buku The Chinese Dilemma - Ye Lin-Sheng)

4.Perkauman orang cina:
"Kejayaan orang Cina Malaysia hanya tercapai jika mereka dapat menindas orang Melayu dalam masa yang sama menggunakan kudrat dan kelebihan orang Melayu. Mereka juga tidak akan mengakui bahawa kepimpinan Melayu adalah sangat mahir, cekap serta bagus dalam pengurusan politik, ekonomi dan sosial. Cina jarang menyifatkan kejayaan Malaysia kepada orang Melayu. Apa yang ada diminda mereka adalah semua kejayaan di Malaysia ini kerana orang Cina. Sebab itu orang cina yang asal dari China tidak suka bergaul dengan cina Malaysia kerana sikap mereka yang ekstrim ini. Mereka masih lagi mengamalkan ideologi komunis" -(Buku The Chinese Dilemma - Ye Lin-Sheng)

5.Penghinaan orang cina:
"Sampai hari ini, sesetengah orang Cina Malaysia masih menggunakan istilah menghina terhadap orang Melayu. Dalam dialek tertentu, orang Melayu dipanggil dengan nama yang bermakna ‘orang hutan’ atau ‘orang liar’. Maknanya, bangsa yang tidak bertamadun. Orang Cina yang memeluk Islam dikatakan ‘masuk Melayu’. Jarang ibu bapa Cina membenarkan anak mereka menjadi askar atau polis kerana anggap itu kerja kotor dan eksklusif kepada kaum Melayu. Mereka sentiasa percaya bahawa budaya dan tamadun Cina lebih tinggi berbanding budaya dan tamadun Melayu termasuklah penggunaan membersihkan diri menggunakan tisu dianggap lebih bertamadun. Umumnya, orang Cina boleh menerima ‘ketuanan orang putih’ kerana menganggap tamadun dan budaya Barat lebih bagus, tapi tidak terhadap orang Melayu-Bumiputera." -(Buku The Chinese Dilemma - Ye Lin-Sheng)

6.Sikap negatif orang cina:
"Kejayaan orang Melayu turut dipandang sinis. Ia biasanya dikaitkan dengan bantuan kerajaan atau hak istimewa yang diberi kepada mereka. Kebanyakan Cina Malaysia sukar menerima hakikat kejayaan usahawan atau syarikat Melayu dimana mereka berniaga secara jujur dan bukan seperti orang cina berniaga. Jadi sebenarnya majoriti orang Melayu ada peniaga tulen yang jujur dan dicapai menerusi kerja keras mereka. Sikap sebegini sebahagiannya berpunca daripada kesukaran menerima hakikat orang Melayu lebih pandai daripada mereka dan sebahagian lagi bertujuan menunjukkan pencapaian mereka sebagai lebih hebat" -(Buku The Chinese Dilemma - Ye Lin-Sheng)

7.Isu Tuan Rumah:
"Siapakah tuan rumah negara Malaysia? Ia adalah orang Melayu selaku tuan rumah , dan orang Cina dan India sebenarnya hanyalah tetamu ataupun dipanggil menumpang kerana tiada tempat. Orang cina Malaysia sepatutnya malu kerana telah datang secara asal untuk menjadi pekerja dan selepas diberi kerakyatan akhirnya mereka hendak merampas serta menindas tuan rumah. Sudahlah mereka datang dengan jumlah yang besar serta. Jika saya (Ye Lin-Sheng, penulis Buku) adalah orang Melayu, saya tidak akan membenarkan perlembagaan dan sosial kontrak dicabar. Saya akan merasakan maruah dan penghormatan saya akan tercalar" -(Buku The Chinese Dilemma - Ye Lin-Sheng)

8.Orang Melayu sebenarnya sedang dijajah cina:
"Tetapi itulah keistimewaan orang Melayu, mereka adalah bangsa yang bersopan santun dan seorang penyabar. Sudahlah mereka bersusah payah berjuang untuk membebaskan diri dari jajahan barat. Sekarang mereka perlu bersusah payah untuk merampas dari orang Cina yang memegang ekonomi pula. Sepatutnya orang Cina yang perlu berbakti kepada orang Melayu kerana sudah diberi peluang mendapat kerakyatan, tetapi saya selaku orang asal dari China berasa malu dengan sikap bangsa saya yang tinggal di Malaysia. Tidak ada perkataan yang dapat saya berikan kerana dasar orang cina terlalu keras, ekstrim serta perkauman. Kami sendiri orang yang tinggal di China tidak menerima ideologi Komunis, tetapi orang Cina di Malaysia lebih selesa untuk mengamal serta menyebarkan ideologi Komunis. Sebenarnya jujur saya mengatakan orang cina Malaysia sedang menjajah orang Melayu, mereka seperti menganggap bahawa orang Melayu adalah musuh yang nyata" -(Buku The Chinese Dilemma - Ye Lin-Sheng)

Riyadh beri amaran kepada AS.


Riyadh beri amaran kepada AS 

Putera Bandar bin Sultan, Ketua Pengarah Agensi Perisikan Arab Saudi.
Dasar luar Obama terhadap Iran, Syria dipertikai

Doha: Hubungan Amerika Syarikat dan Arab Saudi berisiko menjadi tegang berikutan kekecewaan Riyadh dengan dasar luar Presiden Barack Obama terhadap Iran dan Syria.
Ketua perisikan Arab Saudi berikrar akan melakukan perubahan besar dalam hubungannya dengan Amerika sebagai membantah keengganan Amerika bertindak berhubung perang saudara di Syria selain usul ke Iran baru-baru ini, kata sumber kelmarin.

Najib: Cabaran untuk hidup di Malaysia.

Kos sara hidup jadi tumpuan 
 Datuk Seri Najib Razak

 
Cadangan paling banyak diterima laman web Bajet2014

Kuala Lumpur: Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, berkata isu kos sara hidup adalah cadangan paling banyak yang disalurkan orang ramai melalui laman web mikro #Bajet2014.
 
Najib yang juga Menteri Kewangan berkata, cadangan itu sudah disampaikan kepada Kementerian Kewangan untuk dipertimbangkan selanjutnya.

Terkini : Nik Aziz Tak Restu Calon Pas

Seperti ada yang tidak kena, suasana kempen pilihan raya kecil Sungai Limau tidak berjalan seperti kebiasaannya. Ini kerana sejak semalam, Pas telah mula menurunkan jentera kempennya dan memasang bendera dan poster di kawasan-kawasan yang dianggap strategik untuk menarik perhatian pengundi.

Semangat Nasionalisme dan Patriotisme Pembangkang ?

Bajet Alternatif yang dibentangkan oleh pembangkang semalam menyerlahkan sikap perkauman yang mendalam dan usaha yang giat untuk menjarakkan lagi jurang antara kaum di negara ini.

Ini berdasarkan cadangan mereka agar kerajaan memperuntukkan sejumlah RM220 juta lagi kepada 1,854 sekolah vernakular dalam Bajet tahun hadapan. ... Peruntukan itu dicadangkan merangkumi sumbangan RM300 bagi setiap seorang pelajar SRJK bagi menambah baik mutu dan kualiti pembelajaran serta bangunan.

Silat Melayu

DOA DOHA

WALI SONGO

Video Penjelasan Isu cincin RM 24 Juta.

WAJIB TONTON

Top Blogges

B. 10 Artikal Menarik Minggu ini.

C. Senarai Blog Wajib Baca Rakan Malaysia Transformasi Minda Rakyat