TERIMA KASIH


counters

MTMR

Tuesday, November 12, 2013

Iman mempunyai 70 cabang.


Bagi orang Islam, kepercayaan kepada tuhan dan kesedaran ketuhanan itu mempunyai peranan 
dan pengaruh  yang kuat. Ia mempengaruhi  prestasi daripada pelbagai dimensi diri dan juga pelbagai 
bentuk perilaku positif seseorang. Oleh sebab itu, menurut Rasulullah, iman mempunyai 70 cabang. 
Cuba kita perhatikan panduan agama tentang luasnya pengaruh iman kepad pelbagai diri manusia.

Terkini: Ajaran sesat ancam keselamatan negara

 Ajaran sesat ancam keselamatan negara
Rosmah Wani (tengah) pengsan sebaik saja sejurus selesai menyiram air mawar di pusara suaminya. 

Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar bimbang penyelewengan ajaran sesat boleh bertukar menjadi ancaman militan yang berupaya menggugat keselamatan negara.

Ulangi pendirian subjek Sains, Matematik diajar dalam Bahasa Inggeris-Tun M

Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad mengulangi pendiriannya supaya subjek Sains dan Matematik diajar dalam Bahasa Inggeris.

Beliau berkata demikian ketika berucap di Persidangan Antarabangsa Pendidikan Guru Negara Islam, sebentar tadi.

Ipoh: Bunuh ala Samurai.

Kes pembunuhan kejam ala samurai seorang lelaki Sabtu lalu, dipercayai selesai selepas polis berjaya rnenahan seorang lelaki yang juga suspek utama berusia 30-an di Ipoh, kelmarin.

TENTARA KOREA MASUK ISLAM.

  TENTARA KOREA BERBONDONG-BONDONG MASUK ISLAM

Subhanallah... sebanyak 38 tentara Korea Selatan secara spontan berikrar masuk Islam. Ke-38 tentara Korea itu, satu orang diantaranya seorang komandan bernama Kapten San Jin Gu sedang 37 lainnya adalah prajurit. Kapten San adalah salah satu komandan Brigade 11 SF, pasukan perdamaian PBB dari Korea Selatan yg ditugaskan di Irak. Kapten San dan pasukannya bertugas di wilayah Irbil, Irak Utara.

saat bertugas di wilayah tersebut, Kapten San Jin-Gu sering mengamati orang-orang muslim sholat berjamaah di masjid. Kebetulan markas pasukannya berada dekat sebuah masjid. Ia sangat tertegun dengan gerakan- gerakan sholat. Karena dihinggapi rasa penasaran, ia mencoba menirukan seluruh gerakan sholat dan dipraktekan dikamarnya sendirian.

Pada saat mempraktekan itulah Kapten San Jin-Gu merasakan ada ketenangan, dan perasaan damai dalam hatinya. Itulah sebabnya, gerakan2 sholat tsb kemudian ia jadikan program meditasi di pasukan yg ia pimpin (disamping Yoga), dan ternyata sebagian besar prajurit setelah mempraktekan gerakan2 sholat tsb merasakan hal yg sama, mereka juga merasa lebih tenang dan damai. Sejak itu Kapten San berinisiatif mempelajari Islam untuk mengenalnya lebih dalam lagi, dan akhirnya ia memutuskan untuk memeluk Islam.

Ketika niatnya ingin memeluk Islam disampaikan kepada prajurit-prajuritnya, ia berkata: “Aku telah menemukan cahaya kehidupan yang sesungguhnya, aku ingin berada dalam cahaya itu, dan cahaya itu adalah Islam”. Tanpa ia duga, secara spontan 37 prajurit yang ia pimpin mengangkat tangan mereka, sebagai tanda ikut bersama komandannya untuk juga memeluk Islam

Walallahu 'alam

mohon dengan ikhlasnya meng-klik "bagikan"/"share" artikel ini agar bisa bermanfaat bagi saudara muk'min yg lain.
_________________________________________________
RASULULLAH SAW MEMBUKA RAHASIA SHOLAT KEPADA YAHUDI 

Baca yuk Selengkapnya di page ini : @[425791027517103:274:Kaligrafi]

Insya Allah bermanfaat
Subhanallah sebanyak 38 tentara Korea Selatan secara spontan berikrar masuk Islam. Ke-38 tentera Korea itu, satu orang diantaranya seorang komandan bernama Kapten San Jin Gu sedang 37 lainnya adalah prajurit.

Pendedahan Harta milik gabungan PR sudah selesai ???


Harta Nik Aziz.

Pendedahan oleh Timbalan Ketua Bahagian UMNO Ketereh, YB Md Alwi Che Ahmad berhubung pemilikan lot-lot tanah atas nama Menteri Besar Kelantan, Nik Abdul Aziz Nik Mat dan isterinya di Selatan Kelantan yang terlibat dengan projek Ladang Rakyat sememangnya cukup mengemparkan ramai rakyat Kelantan.

Tambah mengejutkan mereka apabila persoalan yang dibangkitkan oleh YB Mat Alwi dalam sidang dewan Undangan Negeri Kelantan sebelum ini gagal mendapat kepastian dari MB Kelantan mahupun wakil-wakilnya.

Lebih menimbulkan tanda tanya ramai bila mana peserta Ladang Rakyat yang sekian lama menantikan hak pemilikan tanah hingga sekarang tidak kesampaian, sebaliknya pemimpin berserban dan berjubah yang berkereta mewah seperti Nik Aziz pula terlebih dahulu memiliki tanah-tanah tersebut.

Selain daripada Nik Aziz dan isterinya, adakah sudah menjadi polisi PAS untuk membahagi-bahagikan tanah milik anak syarikat Kerajaan Negeri kepada para wakil rakyatnya? Atau semua tanah-tanah itu semua dianggap seolah-olah bagaikan harta rampasan perang maka rakyat tiada hak untuk mempersoalkannya?

Dato’ Nik Aziz Nik Mat 
- Lot 51 di kawasan Relai, Gua Musang bernilai RM40,000 pada 20 Disember 2000
- Lot No.31 dari kawasan Lojing yang bernilai RM35,000 pada 15 Disember 1997

Tun M kuPas bohong ?

Taufan Haiyan: 10,000 maut dalam satu bandar di Filipina

Foto
ORANG ramai keluar mencari keperluan bersebelahan kediaman yang rosak teruk di bandar Tacloban, Filipina, akibat Taufan Haiyan. Sekurang-kurangnya 23,000 rumah rosak dan musnah dalam kejadian itu. - Foto AP
Foto
ANGGOTA tentera Amerika Syarikat membawa bekalan bantuan kepada mangsa Taufan Haiyan di Filipina. - Foto AFP

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) hari ini memberi amaran agar pengiraan angka kematian akibat Taufan Haiyang yang melanda Filipina segera dilakukan selepas kira-kira 10,000 orang dikhuatiri maut hanya di Bandar Tacloban saja.

Silat Melayu

DOA DOHA

WALI SONGO

Video Penjelasan Isu cincin RM 24 Juta.

WAJIB TONTON

Top Blogges

B. 10 Artikal Menarik Minggu ini.

C. Senarai Blog Wajib Baca Rakan Malaysia Transformasi Minda Rakyat