TERIMA KASIH


counters

MTMR

Wednesday, January 8, 2014

PERBICARAAN LAHAD DATU

KOTA KINABALU: Komander Taktikal dalam insiden pencerobohan di Kampung Tanduo Datuk Abdul Rashid Harun dimaklumkan bahawa satu serangan berlaku di kampung itu pada 11 Mac tahun lepas, yang meragut dua nyawa anggota keselamatan Malaysia.


Maklumat itu disalur menerusi walkie-talkie daripada tiga ketua lima sektor di mana penembak tepat VAT69 ditempatkan.

Abdul Rashid, bekas Timbalan Pengarah Keselamatan Dalam Negeri dan Ketenteraman Awam (Pasukan Gerak Khas) Bukit Aman, berkata seorang daripada ketua sektor itu memaklumkan bahawa lokasi mereka diserang dan beliau mendengar bunyi tembakan menerusi walkie-talkie.

Pasir Gudang : JDT II VS DRB


FULL TIME

JDT II 5 - 0 DRB

27' Zameer
47' Alif
61' Nursalam
76' Carrasco
86' Shahrudin

#TAHNIAHJOHOR #LUASKANKUASAMUJOHOR

Menghina Agama: Kes Alvin, Vivian disebut semula.

KUALA LUMPUR: Mahkamah Sesyen hari ini menetapkan 28 Februari depan untuk sebutan semula kes pasangan blogger kontroversi Alvin Tan dan Vivian Lee selepas rayuan mereka untuk menangguhkan prosiding berhubung tiga pertuduhan mempersenda umat Islam dan bulan Ramadan dibenarkan Mahkamah Rayuan.

Siti bersama peminat

Siti mahu lebih intim dengan peminat 
 
Siti dan suami rancang pelbagai program bagi mengumpul dana Yayasan Nurjiwa. - Foto HALIMATO SAADIAH SULAIMAN
 
Memasuki tahun ke-14 pembabitannya dalam dunia seni, Datuk Siti Nurhaliza mempunyai misi tersendiri dalam meneruskan kelangsungan kerjayanya.

Baginya, tidak salah andai kelebihan dimiliki dimanfaatkan untuk kepentingan golongan memerlukan. Luah Siti, saat lebih indah pastinya tatkala melihat penerima sumbangan, tersenyum dan bersyukur beban yang ditanggung terasa ringan.

10 Sebab Mengapa Jepun Maju Klik SINI

10 Sebab Jepun Mencapai Kemajuan:
Kredit Kpd Hj Khairol Amin Mohd Salleh yg menterjemah catatan ini, Jazahullahu Khaira:

1. Di Jepun di ajar pada awal sekolah rendah sehingga darjah enam dengan satu matapelajaran yang dinamakann “Jalan kearah Akhlak” dimana pelajar mempelajari akhlak/etika dan cara berdepan dengan orang.

2. Tidak ada kegagalan/failure pada awal sekolah rendah sehingga ke peringkat tiga pertengahan, kerana objektifnya ialah mendidik dan menanamkan konsep dan pembentukan pribadi/watak, bukan sahaja pendidikan dan indoktrinasi(dictation).

3. Jepun walaupun salah satu Negara terkaya didunia, mereka tidak mempunyai orang gaji (servants), ibu dan bapa bertanggungjawab di rumah dan keatas anak-anak mereka.

4. Kanak-kanak Jepun membersihkan sekolah mereka setiap hari selama 20min bersama-sama guru mereka. Faktor ini membawa kearah kemunculan generasi Jepun yang sederhana dan minat kearah kebersihan.

5. Kanak-kanak disekolah akan membawa berus gigi yang telah di “disinfected”/sterilkan, dan mereka membersihkan gigi mereka disekolah setiap kali lepas makan bagi mengekalkan kesihatan pada usia yang muda.

6. Pengetua sekolah akan memakan makanan pelajarnya selama setengah jam bagi memastikan keselamatan mereka, kerana pengetua menganggap pelajar adalah masa depan Jepun yang perlu diberi perlindungan.

7. Pekerja pembersihan di Jepun digelar sebagai “Jurutera Kesihatan” yang gajinya sebanyak 5000 hingga 8000 USD sebulan, tertakluk kepada ujian bertulis dan lisan.

8. Di larangan mengunakan handphone didalam tren/keretapi, restoran dan tempat-tempat yang tertutup, dan dinamakan status ‘silent’ di handphone sebagai “akhlak/etika”

9. Jika anda pergi ke restauran buffet di Jepun, anda akan dapati bahawa setiap orang akan mengambil makanan dengan kadar yang di perlukan sahaja, dan tidak akan meninggalkan apa-apa makanan diatas pingan.

10. Kadar kelambatan keretapi/tren adalah sebanyak 7 saat sahaja dalam satu tahun, ini kerana mereka adalah orang yang tahu akan nilai masa, dan gemar kepada ketepatan saat dan minit.

Sumber Asal: http://www.facebook.com/photo.php?fbid=521265741257650&set=a.140501556000739.30439.140501459334082&type=1&theater
 
10 Sebab Jepun Mencapai Kemajuan:
 
1. Di Jepun di ajar pada awal sekolah rendah sehingga darjah enam dengan satu matapelajaran yang dinamakann “Jalan kearah Akhlak” dimana pelajar mempelajari akhlak/etika dan cara berdepan dengan orang. 
 
2. Tidak ada kegagalan/failure pada awal sekolah rendah sehingga ke peringkat tiga pertengahan, kerana objektifnya ialah mendidik dan menanamkan konsep dan pembentukan pribadi/watak, bukan sahaja pendidikan dan indoktrinasi(dictation).

Safee jadi penyelamat Harimau Selatan

Safee jadi penyelamat Harimau Selatan   
Aimar (dua dari kiri) cuba melepasi benteng Pelita Bandung Raya dalam pertandingan persahabatan di Stadium Larkin, malam tadi. - Foto Roslan Khamis
 
Johor Bahru: Penyerang kebangsaan, Safee Sali kembali menunjukkan taring apabila jaringannya pada babak kedua memastikan Johor Darul Tazim (JDT) mengikat kelab Indonesia, Pelita Bandung Raya dengan keputusan seri 1-1 pada aksi persahabatan di Stadium Tan Sri Hassan Yunos, malam tadi.

smsBulk Menghantar pesanan anda, bagaimana ianya berfungsi KLIK SINI

Silat Melayu

DOA DOHA

WALI SONGO

Video Penjelasan Isu cincin RM 24 Juta.

WAJIB TONTON

Top Blogges

B. 10 Artikal Menarik Minggu ini.

C. Senarai Blog Wajib Baca Rakan Malaysia Transformasi Minda Rakyat