TERIMA KASIH


counters

MTMR

Thursday, April 28, 2016

Terkini: Bank Negara keluarkan surat kompound pentadbiran 1MDB?

Bank Negara Malaysia hari ini mengeluarkan surat kompaun pentadbiran kepada 1MDB kerana tidak mematuhi sepenuhnya arahan yang dikeluarkan mengikut Akta Perkhidmatan Kewangan 2013.

Kompaun itu dikeluarkan selepas mendapat persetujuan daripada Peguam Negara, Tan Sri Mohd Apandi Ali.

"Ini termasuk keperluan untuk 1MDB untuk membawa pulang wang yang diremitkan di luar negara berikutan pembatalan tiga kebenaran yang diberikan oleh Bank Negara Malaysia kepada 1MDB pada tahun 2009, 2010 dan 2011.

"1MDB juga telah gagal mengemukakan bukti dan dokumentasi yang ditetapkan oleh Bank Negara untuk mewajarkan kegagalan untuk mematuhi sepenuhnya dengan arahan membawa pulang wang itu.

“1MDB telah diberikan sehingga 30 Mei 2016 untuk membayar kompaun," kata kenyataan yang dikeluarkan oleh bank pusat itu hari.

Menurut kenyataan itu, sebaik sahaja pembayaran kompaun diselesaikan oleh 1MDB, ia menandakan tamatnya siasatan oleh Bank Negara berhubung pelbagai insiden yang menyaksikan firma pelaburan negara itu melanggar kaedah dan peraturan bank pusat.

Ia bagaimanapun tidak menyatakan jumlah kompaun yang perlu dijelaskan oleh 1MDB.

Menundukkan Barat Dengan Kebijaksanaan Dan Keberanian Oleh Tun Dr. Mahathir Mohamad.

Tun M bersama sekumpulan anak melayu melancarkan Serangan Subuh @ 'Dawn Raid' 1981ke atas Brusa Saham London dan berjaya membawa pulang 200,000 ekar tanah ke tangan orang Melayu pada September 1981.

Ianya berlaku hanya selepas beberapa bulan berkhidmat sebagai Perdana Menteri Malaysia.

HEBATKAN.

BERIKUT KATA-KATA DARI MARGARET THATCHER
BEKAS PERDANA MENTERI BRITAIN.

"Akhirnya saya mempunyai hubungan yang baik dengan Dr. Mahathir dan mengagumi dan menghormati beliau.
Beliau adalah seorang yang tegas, bijak dan praktikal" ...Margaret Thatcher@Iron Lady – Bekas Perdana Menteri Britain

#RESPECTTUNMahathir

Terkini: Arul Kandasamy akui 1MDB berlaku Penipuan kata mantan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad?

KUALA LUMPUR: Penipuan yang dilaporkan oleh media cetak dan elektronik di seluruh dunia mengenai 1Malaysia Development Berhad (1MDB) telah diakui benar oleh Presiden syarikat itu, Arul Kanda Kandasamy, kata mantan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad.

Ujarnya, walaupun Arul Kanda akan cuba untuk membetulkan yang salah, tetapi benang basah sukar ditegakkan selepas pengakuan yang dibuat oleh Pengarah Eksekutif 1MDB itu.

“Adalah lebih baik Arul cerita semua, berkenaan juruaudit dibuang, USD1 bilion dilabur dalam kerjasama 1MDB dan Petro Saudi tanpa kelulusan pengarahnya, tanpa pemeriksaan ‘due diligence’ dan kemudian dibubar tetapi modal tidak dikembali kepada 1MDB, sebaliknya diberi pinjam kepada Petro Saudi dan beberapa isu lain.

“Banyak lagi pengakuan yang boleh dibuat oleh Arul, oleh pengerusi jawatankuasa penasihat, Peguam Negara dan Ketua Polis Negara dan jangan lupa Datuk Shahrol Azral Ibrahim Halmi yang begitu berani bertindak sendiri meminjam dan melabur berbillion Ringgit dan USD bagi pihak 1MDB tanpa kebenaran, tanpa kelulusan badan pengarah dan orang atasan.

“Sesungguhnya, negara Malaysia tidak pernah melihat skandal yang sebegitu besar seperti skandal 1MDB. Rakyat yang sukar memahami berapa besarkan satu juta, sekarang cuba menggambarkan banyak manakah satu billion dan 42 bilion,”katanya menerusi catatan terbaharu di laman blognya, chedet.cc.

Katanya lagi, rakyat menjadi keliru dengan cerita wang yang begitu banyak yang merata ke semua pelusuk dunia yang akhirnya berada di dalam akaun peribadi Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Pada masa yang sama, bekas Presiden UMNO itu turut menyindir dengan mengatakan bahawa skandal berkenaan 1MDB boleh dijadikan filem.

“Satu filem drama boleh dibuat berkenaan 1MDB dan tokoh-tokoh serta lokasi diseluruh dunia yang terlibat. Red Granite (milik anak tiri Perdana Menteri) boleh melabur dan beberapa tokoh terkenal boleh jadi pelakon. Mungkin akan menang (anugerah) Oscar.

“Demikianlah cerita 1MDB yang berjaya memperkenalkan Malaysia ke seluruh dunia. Akan lebih ramailah pelancong yang akan datang ke negara 1MDB,” sindir beliau.

Silat Melayu

DOA DOHA

WALI SONGO

Video Penjelasan Isu cincin RM 24 Juta.

WAJIB TONTON

Top Blogges

B. 10 Artikal Menarik Minggu ini.

C. Senarai Blog Wajib Baca Rakan Malaysia Transformasi Minda Rakyat