TERIMA KASIH


counters

MTMR

Tuesday, March 22, 2016

Musa mengakui Tun M melakukan sesuatu yang bagus buat negara???

Musa mengakui Dr Mahathir mutakhir ini menyuarakan isu-isu yang relevan dengan orang ramai.

“Beliau bersuara tepat pada masanya. Beliau menjadi hero popular dalam sekelip mata kerana menjuarai isu popular yang menyentuh hati nurani begitu ramai orang.

“Daripada segi ini, beliau melakukan sesuatu yang bagus buat negara tetapi ia juga selari dengan personalitinya,” kata Musa di Kuala Lumpur sewaktu diminta mengulas kritikan demi kritikan yang dilancarkan bekas bosnya itu terhadap Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

Membuka rahsia lama, menurut Musa beliau percaya tindakan Dr Mahathir itu dilakukan mengambil pedoman dari kitab strategi klasik perang Cina, “Art of War” karya Sun Tzu.

Art of war

Art of War adalah manual taktik perang berusia lebih 2,000 tahun yang diamalkan bukan sahaja dalam peperangan tetapi juga dalam perniagaan dan pembangunan diri.

“Dr Mahathir ini bersaing untuk menang. Guru Dr Mahathir adalah Sun Tzu (menerusi buku) Art of War.

“Semua kami dalam Kabinet, dalam mesyuarat pertama kami itu antara buku pertama yang diberikannya.

“Setiap tindakan yang dilaksanakannya jika anda perhatikan adalah berdasarkan buku itu,” kata Musa dipercayai merujuk kepada strategi kelapan dalam buku itu – yang merujuk kepada kebolehan mengubah tindak balas kepada keadaan yang sentiasa berubah.

Musa menjadi timbalan perdana menteri kepada Dr Mahathir dari 1981 sehingga 1986.

Beliau meletak jawatan pada 1986 kerana “perbezaan yang tidak dapat diselaraskan” dengan Dr Mahathir.

Musa kemudian bersara daripada politik selepas tewas kepada Tun Ghafar Baba yang menjadi regu Dr Mahathir dalam “Team A” pada pemilihan Umno tahun 1987.

Musa pada masa itu menjadi regu Tengku Razaleigh Hamzah dalam “Team B” dan cuba mempertahankan jawatan timbalan presiden Umno selepas meletak jawatan sebagai timbalan perdana menteri.

Kritik kerajaan seumur hidup

Bercakap lanjut, Musa menghuraikan dengan lebih lanjut “personaliti” Dr Mahathir berdasarkan penilaiannya.

“Dr Mahathir adalah pengkritik seumur hidup mana-mana kerajaan – ia tidak terhad kepada kerajaan yang menurut acuan beliau sahaja.

“(Oleh kerana) saya rasa dia ada sense of humor yang baik, saya anggap Dr Mahathir ini ‘Mr Terminator’ politik.

“Dia tamatkan begitu banyak perdana menteri dalam negara kita dengan jayanya, seperti dalam filem Terminator,” katanya sambil ketawa kecil.

Menurut Musa lagi, tekanan yang sedang diberikan Dr Mahathir kepada Najib adalah percubaannya untuk “menamatkan” perdana menteri ketiga selepas Tunku Abdul Rahman Putra dan Tun Abdullah Badawi.

“Ini adalah perdana menteri ketiga yang disasarkannya dan saya rasa beliau akan berjaya walau apa cara sekali pun,” katanya.

Abdul Rahman terpaksa meletak jawatan sebagai presiden Umno pada Jun 1971.

Peletakan jawatannya pada masa itu dikatakan salah satunya berpunca daripada tekanan Dr Mahathir dan Musa sendiri yang dianggap “Kaum Muda” dalam Umno pada masa itu.

Abdullah pula memberi laluan kepada Najib pada Perhimpunan Agung Umno 2009 selepas hilang majoriti dua pertiga Barisan Nasional (BN) dalam Pilihan Raya Umum 2008.

Pentadbiran Abdullah pada masa itu turut dikritik teruk Dr Mahathir yang sebelum itu melantiknya sebagai penggantinya pada tahun 2003.

Najib kekal sampai PRU14

Bercakap lanjut, Musa berkata beliau pernah berkongsi pandangannya dengan Najib tentang cara menangani Dr Mahathir yang kurang senang dengannya sejak mula menjadi perdana menteri pada 2009.

“Saya dah pesan pada Najib berulang kali yang dia akan bermasalah dengan Dr Mahathir kerana dia (Dr Mahathir) sudah kurang senang dengan banyak perkara.

“Satu-satunya cara buat Najib dalam mencegah perkara ini adalah melaksanakan perkara menurut caranya sendiri, tegas dan tekal, rasional dalam kerajaan.

“Malangnya beliau nampaknya tidak cenderung ke arah itu,” katanya.

Justeru, Musa meramalkan Najib akan hanya bertahan sehingga Pilihan Raya Umum ke-14 apabila mengambil kira kritikan berterusan Dr Mahathir terhadapnya.

“Najib akan kekal sebagai presiden parti paling lama sehingga pilihan raya umum akan datang (kira-kira) 2 tahun lagi,” katanya.

YANG TERBUANG DAN PETUALANG.

YANG TERBUANG DAN PETUALANG

Tan Sri Muhyiddin Yasin (TSMY) telah membaca sajak Khairul Anwar
" Aku ini binatang jalang,
dari kumpulan terbuang",
sebagai refleksi diri beliau dan DSMM (Dato Seri Mukhriz Mahathir) yang dibuang dari memegang kuasa eksekutif kerajaan.

TSMY dan DSMM yang terbuang dari UMNO,  dianggap tidak lagi penting untuk kesinambungan kuasa Datuk Sri Najib. Ironinya yang terbuang inilah yang kini bersusah payah memperjuangkan kelangsungan kuasa UMNO dan terus berani  menentang kemungkaran demi Alif, Ba, Ta walau dibuang,  dihalang dan diberi tekanan.

DSMM menceritakan tentang satu2nya panggilan telefon dari PM kepadanya yang dibuat pada tahun 2013 supaya dia menyediakan 300 ekar tanah di Kedah untuk projek tenaga solar 1MDB, satu  usahasama dengan  Obama!. Nilai tanah RM35 juta dan walaupun 1MDB baru membayar RM3.5 juta, tetapi projek tersebut bernilai  RM1 billion?? Adakah begitu mudah penilaian projek 1MDB dibuat sebagaimana modus operandi yang serupa seperti tanah TRX yang dibeli dari kerajaan dengan harga murah dan dijual berlipat ganda oleh 1MDB?

Selain itu, TSMY juga telah mendedahkan bahawa sesuatu yang menakjubkan dalam 1MDB apabila surat perlantikan salah seorang CEO 1MDB yang ditandatangani oleh PM sebagai Pengerusi Eksekutif telah diserahkan kepada CEO berkenaan oleh Jho Low!. Adakah 1MDB syarikat pelaburan kerajaan atau syarikat untuk orang2 tertentu sebagai satu "skim penipuan"?? 

Ketika Timbalan Presiden UMNO yang juga ketika itu Timbalan Perdana Menteri sendiri mendedahkan hal2 urusniaga pelik 1MDB yang tidak diketahui orangramai, adalah pelik juga apabila ahli-ahli UMNO dan rakyat Malaysia sendiri menolak kebenaran ini. Kes syarikat ini melibatkan wang rakyat secara langsung, rakyat menanggung cukai yang membebankan dan harta negara kini  tergadai sewenang-wenangnya. Adakah ini sebuah cerita penglipurlara tanah Melayu zaman moden? Apakah rakyat sanggup membiarkan sebuah syarikat merobek dan merombak harta-harta negara sewenang2nya?

Perlukah TSMY mendiamkan diri atau terus menikmati keistimewaan memegang jawatan TPM? Atau TSMY menggadai maruah dan prinsip perjuangan serta turut menerima dedak apabila dia juga ditawarkan pilihan sama ada menerima jawatan gabenor Pulau Pinang atau menjadi Pengerusi PNB?

DSMM juga pernah ditawarkan jawatan menteri kabinet agar melepaskan jawatan menteri besar Kedah.
Adakah pemimpin-pemimpin Malaysia bukan memegang jawatan berdasarkan merit tetapi demi menutup suatu kepincangan dan korupsi?

TSMY kecewa dengan keadaan negara ketika ini yang dilapurkan oleh media-media antarabangsa sebagai negara kedua paling korup di dunia yang dikepalai oleh perdana menteri paling korup di dunia!.

TSMY bercakap dari hati naluri, kecewa bukan kerana kehilangan jawatan tetapi kecewa kerana UMNO parti yang dicintainya bukan lagi seperti dahulu. Sebaliknya UMNO menjadi alat untuk seseorang terus berkuasa.

Sekiranya  Tun Dr Mahathir negarawan ulung yang cuba menyelamatkan negara, diperlekehkan oleh parti yang dianggotainya sejak berdekad dahulu, bagaimanakah UMNO dibawah Najib boleh dipercayai dan mampu mendapat sokongan rakyat Malaysia?

Siapa binatang jalang?
Siapa sebenarnya petualang negara?

NEGARA KITA TANGGUNGJAWAB KITA

#beranikeranabenar
#selamatkanmalaysia

PANEL PEMIKIR
GKCM Pusat

TSMY ditawarkan Gabenor??? Tetap tolak kerana soal maruah!!!

Kota Tinggi : Tan Sri Muhyiddin Yassin sebentar tadi berkata beliau mendapat dua tawaran ekoran pemecatan daripada jawatannya sebagai timbalan perdana menteri.

Berucap di Kota Tinggi di Johor malam ini Muhyiddin berkata beliau ditawarkan menjadi Gabenor Pulau Pinang serta Pengerusi Permodanan Nasional Berhad (PNB) oleh pihak yang tidak dinamakannya.

Bagaimanapun Muhyiddin dipercayai merujuk kepada Datuk Seri Najib Razak.

Kata Muhyiddin kadang-kadang beliau berasa "agak bodoh" kerana tidak menerima tawaran berkenaan.

"(Sepatutnya) ambik la. Ada (yang) tanya kenapa saya tak ambil (tawaran itu), kemudian ambik RM1 bilion, cukuplah," katanya.

Mengenai dua jawatan berkenaan Muhyiddin berkata dia tidak kisah walaupun terlepas tawaran yang boleh dianggap 'lumayan' itu.

"Sebab itu saya tak ksah, tak apa. Dia sudah pecat saya, tapi (dia bagi) saya tawaran dua perkara. Satu, Gabenor Pulau Pinang. Saya tanya (dia) balik: What? Governor of Penang? Terbayang (di) depan saya (Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng) menghadap saya dan sembah, melutut.

"Kedua, Pengerusi Permodalan Nasional Berhad (PNB)," katanya di depan kira-kira 1,500 hadirian.

Bagaimanapun tidak jelas sama ada tawaran itu dibuat sebelum atau selepas Muhyiddin disingkirkan daripada jawatan timbalan perdana menteri.

Menjelaskan keadaan itu Ahli Parlimen Pagoh berkenaan memberitahu tidak dapat menerima tawaran yang diberikan kerana ia membabitkan soal maruah.

"Kalau saya terima maknanya saya makan dedak (boleh dibeli). Rakyat akan berkata orang nombor satu memakan dedak ialah Muhyiddin.

"Saya tak boleh menggadaikan prinsip perjuangan saya hanya kerana ada tawaran jawatan walau setinggi mana sekali pun," katanya.

Bekas Menteri Besar Kedah ke Pagoh.

PAGOH, Isnin – Bekas Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Mukhriz Mahathir berkata, Deklarasi Rakyat yang diilhamkan oleh bapanya akan dipersembahkan kepada Majlis Raja-Raja apabila jumlah tandatangan yang dikumpul mencapai sasaran.

Beliau berkata, setakat ini sambutan yang dterima daripada rakyat terhadap deklarasi itu amat memberangsangkan.

Deklarasi Rakyat diilhamkan bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad turut mendapat sokongan pemimpin pembangkang bertujuan mendesak Datuk Seri Najib Razak meletak jawatan Perdana Menteri, berikutan pelbagai skandal yang masih menjadi misteri.

Antara skandal yang masih menimbulkan tanda tanya walaupun Najib ‘diselamatkan’ oleh Peguam Negara ialah pelbagai isu yang melingkari syarikat pelaburan negara, 1Malaysia Development Berhad; SRC International dan dana RM2.6 bilion yang dimasukkan ke dalam akaun peribadi Najib.

Deklarasi Rakyat bukan bertujuan menukar kerajaan Barisan Nasional (BN) atau UMNO, sebaliknya menggantikan Najib sebagai Perdana Menteri.

Muhkriz yang turut menandatangani deklarasi itu berkata, rakyat sudah tiada pilihan dan mahukan Najib disingkirkan.

“Deklarasi itu akan dikemukakan kepada kerajaan sebagai reaksi kepada suara rakyat.

“Rakyat yang berada di belakang deklarasi itu sudah tiada pilihan dan mereka tidak mahu menunggu sehingga pilihan raya umum akan datang,” katanya pada sidang media selepas menemui penduduk Muar, Segamat dan Tangkak di sini, hari ini.

Beliau berkata, rakyat tidak boleh menunggu dua tahun lagi dan meletakkan UMNO dalam risiko untuk kalah pada pilihan raya umum.

Silat Melayu

DOA DOHA

WALI SONGO

Video Penjelasan Isu cincin RM 24 Juta.

WAJIB TONTON

Top Blogges

B. 10 Artikal Menarik Minggu ini.

C. Senarai Blog Wajib Baca Rakan Malaysia Transformasi Minda Rakyat