TERIMA KASIH


counters

MTMR

Tuesday, April 5, 2016

Proton bermasalah apabila EON ditukat kepada Proton Edar dan diserahkan kepada Khazanah Nasional.

Proton bermasalah apabila EON ditukarkan kepada Proton Edar dan diserahkan kepada Khazanah Nasional. Keduanya apabila kerajaan pada masa itu 'menyingkirkan' Tan Sri Tengku Mahaleel Arif selaku CEO Proton yg telahpun membuat pulangan keuntungan besar dan rizab tunai nilai berbillion ringgit.

Apa salahnya kerajaan menyuntik RM 13 Billion buat Proton? Kerajaan juga 'menyelamatkan' MAS dgn suntikan RM 6 Billion melalui KWSP. Kerajaan Amerika Syarikat juga 'menyelamatkan' General Motors dgn pemberian dana ratusan billion USD.

Proton dapat bayar RM 800 juta pinjaman mudah kerajaan menggunakan sumber dalaman syarikat, menjual lebih 4 juta unit kenderaan, membayar RM 24 billion cukai kepada kerajaan, menpunyai 2800 Intellectual Property Rights (IPR), memberi 77,000 peluang pekerjaan dan membuka 400 peluang perniagaan kepada rakyat Malaysia.

Tetapi, hari ini Proton dianggap sebagai bebanan dan bermasalah besar buat pemerintahan kerajaan. Ada menteri-menteri kanan yg memandang rendah dan sinis terhadap Proton seolah-olah  menggambarkan mereka tiada semangat pertahankan harta negara. Ironinya, mereka ini juga yg pertahankaannya semasa era Proton gah suatu ketika dahulu.

Proton, its not just about a car.

1MDB gagal hantar penyata kewangan!!! SSM melanjutkan sehingga 30 September 2016.

1MDB menerima satu lagi lanjutan selama enam bulan daripada Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) selepas masih tidak dapat mengemukakan penyata kewangan yang berakhir 31 Mac, 2015.

1MDB sepatutnya mengemukakan penyata kewangan pada 30 Sept tahun lalu tetapi memohon lanjutan enam bulan sehingga 31 Mac, 2016, tarikh akhir yang juga gagal dipenuhinya.

Dana milik negara itu memberi alasan yang sama seperti sebelum ini, bahawa ia menunggu mendapatkan semula dokumennya yang dirampas dalam satu serbuan tahun lalu.

"1MDB tidak dapat untuk menyediakan penyata kewangan untuk audit sementara menunggu mendapatkan semula dokumen kewangan yang berkaitan yang dirampas semasa serbuan pada 8 Julai 2015.

"Oleh itu, SSM kini memberi lanjutan masa sehingga 30 Sept, 2016 bagi 1MDB mengadakan mesyuarat agung tahunan (AGM) dan meluluskan penyata kewangan yang telah diaudit bagi tahun kewangan berakhir 31 Mac, 2015," kata 1MDB dalam satu kenyataan hari ini.

Walau bagaimanapun, 1MDB berkata firma itu berjaya mengemukakan penyata kewangan bagi dua anak syarikatnya.

"1MDB dengan sukacitanya mengumumkan bahawa TRX City Sdn Bhd (dahulu dikenali sebagai 1MDB Real Estate Sdn Bhd) bersama-sama dengan anak syarikatnya Edra Global Energy Berhad, telah mengadakan AGM untuk meluluskan penyata kewangan yang diaudit bagi tahun kewangan berakhir 31 Mac 2015.

"AGM telah diadakan dalam tempoh tarikh akhir yang diberikan sebelum ini iaitu pada 31 Mac 2016 dan penyata kewangan yang diaudit telah difailkan dengan SSM.

"Kedua-dua syarikat itu membentuk sebahagian besar aset dan mewakili semua aktiviti perniagaan yang beroperasi 1MDB," katanya.

Silat Melayu

DOA DOHA

WALI SONGO

Video Penjelasan Isu cincin RM 24 Juta.

WAJIB TONTON

Top Blogges

B. 10 Artikal Menarik Minggu ini.

C. Senarai Blog Wajib Baca Rakan Malaysia Transformasi Minda Rakyat