TERIMA KASIH


counters

MTMR

Saturday, May 7, 2016

DAULAT TUANKU: KUASA NEGERI JOHOR TERMAKTUB.

KUASA NEGERI JOHOR

Johor Mesti Sentiasa Jadi Johor.
Dengan segala perkara-perkara yang sedang berlaku dalam negara pada masa ini, ianya seperti menunjukkan sudah tiba masanya untuk menjelaskan kuasa yang telah termaktub dalam negeri Johor. Adakah anda fikir semua ini adalah satu kebetulan? Jawapannya adalah tidak. Rancangan untuk menggunakan 'Order' ini bermula sejak 1893 apabila Sultan Abu Bakar mempersembahkan ilham baginda di dalam satu persidangan 'World Fair' yang diadakan di Chicago. Sejarah penubuhan dewan negeri di Johor adalah satu fenomena permodenan negeri Johor yang dicetuskan oleh nenda saya Almarhum Sultan Abu Bakar pada tahun 1868.

Undang-Undang Tubuh Kerajaan Johor 1895 merupakan permulaan sistem raja berperlembagaan. Undang-undang ini telah melalui beberapa pindaan, kuasa perundangan masih dibawah Dewan Negeri dan tertakluk kepada perkenan Raja. Sejarah juga menyatakan bahawa Undang-Undang Tubuh Kerajaan Johor telah dijadikan model dan rujukan dalam menggubal Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Tubuh Kerajaan Negeri yang lain, bermula dengan Kerajaan Negeri Terengganu 20 tahun kemudiannya.

Di dalam Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Tubuh sesebuah negeri, badan perundangan adalah dibentuk oleh dua komponen utama iaitu Yang DiPertuan Agong dan Majlis Parlimen di peringkat pusat atau Raja dan Dewan Negeri di peringkat negeri. Oleh yang demikian adalah tidak wajar sekiranya kuasa Agong atau Raja dalam meneliti dan memperkenankan sesuatu rang undang-undang itu dihadkan atau dihapuskan.

Ia akan menjadikan peranan Agong atau Raja hanya sebagai "Rubber Stamp" untuk menurunkan Cop Mohor terhadap rang undang-undang yang telah diluluskan oleh Parlimen atau Dewan Negeri. Saya tahu perkara ini telah berlaku diperingkat persekutuan dan beberapa negeri, Tetapi tidak di Negeri Johor. Jika dahulu orang-orang Melayu bersatu menentang Malayan Union apabila kuasa raja dikecilkan dan dipaksa menerima penasihat British.

Namun kini parti politik Melayu jugalah yang telah menghadkan kuasa Agong dalam mempertimbangkan sesuatu rang undang-undang dan lebih teruk lagi memaksa Yang DiPertuan Agong untuk menerima dan bertindak mengikut apa jua nasihat Jemaah Menteri. Inilah pindaan kepada perkara 40(1A) dan perkara 66(4A) Perlembagaan Persekutuan yang telah dibuat oleh Parlimen Malaysia sebagaimana Akta 885 yang berkuatkuasa Mulai 26 Jun 1994, yang telah merampas kuasa Yang DiPertuan Agong demi untuk kepentingan politik atau kepentingan peribadi. Johor ada sebuah misi. Misi tersebut adalah untuk mengembalikan "Order".

DYMM Sultan Ibrahim Ibni Almarhum Sultan Iskandar, Sultan Yang Dipertuan Bagi Negeri Dan Jajahan Takluk Johor Darul Ta'zim

-----

THE POWER OF JOHOR

Johor Will Always Be Johor.
With everything that is happening in this country today, it seems that it's time to show the powers instilled in the state of Johor. Do you think it's all a coincidence? The answer is no. The plan to install the "Order" started since 1893 when Sultan Abu Bakar introduced this brain child of his at the World Fair, held in Chicago. The history of the creation of the State Legislative Assembly in Johor was a modernization phenomenon for the State of Johor and was triggered by my ancestor, Sultan Abu Bakar in 1868.

Johor's State Constitution 1895 marked the beginning of the Constitutional Monarchy system. This constitution has been amended several times, but the legislative powers still falls under the state assembly and is subjected to the consent of the Sovereign. History has also shown that the Johor's Constitution was a model and was also used as a reference in drafting the Federal Constitution of Malaya and it was also adopted by other states. One of the states that adopted this was Terengganu; 20 years after Johor.

In the Federal Constitution and each State's Constitution, the legislative assembly is made up of 2 main components. They are the Yang DiPertuan Agong and the House of Parliament for the federal and the Sovereign and state assembly for the state. With this, it would be unwise should the powers of the Agong or Sovereign be limited or eliminated entirely when it comes to analysing and permitting any legislation.

With the implementation of these limits and elimination of powers, the role of the Yang DiPertuan Agong and Sovereign will be diminished to a mere "Rubber Stamp" when granting the Royal Seal on the legislations that has been passed by the Parliament or the State Assembly. I know that this is already occurring in the federal level as well as in a handful of other states, but this will not occur in Johor. Back then, the Malays were united in opposing the Malayan Union when the powers of the rulers were diminished and were forced to accept a British advisor.

Now however, the Malay political parties are the ones who have imposed these limitations on the powers of the Yang DiPertuan Agong in considering any legislation presented to them and even worse, forcing the Yang DiPertuan Agong to accept and act according to any advice given by the Cabinet. The amendments made to Articles 40(1A) and 66(4A) of the Federal Constitution was amended by the Malaysian Parliament. With this, Act 885 which took effect on the 26th of June 1994, successfully stripped the Yang DiPertuan Agong of his powers. All of this for their political and personal gains. Johor has a mission. The mission is to restore the "Order".

HRH Sultan Ibrahim Ibni Almarhum Sultan Iskandar, Sultan and Sovereign Ruler of the State and Territory of Johor Darul Ta'zim

Daulat Tuanku: Sultan Johor bertitah adalah tidak wajar kuasa Agong atau Raja dalam meneliti dan memperkenan sesuatu rang undang-undang dihadkan atau dihapuskan.

Sultan Johor, Sultan Ibrahim Ibni Almarhum Sultan Iskandar bertitah tindakan mengehad atau menghapuskan peranan Yang di-Pertuan Agong dan Raja dalam meneliti serta memperkenankan rang undang-undang adalah tidak wajar.

Baginda bertitah, peranan Yang Di-Pertuan Agong dan Raja dalam hal ehwal Dewan Rakyat atau Dewan Undangan Negeri adalah penting, selain peranan dimainkan badan eksekutif, Speaker dan ahli Parlimen.

"Ini kerana Raja mempunyai kuasa memanggil dan membubar DUN, selain berkuasa melantik Menteri Besar dan barisan ahli majlis mesyuaratnya. Selain itu, sesuatu undang-undang yang diluluskan DUN hanya boleh berkuat kuasa selepas diperkenankan Raja.

"Jadi, hubungan antara Raja, badan perundangan dan eksekutif saling melengkapi antara satu sama lain dalam membentuk sebuah pentadbiran kerajaan negeri yang cekap dan berkesan," titah baginda.

Sultan Ibrahim bertitah demikian ketika berangkat menyempurnakan Persidangan Speaker Parlimen dan DUN seluruh Malaysia 2016 di Pusat Konvensyen Antarabangsa Persada Johor di sini, hari ini.

Yang turut hadir, Yang Dipertua Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia; Yang Dipertua Dewan Negara, Senator Datuk S Vigneswaran dan Menteri Besar, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin.

Sultan Ibrahim bertitah, dalam Perlembagaan Persekutuan dan Undang-undang Tubuh Negeri, badan perundangan adalah dibentuk menerusi dua komponen utama iaitu Yang di-Pertuan Agong dan Majlis Parlimen di peringkat Pusat atau Raja dan DUN di peringkat negeri.

"Jadi, adalah tidak wajar kuasa Agong atau Raja dalam meneliti dan memperkenan sesuatu rang undang-undang dihadkan atau dihapuskan.

"Ia akan menjadikan peranan Agong atau Raja hanya sebagai 'rubber stamp' untuk menurunkan cop mohor terhadap rang undang-undang yang diluluskan Parlimen atau DUN. 

Saya tahu perkara ini berlaku di peringkat Persekutuan dan beberapa negeri, tetapi tidak di Johor," titah baginda.

#ROYAL_JOHOR

Penipuan 1MDB dilapor media cetak dan elektronik diakui benar oleh Arul Kandasamy?

Akhirnya penipuan yang dilapor oleh media cetak dan elektronik di seluruh dunia diakui benar oleh Presiden dan Pengarah Eksekutif 1MDB, Arul Kanda Kandasamy.

Arul mengaku akan kegagalan 1MDB membayar US 1 billion (RM 3.9 billion) kepada IPIC (International Petroleum Investment Company – Abu Dhabi), syarikat yang menjamin hutang 1MDB.

Mengikut IPIC syarikat bernama Aabar PJS Ltd (British Virgin Islands) yang menerima bayaran dari 1MDB bukanlah miliknya walaupun IPIC mempunyai sebuah syarikat dengan nama yang hampir sama, iaitu Aabar PJS Ltd.

Jika 1MDB membayar USD 1 billion kepada syarikat palsu, ada kemungkinan syarikat berkenaan ditubuh dengan pengetahuan 1MDB sendiri dan duit itu akhirnya dimasuk dalam akaun persendirian. Sangkaan seperti ini memang dibuat oleh ramai orang, dan kenyataan Arul bahawa ada penipuan besar berlaku dalam 1MDB hanya mengesahkan sangkaan.

Arul akan cuba membetulkan yang salah tetapi benang basah sukar ditegak selepas pengakuan olehnya. Adalah lebih baik Arul cerita semua, berkenaan juruaudit dibuang, 1 billion US dilabur dalam JV 1MDB/Petro Saudi, tanpa kelulusan pengarahnya, tanpa pemeriksaan due diligence, dan kemudian dibubar tetapi modal tidak dikembali kepada 1MDB, sebaliknya diberi pinjam kepada Petro Saudi, duit yang pergi ke Cayman Islands yang tidak balik ke Malaysia tetapi ke Singapura yang menjelma jadi unit, yang dilihat oleh Arul tetapi tidak dilihat olehnya, peranan bank BIS dan lain-lain milik Jho Low perjalanan wang 1MDB ke Hong Kong, Switzerland, London, Amerika, British Virgin Islands, Seychelles, Abu Dhabi, penyalahgunaan duit KWAP, duit SRC mengalir ke dalam akaun Najib, konsesi minyak di Argentina dan Turkmenistan yang menjadi aset dan kemudian tidak menjadi aset dan beribu lagi cerita yang melibatkan wang 1MDB, dijelas, dinafi, diakui dan hilang tidak disebut lagi.

Sesungguhnya negara Malaysia tidak pernah melihat skandal yang sebegitu besar seperti skandal 1MDB. Rakyat yang sukar memahami berapa besarkah satu juta, sekarang mencuba menggambar banyak manakah satu billion, dan empat puluh dua billion. Bagaimanakah wang berbillion boleh kesana kesini sehingga akhirnya berada dalam akaun peribadi Najib. Rakyat menjadi bingung dengan cerita-cerita wang begitu banyak yang merata ke semua pelusuk dunia.

Banyak lagi pengakuan yang boleh dibuat oleh Arul, oleh pengerusi jawatankuasa penasihat, Peguam Negara dan Ketua Polis Negara dan jangan lupa Datuk Shahrol Azral Ibrahim Halmi yang begitu berani bertindak sendiri meminjam dan melabur berbillion Ringgit dan USD bagi pihak 1MDB tanpa kebenaran, tanpa kelulusan badan pengarah dan orang atasan. Waah! Confident sungguh Shahrol. Apakah dianya juga yang terlibat dengan bayaran kepada Aabar PJS Ltd (Virgin Islands).

Demikianlah cerita 1MDB yang berjaya memperkenalkan Malaysia ke seluruh dunia. Akan lebih ramailah pelancong yang akan datang ke negara.

Silat Melayu

DOA DOHA

WALI SONGO

Video Penjelasan Isu cincin RM 24 Juta.

WAJIB TONTON

Top Blogges

B. 10 Artikal Menarik Minggu ini.

C. Senarai Blog Wajib Baca Rakan Malaysia Transformasi Minda Rakyat