TERIMA KASIH


counters

MTMR

Friday, October 25, 2013

PENDAHULUAN (sambungan)

TERAS BAJET 2014

Tuan Yang di-Pertua,

17. Bajet 2014 digubal untuk mempastikan pertumbuhan ekonomi terus berkembang kukuh dan mengurangkan defisit fiskal negara, dengan matlamat keseluruhannya Memakmur Negara dan Mensejahtera Rakyat. Memenuhi maksud ini, Bajet 2014 dirangka bertemakan “MEMPERTEGUH KETAHANAN EKONOMI, MEMPERKASA TRANSFORMASI DAN MELAKSANA JANJI”, dengan menggariskan lima teras utama.

Teras Bajet Yang Pertama: Merancak Aktiviti Ekonomi
Teras Bajet Yang Kedua: Mengukuh Pengurusan Fiskal
Teras Bajet Yang Ketiga: Mengunggul Modal Insan
Teras Bajet Yang Keempat: Mempergiat Pembangunan Bandar dan
Luar Bandar

Teras Bajet Yang Kelima: Mensejahtera Kehidupan Rakyat

Amalan membuka Pintu Syurga.

Tidak seperti biasanya, hari itu Ali bin Abi Thalib pulang lebih awal menjelang asar. Fatimah binti Rasulullah menyambut kedatangan suaminya yang sehari suntuk mencari rezeki dengan sukacita. Siapa tahu Ali membawa yang lebih banyak karena keperluan di rumah makin besar. Sesudah melepas lelah, Ali berkata kepada Fatimah. "Maaf sayangku, kali ini aku tidak membawa wang sesenpun."

Fatimah menyahut sambil tersenyum, "Memang yang mengatur rezeki tidak duduk di pasar, bukan? Yang memiliki kuasa itu adalah Allah Ta'ala."

PRK SUNGAI LIMAU : PAS Membidas MB Kedah.

YAN: Menteri Besar Kedah, Datuk Mukhriz Mahathir mempersoalkan keikhlasan pemimpin PAS yang berkempen di kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Limau sama ada mereka berkempen untuk diri sendiri atau untuk parti.

"Semua sedia maklum pemilihan parti itu akan diadakan pada bulan depan, jadi hadirnya pemimpin mereka menjadi tanda tanya, adakah untuk memenangkan calon atau kempen diri mereka sendiri.
 
"Berbeza dengan kita (BN), pemimpin kita yang menang dan kalah bersama-sama di sini membantu calon untuk menang. Kita sudah letak ke tepi semua yang kita buat ketika musim kempen pemilihan UMNO dan sekarang ini 100 peratus tumpuan kita kepada pilihan raya," katanya pada sidang media di Pusat Gerakan BN Sungai Limau di sini, sebentar tadi.

DAP bakal menanggung malu di saman ahlinya?

Shah Alam :Tembak Pegawai Bank Polis tahan keluarga suspek.

SHAH ALAM: Ketua Polis Selangor, Datuk mohd Shukri Dahlan berkata, polis sudah menahan tiga ahli keluarga kepada suspek yang menembak mati seorang pegawai Ambank, Rabu lalu.

Kajian : Emas ditemui dalam daun kayu putih

Sydney: Kumpulan penyelidik di Australia menemui zarah emas tersembunyi di dalam daun pokok kayu putih, di hutan wilayah barat negara itu, penemuan dikatakan dapat membantu pelombong mencari simpanan baru logam berharga itu.

Terkini:Lelaki di terkam Harimau Sumbang tinggalkan Jumaat.

Alkisah seorang lelaki Islam ponteng solat Jumaat. Sebaliknya dia masuk hutan untuk memburu ayam hutan. Sedang dia terhendap-hendap di dalam semak, tiba-tiba dia berlanggar dengan seekor harimau yang sedang lena tidur.

Dia begitu terkejut sehingga senapangnya tercampak lalu tergelungsur ke dalam jurang. Dia pula tergolek ke arah lain, jatuh ke atas batu dan KRAKKKK! Kedua-dua kakinya patah.

TI-M puji tindakan SPRM tahan bekas CEO syarikat GLC

Transperancy International-Malaysia (TI-M) hari ini memuji tindakan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menahan bekas Ketua Ppegawai Eksekutif (CEO) anak syarikat Iskandar Investment Berhad kerana disyaki terbabit rasuah bernilai RM400,000.

Kuala Lumpur :OKU dituduh rogol, rompak

Kuala Lumpur: Seorang lelaki kelainan upaya (OKU) mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen, di sini, semalam atas tuduhan merogol serta merompak seorang wanita, September lalu.

Mohamad Azhan Mohamad Johan, 28, yang bisu dan pekak, membuat pengakuan itu dalam bahasa isyarat sebaik tuduhan dibacakan oleh jurubahasa isyarat di hadapan Hakim Emelia Kaswati Mohamad Khalid.

Terkini: Bajet 2014 Malaysia.

Ramai yang menunggu pengumuman Bajet 2014 yang akan dibentangkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak selaku Menteri Kewangan di Parlimen petang esok. Biasanya, mereka menunggu pengumuman bajet itu kerana menjangkakan ada habuan menanti.

Ikuti Siaran Langsung Pembentangan Bajet 2014


Bajet 2014 pastikan ekonomi terus berdaya tahan

Najib menunjukkan dokumen ‘Rahsia Besar’ ketika meninjau operasi persiapan terakhir Bajet 2014 di Kementerian Kewangan, di Putrajaya, semalam.
Sehubungan pembentangan Bajet 2014 hari ini, Perdana Menteri menekankan pentingnya agenda transformasi kerajaan diteruskan.
Kerajaan, katanya, mesti memenuhi janjinya kepada rakyat dan mengelak melaksanakan langkah bersifat populis yang boleh menggugat kestabilan ekonomi.


IKUTI Siaran Langsung Pembentangan Bajet2014 bermula jam 4 petang ini di www.bharian.com.my

Malaysia Transformasi kerajaan diterus.

Agenda transformasi kerajaan diterus: PM

Najib menunjukkan dokumen ‘Rahsia Besar’ ketika meninjau operasi persiapan terakhir Bajet 2014 di Kementerian Kewangan, di Putrajaya, semalam. Turut kelihatan Menteri Kewangan II, Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah (kanan) dan warga kerja kementerian. - Foto BERNAMA

Bajet 2014 pastikan ekonomi terus berdaya tahan

Datuk Seri Najib Razak berkata, ekonomi Malaysia mesti terus berdaya tahan bagi menyediakan asas untuk pertumbuhan dan kemakmuran masa depan.

Sehubungan pembentangan Bajet 2014 hari ini, Perdana Menteri menekankan pentingnya agenda transformasi kerajaan diteruskan.

Kerajaan, katanya, mesti memenuhi janjinya kepada rakyat dan mengelak melaksanakan langkah bersifat populis yang boleh menggugat kestabilan ekonomi.

Terkini : Iran henti program uranium setelah capai 20 %

Iran henti program pengayaan uranium


Dubai: Iran sudah menghentikan sementara program pengayaan uranium sehingga 20 peratus kerana ia mempunyai cukup simpanan selain memenuhi satu tuntutan utama kuasa dunia dalam rundingan berhubung program nuklear Tehran, kata seorang ahli parlimen kanan negara itu.

Johor : Kastam Tahan Rakyat India Rampas Dadah.

Jabatan Kastam Johor menahan dua lelaki warganegara India dan merampas 3.3 kilogram dadah bernilai kira-kira RM600,000 di Lapangan Terbang Antarabangsa Sultan Ismail, Senai, dekat sini.

MUTAKHIR : Batal lesen Syarikat Keselamatan Kes Tembak.


KDN batal lesen syarikat keselamatan kes rompakan, tembak mati pegawai bank.

Kementerian Dalam Negeri (KDN) membatalkan lesen syarikat keselamatan yang kakitangannya terbabit dalam insiden rompakan membabitkan sebuah bank di Subang Jaya semalam sehingga mengakibatkan seorang pegawai bank itu mati ditembak.

Timbalan Ketua Setiausaha Kanan (Keselamatan) KDN, Datuk Alwi Ibrahim, berkata lesen syarikat keselamatan terbabit dibatalkan kerana melanggar beberapa syarat ditetapkan. "Ini termasuk tidak mengadakan tapisan keselamatan terhadap anggota, selain melanggar beberapa syarat lain yang ditetapkan di bawah Akta Agensi Pengendalian 1971," katanya pada sidang media di KDN di sini sebentar tadi.

Sumber:BH

Mutakhir : Allah yang Esa !!!


Tindakan memurtadkan umat Islam yang membenarkan penganut Kristian menyebut kalimah Allah mempunyai kesan yang amat besar sehingga melibatkan seluruh dunia Arab dan ulama-ulama terkemuka, kata Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin.

Ini kerana, selain semenanjung Malaysia, seluruh dunia Arab, sejak zaman permulaan Islam lagi membenarkan golongan Kristian menyebut kalimah Allah, kata bekas mufti Perlis itu.

"Sejak seribu tahun lalu, sejak zaman Nabi Muhammad lagi mereka menggunakan perkataan Allah. Tiada isu selagi mereka menggunakannya merujuk kepada zat yang sebenar, bukan untuk berhala," katanya.

Itu yang di perhujahkan oleh Dr Maza dan bagaimana dengan Zulkifli Nordin membalas hujah dari persoalan yang dibangkitkan Dr Maza. Harap-harap anda mampu bersabar mentelaah hujah dibawah.


Salam 2 all.


Rupanya masih ada lagi dikalangan mereka yang mengaku Islam diluar sana yang menjadi keliru dan beku dalam isu kalimah ALLAH. Pelbagai persoalan dilontarkan sehingga ada yang melakukan syirik tanpa menyedarinya. Lebih parah ada yang menjadi kufur tanpa sedar.

Membongkar wajah sebenar DAP?

 
Banyak tindakan cetus kebencian ahli sendiri, kemarahan perkauman

Ada perkataan 'tindakan' dan 'demokratik' pada nama DAP. Tapi melihat kepada apa yang berlaku dan tindak-tanduk pemimpinnya, jelas ia parti yang tidak demokratik. Banyak tindakan DAP bukan saja tidak betul, tidak adil dan melanggar perlembagaannya sendiri, malah sering mencetuskan kebencian dan kemarahan perkauman.

PRK Sungai Limau: Bukti Kebongkakan Dinasti Lim

Penduduk Sungai Limau, Kedah bakal memilih ADUN baru selepas 18 tahun berada di bawah kepimpinan Allahyarham Tan Sri Azizan Razak. Kawasan yang telah menjadi sinonim dengan Tan Sri Azizan itu pastinya menghadapi sedikit rasa kekok untuk diwakili oleh orang lain apatah lagi apabila beliau baru sahaja ‘pergi’. Tan Sri Azizan seolah-olah telah sebat...i dengan rakyat kawasan ini dan tentunya sukar dicari ganti.

Silat Melayu

DOA DOHA

WALI SONGO

Video Penjelasan Isu cincin RM 24 Juta.

WAJIB TONTON

Top Blogges

B. 10 Artikal Menarik Minggu ini.

C. Senarai Blog Wajib Baca Rakan Malaysia Transformasi Minda Rakyat