TERIMA KASIH


counters

MTMR

Tuesday, May 24, 2016

Terkuni: DUA PRK UMNO menang besar? Pemimpin UMNO hayal BN masih memerintah?

Dua PRK UMNO menang besar?

Punca kemenangan sebab pengundi hanya mahu kerajaan BN selesaikan hutang negara yang boleh tahanlah?

ISU-ISU menyumbang kemenangan tersebut?

1. 1MDB sedang di siasat rasuah dan money laundry merentas benua.

2. IPP sudah berjaya di beli oleh Syarikat Negara Cina.

3. Rusia juga berminat mengintai Petronas.

4. MAS telah berjaya mengurangkan pekerjanya seramai 6000 orang.

Langkah perlu di jaga ialah FGV?

FGV merupakan harta pusaka bangsa Melayu yang tinggal.

Saham FGV sekiranya naik sehingga RM20.00 seunit. Jika boleh di beli oleh orang luar atau boleh di beli oleh Syarikat dari luar negara atau syarikat tempatan tanpa di teliti penyamarannya.

Harap Felda FGV berhati- hati. Walaupun mencari keuntungan merupakan strategy perniagaan. Kesempatan dan peluang akan di guna oleh kuasa burung pemakan bangkai untuk mengagalkan ekonomi negara. Itu sebabnya pemimpin perlu amanah jangan mata duitan untuk mencari keuntungan jangka pendek.

Tun M pernah ingatkan Felda tidak perlu di usik untuk kebaikkan. Nasihat tersebut tidak di fahami oleh pemimpin sekarang. Kononnya mengikut kehendak pasaran global.

Gambar sekadar kiasan. Apa yang kita tanam, itulah hasilnya. Getah mengatal.

Felda Global Ventures Holdings Bhd (FGV) mencatatkan kerugian sebelum cukai sebanyak RM70.35 juta bagi suku pertama.

Felda Global Ventures Holdings Bhd (FGV) mencatatkan kerugian sebelum cukai sebanyak RM70.35 juta bagi suku pertama yang berakhir pada 31 Mac, 2016, berbanding keuntungan sebelum cukai sebanyak RM72.88 juta pada tempoh yang sama tahun lepas.

Perolehan bagaimanapun, naik kepada RM3.75 bilion daripada RM2.71 bilion sebelumnya, menurut syarikat dalam makluman kepada Bursa Malaysia hari ini.

FGV berkata kerugian berkenaan terutamanya disebabkan oleh pengeluaran minyak sawit mentah (MSM) yang rendah dalam segmen huluan sawit.

"Segmen berkenaan mengalami kerugian sebanyak RM100.55 juta pada 2016 berikutan pengeluaran minyak sawit yang rendah.

Pihak berkuasa Switzerland dalam sebahagian daripada siasatan ke atas 1MDB percaya sekurang-kurangnya RM4 bilion daripada dana negara milik Malaysia itu telah disalahgunakan.

Ketua pegawai eksekutif (CEO) bank Switzerland BSI Group Stefano Coduri meletakkan jawatan serta-merta, susulan arahan penutupan cawangannya di Singapura oleh pihak berkuasa kewangan republik itu.

Bank itu berkata ia akan bekerjasama penuh dengan siasatan Singapura dan Switzerland, menurut portal kewangan Bloomberg.

Coduri mengambil langkah itu selepas Pejabat Peguam Negara Switzerland (OAG) memulakan prosiding jenayah terhadap Bank BSI SA kerana gagal mencegah kesalahan berkaitan dengan 1MDB.

Mengikut Kanun Jenayah Switzerland, sesebuah syarikat boleh didakwa jika disyaki tidak mengambil langkah-langkah munasabah untuk mengelakkan pihak ketiga melakukan kesalahan-kesalahan, terutamanya dalam pengubahan wang haram atau kesalahan rasuah tertentu.

Bagaimanapun, OAG menegaskan bahawa tanggapan tidak bersalah sehingga dibuktikan bersalah terpakai.

Pihak berkuasa Switzerland dalam sebahagian daripada siasatan ke atas 1MDB percaya sekurang-kurangnya RM4 bilion daripada dana negara milik Malaysia itu telah disalahgunakan.

1MDB dan syarikat sekutunya juga sedang disiasat di beberapa negara lain termasuk Amerika Syarikat, Luxembourg, Emeriah Arab Bersatu, Singapura, Australia dan Hong Kong.

Silat Melayu

DOA DOHA

WALI SONGO

Video Penjelasan Isu cincin RM 24 Juta.

WAJIB TONTON

Top Blogges

B. 10 Artikal Menarik Minggu ini.

C. Senarai Blog Wajib Baca Rakan Malaysia Transformasi Minda Rakyat