TERIMA KASIH


counters

MTMR

Tuesday, June 21, 2016

Protokol Kolonel Kehormat - Institusi Raja-raja Melayu .

Angkatan Tentera Malaysia (ATM) merupakan pihak bertanggungjawab terhadap pertahanan negara Malaysia dan ianya meliputi tiga cabang utama iaitu Tentera Darat Malaysia (TDM), Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) dan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM).

Kesemua sembilan orang Raja Raja Melayu menggalas jawatan sebagai Kolonel Yang Dipertua dalam sesuatu Rejimen
ataupun Kor ATM. Dalam entri kali ini, kami akan berkongsi tentang jawatan jawatan yang sedang disandang oleh Raja Raja
Melayu.

“Kolonel Yang Dipertua adalah satu tugas khusus yang ditanggung oleh kesemua sembilan orang Raja Raja Melayu keatas semua rejimen atau kor dalam ATM yang telah mendapat panji panji diraja termasukTLDM dan TUDM.

Untuk TLDM ianya dikenali sebagai Kepten Yang Dipertua. Kor/Rejimen yang belum menerima panji panji diraja tetapi mempunyai Kolonel Yang Dipertua ialah Rejimen Gerakhas Malaysia tetapi ianya dikenali sebagai Kolonel Komandan….”

Sultan Johor
DYMM Sultan Ibrahim Ismail ibni Almarhum Sultan Iskandar
* Kol Komandan Rejimen Gerak Khas

Sultan Kedah
KDYMM Al Sultan Almutasimu Billahi Muhibuddin Tuanku Al Haj Abdul Halim Muadzam Shah ibni Almarhum Sultan Badlishah
* Kol Yang Dipertua Rejimen Askar Melayu Diraja
* Kol Yang Dipertua Kor Perkhidmatan Diraja

Sultan Selangor
DYMM Sultan Sharifuddin Idris Shah ibni Almarhum Sultan
Salahuddin Abdul Aziz Shah
* Kepten Yang Dipertua TLDM

Sultan Kelantan
KDYMM Sultan Muhammad V
* Kol Yang Dipertua Rejimen Artileri Diraja
* Kol Yang Dipertua Kor Risik Diraja

Raja Perlis
DYMM Tuanku Syed Sirajuddin ibni Almarhum Tuanku Syed Putra Jamalullail
* Kol Yang Dipertua Rejimen Renjer Diraja
* Kol Yang Dipertua Kor Polis Tentera Diraja

Yang Dipertuan Besar Negeri Sembilan
DYMM Tuanku Muhriz ibni Almarhum Tuanku Munawir
* Kol Yang Dipertua Rejimen Semboyan Diraja
* Kol Yang Dipertua Kor Jurutera Letrik Dan Jentera Diraja

Sultan Terengganu
KDYMM Al Wathiqu Billah Sultan Mizan Zainal Abidin ibni Almarhum Sultan Muhamad Al Mukhtafi Billah Shah
* Kol Yang Dipertua Kor Armor Diraja
* Kol Yang Dipertua Kor Ordinans Diraja

Sultan Pahang
KDYMM Tuanku Sultan Haji Ahmad Shah Almustain Billah ibni Almarhum sultan Abu Bakar Riayatuddin Al Muadzam Shah
* Kol Yang Dipertua TUDM

#SumberAmarYusof

#KasimMy

Cawangan Ringger Payung Terjun.

Cawangan Ringger ini adalah satu-satunya yang terdapat didalam Angkatan Tentera Malaysia. Cawangan ini bertanggungjawab memperolehi kepakaran melipat, menyenggara, membaiki dan menyimpan payung-payung terjun dan peralatan bersangkutan untuk semua jenis penerjunan di dalam Tentera Darat. Kepakaran pada setiap individu anggota di cawangan ini menambahkan keyakinan setiap bakal penerjun. Fungsi utama cawangan ini ialah menyediakan payung dalam semua bentuk penerjunan samada penerjunan latihan mahupan penerjunan di dalam peperangan konvensional meliputi darat, laut dan udara. Cawangan ini juga berkemampuan memperbaiki payung-payung yang rosak dan membuat ubahsuaian kepada payung-payung yang difikirkan kurang memuaskan di dalam penggunaanya.

Sesuatu organisasi yang mempunyai kepakaran dalam bidang payung terjun harus turut mempunyai kepakaran ‘rigging’ (melipat) . Memandangkan ini, pada tahun 1971, dua orang anggota Rejimen Gerak Khas telah terpilih untuk menjalani Kursus Asas Para Rigger di Australia.

Anggota pertama
Mereka ialah 202628 Sarjan Ong Shu Cheh (bersara Pegawai Waren Dua) dan 650472 Sarjan Hanif bin Said (bersara Pegawai Waren dua). Sekembalinya mereka ke tanah air, mereka telah ditempatkan di Cawangan Rigger Rejimen Pertama Gerak Khas Malaysia.  Anggota-anggota ini disamping membuat tugas-tugas pentadbiran,turut menjalani kursus sambil belajar. Pada penghujung tahun 1972, payung-payung terjun yang baru telah dikirimkan melalui bantuan dari negara Australia memalui skim bantuan ketenteraan.

Pada mulanya cawangan ini diletak di bawah Cawangan Payung Terjun untuk melicinkan pentadbiran. Menjelang tahun 1980 cawangan ini  diasingkan dari Cawangan Payung Terjun dan telah dipertanggungjawabkan melaksanakan tugas secara persendirian.  Kursus-kursus peringkat awal pada keseluruhanya telah dijalankan di luar negeri. Sehingga kini lebih 40 orang anggota Rigger telah menjalani latihan teknikal di Australia dan Amerika Syarikat. Mejar Shukur bin Nasaruddin (420035) (bersara pada thun 1991) merupakan Ketua Cawangan Rigger yang pertama. Cogankata  cawangan ini adalah “Utamakan Keselamatan”.

Sepanjang penubuhan Cawangan Rigger cawangan ini telah diterajui oleh 4  orang Pegawai sebagai Ketua Cawangan dan 4 orang Pegawai Waren sebagai SSM , mereka-mereka ini adalah berkelayakkan kepakaran sebagai anggota Rigger dan berpengalaman luas di dalam bidang melipat payung.

Silat Melayu

DOA DOHA

WALI SONGO

Video Penjelasan Isu cincin RM 24 Juta.

WAJIB TONTON

Top Blogges

B. 10 Artikal Menarik Minggu ini.

C. Senarai Blog Wajib Baca Rakan Malaysia Transformasi Minda Rakyat