TERIMA KASIH


counters

MTMR

Thursday, January 7, 2016

Skuadron 501, Tangkas Dan Berbisa!!!

Helikopter Super Lynx Mk 100 merupakan helikopter barisan hadapan TLDM dalam operasi penerbangan maritim dan juga operasi penerbangan yang lain.

Helikopter ini mampu melaksanakan serangan atas permukaan secara solo atau berkumpulan.

Selain itu, helikopter ini juga memainkan peranan penting dalam menggerakkan operasi khas yang melibatkan aset penting TLDM.

Terlibat juga membantu penyusupan masuk PASKAL ke kawasan daratan atau kapal musuh.

Sesuai dengan moto skuadron, Tangkas Dan Berbisa, 501 Skuadron berkemampuan untuk melaksanakan tugas-tugas peperangan 3-dimensi di kawasan  maritim seperti peperangan atas permukaan, peperangan bawah permukaan dan peperangan elektronik.

Super Lynx juga berperanan sebagai penyerang dan pengganda kuasa kepada kapal-kapal dan unit TLDM.

Dari segi keupayaan tempur, helikopter ini dilengkapi dengan peliru berpandu Sea Skua, Torpedo A224/S, dan mesingan.

Super Lynx turut juga mempunyai keupayaan penembakan peluru berpandu Otomat dengan menggunakkan sistem TG2 dalam operasi penembakan melampaui ufuk.

Datuk Ahmad Maslan bakal digugurkan???

KUALA LUMPUR – Timbalan Menteri Perdagangan dan Industri Antarabangsa, Datuk Ahmad Maslan yang terus menerus dikritik bakal digugurkan sebagai Ketua Penerangan Umno.

Menurut Sumber dalaman Umno, terdapat empat nama yang disebut-sebut bakal menggantikan tempat Ahmad sebagai Ketua Penerangan Umno Malaysia yang baharu iaitu Datuk Seri Salleh Said Keruak, Tan Sri Shahrir Samad, Datuk Rahman Dahlan dan Datuk Seri Mahadzir Khalid.

Sebelum ini, Ahmad dikritik selepas beliau mencadangkan supaya rakyat Malaysia menjalankan dua pekerjaan bagi menampung kos sara hidup yang semakin meningkat.

Beliau kemudian menjelaskan bahawa cadangannya itu dalam konteks agar rakyat menjalankan pernigaan dalam talian selain pekerjaan tetap masing-masing.

Ahmad berkata beliau sendiri mempunyai tiga pekerjaan iaitu sebagai ahli Parlimen, timbalan menteri dan ketua penerangan Umno.

Percubaan membangkitkan Isu kegagalan Proton .

WAJIB BACA

PROTON VS. 1MDB

Percubaan sesetengah blog dan tukang karut untuk membangkitkan isu kegagalan Proton dan mengingatkan Dr Mahathir bahawa beliau perlu cermin diri sendiri dan bukannya 1MDB merupakan suatu helah klasik untuk mengalih perhatian.

Pertamanya, Proton merupakan syarikat milikan tunggal dan apa sahaja kegagalan tidak langsung melibatkan dana Kerajaan.

Kedua, perniagaan Proton adalah NYATA DAN BUKAN BERSIFAT KHAYALAN atau dana yang disembunyi di pulau penggubahan wang haram, dan apabila dana disifatkan sebagai tunai, ianya adalah wang kertas bukannya sesuatu yang secara ajaib bertukar kepada bentuk unit.

Ketiga, aset Proton dan tanah adalah NYATA, dibeli daripada keuntungan sendiri berjumlah RM4 bilion, seperti kes kilang di Tanjung Malim, Proton membayar RM1.8 bilion bagi 1,280 ekar pada awal tahun 2000.

Tidak hairanlah apabila ianya mula menurun dan berkait rapat dengan Dasar Automatif Nasional yang baharu di bawah pentadbiran Abdullah yang menarik diri daipada melindungi kereta nasional.

Setelah itu, Proton dijual dan tidak lagi dipeduli Kerajaan.

Hakikatnya ialah, sama ada ianya merupakan syarikat GLC atau kini milikan tunggal, Proton telah menikmati kejayaan dan kerugian setelah itu bukannya berbaur skandal atau kehilangan dana secara misteri.

Ini merupakan satu projek untuk memacu Malaysia ke arah industri berat, teknologi kejuruteraan canggih dan memecah tradisi daripada pergantungan terhadap sumber asli dan pertanian.

Tidak syak lagi, ia telah berjaya dan kejayaannya kini bukan sahaja memberi khidmat kepada Proton bahkan telah bertaburan di seluruh dunia dengan memberi khidmat kepada jenama besar dan lebih terkenal.

Selain itu, kewujudan vendor terutamanya dalam kalangan Bumiputera tidak perlu diwar-warkan lagikerana vendor-vendor ini bukan sahaja berjaya mendapat kontrak yang lumayan dari Proton, juga mengasah keupayaan mereka dalam menepati kejuruteraan pembuatan.

Sudah pasti ada yang terbabas, orang yang melalui jalan pintas dalam membuat keuntungan tetapi tidak mencapai standard yang diharapkan. Sudah berkali peluang kedua diberikan bagi memperbaiki kekurangan.

Sesetengah lagi merintang arus, tetapi ada pula yang memikirkan bahawa dengan berstatuskan Bumiputera, menjadikan status ini sebagai lesen untuk menuntut hak-hak mereka sedangkan tiada apa sumbangan sehingga merosakkan reputasi Proton.

Malah, kebanyakan reputasi buruk Proton berpunca daripada vendor yang tidak cekap dan kelemahan Proton dalam menyabitkan penamatan kontrak mereka.

Sebahagian vendor pula mengambil penamatan kontrak itu secara negatif dengan memutuskan untuk menghentam semula Proton dengan berbagai cara termasuk cuba untuk menyamakan kegagalan Proton sama seperti 1MDB.

Proton bersedia berkongsi rasa tidak puas hati mereka dengan para pembela pro-1MDB, mebuatksnsenario di atas muncul.

Kemudian terdapat juga satu percubaan untuk menutup skandal 1MDB kerana hal ini telah dibangkitkan oleh Tun Dr Mahathir Mohamad yang juga Pengerusi Proton.

Bagi para penyokong 1MDB, dengan menonjolkan kegagalan Proton, ia seolah-olah menyifatkan bahawa Dr Mahathir telah gagal dengan Proton dan menghilangkan kelayakan beliau sebagai pengkritik 1MDB.

Logiknya, 1MDB dibiayai oleh pembayar cukai termasuk Dr Mahathir sendiri.

Kemudian, timbul pula isu kononnya Proton telah memohon sebanyak RM3 bilion daripada Kerajaan dan ditolak permohonannya menyebabkan Dr Mahathir menyerang Datuk Seri Najib dan 1MDB.

Menjadi suatu kelebihan kepada pendapat seperti ini dengan menganggap bahawa Dr Mahathir marah bukan kerana satu permintaan sahaja tidak ditunaikan, bahkan lebih dari itu sehingga mencampuri urusan dasar negara dalam pembangunan industri strategik.

Adalah menjadi polisi Kerajaan untuk memberikan geran dan dana kepada syarikat perkilangan yang menjalankan R&D. Jumlah yang dinyatakan adalah apa yang dipinjamkan oleh Kerajaan kepada Proton untuk menjalankan R&D dalam tempoh beberapa tahun, Kerajaan memutuskan untuk mengedarkan geran-geran sebagai galakan kepada industri untuk menceburi bidang R&D.

Syarikat Malaysia yang lain, syarikat asing yang beroperasi di Malaysia juga diberikan geran apabila mereka menghantar butiran R&D dan paten yang mereka terima.

Walau bagaimanapun, untuk menyimpulkan bahawa Dr Mahathir menggunakan isu 1MDB sebagai melepaskan kemarahan beliau di atas kegagalan Kerajaan untuk menganugerahkan geran R&D adalah tidak matang lebih-lebih lagi apabila Najib mendakwa Wang sebagai Raja dan akan sentiasa membeli kritikan beliau.

Malah, jika itulah rungutan Dr Mahathir terhadap Najib, tidakkah ini lebih cenderung untuk beliau mendapatkan geran tersebut dengan hanya berpaksikan isu geran ini semata-mata dan tidak mengheret kepada isu perbalahan yang lain.

Berasaskan pengalaman dan kebijakan Dr Mahathir, pastinya beliau sedar dengan hanya mengambil isu 1MDB beliau lebih cenderung untuk rugi daripada untung dan Proton juga tidak akan mendapat apa-apa nikmat dari pentadbiran Najib.

1MDB bukan sekadar isu perbalahan. Ia mampu mengheret seluruh negara ke longkang dan lubang maut. Nyata sekali Dr Mahathir tidak akan membiarkan hal ini berlaku dan membuatkan beliau untuk bertindak ke atas Najib dan Dr Mahathir melakukannya atas risiko sendiri.

Kepada mereka yang cuba untuk mendiamkan Dr Mahathir dengan menaikkan isu yang mendakwa Proton telah gagal sebenarnya telah bersubahat dengan jenayah yang menyelubungi 1MDB.

Sedekah amal jariah!!!

✅1. Letakkanlah sedikit makanan kucing dan semangkuk air diluar rumah utk kucing2 yg dtg..
....................................
✅2.Sisihkanlah sedikit dari hasil gaji @ upah jerih payahmu, untuk dsumbangkan kpd anak yatim & orang miskin.
....................................
✅3.Sentiasa sediaka n wang kecil didlm dompet utk diberikan kpd yg memerlukan.
....................................
✅4. Letakkanlah d kamarmu sebuah kotak. Setiap kali kamu merasa melakukan dosa, masukkan wang kecil kedalamnya. Genap 1 bulan, buka kotak itu & sedekahkan wang tersebut.
....................................
✅5. Jika engkau hadir dlm acara keramaian (keluarga & kerabat atau sahabat), belilah 1 @ 2 kotak air mineral, niatkan utk sedekah kpd orang2 yg memerlukannya (orang tua, sakit, kanak2 dsb).
....................................
✅6. Jika kamu membeli barang dari peniaga2 kecil kemudian kemudian peniaga ingin mengembalikan wang baki, biarkan baki wang itu untuknya (sedekah atau hadiah).
..................................
✅7. Belilah mushaf (al quran). letakkan di salah satu masjid. Bayangkan berapa pahala yg akan kamu dapat daripada setiap huruf bagi mereka yg membacanya.
..................................
✅8. Berikanlah perasaan gembira kpd setiap orang, khususnya kpd mereka2 yg sedang ditimpa kesedihan, dengan senyuman dan ucapan doamu yg tulus.
....................................  
✅9. Lemparkanlah senyuman kpd orang yg kamu temui, berilah salam kpd orang yg duduk, & bertuturlah dgn ucapan yg baik kerana semuanya adalah sedekah.
....................................
✅10. Jangan biarkan engkau tertidur, melainkan telah engkau ampuni setiap orang yg telah berbuat jelek kpdmu dari mengghibahi, mengadu domba & menzalimimu.
....................................
✅11. Setkan pada handphone anda, pengera peringatan pada masa masa tertentu untuk anda baca surah al fatehah @ al ikhlas untuk di sedekahkan kepada kedua ibubapa kita, sama ada masih hidup atau telah meninggal dunia...
....................................
✅12. Kirimkan mesej ini ke semua kenalanmu. Siapa tahu ada yg mahu mengamalkan. Moga andapun akan diberi pahala kerananya. ..
Selamat bersedekah...Amin

Pandangan!!! Benarkah GST baik untuk rakyat? Adakah benar TPPA baik untuk rakyat??? Bimbangnya rakyat DS Najib Razak!!!

Mengapa bila kerajaan sebut GST baik untuk rakyat. Bila perkiraan penerangan yang di maklumkan bahawa harga barang akan turun.

Alasan harga barang turun adalah kerana SST sekarang adalah 10%. Tetapi GST hanya 6%. Dari segi perkiraan seperti harga barang turun.

Tetapi pada hakikatnya harga barang naik. Kerana GST 6% di kenakan setiap kitaran dari mula di proses hinggalah barang tersebut sampai kepada penguna.

Kita lihat sahaja isu topup di beri penerangan bahawa sudah ada SST 6%. Tetapi apabila dilaksanakan GST 6%. Dari hukum akal sepatutnya tiada kenaikan atau tambahan harga topup tersebut.

Apa yang berlaku sebagai contoh pembelian topup bernilai RM10.00. Penguna terpaksa membayar lebih iaitu RM10.60. Kerana GST 6% yang kerajaan katakan harga barang turun bila GST di laksanakan.

Adakah kerajaan ingat rakyat tidak tahu menilai matawang. Rakyat lemah ilmu hisab atau kerajaan yang lemah ilmu hisab.

Apabila rakyat dan pelbagai lapisan masyarakat menimbulkan ISU topup. Kerajaan mengarahkan kementerian komunikasi untuk berbincang dengan telco untuk mengatasi permasaalahan tersebut.

Apabila perlaksanaan pembelian topup RM10.00 nilaian yang di terima oleh pelangan hanya RM9.40. Jadi dimanakah sebenarnya ilmu hisab yang kerajaan dapat bagi menyelesaikan permasaalahan ini?

Ingatlah jika isu GST, Setakat topup Kerajaan tidak boleh mengatasi.

Bayangkan apa akan terjadi jika TPPA dilaksanakan kepada Malaysia? Memberi ruang negara boleh disaman oleh peniaga atau pengusaha merupakan satu tindakkan yang menjerat negara kepada keadaan yang tidak baik untuk negara!!!

Sebagai rakyat Malaysia saya amat risau dan bimbang dengan janji dan penerangan yang menyatakan GST baik untuk rakyat? TPPA boleh mendatangkan kebaikkan untuk rakyat?

DS Najib Razak jika negara ini seperti labu. Jangan jadikan perumpamaan seperti " tikus membaiki labu "

Telah menjadi rekod negara. Malaysia telah di nobatkan sebagai negara no 3 di dunia dalam kegiatan rasuah. Jadi adakah kepercayaan titi atau jambatan itu kukuh untuk negara?

Harap-harap DS Najib faham-fahamlah sendiri apa perlu dilakukan. Rakyat minta sekadar undur diri cukup.

Adakah sudah bersedia untuk menjadi pembangkang menjelang 2018. Amat sukar rasanya untuk memulihkan kepercayaan rakyat terhadap kerajaan sedia ada untuk diberi peluang menguruskan negara.

#takcayasudah

Silat Melayu

DOA DOHA

WALI SONGO

Video Penjelasan Isu cincin RM 24 Juta.

WAJIB TONTON

Top Blogges

B. 10 Artikal Menarik Minggu ini.

C. Senarai Blog Wajib Baca Rakan Malaysia Transformasi Minda Rakyat