TERIMA KASIH


counters

MTMR

Friday, April 1, 2016

HUT PASKAU : PASUKAN KHAS UDARA.

Sejarah Pasukan Khas Udara (PASKAU) bermula pada tahun 1970-an selepas satu serangan oleh anasir pengganas komunis dari Parti Komunis Malaya ke atas pangkalan TUDM Kuala Lumpur pada Mei 1975 menyebabkan kemusnahan sebuah pesawat DHC-4 Caribou. Serangan itu dilakukan menggunakan sepucuk mortar yang dipasangkan di atas sebuah lori kecil.

Pada tahun 1979 apabila kabinet bersetuju dengan cadangan TUDM untuk menubuhkan pasukan keselamatannya sendiri pada 1 Apr 1980. Pasukan Pertahanan Darat dan Udara TUDM (HANDAU) ditubuhkan dengan skuadronnya yang pertama iaitu Skn 102 HANDAU mengambil alih tugas KPT di TUDM KL.

Pasukan yang awalnya ditubuhkan dikenali dengan nama pasukan HANDAU (Pertahanan Darat dan Udara) dan ditugaskan menjaga keselamatan pangkalan-pangkalan TUDM. Dalam tahun 1996, pasukan ini disusun semula dan diberikan nama baru, iaitu Pasukan Khas Udara.

Pasukan ini seperti komando tentera darat Grup Gerak Khas ataupun komando tentera laut PASKAL, yang membezakannya ialah pengkhususan dari segi peranan utama dan tugasan pasukan-pasukan tersebut berbeza-beza.

Pasukan Khas Udara (PASKAU) terdiri daripada anggota-anggota TUDM lulus Asas Komando TUDM dan dipilih mengikuti kursus peperangan khas untuk membolehkan mereka menjalankan peranan seperti mencari dan menyelamat tempur CSAR serta penandaan sasaran menggunakan peralatan penanda (designator) menggunakan infra red ataupun laser (TLID). PASKAU boleh menggunakan teknik-teknik dan taktik khusus dalam operasi mencari dan menyelamat tempur (CSAR) menggunakan pasukan-pasukan khusus dipanggil (Combat Air Rescue Team).

PASKAU juga satu-satunya pasukan khas yang mempunyai keupayaan Carilamat Maritim di Asia Tenggara.

Markas Rejimen Keselamatan TUDM (MAREJ) kemudiannya ditubuhkan pada 1 Apr 1981 berpangkalan di TUDM Kuala Lumpur. Berikutan daripada itu, 11 buah skn HANDAU telah diwujudkan seperti di berikut;

01 Apr 1980 – Skn 102 HANDAU (TUDM Kuala Lumpur)

18 Nov 1980 – Skn 103 HANDAU (TUDM Kuantan)

10 Jan 1981 – Skn 104 HANDAU (TUDM Butterworth)

09 Feb 1981 – Skn 202 HANDAU (TUDM Ipoh)

07 Apr 1981 – Skn 105 HANDAU (TUDM Kuching)

07 Jul 1981 – Skn 107 HANDAU (TUDM Alor Setar)

06 Ogos 1981 – Skn 109 HANDAU (DEBKAT Subang)

19 Ogos 1981 – Skn 204 HANDAU (TUDM Kluang)

27 Ogos 1987 – Skn 201 HANDAU (TUDM Bukit Jugra)

01 Sep 1987 – Skn 208 HANDAU (TUDM Subang)

01 Mac 1993 – Skn 106 HANDAU (TUDM Labuan)

REJIMEN TUDM

Semasa penubuhannya pada 1 Apr 1980, MAREJ bertanggung jawab terus kepada Markas Tentera Udara (MTU) bagi semua urusan pengoperasian skn-skn HANDAU. Pada 1 Jun 1983, ianya diletakkan dibawah tanggungjawab Markas Besar Udara (MABES). Pada 1 Feb 1984, MAREJ telah dipindahkan ke Pangkalan TUDM Kuantan dan kemudiannya pada 15 Dis 1987, MAREJ ditempatkan semula di Pangkalan TUDM KL.

Ketika re-org TUDM pada 1 Jun 1993, MAREJ atau Markas Rejimen Keselamatan TUDM dikenali sebagai Rejimen TUDM manakala skn HANDAU ditukar menjadi skn provos TUDM. Bagaimanapun, konsep operasi serta peranannya hanya tertumpu kepada aspek keselamatan Pangkalan Operasi Hadapan (FOB - Forward Operation Base) dan juga telah menjurus kepada perlaksanaan operasi khas khususnya operasi menyelamat udara tempur (combat air rescue) dan pasukan gerak cepat (rapid deployment force). Elemen pertama Pasukan Khas TUDM berpindah ke Pangkalan TUDM Jugra pada 17 Mac 1999.

Pada tahun 1999 juga, peranan Rejimen TUDM dikaji semula dengan bagi menjadikannya sebagai sebuah organisasi pasukan khas bagi TUDM. Sehubungan dengan itu juga pada 2 Jan 2002, Rejimen TUDM mula beroperasi dan mempunyai sebuah pangkalannya sendiri di Pangkalan TUDM Jugra.

PASKAU

Setelah genap 22 tahun HANDAU beroperasi iaitu pada 1 Apr 2002, Rejimen TUDM dengan rasminya menjadi Pasukan Khas TUDM (PASKAU).

TAKBIR: SUMBANGAN PERIBADI PEMBANGUNAN MASJID DI NEW ZEALAND - TMJ

DYAM TUNKU MAHKOTA JOHOR BERANGKAT HADIR KE MAJLIS MULTAQA ULAMA' DARUL TA'ZIM DAN MENGURNIAKAN SUMBANGAN PERIBADI UNTUK PEMBANGUNAN MASJID DI NEW ZEALAND

DYAM Brigadier Jeneral Tunku Ismail Ibni Sultan Ibrahim, Tunku Mahkota Johor berangkat hadir ke Majlis Multaqa Ulama' Darul Takzim yang telah diadakan pada 31hb Mac 2016 di Pusat Islam Iskandar Johor. Baginda merasmikan majlis tersebut yang kali keempat diadakan dan selepas majlis selesai, baginda berkenan mengurniakan sumbangan peribadi untuk pembangunan sebuah masjid di New Zealand serta membantu rakyat Islam di sana yang akan diuruskan oleh Majlis Agama Islam Johor. Allah Peliharakan Sultan.

----

HRH CROWN PRINCE OF JOHOR ATTENDS MULTAQA ULAMA' DARUL TA'ZIM EVENT AND ALSO PRESENTING A PERSONAL CONTRIBUTION TOWARDS THE BUILDING OF A MOSQUE IN NEW ZEALAND

HRH Brigadier General Tunku Ismail Ibni Sultan Ibrahim, Crown Prince of Johor, attended a Multaqa Ulama' Darul Ta'zim event on March 31st 2016 at the Iskandar Johor Islamic Centre. His Royal Highness officiated the event which is being held for the fourth time and following the event, His Royal Highness presented a personal financial contribution toward the building of a mosque in New Zealand and help Muslims who are based there which will be managed by the Johor Islamic Council . Allah Peliharakan Sultan.

Hidup Johor Demi Johor
#KepadaAllahKamiBerserah

KESELAMATAN : KERAJAAN MENERIMA TUJUH CADANGAN PIHAK SWASTA TEKNOLOJI DAN PEMBINAAN KESELAMATAN SEMPADAN NEGARA?

Kerajaan menerima tujuh cadangan daripada pihak swasta dengan pelbagai pendekatan teknologi dan pembinaan untuk mempertingkat keselamatan kawasan persempadanan negara.

Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata Kementerian Dalam Negeri (KDN) telah menyerahkan kesemua cadangan itu kepada Majlis Keselamatan Negara (MKN) untuk menelitinya.

Ia termasuk sama ada untuk menggunakan aset kekal atau aset-aset berbentuk teknologi atau kombinasi kedua-duanya, kata beliau kepada wartawan Malaysia di Washington DC pada Rabu.

Beliau juga berkata pihak kerajaan juga akan mengkaji dari aspek bentuk pembiayaan yang akan digunakan untuk pembinaannya kerana ia melibatkan kos yang cukup tinggi.

"Kami jangkakan sekurang-kurangnya RM1 bilion untuk mengawal sempadan di utara Semenanjung sahaja," katanya.

Ahmad Zahid berkata kos pembiayaan ini boleh dikaji oleh Unit Perancang Ekonomi (EPU) dan Kementerian Kewangan sama ada secara kaedah pembayaran tertangguh, kaedah perkongsian antara awam dan swasta atau lain-lain kaedah.

Beliau berkata projek tersebut perlu dilaksanakan dengan segera bagi memastikan pengawalan keselamatan negara terkawal.

Menurutnya, isu operasi agensi keselamatan sempadan adalah antara isu yang dibincangkan beliau dalam pertemuannya dengan Timbalan Setiausaha Keselamatan Dalam Negeri Amerika Syarikat Alejandro Mayorkas semasa pertemuan mereka di pejabat Mayorkas di Washington DC Rabu.

Ahmad Zahid, yang juga Menteri Dalam Negeri, tiba di sini awal pagi Selasa untuk lawatan kerja selama seminggu bagi menghadiri Sidang Kemuncak Keselamatan Nuklear yang bermula Khamis.

Beliau berkata pihak Amerika Syarikat turut menawarkan kepada Malaysia untuk mempelajari operasi pengawalan sempadan di negara itu.

Ia termasuk melihat aset-aset yang digunakan negara itu sama ada aset kekal ataupun peralatan pemantauan satelit dan radar, selain beberapa aset lain yang sesuai untuk digunakan dengan topografi Malaysia.

-Bernama

TAKBIR : Pengurusan kes saman Tun Dr. Mahathir terhadap Datuk Seri Najib Razak ditetapkan pada 20 April.

Saman RM2.6 bilion oleh Dr Mahathir Mohamad terhadap Datuk Seri Najib Razak akhirnya disampaikan kepada peguam perdana menteri hari ini.

Pengurusan kes di hadapan timbalan pendaftar Erry Shariman Nor Aripin ditetapkan pada 20 April.

Peguam Mahathir, Mohd Haniff Khatri Abdulla mengesahkan bahawa salinan writ saman, pernyataan tuntutan dan notis menghadiri pengurusan kes diterima oleh tetuan Hafarizam Wan & Aisha Mubarak.

Dua hari lalu, peguam Mohd Hafarizam Harun mengesahkan kepada pemberita bahawa beliau diarahkan mewakili Najib dalam isu itu.

Mahathir dan dua yang lain pada 23 Mac lalu memfailkan saman terhadap Najib bagi kemungkiran kewajipan fidusiari dan salah laku tort misfeasance dalam jawatan awam.

Selain Mahathir, plaintif lain adalah bekas ahli Wanita Umno Langkawi Anina Saadudin dan bekas Naib Ketua Umno bahagian Batu Kawan Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan.

Menurut mereka, Najib sebagai perdana menteri, pengerusi BN dan presiden Umno dengan niat jahat menghalang, mencampuri, menindas dan menyalah pintas pelbagai siasatan dan inkuiri berhubung skandal 1MDB berserta kemasukan dana dalam anggaran AS$700 juta (RM2.6 bilion) ke dalam akaun peribadi banknya.

Mereka juga menuntut RM2.6 bilion sebagai ganti rugi teladan dan ganti rugi berpanjangan sebanyak RM42 juta.

Silat Melayu

DOA DOHA

WALI SONGO

Video Penjelasan Isu cincin RM 24 Juta.

WAJIB TONTON

Top Blogges

B. 10 Artikal Menarik Minggu ini.

C. Senarai Blog Wajib Baca Rakan Malaysia Transformasi Minda Rakyat