TERIMA KASIH


counters

MTMR

Saturday, June 18, 2016

Mahkamah Tinggi membenarkan saman Nurul Izzah Anwar terhadap Ketua Polis Negara dan Menteri Kenajuan Luar Bandar dan Wilayah!!!

Mahkamah Tinggi hari ini menolak permohonan Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar dan Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob untuk membatalkan saman fitnah difailkan terhadap mereka oleh Naib Presiden PKR Nurul Izzah Anwar.

Hakim Datuk John Louis O'Hara, semasa menolak permohonan itu berkata, mahkamah berpandangan bahawa saman itu patut dibenarkan untuk menjalani perbicaraan penuh, dan menetapkan 8 Mei, 2017, bagi perbicaraan.

Beliau turut menasihati kedua-dua pihak mempertimbangkan untuk menyelesaikan saman itu menerusi mediasi dan menetapkan 18 Julai bagi pengurusan kes untuk kedua-dua pihak berbincang berhubung usaha mediasi.

Nurul Izzah, yang juga anggota Parlimen Lembah Pantai, memfailkan saman itu pada 26 November tahun lepas mendakwaKhalid mengeluarkan kenyataan memfitnah terhadapnya pada sidang media di ibu pejabat polis Bukit Aman pada hari sama.

Beliau turut mendakwa Ismail Sabri telah mengeluarkan kenyataan memfitnah terhadapnya pada hari sama dalam satu acara di Bera, Pahang.

O'Hara memutuskan saman Nurul Izzah memberikan alasan munasabah untuk diambil tindakan, tidak bersifat semberono, remeh-temeh, skandal dan menyalahguna proses mahkamah.

Hakim mengarahkan kedua-dua defendan, Khalid dan Ismail Sabri, masing-masing membayar RM2,500 sebagai kos perundangan kepada Nurul Izzah.

Dalam pernyataan tuntutannya, Nurul Izzah berkata kenyataan itu dibuat oleh Khalid dan Ismail Sabri beberapa hari selepas tersiarnya gambar beliau bersama-sama Jacel Kiram, anak perempuan Jamalulail Kiram, yang didakwa mengarahkan serangan dan pencerobohan Sabah pada 2013.

Beliau mendakwa kenyataan itu menggambarkan beliau ialah seorang pengkhianat kepada negara dan dalang insiden pencerobohan Sabah.

Silat Melayu

DOA DOHA

WALI SONGO

Video Penjelasan Isu cincin RM 24 Juta.

WAJIB TONTON

Top Blogges

B. 10 Artikal Menarik Minggu ini.

C. Senarai Blog Wajib Baca Rakan Malaysia Transformasi Minda Rakyat