TERIMA KASIH


counters

MTMR

Saturday, January 28, 2017

TERKINI : KENYATAAN TUN M (BERKAITAN ISU BMF)

26 Jan 2017

1. Saya tertarik dengan sebuah laporan baru baru ini berkaitan dokumen CIA, yang di katakan telah di deklasifikasikan oleh badan perisikan AS tersebut, berkenaan isu BMF pada tahun 1980 an.

2. Saya juga telah membaca dokumen CIA tersebut bertajuk “ DIREKTORAT PERISIKAN” bertarikh 5.3.1985. Pandangan saya telah di minta oleh wartawan tertentu.

3. Untuk makluman, laporan CIA tersebut bukan lah berbentuk spesifik atau penemuan (bukti baru) oleh AS berkaitan isu BMF. Ianya sekadar kertas maklumat biasa untuk kerajaan AS ketika itu.

4. Apa pun memandangkan saya telah di tanya, berikut adalah komen saya:

5. Pertama, laporan CIA tersebut memperakui bahawa Perdana Menteri ketika itu tidak dalam apa cara pun terlibat, baik secara peribadi mahupun di kaitkan secara langsung dengan isu Bumiputra Malaysia Finance (BMF) tersebut. Ini boleh di rujuk pada mukasurat 4 laporan tersebut di bawah tajuk kecil “ Assessing the Political Damage” yang menyebut;

“ Setakat ini tiada kaitan langsung di temui di antara Mahathir dan korupsi yang berlaku di BMF..”

6. Kedua, laporan CIA tersebut menunjukan bahawa se awal bulan Julai 1983, saya telah mengumumkan pandangan saya bahawa cara BMF menguruskan pinjaman kewangan nya adalah tidak selamat, dan saya juga berjanji tindakan akan di ambil sebaik sahaja siasatan selesai di jalankan. Ini walaupun isu BMF tersebut adalah berkaitan dengan urusan sebuah bank , dan bukan nya kerajaan. Perakuan tersebut boleh di temui di mukasurat 7 laporan CIA tersebut bertajuk “ APPENDIX’; di mana di perenggan 5 menyebut;

“ Julai 1983: Mahathir akhirnya bersuara dan mengakui pinjaman BMF yang keterlaluan kepada beberapa hartanah di Hong Kong adalah tidak selamat (cermat) dan berjanji tindakan akan di ambil jika siasatan membuktikan salah laku oleh pengurusan”

7. Ketiga, laporan yang sama juga menunjuk kan bahawa sebuah jawatankuasa siasatan (Jawatankuasa Khas Penyiasatan) telah di tubuhkan bagi menyiasat isu BMF. Rekod menunjukan bahawa Jawatankuasa Khas Siasatan yang di ketuai oleh Tan Sri Ahmad Nordin (Ketua Audit Negara) telah mengemukakan beberapa cadangan perlu untuk di ambil tindakan. Yang pasti laporan tersebut tidak di letak kan di bawah OSA (Akta Rahsia Rasmi). Dan pelepasan laporan tersebut untuk tatapan umum juga di perakui oleh CIA pada mukasurat 2 di perenggan 4.

8. Malahan, bertindak dari laporan tersebut pihak polis telah menjalankan siasatan berkaitan cadangan yang di kemukakan oleh Jawatankuasa Khas Siasatan. Yang jelas tiada sebarang cubaan untuk menyembunyikan isu tersebut dari pengetahuan umum. Samada pihak berkuasa yang sepatutnya telah membawa sebarang pihak ke muka pengadilan, adalah persoalan yang hanya boleh di jawab oleh pihak berkuasa yang terbabit.

9. Setelah menjelaskan isi kandungan sebenar laporan CIA tersebut, saya juga ingin menunjukkan perbezaan yang ketara di antara isu BMF ketika itu dengan isu 1MDB hari ini, supaya jelas yang saya tidak terlibat di dalam apa jua skandal yang menyerupai 1MDB ketika saya menjadi Perdana Menteri.

a. Isu BMF tidak seperti isu 1MDB tidak melibatkan tuduhan salahlaku secara langsung oleh kerajaan yang berkuasa. Berbeza dengan isu 1MDB di mana kerajaan yang memerintah hari ini terlibat secara langsung.

b. Isu BMF tidak melibatkan saya secara langsung sebagai Perdana Menteri ketika itu. Tetapi isu 1MDB melibatkan Najib Razak secara langsung, Perdana Menteri hari ini. Malahan beliau menjadi fokus utama skandal tersebut.

c. Berkenaan isu BMF, laporan CIA tersebut adalah oleh Agensi AS, dan bukan nya laporan khusus atau penemuan (bukti) oleh AS. Berbeza dengan isu 1MDB, Jabatan Keadilan (DOJ), sebuah agensi milik AS telah mendedahkan laporan sepertimana kertas dakwaan yang di failkan di mahkamah keadilan di California, dengan penemuan khusus yang mengaitkan isu 1MDB kepada MO1 ( di akui oleh seorang Menteri sebagai merujuk kepada Najib Razak).

d. Di dalam isu BMF, sebuah Jawatankuasa Khas Siasatan telah di tubuhkan dan laporan nya di dedahkan kepada umum. Berbeza dengan isu 1MDB, kerajaan Najib masih belum lagi menubuhkan sebarang jawatankuasa siasatan bebas, bebas dari kawalan nya. Malah laporan Ketua Audit Negara yang sedia ada tentang 1MDB tidak di dedahkan kepada umum dan telah di letak kan di bawah Akta Rahsia Rasmi (OSA).

e. Isu BMF telah menyebabkan pelbagai tindakan di ambil baik di Malaysia mahupun di Hong Kong keatas pelbagai individu yang terbabit. Berbeza di dalam isu 1MDB, pihak berkuasa yang sepatutnya seperti polis dan Bank Negara masih lagi belum memuktamadkan penyiasatan mereka, tidak seperti rakan sekerja antarabangsa mereka di Amerika, Switzerland dan Singapura yang telah memuktamadkan penyiasatan mereka sehingga mereka yang terbabit telah di dakwa di mahkamah. Tetapi, kertas siasatan SPRM telah di tolak mentah mentah oleh Peguam Negara yang di lantik bagi mengantikan Peguam Negara terdahulu yang telah di berhentikan;

konon nya di atas sebab sebab kesihatan tetapi tanpa sebarang laporan perubatan dari Lembaga Perubatan. Laporan oleh Badan Bertindak Khas (Task Force) yang di tubuhkan oleh Peguam Negara terdahulu berkenaan 1MDB juga di tolak bulat bulat oleh Peguam Negara yang baru dan di letakkan di bawah Akta Rahsia Rasmi.

f. Kesudahan isu BMF di secara umumnya di sambut baik oleh masyarakat termasuk Pembangkang dan kumpulan politik lain (sila rujuk The New York Times bertarikh, 8 Januari 1985 bertajuk “ MALAYSIA DISCLOSES DETAILS OF BANK SCANDAL’ (MALAYSIA MENDEDAHKAN BUTIRAN SKANDAL BANK)

Berkaitan isu 1MDB, siasatan sebenarnya telah di hentikan oleh Peguam Negara walaupun beliau tidak mempunyai kuasa untuk berbuat demikian. Jelas parti pembangkang tidak berpuashati dengan kesudahan skandal yang melibatkan 1MDB.

Baik sama-sama kita hadamkan isu dan penjelasan yang konkrit  yang telah di berikan tidak sama dengan Mo1.

Silat Melayu

DOA DOHA

WALI SONGO

Video Penjelasan Isu cincin RM 24 Juta.

WAJIB TONTON

Top Blogges

B. 10 Artikal Menarik Minggu ini.

C. Senarai Blog Wajib Baca Rakan Malaysia Transformasi Minda Rakyat