TERIMA KASIH


counters

MTMR

Tuesday, January 26, 2016

Jauhari Mengenal Manikam. Maniam Menguruskan Tabung Haji.

Beberapa hari ni viral di media sosial surat Gebenor BNM kepada Pengerusi Tabung Haji. Isi kandungan surat tu seolah olah menegur KEMEROSOTAN MENDADAK RIZAB Tabung Haji dari RM2.5 BILLION pada tahun 2013 ke NEGATIF RM300 JUTA pada tahun 2014. Yang menurut BNM berpunca dari amalan pembayaran dividen yang TIDAK BERHEMAH. Membayar lebih dari kadar keuntungan nya. Dan BNM juga mempersoalkan keupayaan TH tanpa rezab yang mencukupi untuk menghadapi tekanan kejatuhan nilai pelaburan nya akibat kegawatan ekonomi semasa. Selain dari itu BNM juga menasihati TH supaya tidak mengambil langkah jangkapendek yang merugikan dengan menjual aset aset strategik semata mata untuk menunjukan keuntungan berlebihan kepada para pelabur nya dan jika berlaku pengeluaran besar besaran oleh pendeposit yang melebihi aliran tunai TH.

Itu ringkasan kandungan surat BNM kepada Pengerusi Tabung Haji Dato Seri Abdul Azeez Rahim. Persoalan yang berlegar di kotak pemikiran BO sekarang ni. Sebagai bekas TUKANG TARIK KERETA, si Azeez tu faham ke maksud surat Tan Sri Zeti tu?. Atau bagi dia bahasa yang Zeti gunakan tu macam bahasa MAKHLUK ASING (Alien)...haha.

PS..BO jugak post kan di sini Penyata Kewangan Tabung Haji untuk tahun kewangan 2014 yang menunjukan kemerosotan rizab nya.

Silat Melayu

DOA DOHA

WALI SONGO

Video Penjelasan Isu cincin RM 24 Juta.

WAJIB TONTON

Top Blogges

B. 10 Artikal Menarik Minggu ini.

C. Senarai Blog Wajib Baca Rakan Malaysia Transformasi Minda Rakyat