TERIMA KASIH


counters

MTMR

Friday, February 5, 2016

Malaysia tandatanggani TPPA!!! Baik buruknya TPPA kepada negara???

Menteri-menteri ni baca sendiri ke dokumen perjanjian TPPA atau bergantung sepenuhnya diatas penjelasan pembantu dan pembantu pula bergantung sepenuhnya kepada pegawai khas dan pegawai khas bergantung sepenuhnya kepada PSU dan PSU pun bergantung kepada ringkasan (summary) yang disediakan oleh perunding?

Ringkasan, bersifat pandangan peribadi orang yang membuat ringkasan mengenai apa yang dibacanya dan bukan dokumen sebenar, yang tebalnya melebihi 6000 muka surat.

Sesiapa yang telah membaca dokumen tersebut , chapter demi chapter pasti akan merasa takut hingga ke sum sum  kerana TPPA adalah mengatasi kuasa Parlimen sesebuah negara.

Nota kaki: Hanya sebagai pertanyaan sahaja. Andaikata kegusaran ini menjadi kenyataan. Maka kengsaraan anak cucu kita nanti adalah dari angkara mereka.

Merekalah nanti yang merosakkan negara dengan perjanjian tersebut.

Antara perkara-perkara yang mungkin akan berlaku.

1. Ubatan menjadi mahal.

2. Taring pertama adalah Pengurusi kesatusn boleh dari warga asing. 25 undang-undang kesatuan digubal untuk menyertai TPPA.

3. Akan berlaku lambakkan barangan dari negara anggota. Negara kena bersaing dengan negara lain untuk selamatkan negara.

4. Bimbang negara tidak mampu bersaing dengan lambakkan barang dengan negara anggota.

5. Mendedahkan negara kepada saman-saman dari syarikat-syarikat besar dunia jika pelaburan atau barangan mereka mengalami kerugian.

6. Malaysia memang ada hak untuk keluar dari perhanjian TPP tersebut. Hanya masa menentukan cara mana Malaysia boleh gunakan hak negara.

Harap DS Najib Razak terasa baik buruk perjanjian tersebut.

Silat Melayu

DOA DOHA

WALI SONGO

Video Penjelasan Isu cincin RM 24 Juta.

WAJIB TONTON

Top Blogges

B. 10 Artikal Menarik Minggu ini.

C. Senarai Blog Wajib Baca Rakan Malaysia Transformasi Minda Rakyat