TERIMA KASIH


counters

MTMR

Wednesday, June 8, 2016

TMJ PENYELAMAT BOLASEPAK MALAYSIA?

Sayangi dia atau benci dia!

Satu fakta nyata. Penyokong setia bolasepak Malaysia percaya bahawa DYAM Brigadier Jeneral Tunku Ismail Sultan Ibrahim, Tunku Mahkota Johor (TMJ) adalah penyelamat yang boleh memulihkan keadaan sukan bolasepak negara yang semakin merudum.

Rakyat Malaysia telah menunggu cukup lama untuk sebuah transformasi, tetapi tiada apa yang berubah sejak zaman kegemilangan lalu sewaktu pasukan negara layak untuk kali terakhir ke Sukan Olimpik Moscow 1980.

Tahun-tahun berikutnya telah menyaksikan permainan semakin merosot, dengan skuad kebangsaan dua kali mencatat sejarah menyedihkan.

Pertama, dimalukan 10-0 oleh pasukan Emiriyah Arab Bersatu (UAE) semasa kempen kelayakan Piala Dunia 2018 peringkat Asia di Abu Dhabi September tahun lepas - Sejarah Malaysia yang paling teruk dalam tempoh 50 tahun.

Beberapa bulan kemudian, ranking dunia pasukan Malaysia jatuh ke No. 174 - yang paling rendah dalam sejarah bolasepak tanah air dan hanya 30 tempat dari bawah.

Sebahagian merasakan bahawa kejayaan kelab Johor Darul Ta'zim (JDT) - memenangi enam gelaran dalam tempoh tiga tahun - adalah bukti yang jelas tentang kredibiliti baginda.

Tahun lalu, JDT membuat kejutan dengan menjadi pasukan pertama Malaysia yang memenangi Piala AFC.

Skuad Harimau Selatan semakin bertambah kuat dan cita-cita TMJ adalah untuk JDT menjadi pasukan terbaik dalam setiap aspek... permainan bolasepak yang berkualiti, falsafah bolasepak yang positif, pembangunan pemain, pasukan pemasaran yang baik dan kemudahan yang terbaik di negara ini.

Tahun ini, JDT telah memenangi Piala Sumbangsih dan Piala FA. Mereka berada di landasan tepat untuk Piala AFC selepas melayakkan diri ke suku akhir dan pesaing yang kuat untuk memenangi kejuaraan Liga Super untuk tahun ketiga berturut-turut (mendahului 12 pasukan dalam carta).

Jadi, adakah TMJ layak dan sesuai untuk menyelamatkan bolasepak Malaysia?

"Saya tidak tahu sama ada saya berminat atau tidak. Tetapi saya tidak mahu berbohong. Saya seorang yang sangat berterus terang... Saya adalah individu yang paling layak untuk tugas ini. Saya satu-satunya individu yang boleh mengubah keadaan. Saya tahu apa yang saya mahu. Saya mempunyai sasaran, saya ada perancangan. Tanya dia... sama ada beliau mempunyai perancangan atau tidak? Dia tidak akan boleh memberi jawapan kepada anda, "itu jawapan TMJ.

"Itulah sebabnya saya memberitahu media mereka boleh bertanya kepada saya apa-apa soalan. Anda boleh bertanyakan apa-apa sahaja... Dari mana saya mendapat wang saya, di mana saya menyimpan wang, apa yang saya lakukan dengannya. Saya tiada apa-apa yang hendak disembunyikan.

"Jika anda mengatakan bahawa saya, yang telah mengambil alih bolasepak Johor dalam tempoh tiga tahun dan mempunyai kemudahan yang terbaik, padang terbaik di negara ini, dengan sumber-sumber kewangan, pemain berkualiti, falsafah bolasepak, pencapaian dalam dan luar negara, dan saya dilihat sebagai orang yang membunuh bolasepak Malaysia? Maka saya tidak ada apa-apa lagi untuk dikatakan.

"Ini bermakna, anda telah benar-benar maafkan berkaitan apa yang mereka telah lakukan sejak 30 tahun lalu di FAM... dan anda mencari kambing hitam. Pencapaian saya terbukti lebih kuat daripada sekadar berkata-kata. Jadi bagaimana anda boleh mengatakan Tunku Mahkota Johor membunuh bolasepak Malaysia?

"Jika perbuatan saya ini dianggap sebagai membunuh bola sepak Malaysia, maka... saya akan teruskan membunuhnya, serius."

Sejak TMJ mengisytiharkan bahawa baginda adalah individu terbaik untuk membersihkan imej bolasepak Malaysia, mengapa tidak terima tanggungjawab tersebut untuk menjadi Presiden?

"Saya tidak mahu. Saya hakmilik negeri Johor. Ini adalah tempat saya berkhidmat. Saya disayangi di sini. Saya mahu berada di mana saya disayangi. Saya seperti Jose Mourino di sini... Saya adalah 'Special One' di sini. Ini adalah tempat saya dihargai, "katanya.

"Tetapi saya tidak pernah sombong atau mementingkan diri sendiri apabila perlu untuk berkongsi pendapat. Lihatlah di mana pasukan kebangsaan berlatih hari ini (untuk pertandingan Piala Asia 2019). Adakah saya melakukannya untuk diri saya sendiri? Mereka berlatih di sini dengan kemudahan latihan yang terbaik di dalam negara... mereka tinggal di sebuah hotel yang baik, bermain di stadium yang terbaik di negara. Adakah saya hanya membantu bolasepak Johor? "

ORANG YANG SALAH MEMEGANG KUASA

Tetapi mengapa, meskipun tahap bolasepak Malaysia telah beralih ke era profesional lebih daripada 20 tahun yang lalu, bolasepak tempatan masih tiada hala tuju?

"Lakukan perkara yang betul. Kita perlu menerima idea. Pada akhirnya, ia semua bergantung kepada minat dan pengorbanan... untuk pergi ke peringkat seterusnya atau hanya berada di sana demi menjalankan tugas anda. Kedudukan adalah sangat penting, tetapi untuk permulaan kita perlu membetulkan dalaman sebelum kita boleh berfikir untuk bermain di peringkat antarabangsa, "katanya.

"Saya rasa ianya masih lagi teruk dalam persatuan bolasepak tanahair di peringkat atasan kerana anda mempunyai ahli exco yang tidak mempunyai idea dan jiwa bolasepak. Anda perlu membetulkannya dari atas. Seterusnya hingga ke peringkat bawahan.

"Jika saya FAM, saya mungkin akan menghantar jurulatih negara, Datuk Ong Kim Swee ke Jerman selama beberapa tahun. Belajar sebanyak mungkin dan kembali untuk berkhidmat sebagai jurulatih pasukan kebangsaan.

"Ilmu tidak mempunyai batas, tiada had. Jika kita bersedia untuk belajar, menetapkan sasaran baru, saya percaya kita boleh memperbaiki ranking negara dan kualiti bolasepak tanahair. "

PENDIDIKAN

DYAM Tunku Ismail juga merasakan bahawa penghalang utama yang menghalang perkembangan sukan ini adalah pendidikan - atau kekurangan perkara berkenaan.

"Pendidikan di negara ini perlu berubah dahulu. Ia adalah mengenai cara didikan. Jika kita mempunyai akademi yang dikendalikan secara profesional, maka anda akan mempunyai produk yang berbeza. Kita tidak mempunyai asas yang kukuh dan tiba-tiba anda ingin terus bertanding di peringkat tertinggi," katanya.

"Jika anda meletakkan pemain Malaysia dan pemain Singapura bersebelahan, dan bertanya kepada mereka soalan yang sama... anda akan mendapat jawapan yang berbeza. Cara pemikiran mereka berbeza. Itulah sebabnya saya katakan pendidikan memainkan peranan. Ia adalah tentang cara didikan. Mentaliti memainkan peranan untuk menjadi pintar.

"Jika saya bertanya kepada pemain Singapura apakah impian anda? Mereka akan menjawab kepada saya mereka ingin menjadi yang terbaik di Eropah, bermain dengan kelab-kelab besar. Tetapi bila ditanya dengan anak Malaysia akan berkata 'untuk memenangi Piala Malaysia'.

"Mengapa begitu? Pendidikan!

"Apabila anda diterapkan dengan pendidikan, ditempatkan di akademi yang baik, mempunyai guru yang betul, mempunyai jurulatih yang bagus... anda akan mempunyai produk yang lebih baik. Saya jamin kepada anda. Semua itu akan terjadi di sini (Johor). Pegang kata saya... saya akan lakukannya. "

BAKAT TANPA IMPIAN

DYAM Tunku Ismail berkata Malaysia "diberkati dengan ramai pemain berbakat dan berkualiti  tetapi malangnya tahap pemikiran mereka terbatas.

"Kami ada kualiti... tetapi terhad. Kembali ke akademi dan kembali kepada cara didikan. Jumlah bakat di negara ini amat menakjubkan. Jumlah kualiti...  ia hanya berada sehingga ini (paras tertentu). Mengapa? Ini (menuding di kepalanya) akan membawa anda ke tahap yang seterusnya.

"Mereka berpuas hati dengan beberapa gelaran Liga Super. Mengapa? Mereka tidak mahukan lebih dari itu? Kerana mereka tidak pernah membawa mimpi hingga ke bulan. Mereka fikir impian mereka terhad di situ sahaja.

"Jika saya mahu mencapai sesuatu, saya akan pergi sejauh mana yang saya mampu. Jika saya tidak berjaya mendapatkannya, saya tidak akan merasa kecewa kerana 50% sesuatu adalah lebih baik daripada 100% tiada apa-apa. Begitulah cara anggapan saya.

KITA TIDAK BOLEH BODOH SOMBONG

Salah satu sebab mengapa JDT telah berkembang, menurut DYAM Tunku Ismail, "kerana kami boleh terima kelemahan kami dan bersedia untuk belajar".

DYAM Tunku Ismail berkata, kita tidak patut ada perasaan malu untuk belajar daripada orang yang mahir.

"Kami akan membawa kepakaran dari Valencia. Kita tidak boleh bodoh sombong... anda tidak boleh hanya duduk dan mengatakan anda tahu segala-galanya tentang bolasepak. Banyak yang tidak tahu. Jika kita rasa kekurangan sesuatu... belajar. Langkah pertama ialah ketepikan ego kita”, katanya.

"Apa yang berlaku di JDT? Saya belajar, saya melihat, saya bertanya soalan, saya menerima nasihat, saya menerima tunjuk ajar daripada orang lain. Kemudian, saya akan memilih solusi terbaik yang sesuai untuk kelab. Orang ramai bertanya mengapa JDT mempunyai banyak jurulatih import. Jawapan saya… mereka lebih mengetahui berbanding kita. Mereka datang dari dunia bola sepak yang wujud selama 150 tahun sebelum kita. Kita perlu belajar daripada mereka. "

TIDAK BERGUNA

DYAM Tunku Ismail menegaskan bahawa perkara yang menyebabkan proses terbantut adalah disebabkan oleh ahli gabungan, yang membawa "masalah besar sehingga mengakibatkan permainan bolasepak mereput di dalam negara”.

"Masalahnya bukan FAM sahaja. Cabaran terbesar saya adalah dengan ahli gabungan. Semua ahli gabungan tidak mahu duduk berbincang. Jangan hanya salahkan FAM mengenai kemerosotan bolasepak. Mereka hanya persatuan," jelasnya.

"Bola sepak adalah milik ahli gabungan, tetapi mereka semua masih tidur, tidak mahu berbincang, semua orang mahu menjaga urusan sendiri... maka bolasepak tidak akan maju.

"Satu-satunya yang boleh menaikkan bola sepak bukan FAM... ia adalah ahli gabungan. Mereka boleh mengadakan AGM pada bila-bila masa... mereka boleh membuat keputusan, tetapi mereka tidak pernah melakukannya ... mereka memilih untuk berdiam diri. TMJ satu-satunya individu yang 'sering membuat bising'... di mana yang lain?

"Hanya satu atau dua pasukan yang menuju ke arah yang betul. Iaitu Felda United dan Pulau Pinang."

"Pulau Pinang telah membuat keputusan yang baik dalam memilih Bojan Hodak untuk mengubah permainan di sana. Mengapa beliau adalah pilihan terbaik?... kerana beliau bukan seorang ahli politik."

"Kita semua tahu masalah yang dihadapi oleh negara hari ini, tetapi semua orang membuat keputusan untuk berdiam diri. Jadi, bagaimana untuk maju?

"Ia mengenai kesungguhan dan dedikasi anda. Kuasa adalah milik ahli gabungan dan penyokong. Anda boleh membawa kuda ke tempat air, tetapi ia adalah atas kuda tersebut untuk minum air kerana anda tidak boleh memaksanya!"

Layari http://www.thestar.com.my/sport/football/2016/06/07/tunku-ismail-tells-do-the-right-thing-to-revive-malaysian-football/

-----

TMJ THE MALAYSIAN FOOTBALL SAVIOUR?

Love him or loathe him!

One fact remains. Die-hard fans of Malaysian football believe that Tunku Mahkota Johor (TMJ) Tunku Ismail Sultan Ibrahim is the saviour who can turn around the sad state of affairs of the game in the country.

Malaysians have waited long enough for a transformation, but nothing has changed since the glory days when the national team last qualified for the 1980 Moscow Olympics.

The last couple of years has seen the game hitting an all-time low, with the national team twice going into the history books for the wrong reasons.

First, the humiliating 10-0 beating at the hands of the United Arab Emirates (UAE) during the 2018 World Cup Asian qualifying campaign in Abu Dhabi September last year – Malaysia’s worst loss in 50 years.

Then, a couple of months back, Malaysia’s ranking dropped to world No. 174 – the lowest in our football history and just 30 places away from rock bottom.

Some feel that the success of his club Johor Darul Ta’zim (JDT) – winning six titles in three years – is a clear testament of his credibility.

Last year, JDT made heads turn by becoming the first Malaysian team to win the AFC Cup.

The Southern Tigers are growing stronger and the TMJ’s ambition is for JDT to be a top team in every single aspect ... quality football, good philosophy of football, development of players, good marketing team and the best facilities in the country.

This year, JDT have already snapped up the Charity Shield and the FA Cup. They are on course for the AFC Cup after qualifying for the quarter-finals and are strong contenders to win a record third straight Super League title (leading the 12-team standings).

So, is the TMJ up for the job to save Malaysian football?

“I do not know whether I’m interested or not. But I don’t want to lie. I am very straight forward ... I am the best guy in the business right now. I am the only guy who can turn things around. I know what I want. I have a target, I have a plan. Ask him ... whether he has a plan or not. He can’t answer you,” came the TMJ’s reply.

“That’s why I tell the press to ask me any questions. You can ask anything ... where I get my money from, where I’m keeping the money, what I’ve done with it. I got nothing to hide.

“If you say that I, who have taken Johor football within three years to come up with the best facility, best pitch in the country, with the financial resources, quality players, good philosophy, achievements domestically and internationally, am killing Malaysian football? Then I got nothing to say.

“Which means you have completely forgiven what had been done for the last 30 years ... and you blame a scapegoat. My achievements speak louder than words. So how can you say Tunku Mahkota is killing Malaysian football?

“If this is what you call killing Malaysian football, then ... I‘m going to continue killing it, seriously.”

Since the TMJ has declared that he is the best man to clean up Malaysian football, then why not go for it?

“I don’t want to. I belong here. This is where I belong. People here love me. I want to be where I am loved. I’m like Jose Mourino here ... I am the ‘Special One’ here. This is what I want to be,” he said.

“But I’m never ‘sombong’ (arrogant) or selfish when it comes to sharing opinions. Look where the national team are training today (for the 2019 Asian Cup playoffs). Am I doing it for myself? They are training here at the best training facilities ... they are staying in a good hotel, playing in the best stadium. Am I only helping Johor football?”

WRONG PEOPLE IN POWER

But why, despite Malaysian football having turned professional more than 20 years ago, local football is still heading nowhere?

“Do the right thing. We have to accept ideas. End of the day, it all boils down to interest ... to go to the next level or just be there for the sake of carrying out your duty. Ranking is very important, but we first have to fix in-house before we can be thinking of playing internationally,” he explained.

“I think it’s still very poor in the associations’ side in the upper level because you have exco members who have no clue about football. You have to fix it from the top ... all the way down to the bottom.

“If I were FAM, I’d probably send the national coach Datuk Ong Kim Swee to Germany for a couple of years. Learn as much as possible and come back and take over the team.

“Knowledge has no barrier, no limit. If we are willing to learn, set new targets, I believe that we can somehow improve the national ranking.”

EDUCATION

Tunku Ismail also feels that a major stumbling block hindering the growth of the sport is education – or the lack of it.

“Education in this country has to change first. It is about upbringing. If we have a professionally-run academy that implements professionalism, then you will have a different product. We have not had the foundation and suddenly you want to send the boys abroad,” he said.

“If you put a Malaysian player and a Singapore player side by side and ask them the same question ... you will get different answers. Totally different mind sets. That is why I say education plays a part. It is all about upbringing. The way of thinking is different ... to be intelligent.

“If I have to ask a Singapore player what is your dream? He will answer that it would be to one day excel in Europe, play with the big clubs. But the Malaysian boy will say ‘to win the Malaysia Cup’.

“Why is that? Education!

“You fix the education, you get a good academy, you have the right teacher, you have the right coaches ... you have a different material. I guarantee you. And that will come from here (Johor). I will do it. I give you my word ... I will do it.”

TALENTS WITH NO DREAM

Tunku Ismail said that Malaysia “is blessed with talented and quality players in abundance but sadly they are unable to change their mind sets”.

“We have ... but limited. Back to the academy and back to the upbringing. The amount of talent this country has is amazing. The amount of quality ... but that goes up to here (certain level). Why? This (pointing to his head) will take you to the next level.

“They are contented with a couple of Super League titles. Why? They are not hungry ... because they were never brought up to dream to go to the moon. They think they are limited.

“If I want to achieve something, I will go as far as I can. If I don’t get it, I won’t feel disappointed because 50% of something is better than 100% of nothing. That’s how I will take it.”

CANNOT BE IN DENIAL

One of the reasons why JDT have progressed is, according to Tunku Ismail, “because we are willing to learn”.

Tunku Ismail said that there’s no shame in learning from the masters.

“We are bringing expertise from Valencia. We cannot be in denial ... you cannot sit here and say you know everything about football. We don’t know. If we feel lacking in something ... learn. The first step is put our ego aside,” he said.

“What happened here in JDT? I learn, I see, I ask questions, I accept criticisms, I accept people giving me advice. Then, I will pick what is the best solution that is right for the club. People ask why JDT have lot of foreign coaches right from our youth level. I answer them ... they know better than us. They come from a football world that exists for 150 years before us. We should learn from them.”

DEADWOOD

Tunku Ismail stressed that the reason the game has stagnated is due to the affiliates, who are “the biggest problem leading the game to rot in the country”.

“The problem is not FAM. My biggest challenge is with the affiliates. All the affiliates don’t want to sit at one table. Don’t blame FAM for the decline of football. They are just an association,” he clarified.

“Football belongs to the affiliates, but they all continue to sleep, don’t want to talk, everyone wants to mind his own business ... then football will never improve.

“The only one who can improve football is not FAM ... it is the affiliates. They can call for an AGM any time ... they can make the decision, but they never do ... they keep quiet. TMJ is the only one ‘bising’ (making noise) ... where are the others?

“Only one or two teams are going in the right direction. Felda United and Penang.

“Penang have made a good decision in picking Bojan Hodak to transform the game there. Why he is the perfect choice? ... he is not a politician.

“We all know the problems faced by the country today, but all decide to keep quiet. So, how to improve?

“It’s about your willingness and dedication. The power is in the affiliates. You can take a horse to water, but you can’t make it drink!”

Visit http://www.thestar.com.my/sport/football/2016/06/07/tunku-ismail-tells-do-the-right-thing-to-revive-malaysian-football/

Hidup Johor Demi Johor
#HarimauSelatan
#SouthernTigers
#PermataSelatan
#JewelOfTheSouth

Silat Melayu

DOA DOHA

WALI SONGO

Video Penjelasan Isu cincin RM 24 Juta.

WAJIB TONTON

Top Blogges

B. 10 Artikal Menarik Minggu ini.

C. Senarai Blog Wajib Baca Rakan Malaysia Transformasi Minda Rakyat