TERIMA KASIH


counters

MTMR

Monday, October 19, 2015

Anggota IS curi data AS ditangkap di Malaysia.

KUALA LUMPUR 16 Okt. – Lelaki warga asing yang ditangkap Bahagian Counter Terrorism, Cawangan Khas Bukit Aman berhubung pembabitannya dalam kumpulan pengganas Negara Islam (IS), bulan lalu dikesan telah menghantar lebih 1,000 data serta maklumat peribadi (PII) anggota keselamatan Amerika Syarikat (AS) kepada IS untuk tujuan serangan keganasan di negara terbabit.

Perkara itu didedahkan dalam satu kenyataan Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat (AS) yang mendakwa, Ardit Ferizi, warganegara Kosovo telah membantu IS dengan menggodam pangkalan data pasukan keselamatan negara itu.

Sambil merakamkan penghargaan kepada pasukan keselamatan Malaysia, jabatan itu turut mendedahkan suspek yang menggelar diri sebagai ‘Th3Dir3ctorY’ dalam dunia hackers dipercayai telah menggodam sistem komputer sebuah syarikat yang berpusat di AS dan mencuri beribu-ribu PII milik individu tertentu.

Ferizi yang merupakan ketua kumpulan penggodam Kosovo, Kosovo Hacker’s Security (KHS) dikesan telah menyalurkan maklumat berkenaan kepada salah seorang anggota IS, Junaid Hussain atau dikenali sebagai Abu Hussain al-Britani.

“Pada 11 Ogos lalu, Hussain melalui Bahagian Penggodaman IS (ISHD) telah memuat naik status bertulis NEW: U.S. Military AND Government HACKED by the Islamic State Hacking Division! termasuk pautan kepada dokumen 30 muka surat.

“Kandungan dokumen itu antara lain menyebut tentang ugutan berbunyi ‘kami berada dalam e-mel dan sistem komputer, memantau dan merakam setiap pergerakan kamu. Kami mempunyai nama dan alamat kamu. Kami ada dalam e-mel dan akaun media sosial kamu. Kami menyalurkan maklumat peribadi dan data sulit kamu kepada tentera khalifah yang kemudiannya akan mendapat kebenaran dari Allah untuk menyerang kamu di tanah kamu sendiri.

“Dalam 27 muka surat, dokumen itu mengandungi nama, alamat e-mel, kata laluan e-mel, lokasi dan nombor telefon seramai 1,351 anggota tentera AS termasuk kakitangan kerajaan lain,” kata kenyataan itu menerusi laman web rasmi www.justice.go semalam.

Jabatan Kehakiman memberitahu, penyebaran dokumen itu dipercayai bertujuan membolehkan serangan keganasan dilakukan terhadap individu yang didedahkan oleh penyokong IS di negara terbabit atau di tempat lain.

Utusan Malaysia hari ini me­laporkan, seorang pemuda berusia 20 tahun yang ditugaskan untuk menggodam pangkalan data pasukan keselamatan AS berjaya ditahan polis di ibu negara pada 15 September lalu.

Suspek difahamkan merupakan penuntut di sebuah institusi pengajian tinggi swasta di ibu negara dalam bidang Sains Komputer dan Komputer Forensik.

Dalam perkembangan sama, Penolong Ketua Peguam Negara, Jabatan Keselamatan Negara AS, John P. Carlin memberitahu, kes tersebut adalah yang pertama kali berlaku dan pihaknya akan ber­usaha memastikan Ferizi dipertanggungjawabkan sepenuhnya.

“Ardit Ferizi adalah seorang penggodam keganasan yang menyediakan maklumat kepada IS dengan mencuri maklumat peri­badi milik anggota keselamatan AS dan kakitangan kerajaan yang kemudian akan digunakan untuk tujuan serangan keganasan.

“Kita tidak berkompromi dengan aktiviti pencerobohan komputer dan Ferizi akan didakwa kerana memperoleh maklumat peribadi milik tentera AS dan kakitangan kerajaan lalu menyalurkan kepada IS. Kami akan menyiasat dan menghukum penyerang siber ini dengan undang-undang yang ada,” katannya.

Carlin mengumumkan, pendakwaan itu akan dijalankan bersama Pejabat Peguam Negara Wilayah Virginia Timur, Dana J. Boente dan Penolong Pengarah Operasi Biro Siasatan Persekutuan (FBI).

“Kerajaan AS juga akan memohon ekstradisi terhadap suspek untuk dibawa ke muka pengadilan,” katanya.

Silat Melayu

DOA DOHA

WALI SONGO

Video Penjelasan Isu cincin RM 24 Juta.

WAJIB TONTON

Top Blogges

B. 10 Artikal Menarik Minggu ini.

C. Senarai Blog Wajib Baca Rakan Malaysia Transformasi Minda Rakyat