TERIMA KASIH


counters

MTMR

Wednesday, January 1, 2014

Peniaga rugi perhimpunan haram

KUALA LUMPUR: Rata-Rata peniaga sekitar kawasan sambutan di ambang tahun baharu kecewa dengan perhimpunan haram yang menjejas pendapatan mereka selain mengancam keselamatan orang ramai.

Seorang peniaga, Norhamidah Baharuddin, berkata dia tidak menyangka orang ramai begitu agresif sehingga takut untuk berniaga selain terpaksa menyelamatkan diri.

Rujuk sirah Rasulullah atasi permasalahan

Jangan jadikan perbezaan pendapat meleraikan kasih sayang sesama ummah

Perasaan kasih sayang dan cinta kepada Rasulullah SAW akan wujud dalam hati apabila seseorang itu memahami keistimewaan Baginda sebagai 'rahmat kepada sekalian alam' melalui sirah hidup Baginda yang diutuskan Allah SWT sebagai Nabi terakhir.
Ditekankan lagi, dengan syarat memahami sirah Rasulullah SAW iaitu perjalanan hidup Baginda, bukan biografi Nabi Muhammad SAW seperti anggapan kebanyakan umat Islam kerana sirah dan biografi tidak sama.

Sarawak makin buruk banjir

Banjir Sarawak makin buruk  
Tinjauan udara menunjukkan paras Sungai Sarawak mula menghampiri pintu baraj pada jam 4.30 petang, semalam. - Foto Mohd Radzi Bujang
 
Pengurusan baraj sedia lepas air sungai elak melimpah

Kuching: Pintu air Baraj Sungai Sarawak kini hampir tenggelam susulan hujan lebat melanda Sarawak sejak beberapa hari lalu.

Mutakhir:Empat remaja di khuatiri hilang masuk hutan sempadan

Padang Besar: Empat remaja dikhuatiri hilang selepas memasuki kawasan hutan di Felda Mata Ayer, dekat sini, berhampiran kawasan sempadan Malaysia-Thailand, petang tadi.

Perompak bersenjata melarikan 15 dulang emas.

Kajang: Dua pekerja kedai emas sebuah pasar raya di Balakong di sini, tergamam apabila diserbu sekumpulan penjenayah bersenjata pistol dan tukul besi sebelum melarikan barangan kemas, semalam.

Dalam kejadian jam 9.50 pagi itu, pekerja premis berkenaan dikatakan baru memulakan operasi sebelum didatangi empat lelaki memakai topi keledar berpenutup penuh.

Sambutan Ambang Tahun Baru dibatalkan, peserta perhimpunan rempuh pentas utama

Sambutan Ambang Tahun Baru dibatalkan, peserta perhimpunan rempuh pentas utama  
PESERTA perhimpunan haram merempuh masuk penghadang yang dibuat pasukan keselamatan di Dataran Merdeka untuk sambutan ambang Tahun Baru, malam ini. - Foto Khairull Azry Bidin
 
KUALA LUMPUR: Kira-kira 3,000 peserta perhimpunan haram merempuh kawalan anggota keselamatan dan naik ke atas pentas utama, sekali gus memaksa konsert sambutan Ambang Tahun Baru dihentikan serta-merta.

Kelihatan skrin gergasi yang diletakkan di kiri dan kanan pentas utama juga terpadam akibat dirempuh peserta perhimpunan.
 
Peserta perhimpunan sebelum itu bertindak membaling botol minuman ke arah penyanyi yang sedang membuat persembahan sambil melaungkan slogan reformasi.

Sementara itu, orang ramai bertindak melarikan diri dan beredar meninggalkan kawasan Dataran Merdeka selepas kawasan sambutan Tahun Baru diceroboh peserta perhimpunan haram

Perundangan Malaysia perlu dikaji semula.

Budaya manakah cara untuk mendesak kerajaan melalui himpunan haram dan tunjuk perasaan dengan mengheret orang ramai untuk berdemo?

Perkara ini jika tidak di atasi dan di urus dengan sempurna akan menjadi kebiasaan dan lama-kelamaan menjadi ancaman kepada negara. 

Kebebasan bersuara tidak semestinya kebebasan membuat apa sahaja mengikut pendapat dan perasaan suka sendiri. Peraturan dan Perlembagaan negara juga perlu di patuhi.

Silat Melayu

DOA DOHA

WALI SONGO

Video Penjelasan Isu cincin RM 24 Juta.

WAJIB TONTON

Top Blogges

B. 10 Artikal Menarik Minggu ini.

C. Senarai Blog Wajib Baca Rakan Malaysia Transformasi Minda Rakyat