TERIMA KASIH


counters

MTMR

Wednesday, April 22, 2015

Pengerusi PAC Datuk Nur Jazlan mencadangkan PM mengambil jalan singkat bubarkan Parlimen mengadakan pilihan raya untuk mendapat mandat baru.

Perdana Menteri boleh "membersihkan" tanggapan negatif terhadap diri, keluarga dan pentabdirannya dengan mengadakan pilihan raya lebih awal, kata Pengerusi Jawatankuasa Kira-kira Wang Awam (PAC) Datuk Nur Jazlan Mohamed.

Katanya, Datuk Seri Najib Razak boleh mengambil jalan singkat membubarkan parlimen dan mengadakan pilihan raya bagi mendapatkan mandat baru.

"Persoalan yang timbul ialah, sama ada hayat pemerintahan BN dan Umno boleh dipastikan bagi melanjutkan pemerintahan demi kepentingan parti terus terjamin," katanya dalam blog beliau.

Dalam tulisannya yang agak panjang, Ahli Parlimen Pulai itu juga berkata, ahli Umno perlu memilih sama ada mahu memperjuangkan parti atau pemimpin mereka dalam pilihan raya umum akan datang.

Katanya, ancaman terbesar Umno ialah faktor dalaman parti sendiri bukannya Pakatan Rakyat.

"Pemimpin atau parti, yang mana perlu dipertahankan? Dan ketika ini, kedua-duanya tidak boleh datang bersama-sama dan pilihan perlu dibuat dengan segera memandangkan rakyat Malaysia terus memerhati dengan teliti," katanya.

Sementara itu ditemui media petang ini, Nur Jazlan menafikan beliau mahu Najib meletak jawatan sebagai perdana menteri.

Sebaliknya, kata Nur Jazlan ketua bahagian Umno perlu mendapatkan penjelasan memuaskan rakyat terhadap pelbagai isu yang dikaitkan dengan Najib.

"Perdana menteri perlu menjawab banyak perkara, mematikan semua spekulasi.

"JIka enggan parti akan terjejas," katanya.

Terkini: Rakyat Faham GST!!! Kerajaan. Pengilang, Pemborong dan Peniaga tidak faham cara perlaksanaan GST?

Masai: Isu GST hampir setiap hari di perkatakan dan di persoalkan di media maya atau mana-mana wadah media.

Warga Industri dan warga pekerja merasakan bebanan GST mula dirasai dengan kepelbagaian kenaikan harga barang.

Semasa GST di terangkan oleh KDRM mengatakan GST 6% SST 10%.

Rakyat faham bermakna GST sememangnya lebih baik dari SST.

Tetapi selepas perlaksanaannya bermula 1/4/2015. Perkara sebaliknya berlaku. Sebagai contoh mudah;

1. ToUp dahulunya RM10.00 selepas GST jadi RM10.60

2. Mangkuk pakai buang dahulunya RM4.40 selepas GST jadi RM7.50.

3. Takaful Amal dahulunya bayar RM100.00 selepas GST RM 106.00

4. TNB juga kenakan GST 6%

Itu beberapa contoh yang sempat di ingati semasa menulis. Sebenarnya banyak lagi.

Apa yang MTMR nak sampaikan bahawa rakyat faham apa itu GST dan cara perlaksanaannya.

Yang tidak faham adalah Pengilang, Pemborong dan Peniaga. Bagaimana cara perlaksanaan GST tersebut.

Untuk melaksanakan GST sepatutnya Pengilang, Pemborong dan Peniaga turunkan dahulu SST 5,10,15% harga barang barulah campur GST 6%.

Itu pun susah ke kerajaan nak terangkan kepada Pengilang,Pemborong dan Peniaga. Kerajaan keluarkanlah arahan bertulis dan jadikan akta.

Apa yang mengecewakan rakyat Malaysia hari ini. Rakyat Malaysia di minta bersabar sehingga system GST stabil. Mengikut sumber system akan stabil dalam 2 tahun lagi bermakna pada tahun 2016.

Adakah rakyat harus menanggung bebanan kerana kerajaan tidak cekap dalam melaksanakan GST?

Sepatutnya kerajaan nampak perkara baik buruk kepada rakyat bila GST tersebut di laksanakan. Bukan buat dulu baru kaji. Sebelum ini apa yang di buat kajian!!!

Nampak kelemahan yang jelas dan terang bahawa kita tidak membuat kajian yang lengkap tentang GST.

Jangan salahkan rakyat!!! Kata rakyat tidak menyokong GST bagi membangunkan negara. Kena kaji juga mengapa bila ada GST peniaga kutip 6% serah kepada kerajaan. Peniaga boleh tuntut 6% kepada kerajaan. Pengguna nak tuntut 6% kepada siapa?

Pemberian BR1M rakyat tidak mengharap jika menjadi bebanan kepada negara. Apa guna beri BR1M kepada rakyat jika hutang negara meningkat setiap tahun.

Rakyat tidak persoalkan haram halal dalam perlaksanaan GST. Rakyat mahu nasib rakyat terbela. Bukan menambah bebanan kepada rakyat.

Pak Tam
Hp : 22/04/2015

Tun M senaraikan kegagalan Najib Razak.

1. Sesetengah pihak percaya saya sangat marah kerana pembinaan jambatan bengkok gagal sehingga mahukan Najib letak jawatan. Ya, saya kecewa terutama apabila Najib merayu kepada Singapura untuk membina jambatan dan ia ditolak. Ia memalukan kerana kita tidak berani bina jambatan di negara sendiri tanpa kebenaran Singapura.

2. Episod memalukan ini tidak cukup untuk saya menggesa Najib letak jawatan. Najib anak kepada (Allahyarham) Tun Abdul Razak, orang yang bertanggungjawab dalam kenaikan saya sebagai Perdana Menteri.

3. Itu sebahagian alasan dan alasan lain sebab Najib menunjukkan prestasi yang baik ketika saya menjadi Perdana Menteri, saya mahu Najib menjadi Perdana Menteri dan orang tahu saya bekerja keras menekan Abdullah (Tun Abdullah Ahmad Badawi) untuk mengangkat Najib sebagai Timbalan Perdana Menteri supaya Najib boleh menjadi Perdana Menteri selepas Abdullah.

4. Tapi Najib gagal dalam banyak perkara selepas menjadi Perdana Menteri. Selain jambatan, dia juga tidak meneruskan landasan kereta api berkembar yang telah dipersetujui namun dibatalkan Abdullah.

5. Dengan RM 14 bilion, kita sepatutnya telah siapkan projek ini pada 2010. Sebaliknya atas desakan permintaan, dia benar penyambungan trek kereta api itu untuk RM12 bilion. Kita habis banyak duit.

6. Kemudian, dia mula merekrut empat tingkat pegawai ditambah dengan pegawai British untuk menasihatkannya bagaimana untuk mentadbir negara. Mereka juga menggunakan konsultan asing yang menelan kos lebih RM7 bilion. Kita capai kemerdekaan pada 1957 dan hapuskan penasihat British. Kita lakukan lebih baik tanpa mereka. Najib nampaknya tak percaya kebolehan rakyat Malaysia untuk membangunkan negara,

7. Mengabaikan Unit Perancang Ekonomi (EPU) dan jabatan kerajaan yang lain, dia mewujudkan agensi baru untuk merancang pembangunan negara ini. Agensi itu diketuai oleh bukan kakitangan awam dan gajinya jauh lebih tinggi daripada kakitangan awam.

8. Kakitangan awam sangat tidak gembira. Sebelum ini mereka ubah negara ini daripada negara membangun kepada negara berpendapatan pertengahan. Sekarang, khidmat, kepakaran dan pengalaman mereka tidak lagi diperlukan. Dulu mereka setia dengan kerajaan, sekarang ramai yang tidak lagi menyokong kerajaan. Malah ada sebahagian yang menyertai pembangkang selepas bersara dan menjadi calon dalam pilihan raya,

9. Kemudian, dia mula beri duit kepada rakyat bukan setakat kepada individu berpendapatan kurang RM3,000 sebulan tetapi juga kepada pertubuhan dan sektor korporat. Berbilion ringgit dihabiskan di sini. Kemudian himpunan dianjurkan dalam setiap majlis.

10. Penganjur diarahkan untuk mengumpul 10,000 orang. Mereka diberi makan dan elaun serta pengangkutan. Mereka diberikan plakad untuk dipegang dengan tulis ‘I Love PM’ malah lagu 1M4U turut dihasilkan dan dinyanyikan di perarakan hari kebangsaan,

11. Orang Melayu undi BN sebab mereka takut Anwar (Datuk Seri Anwar Ibrahim) akan mengangkat Lim Kit Siang sebagai Timbalan Perdana Menteri. Selepas semua ini, saya teruskan sokong Najib. Dalam beberapa majlis saya berjumpa beliau dan memberitahu bahawa strateginya silap tapi pandangan saya diabaikan.

12. Saya katakan sebelum PRU13 bahawa jika prestasinya lebih buruk daripada Abdullah, dia patut letak jawatan. Saya menaruh harapan tinggi untuk dia buat lebih baik daripada Abdullah. Apabila dia gagal, saya beritahu rakyat bahawa mereka patut terus sokong dia.

13. Tapi sekarang, dengan kontroversi yang mengekorinya, saya pasti BN akan kalah jika dia terus memimpin dalam pilihan raya akan datang. Banyak tingkah lakunya yang saya fikir tidak betul tapi saya sudah bersedia untuk mengabaikannya termasuk gaya hidup dia dan isterinya yang mewah.

14. Tapi apabila dia gagal menjelaskan ke mana hilangnya berbilion ringgit dan penglibatannya dalam orang-orang yang dipersoalkan dalam pengurusan 1MDB, saya merasakan bahawa dia tidak layak untuk menjadi Perdana Menteri negara ini. Saya akan jelaskan soal kehilangan berbilion ringgit ini dalam catatan akan datang.

Blog Chedet- http://chedet.cc

Silat Melayu

DOA DOHA

WALI SONGO

Video Penjelasan Isu cincin RM 24 Juta.

WAJIB TONTON

Top Blogges

B. 10 Artikal Menarik Minggu ini.

C. Senarai Blog Wajib Baca Rakan Malaysia Transformasi Minda Rakyat