TERIMA KASIH


counters

MTMR

Friday, January 3, 2014

Peguam Negara nafi dakwaan

Putrajaya: Dakwaan bahawa Bahagian Pendakwaan di Jabatan Peguam Negara adalah lemah dan tidak mampu terutama dalam mengendalikan kes berprofil tinggi adalah tidak berasas.

Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail, berkata jabatan itu mengambil perhatian dan menghargai sepenuhnya kebimbangan orang ramai.

Kelington yakin raih kontrak RM200 juta

Kelington Bhd, syarikat perkhidmatan teknologi kejuruteraan dalam maklumat, yakin meraih kontrak keseluruhan bernilai RM200 juta tahun ini. Ia adalah 37 peratus lebih tinggi berbanding kontrak keseluruhan RM146 juta yang diraihnya pada 2013.

Midwest ada potensi pelaburan bagi Malaysia

Rantau Midwest Amerika Syarikat (AS) mempunyai potensi pelaburan bagi Malaysia, kata Pengarah Pejabat Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA), Jeyasigan P Narayanan Nair.

“Walaupun dengan keadaan ekonomi semasa Amerika Syarikat, syarikat di Midwest meninjau peluang pelaburan yang berpotensi di Asia dan juga Malaysia dalam pelbagai sektor, termasuk alat-alat perubatan, produk kejuruteraan, makanan dan bahan kimia dan produk kimia,” katanya di Chicago semalam.

LGE dakwa Muhyiddin beri 'sokongan provokatif'

Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng mendakwa BN cuba menguatkuasakan undang-undang Islam terhadap bukan Islam berikutan kejadian serbuan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) ke atas Persatuan Bible Malaysia (BSM).

Lim yang juga ketua menteri Pulau Pinang mendakwa Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin memberi 'sokongan provokatif' terhadap cadangan Umno Selangor untuk mengadakan protes di hadapan Gereja Katolik di negeri itu Ahad ini bagi menghalang penganut Kristian menggunakan nama 'Allah'.

Firma Singapura beli perhotelan Malaysia

Firma Singapura beli saham syarikat perhotelan Malaysia
Sutera Harbour Resort di Kota Kinabalu yang kini dimiliki oleh GSH Corporation Ltd.
 
GSH labur RM700 juta dalam The Sutera Harbour Group

Sektor pelancongan Malaysia terus menarik perhatian pelabur antarabangsa dengan yang terbaru pemaju hartanah bersepadu Singapura, GSH Corporation Ltd (GSH), melabur RM700 juta untuk membeli 77.5 peratus saham The Sutera Harbour Group Sdn Bhd.

Pembelian saham syarikat perhotelan Malaysia itu dilaksanakan menerusi anak syarikat milik penuh GSH, Borneo Ventures Pte Ltd bersama TYJ Group Pte Ltd, iaitu syarikat pelaburan milik Pengerusi Eksekutif GSH, Sam Goi, yang turut dikenali sebagai ‘Raja Popia Singapura’.

Jepun selamatkan warga China

Tokyo: Seorang lelaki warga China diselamatkan pengawal pantai Jepun selepas cubaannya mendarat dengan belon panas di pulau yang menjadi rebutan antara Tokyo dan Beijing, gagal, kata seorang pegawai Jepun semalam.

10 individu dipanggil bagi rekod keterangan berkaitan kalimah Allah

10 individu dipanggil bagi rekod keterangan berkaitan kalimah Allah 

Datuk Mohd Shukri Dahlan
 
Banting: Seramai 10 individu sudah dipanggil bagi merekodkan keterangan berhubung kenyataan Pengarang Herald-The Catholic Weekly, Lawrence Andrew, minggu lalu bahawa kalimah Allah akan terus digunakan dalam perhimpuan mingguan berbahasa Melayu gereja itu.

300 kitab Bible Melayu dirampas

Petaling Jaya: Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) semalam merampas kira-kira 300 kitab Bible versi bahasa Melayu selepas menyerbu pejabat Pertubuhan Bible Malaysia (PBM) di Damansara, dekat sini.

Serbuan jam 1 tengah hari itu disertai 20 pegawai JAIS dan beberapa anggota polis.

Isu kalimah: Pengarang Herald dituntut mohon maaf

Isu kalimah: Pengarang Herald dituntut mohon maaf 

Syuhaidi (tiga dari kiri) bersama ahli UMNO bahagian Kapar membuat laporan polis di Balai Polis Sungai Kapar, Klang, semalam.
 
Shah Alam: Tindakan Pengarang Herald-The Catholic Weekly, Lawrence Andrew, yang bertegas mahu menggunakan kalimah Allah dalam perhimpunan mingguannya, mendapat bantahan pelbagai pihak.

Silat Melayu

DOA DOHA

WALI SONGO

Video Penjelasan Isu cincin RM 24 Juta.

WAJIB TONTON

Top Blogges

B. 10 Artikal Menarik Minggu ini.

C. Senarai Blog Wajib Baca Rakan Malaysia Transformasi Minda Rakyat