TERIMA KASIH


counters

MTMR

Tuesday, July 19, 2016

Penculikkan lagi berlaku di perairan Sabah?

MANILA: Angkatan Tentera Filipina sedang membuat pengesahan laporan bahawa lima orang telah hilang di perairan Lahad Datu, Sabah.

"Kami dengan penuh keinginan sedang berusaha ke arah itu dan akan berusaha untuk mengesahkannya secepat mungkin serta akan mendedahkannya sebaik sahaja data telah disediakan," kata Ketua Pejabat Hal Ehwal Awam Angkatan Tentera, Kolonel Edgard Arevalo, Selasa.

Penasihat rundingan damai Peace, Jesus Dureza berkata, berdasarkan laporan yang diterimanya pada Isnin, beberapa warga asing telah hilang dan mungkin telah diculik.

Pihak berkuasa Malaysia berkata sebuah bot tunda kosong dengan enjinnya masih hidup ditemukan terdampar di perairan Dent Haven, Tambisan, Lahad Datu pada Isnin.

Arevalo berkata Komando Mindanao Barat telah menyedari tentang laporan 'kemungkinan penculikan yang berlaku dalam dua hari lepas'.

Penculikan rakyat Indonesia juga telah dilaporkan berlaku di perairan selatan Filipina oleh kumpulan Abu Sayyaf baru-baru ini.

The Star Online melaporkan bahawa lima pelayar Malaysia, yang dilaporkan hilang dari sebuah kapal tunda di perairan Lahad Datu pada Isnin, mungkin telah diculik.

"Kami tidak menolak kemungkinan lima yang berkenaan diculik," kata Pesuruhjaya Polis Sabah, Datuk Abdul Rashid Harun kepada pemberita di Lahad Datu pada Selasa.

Beliau berkata, sehingga kini tiada panggilan diterima oleh keluarga kru kapal tunda itu.

Rashid turut menafikan khabar angin bahawa pemilik kapal tunda itu telah menerima panggilan pada lewat Isnin dan penculik menuntut 200 juta Pesos (RM20 juta) dan juga telah bercakap dengan mangsa.

"Tiada sebarang panggilan," katanya.

Beliau berkata mereka masih menyiasat kehilangan lima anak kapal yang dikenal pasti sebagai tiga rakyat Sabah iaitu Abd Rahim Summas, 62, Mohd Zumadil Rahim, 23 dan Fandy Bakran, 26.

Selain itu seorang lagi yang berasal dari Sarawak ialah Tayudin Anjut, 45, dan Mohd Ridzuan Ismail, 32, dari semenanjung. -Philippines Daily Inquirer/Asia News Network

TMJ Bakal jumpa Exco tertinggi FAM?

DYAM TUNKU MAHKOTA JOHOR BAKAL BERJUMPA DENGAN FAM

Hanya dua halaman 3.1.2.1 dan 3.1.2.2 dari 279 halaman yang kami dapat kongsikan disini atas titah DYAM Tunku Mahkota Johor oleh kerana tidak mahu menganiaya sesetengah individu dan mahu menyimpan sebahagiannya terlebih dahulu atas sebab sesetengah maklumat tersebut mempunyai nama yang mampu memberi implikasi besar pada individu tertentu. Terima kasih.

DYAM Tunku Mahkota Johor bakal berjumpa dengan Exco tertinggi FAM dan pegawai-pegawai di dalam FAM di Kuala Lumpur atau Johor Bahru secara 'personal' dan 'private' untuk membincangkan dan menyelesaikan isu sedia ada. Pertemuan tersebut juga bertujuan untuk menggesa individu-individu tertentu untuk berundur dan memberikan tugasan tersebut kepada mereka yang lebih berkaliber, dedikasi dan penuh integriti bagi menerajui FAM dan pengurusan pasukan kebangsaan.

Sepertimana titah DYAM Tunku Mahkota Johor, "individu yang akan menerajui FAM dan pasukan kebangsaan mestilah layak dan berkaliber serta diterima oleh semua pihak termasuk semua penyokong bolasepak tanahair."

-----

HRH CROWN PRINCE OF JOHOR TO MEET FAM

Only two pages 3.1.2.1 and 3.1.2.2 out of 279 pages have been shared by us here as decreed by HRH Crown Prince of Johor to avoid persecuting certain individuals and withhold some of the information first as those information includes names that can have huge implications on those individuals. Thank you.

HRH Crown Prince of Johor will be meeting the FAM executive committee and officials in Kuala Lumpur or Johor Bahru to discuss and solve the issue personally and privately. The aim of the meeting is to urge certain individuals to step down and pass on the duties to those with more calibre, dedication and integrity to be at the helm of FAM and the national team's management.

As HRH Crown Prince Johor has mentioned, "individuals who will be heading FAM and the national team must be of caliber, capable, and accepted by everyone including the football fans in the country"

Hidup Johor Demi Johor
#HarimauSelatan
#SouthernTigers
#PermataSelatan
#JewelOfTheSouth

Silat Melayu

DOA DOHA

WALI SONGO

Video Penjelasan Isu cincin RM 24 Juta.

WAJIB TONTON

Top Blogges

B. 10 Artikal Menarik Minggu ini.

C. Senarai Blog Wajib Baca Rakan Malaysia Transformasi Minda Rakyat