TERIMA KASIH


counters

MTMR

Monday, December 21, 2015

PENCEROBOHAN CHINA DI PERAIRAN BETING PATINGGI ALI

Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) mengeluarkan kenyataan rasmi seperti berikut:

1. Dakwaan kononnya berlaku pencerobohan kapal Tentera Laut Republik Rakyat China (RRC) di perairan Bintulu, Sarawak dan di perairan Beting Patinggi Ali (BPA) baru-baru ini seperti yang dilaporkan media sosial adalah tidak tepat.

2. Sebaliknya, ia hanyalah sebuah kapal peronda (coastguard) yang berada di luar 12 batu nautika yakni di luar perairan wilayah Malaysia. Bagaimanapun, pihak TLDM senantiasa mengawasi gerakan dan kehadiran kapal tersebut.

3. Selain itu, sejak 18 November lalu, tiada lagi kapal RRC bersauh di kawasan perairan BPA. Persetujuan ini dicapai melalui rundingan YAB Perdana Menteri Malaysia dan Menteri Pertahanan Malaysia dengan rakan sejawatan mereka dari China. Ia juga tercapai hasil hubungan baik yang sedia terjalin antara kedua-dua negara sejak sekian lama.

4. Sehubungan itu, keadaan perairan negara khasnya di Laut China Selatan adalah selamat dan terkawal.  Malah, pada masa ini, pihak TLDM turut menghantar kapal- kapalnya dari semasa ke semasa ke BPA untuk memantau kehadiran mana-mana kapal dari negara asing.

5. Untuk makluman, terdapat sebahagian dari perairan Zon Ekonomi Ekslusif (ZEE) negara kita, iaitu sehingga ke 200 batu nautika dari pantai Sarawak dan Sabah meliputi kawasan yang terlibat dalam tuntutan bertindih dengan beberapa negara lain, termasuk RRC.  Perlu juga dijelaskan bahawa, kawasan perairan wilayah negara (Malaysian Territorial Waters) adalah kawasan perairan sehingga ke 12 batu nautika dari pantai. Perairan wilayah negara adalah kawasan yang jika dicerobohi tanpa sebab boleh dianggap menggugat kedaulatan negara.

6. Oleh yang demikian segala isu berkaitan tuntutan bertindih ini telah, sedang dan akan terus ditangani melalui perbincangan dan proses diplomatik. Ini adalah bagi mengelakkan sebarang konflik atau keadaan yang boleh menegangkan perhubungan bilateral antara negara-negara yang terlibat.

7. Oleh itu, adalah dinasihatkan kepada semua supaya tidak mudah percaya pada kenyataan atau maklumat yang disiarkan dalam media sosial serta blog-blog di internet.  Tindakan memutar belitkan atau menyebar maklumat yang tidak benar, khasnya melibatkan isu-isu keselamatan dan hubungan antarabangsa boleh mewujudkan persepsi yang salah serta negatif.

8. Laporan atau kenyataan dari sumber yang tidak kredible perlulah disahkan oleh pihak berkuasa sebelum disebarkan.

9. Pihak TLDM, TUDM dan APMM sentiasa berusaha memantau kehadiran kapal perang asing, bukan dari RRC sahaja. Ini adalah bagi menentukan kedaulatan dan keselamatan perairan wilayah negara tidak tergugat. TLDM juga mempunyai perhubungan baik dengan Tentera Laut negara-negara yang terlibat dalam tuntutan bertindih, termasuk Tentera Laut RRC. 9.

10.Oleh itu, sekiranya terdapat mana-mana pihak yang terlihat kehadiran kapal- kapal perang ataupun coast guard dari negara asing, dinasihati melaporkannya segera kepada pihak TLDM atau APMM beserta maklumat lokasi, masa dan gambar. Tindakan ini penting bagi memastikan kesahihan maklumat tersebut sekali gus menentukan tindakan yang wajar diambil. Jangan sebarkan sebarang maklumat dalam media sosial tanpa mendapat pengesahan terlebih dahulu.  -TAMAT-

Laksamana Dato' Seri Panglima Ahmad Kamarulzaman bin Hj Ahmad Badaruddin PANGLIMA TENTERA LAUT 20 DISEMBER 2015 KUALA LUMPUR

Gambar sekadar hiasan sahaja.

Silat Melayu

DOA DOHA

WALI SONGO

Video Penjelasan Isu cincin RM 24 Juta.

WAJIB TONTON

Top Blogges

B. 10 Artikal Menarik Minggu ini.

C. Senarai Blog Wajib Baca Rakan Malaysia Transformasi Minda Rakyat