TERIMA KASIH


counters

MTMR

Saturday, October 10, 2015

Peranan Yang di-Pertuan Agong dan Majlis Raja-raja amat penting.

Sekiranya pihak Eksekutif berasa tidak senang dengan Yang di-Pertuan Agong, pihak Eksekutif tidak akan dapat berbuat apa-apa kerana Yang di-Pertuan Agong dilantik Majlis Raja-raja.

Jadi tiada mana-mana badan mempunyai kuasa mutlak di bawah Perlembagaan Persekutuan baik Eksekutif, Legislatif atau Kehakiman.

Peranan Yang di-Pertuan Agong dan Majlis Raja-raja jelas amat penting untuk mengimbangi kuasa Eksekutif dan memastikan sebarang tindakan eksekutif yang pada hemat Majlis Raja-raja menerusi Yang di-Pertuan Agong yang dilantik Majlis Raja-raja akan dinilai samada berterusan mendapat sokongan ahli Dewan Rakyat atau tidak.

Pindaan Perlembagaan yang mengambil sedikit kuasa Raja-raja Melayu semasa krisis Perlembagaan tidak langsung menjejaskan peranan Yang di-Pertuan Agong dan Majlis Raja-raja untuk tetap terus mengimbangi kuasa Eksekutif.

Disebabkan itu juga lafaz sumpah menjadi perdana menteri dan menteri-menteri Persekutuan adalah lafaz sumpah yang amat berat seperti yang kita bincangkan sebelum ini, di mana jika gagal berlaku jujur kepada Yang di-Pertuan Agong.

Silat Melayu

DOA DOHA

WALI SONGO

Video Penjelasan Isu cincin RM 24 Juta.

WAJIB TONTON

Top Blogges

B. 10 Artikal Menarik Minggu ini.

C. Senarai Blog Wajib Baca Rakan Malaysia Transformasi Minda Rakyat