TERIMA KASIH


counters

MTMR

Wednesday, June 15, 2016

Penyangak 1MDB belum didakwa dalam negara?

Pada pandangan aku selagi penyangak 1MDB tidak dibawa ke muka pengadilan. Selagi itu masaalah tersebut tidak akan selesai.

Tidak kiralah siapapun penyangak tersebut. Wang negara hilang berbellion  tidak patut dibiarkan pelakunya bermaharaja-lela di luar.

Akibatnya negara yang akan tanggung dari kesan tersebut. Mengapa perkara ini berlaku? Kerana sikap acuh-tidak acuh dengan AMANAH yang diberikan.

Ini bukan soal rakyat mahu jatuhkan kerajaan. Tetapi rakyat mahu kerajaan bergerak dilandasan yang betul dalam soal tadbir urus negara. Dalam soal urusan sulit mahupun tidak sulit.

Pendedahan media dari luar negara dan dalam negara dengan lapuran PAC ternyata 1MDB bermasaalah dengan hutang yang banyak sehingga mencecah 50billion. Itu setakat yang diketahui sahaja. Kemungkinan bertambah menjadi besar kerana badan-badan penyiasat pihak berkuasa diluar negara sedang menyiasat dan ada yang telah membekukan aset-aset yang melibatkan 1MDB.

Siapakah sebenarnya yang patut dan bertanggungjawab melaksanakan AMANAH negara untuk membawa perosak negara ke muka pengadilan?

Berita terbaru IPIC heret 1MDB, MOF Kepada timbang tara London tuntut AS$6.5b. International Petroleum Investment Company (IPIC) dan anak syarikatnya, Aabar Investments PJS (Aabr) telah mengemukakan permintaan timbang tara (RFA) kepada Mahkamah Timbangtara Antarabangsa London berhubung tuntutannya melibatkan lebih AS$6.5 billion daripada 1MDB dan Kementerian Kewangan Diperbadankan (MOF)

Akhirnya akan sampai satu ketika nanti di mana pemimpin atau pemerintah yang memikul bangkai gajah tidak dapat ditutup dengan permaidani merah.

Rakyat yang menyokong pimpinan yang terlibat dengan sekandal 1MDB hanya tinggal 3.5 juta orang sahaja (UMNO) satu ketika nanti akan dibawa ke muka pengadilan dalam negara atau luar negara.

Sekandal 1MDB merupakan pengubalan wang haram merentasi tiga benua. Jadi janganlah ada rakyat Malaysia yang memandai-mandai kononnya 1MDB membawa kebaikkan kepada negara?

Aku boleh rumuskan bahawa 1MDB bakal membawa malapetaka kepada negara jika salah perkiraan atau salah dalam pengurusan permasaalahan 1MDB.

Contoh telah terjadi apabila IPP telah berjaya dijual kepada negara luar. Secara tidak langsung kebertanggungjawaban negara luar kepada rakyat Malaysia bukan satu ke utamaan. Pelabur mesti mencari keuntungan apabila melabur dalam satu-satu bidang.

Amat bimbang jika satu ketika 1MDB dijadikan satu alat untuk melumpuhkan ekonomi negara. Perkara ini bakal terjadi dan contoh yang perlu disedari oleh rakyat di mana TPPA juga membolehkan syarikat pelabur menyaman sesebuah kerajaan jika pelaburan mereka mengalami kerugiaan atau berlaku perkara-perkara yang terlangar dalam syarat perjanjian TPA yang ditandatanggani.

Mungkin perkara ini nampak remeh dan menyusahkan. Tetapi besar kesan dan akibatnya jika perkara ini benar-benar berlaku.

Silat Melayu

DOA DOHA

WALI SONGO

Video Penjelasan Isu cincin RM 24 Juta.

WAJIB TONTON

Top Blogges

B. 10 Artikal Menarik Minggu ini.

C. Senarai Blog Wajib Baca Rakan Malaysia Transformasi Minda Rakyat