TERIMA KASIH


counters

MTMR

Wednesday, February 24, 2016

YANG BENAR : MUHYIDDIN TERIMA TAKLIMAT SPRM, BANK NEGARA DAN GANI MENGENAI RM2.6B SEBELUM DIPECAT,

"PEGUAM NEGARA TAKUT DIPECAT JIKA MENDAKWA PERDANA MENTERI": KATA BEKAS HAKIM.

Tan Sri Muhyiddin Yassin mendedahkan beliau dimaklumkan mengenai siasatan terhadap wang RM2.6 bilion yang dimasukkan ke dalam akaun peribadi Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan kes SRC International Sdn Bhd sebelum pemecatannya pada Julai lalu.

Bekas timbalan perdana menteri itu berkata, beliau mendapat taklimat daripada Gabenor Bank Negara Tan Sri Dr Zeti Akhtar Aziz, Ketua Pesuruhjaya SPRM Tan Sri Abu Kassim Mohamed dan bekas peguam negara Tan Sri Abdul Gani Patail, yang turut dipecat daripada jawatan tahun lalu.

"Saya tahu lebih daripada yang anda tahu (penonton). Saya mempunyai keberanian kerana saya mengatakan kebenaran.

Muhyiddin, yang juga timbalan presiden Umno berkata demikian pada satu majlis di Port Dickson, Negeri Sembilan, Sabtu lalu.

Beliau berkata Gani, Bank Negara dan SPRM menerangkan kepadanya mengenai siasatan itu kerana mereka sedar, sebagai timbalan kepada Najib, beliau (Muhyiddin) berhak tahu terutama ia melibatkan perdana menteri yang juga presiden Umno.

"Saya mendapat malu jika orang ramai kemudian mengetahui saya tidak tahu apa-apa mengenai perkara ini. Itulah sebabnya saya meminta taklimat," katanya.

Beliau juga membidas Peguam Negara Tan Sri Mohamed Apandi Ali yang disifatkannya tidak berani mendakwa Najib susulan siasatan terhadap SRC International, syarikat milik Kementerian Kewangan itu.

Katanya, panel pengawasan SPRM sendiri mengkaji semula perkara tersebut dan mendapati wujud kes yang kukuh terhadapnya.

"The question is, whether he is brave enough to do it or not (Soalannya ialah, sama ada dia cukup berani melakukannya atau tidak).

"Pasal hakim kata, kalau dia ambil tindakan, dia akan dipecat. Tetapi kalau dia amanah dan bertanggungjawab, dia ambil tindakan," kata Muhyiddin.

Beliau berkata, Apandi sepatutnya memaklumkan kepada rakyat Malaysia, terdapat bukti mencukupi untuk tindakan selanjutnya diambil terhadap Najib.

"Takkan dia (Najib) tak tahu, dia dah belanja pun. Ada bukti-bukti. 3 juta bayar kredit kad. Dan bayar yang lain-lain.

"Dunia mempersoalkan kenapa peguam negara tidak mengambil tindakan," kata Muhyiddin dalam video berkenaan.

Muhyiddin mendakwa, Apandi mengarahkan kes itu ditutup kerana beliau tidak ada keberanian merangka pendakwaan atas Najib.

Muhyiddin berkata demikian bagi mengulas kenyataan bekas hakim Mahkamah Rayuan Datuk Mohamed Noor Abdullah yang berkata, peguam negara tidak berani mendakwa perdana menteri kerana takut dipecat.

Noor berkata, peguam negara sebenarnya dicalonkan perdana menteri walaupun dilantik Yang Di Pertuan Agong.

"Saya rasa bekas hakim perlu menjelaskan ini dengan lebih lanjut," kata Muhyiddin.

Katanya, Najib tidak sepatutnya lepas daripada tindakan pendakwaan hanya kerana Yang Di Pertuan Agong melantik Apandi atas nasihat perdana menteri.

"Saya rasa itu bukan tafsiran yang betul dalam Perlembagaan Persekutuan," katanya lagi.

Beliau berkata, rakyat Malaysia juga tidak sabar-sabar untuk mengetahui lebih lanjut mengenai perkara itu memandangkan peguam negara dan panel SPRM itu mempunyai pandangan berbeza.

Dua panel pengawasan SPRM juga mahu berjumpa Apandi berhubung keputusan beliau tidak mengambil sebarang tindakan terhadap Najib tetapi pertemuan itu dibatalkan baru-baru ini.

Pada 26 Januari, Apandi berkata pihaknya tidak mempunyai bukti mencukupi menyokong tindakan pendakwaan diambil terhadap Najib atas sebarang kesalahan jenayah dalam kes RM2.6 bilion dan SRC International.

MTMR berharap perkara ini dapat di selesaikan dengan bijak. Keyakinan rakyat berbilang bangsa di Malaysia. Keyakinan Pelabur luar negara terhadap negara harus di pulihkan. Mahkamah harus memainkan peranan dan tanggungjawabnya tanpa berpilih.

Gempak : Orang Politik UMNO!!!

Apa pun jangan gelojoh, TSMY dipilih sebagai Timbalan Pengurusi UMNO adalah melalui undian.

Bukan lantikkan. Rakyat percaya berani kerana benar sememangnya tuntutan agama.

UMNO Itu sendiri perjuangkan Melayu. Melayu itu Agamanya Islam di Malaysia.

UMNO itu hak ahli UMNO. Ahli bebas bercakap untuk tahu duduk perkara yang berlaku.

SARKIS kata P.Ramli.

Mengikut mantan ketua PAC. Parlimen perlu dibubarkan jika mahu mendapat mandat baru dari rakyat.

Adakah kenyataan tersebut dibolehkan sesiapa sahaja bercakap. Mengapa Nazri Aziz tidak berani cakap anjing gigit kaki?

Kenyataan Nazri Aziz boleh juga dikatakan kurang ajar dan biadap kepada ketuanya. Mengapa tindakkan tatatertib tidak boleh dikenakan terhadapnya. Harap DS Najib Razak dapat melihat budaya ini selaku Presiden UMNO.

Nazri Aziz menyatakan mahu bertanding jawatan TImbalan Presiden beliau berani ujarnya.

Ahli melihat hanya pemimpin yang berjasa kepada rakyat akan di pilih untuk mewakilinya. Selain sifat-sifat seorang Islam yang amanah dan jujur juga menjadi perkiraan dan pertimbangan dari rakyat.

Terkini: Kalau tidak salah akan datang buat lagi.

Cetus minda luar kotak!!!

Cerita dia macam ini.

1. Kalau rasa perbuatan itu tidak salah. Bermakna orang lain boleh lakukan apa yang anda lakukan.

2. Jika perbuatan itu tidak salah akan datang buatlah lagi.

3. Jika perkara diatas tidak berlaku lagi bermakna anda memang melakukan perkara yang salah. Orang lain tidak boleh terima perbuatan tersebut.

#takcayasudah

Silat Melayu

DOA DOHA

WALI SONGO

Video Penjelasan Isu cincin RM 24 Juta.

WAJIB TONTON

Top Blogges

B. 10 Artikal Menarik Minggu ini.

C. Senarai Blog Wajib Baca Rakan Malaysia Transformasi Minda Rakyat