TERIMA KASIH


counters

MTMR

Saturday, April 2, 2016

TAKDIR: UAE bekukan aset dua bekas eksekutif syarikat pelaburan Abu Dhabi IPIC transaksi kewangan 1MDB!!!?

Akhbar The Wall Street Journal (WSJ) melaporkan pihak berkuasa Emiriah Arab Bersatu (UAE) meningkatkan siasatan dengan mengeluarkan larangan perjalanan dan membekukan aset dua bekas eksekutif syarikat pelaburan Abu Dhabi - International Petroleum Investment Company (IPIC) - berhubung transaksi kewangan yang membabitkan 1MDB.

Tindakan UAE itu menunjukkan terdapat kemajuan dalam siasatan pihak berkuasa berhubung urusan Khadem Al Qubaisi dan Mohammed Badawy Al Husseiny - yang kedua-dua mereka mempunyai hubungan rapat dengan 1MDB.

Al Qubaisi, seorang warganegara UAE adalah pengarah urusan firma pelaburan bernilai AS$ 80 bilion itu, manakala Al Husseiny, seorang warga Amerika adalah Ketua Pegawai Eksekutif Aabar Investments PJS yang dimiliki oleh IPIC.

Kedua-dua syarikat itu mempunyai urusan yang meluas dengan 1MDB dan kedua-dua bekas eksekutif itu dilaporkan dibebaskan baru-baru ini selepas pembabitan mereka dalam urusan IPIC dengan 1MDB.

Sarawak Report sebelum ini melaporkan bahawa Al Husseiny ditahan oleh pihak berkuasa UAE sementara menunggu perintah ekstradisi untuk dibawa ke Amerika Syarikat bagi membantu siasatan Jabatan Keadilan Amerika Syarikat ke atas 1MDB.

Sementara itu, dalam artikel yang berasingan, WSJ juga melaporkan bahawa unit Kumpulan Edmond de Rothschild di Luxembourg sedang bekerjasama dalam siasatan rasmi berhubung wang yang mungkin mengalir daripada 1MDB.

Khamis lalu, pejabat pendakwa Luxembourg memaklumkan bahawa ia sedang menyiasat sama ada ratusan juta dolar yang dihantar ke akaun di sebuah bank di negara itu berasal daripada 1MDB.

Ini dilaporkan mempunyai kaitan dengan siasatan bon yang dikumpulkan untuk 1MDB yang sedang diteliti oleh pihak berkuasa Switzerland.

TAKDIR : PENGERUSI LEMBAGA PENASIHAT 1MDB YANG DI TUBUHKAN PADA 2009. DATUK SERI NAJIB RAZAK.

Pegawai Jabatan Keadilan Amerika Syarikat dilaporkan berada di negara ini untuk berjumpa dengan beberapa individu dalam siasatan mereka ke atas 1MDB, lapor Reuters yang memetik sumber-sumber yang tidak dinamakan.

Ini susulan selepas laporan Sarawak Report mendakwa Jabatan Keadilan Amerika Syarikat memohon perintah ekstradisi ke atas seorang individu yang ditahan di Abu Dhabi berkaitan dengan penyiasatan ke atas 1MDB.

Malaysiakini telah menghubungi Jabatan Keadilan Amerika Syarikat untuk mendapatkan pengesahan.

Skandal 1MDB kini disiasat oleh pihak berkuasa di Switzerland, United Kingdom, Amerika Syarikat, Luxembourg, Singapura dan Hong Kong.

Adalah tidak jelas tempoh pegawai Amerika itu berada di Kuala Lumpur atau jika mereka telah meninggalkan negara ini, kata Reuters yang memetik sumber yang tidak mahu dikenal pasti kerana mereka tidak dibenarkan bercakap dengan media.

Sekumpulan peguam yang mewakili Deutsche Bank juga berada di ibu negara kota bagi menyediakan laporan untuk dikemukakan kepada Jabatan Keadilan Amerika, kata salah satu sumber kepada agensi berita itu.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak adalah pengerusi lembaga penasihat 1MDB - sebuah firma pelaburan milik penuh kerajaan yang ditubuhkan pada tahun 2009.

Sebelum ini, laporan media antarabangsa mendedahkan AS$1 bilion telah didepositkan ke dalam akaun bank Najib manakala sekurang-kurangnya AS$15 juta dibelanjakan untuk membeli barangan mewah dan percutian.

Deustche Bank pada 2014 telah meminjamkan 1MDB sebanyak AS$975 juta. Pinjaman itu telah dilunaskan pada tahun lalu.

Datuk Seri Nazri Razak akui dirinya tidak sepaturnya membantu mengagihkan AS$7 juta kepada ahli Politik parti pemerintah sebelum pilihan raya umum 2013.

Pengerusi CIMB Datuk Seri Nazir Razak mengakui dirinya tidak sepatut membantu abangnya, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mengagihkan AS$7 juta kepada ahli politik parti pemerintah sebelum pilihan raya umum 2013, seperti laporan akhbar The Wall Street Journal (WSJ), semalam.

"Saya faham kemarahan (orang ramai), dan berdasarkan pengalaman, saya tidak sepatutnya," tulis Nazir dalam post Instagram malam semalam.

Menurutnya, menjelang pilihan raya yang ke-13 itu, abangnya meminta bantuan mengagihkan segera wang tunai kepada jentera parti.

"Saya andaikan dan percaya dengan niat baik bahawa dana itu adalah sah daripada kutipan dana politik," katanya.

Beliau menegaskan bahawa semua wang itu telah diagihkan sepenuhnya dan beliau tidak menyimpan walau sesen pun.

Semalam, WSJ dalam pendedahan terbaru mereka mengenai 1MDB melaporkan Nazir mengesahkan menerima hampir AS$7 juta daripada Najib di akaun bank peribadinya.

Menurut WSJ, mereka telah melihat dokumen siasatan oleh pihak berkuasa Malaysia yang mendapati "majoriti" dana dalam akaun itu berasal dari 1MDB.

Laporan itu juga menghuraikan butiran perbelanjaan peribadi yang didedahkan dalam dokumen berkenaan.

Nazir juga mengesahkan kepada WSJ dalam satu kenyataan bertulis bahawa beliau menerima AS$7 juta, yang katanya kemudian dikeluarkan oleh kakitangan bank kepada ahli-ahli politik parti pemerintah mengikut arahan pemimpin parti.

Beliau juga memberitahu akhbar itu bahawa dirinya percaya wang itu adalah sumbangan daripada syarikat dan individu Malaysia bagi kegunaan pilihan raya, dan tidak pasti sama ada dana itu dari sumber lain.

"Saya tidak mempunyai sebarang pengetahuan bahawa dana itu mungkin berasal dari sumber lain,” katanya yang dipetik WSJ.

"Jumlah keseluruhan dibayar dalam bentuk tunai kepada pelbagai penerima mengikut arahan daripada presiden parti (Najib) dan akaun berkenaan ditutup dengan baki sifar," kata Nazir.

Silat Melayu

DOA DOHA

WALI SONGO

Video Penjelasan Isu cincin RM 24 Juta.

WAJIB TONTON

Top Blogges

B. 10 Artikal Menarik Minggu ini.

C. Senarai Blog Wajib Baca Rakan Malaysia Transformasi Minda Rakyat