TERIMA KASIH


counters

MTMR

Friday, May 20, 2016

1MDB : Mengapa KPN tidak terkam??? Laporan 1MDB memberi asas yang mencukupi untuk siasatan?

ULASAN l Dalam temu bual dengan stesen penyiaran Singapura, Channel NewsAsia, Ketua Audit Negara Tan Sri Ambrin Buang berkata, laporannya mengenai 1MDB memberi asas yang mencukupi untuk siasatan seterusnya ke atas firma pelaburan negara itu.

“Saya rasa laporan kami cukup sebagai asas untuk siasatan lanjut, kami sudah buat kerja kami.

“Langkah selanjutnya, seperti dicadangkan oleh PAC, mereka (jawatankuasa itu) mahu siasatan terhadap beberapa personaliti dalam syarikat itu.

“Biarkan polis buat kerja mereka, kami akan bantu sesiapa sahaja yang mahu siasat,” kata Ambrin yang dipetik berkata, merujuk kepada laporan Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC).

Walau bagaimanapun, di sebalik tindakan PAC yang membentangkan hasil laporannya pada 7 April lalu, iaitu lebih enam minggu sudah berlalu, namun pihak Polis Diraja Malaysia belum memanggil protagonis utama 1MDB yang dikenal pasti dalam skandal itu!

Menteri Dalam Negeri dan Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi memaklumkan kepada Parlimen semalam bahawa polis masih belum menyoal bekas Ketua Pegawai Eksekutif 1MDB Datuk Shahrol Azral Halmi sebagai sebahagian daripada siasatan mereka ke atas firma itu.

"Semua saksi yang terlibat akan dipanggil oleh polis jika ada keperluan untuk merekodkan kenyataan mereka dan siasatan selanjutnya.

"Shahrol belum dipanggil untuk merekodkan kenyataan beliau lagi," ujar Zahid dalam jawapan bertulis ketika menjawab soalan Ahli Parlimen Raub, Mohd Ariff Sabri.

Mengapa polis mengheret kaki mereka ke atas keseluruhan penyiasatan ini?

Bagaimana dengan laporan polis saya?

Malah, saya sendiri secara peribadi membuat laporan polis terhadap 1MDB pada Mac 2015, memohon siasatan berhubung peranan Shahrol Halmi, Jho Low dan individu lain melalui penglibatan mereka dalam pelaburan 1MDB dalam PetroSaudi.

Sebagai contoh, Shahrol Halmi telah mengarahkan bayaran AS$1.03 bilion dibayar kepada Good Star Limited, yang menurut Bank Negara Malaysia dalam maklumannya kepada PAC sebagai "sebuah syarikat yang dimiliki oleh individu yang tidak berkaitan dengan PetroSaudi International Limited".

Saya tidak pasti sama ada saya perlu terkejut bahawa polis masih gagal walaupun untuk menemubual individu utama 1MDB selepas lebih daripada setahun.

Selepas kedua-dua PAC dan Ketua Audit Negara mendakwa Shahrol Halmi terbabit dalam salah urus 1MDB, apa lagi yang Ketua Polis Negara (KPN) Tan Sri Khalid Abu Bakar tunggu?

SITA KENDERAAN, GANTUNG LESEN PEMANDU — Sultan Johor

Iskandar Puteri – Sultan Johor, Sultan Ibrahim Ibni Almarhum Sultan Iskandar mahu tindakan tegas diambil terhadap pemandu kenderaan yang tidak berdisiplin, termasuk pemandu bas dan teksi yang memberhentikan kenderaan mereka sesuka hati.

Sultan Ibrahim bertitah, tindakan penguatkuasaan itu bukan sekadar mengenakan kompaun tetapi menggantung lesen atau menyita kenderaan terbabit.

Selain pemandu teksi dan bas, penguatkuasaan itu juga perlu dikenakan ke atas pemandu kereta yang meletakkan kereta di bahu-bahu jalan dan di kawasan yang tidak dibenarkan selain penunggang motosikal yang sering memandu secara melulu.

"Terdapat satu lagi masalah di kawasan bandar yang masih belum dapat diatasi iaitu sikap pemandu kenderaan yang tidak berdisiplin dan tidak bertimbang rasa.

"Sekiranya sikap pemandu ini tidak boleh diubah dengan cara baik, saya cadangkan tindakan penguatkuasaan yang lebih tegas dan berterusan perlu diambil, bukan sekadar mengeluarkan kompaun kepada pemandu tetapi lesen memandu mereka juga harus digantung atau kenderaan mereka disita." titah Tuanku.

Silat Melayu

DOA DOHA

WALI SONGO

Video Penjelasan Isu cincin RM 24 Juta.

WAJIB TONTON

Top Blogges

B. 10 Artikal Menarik Minggu ini.

C. Senarai Blog Wajib Baca Rakan Malaysia Transformasi Minda Rakyat