Google+ Followers

TERIMA KASIH

MTMR

Tuesday, May 31, 2016

DUNIA DAN RAKYAT MALAYSIA BERDEPAN DENGAN KEPIMPINAN MALAYSIA YANG SUDAH HILANG HARGA DIRI DAN BERKULIT MUKA TEBAL?

Kepimpinan Malaysia dan gejala 1MDB adalah ibarat sebuah pulau dipenuhi najis yang telah memalitkan najis kepada pulau-pulau yang lain.

Singapura, Switzerland, USA, dan banyak lagi negara lain sedang bertungkus-lumus ingin mempertahankan nama baik negara mereka dengan menyiasat institusi-institusi perbankan yang telah digunakan oleh penyangak wang haram. Yang terkini, Singapura sudah pun mula mendakwa salah seorang dalang yang terlibat dalam pemindahan berjuta-juta ringgit wang secara haram yang diambil dari 1MDB dan bekas anak syarikatnya, SRC International.

Cawangan Bank BSI di Singapura telah pun dilucutkan lesen perbankan oleh Monetary Authority of Singapore (institusi Bank Negara mereka) dan diarahkan tutup. Bank BSI adalah bank yang berasal dari Switzerland dan ianya menjadi bank kegemaran penyangak-penyangak di 1MDB untuk menyalur dan menyimpan wang mereka.
Bukti-bukti kesalahan semuanya sudah ada, kerana itulah yang bersalah akan dibawa ke mahkamah. Pihak Switzerland juga telah mengeluarkan kenyataan bahawa pihak pengurusan tertinggi Bank BSI akan didakwa dan Bank tersebut akan diambil alih dan dibubarkan dalam masa terdekat.

Dunia dan rakyat Malaysia ingin melihat najis ini dibersihkan, dan punca kepada gejala 1MDB ini dibicarakan dan dihukum. Baru lah kita rakyat Malaysia boleh meneruskan kehidupan dengan conscience yang clear, tanpa perasaan malu untuk berdepan dengan masyarakat dunia.

Akan tetapi, Najib Razak dan kuncu-kuncunya masih dibuai mimpi bahawa mereka itu tidak bersalah. Apakah nasib Malaysia begitu malang sekali hinggakan kita semua dikurniakan pemimpin bodoh dan berkulit tebal?

“If you are incompetent, you have to be honest; if you are crooked, you have to be clever” – petikan dari siri Yes, Prime Minister.

Jika anda adalah seorang ahli politik yang bodoh dan tidak cekap, anda mestilah berlaku jujur. Jika anda seorang penyangak, anda harus lebih pandai dari orang lain.

Tetapi di dalam kes para pemimpin Malaysia sekarang, mereka semua bukan sahaja nampak bodoh serta tidak cekap dan jujur, mereka juga berkelakuan seperti penyangak!

Laporan PAC dengan terang berkata bahawa terdapat lebih USD7 billion (RM28 billion) yang telah lesap dan tidak dapat disahkan ke mana perginya wang tersebut.

Rumusan duit yang hilang seperti yang dilapor oleh PAC

Tetapi Najib boleh dengan selamba sahaja bercakap hari ini bahawa tiada penyelewengan atau kecelaruan di dalam 1MDB. Adakah dia ini tiada unsur malu? Adakah dia bercakap tidak berdasarkan fakta, atau kerana tidak membaca dan memahami dengan jelas apa yang disampaikan di dalam Laporan PAC tersebut?
Adakah perdana menteri ini sudah tidak siuman?

Siakap senohong gelama ikan jenahak, bercakap bohong lama-lama jadi penyangak

Mana lagi dia hendak letakkan mukanya apabila anak kepada Raja Arab Saudi pada minggu lepas mengaku yang dia tidak tahu menahu pun pasal sedekah RM2.6 billion yang kononnya diberi kepada Najib. Takkan lah setelah sudah dekat setahun isu sedekah ini berlegar di mata dunia, putera Raja Arab ini masih tidak boleh bersetuju dengan apa yang dikatakan oleh Apandi Ali pada bulan Januari lepas, iaitu wang berbillion itu disedekahkan oleh bapa saudaranya, Raja Arab Saudi yang sebelum ini?

Kesemua penjelasan dan alasan yang diberi oleh Najib dan kuncu-kuncunya rupa-rupanya adalah cerita tahyul semata-mata.

Syarikat IPIC pula dengan terang berkata bahawa 1MDB telah tidak membayar balik hutang berjumlah USD1 billion (lebih kurang RM3.5 billion) yang dipinjamkan pada bulan Jun 2015.

Di dalam perjanjian yang dimeterai pada 28 Mei 2015 itu, IPIC akan memberikan wang sebanyak USD1 billion untuk dibayar kepada pihak bank (Deustche Bank). Ini kerana 1MDB telah meminjam dari Deustche Bank sebanyak USD975 juta sejak bulan September 2014. 1MDB pula wajib membayar semula hutang kepada IPIC sebelum atau pada akhir tahun 2015. Gali lubang, kambus lubang.

Dalam masa yang sama perjanjian yang dimeterai itu juga ada menyebut bahawa 1MDB akan memberi aset berjumlah USD3.5 billion (RM14 billion) sebagai ganti bagi mengambilalih sukuk USD3.5 billion yang diambil di dalam tahun 2012. Pemindahan aset ini mesti berlaku sebelum 30 Jun 2016, bagi membolehkan IPIC mengambilalih sukuk tersebut.

Malangnya 1MDB tidak membayar hutang USD1 billion kepada IPIC dan mereka juga telah menjual kebanyakkan aset mereka (IPP Edra dan tanah di Bandar Malaysia) kepada syarikat-syarikat dari China.

Menjelang Disember 2015, IPIC merasakan mereka ditipu. Manakan tidak, aset yang sepatutnya diberi kepada mereka telah menjadi milik orang lain.

Perjanjian haru biru ini boleh terjadi kerana IPIC ketika itu samada terlalu mempercayai bahawa 1MDB ini suci bersih, atau IPIC itu sendiri masih diketuai oleh sahabat para penyangak yang turut bersubahat dalam skim cepat kaya ini.IPIC sempat mencium aktiviti jenayah mereka selama ini dan telah memecat mereka dari memburukkan lagi nama syarikat tersebut. Kini, IPIC terlekat dengan satu perjanjian yang tidak ditepati oleh Menteri Kewangan Malaysia. Hutang tidak dapat dikutip, aset yang dijanjikan pula telah dijual kepada orang lain.
Malu sungguh rakyat Malaysia kerana syarikat milik Kementerian Kewangan gagal untuk membayar hutang.

1MDB cuba membayar hutang kepada IPIC dengan menggunakan ‘units’ yang berada di dalam pegangan mereka di Bank BSI di Singapura. IPIC amat bernasib baik kerana mereka mempunyai otak dan tidak mahu menerima ‘units’ yang tidak bernilai itu.

Sebab itulah berlaku pertikaian antara IPIC dan 1MDB. IPIC bertindak membatalkan perjanjian tersebut kerana 1MDB tidak membayar balik pinjaman mereka menjelang 31 Disember 2015. Tetapi 1MDB dengan sombongnya berkata, oh ini masalah IPIC, bukan masalah kita! Sudahlah mengambil wang USD3.5 billion dari penerbitan sukuk, dan IPIC sudah sudi yang menjadi penjamin; sekarang 1MDB tidak mahu membayar hutang, tetapi mahu salahkan IPIC pula!
Ini ibarat seseorang mengambil pinjaman dari bank dan memujuk kawan untuk menjadi penjamin, kemudian dia tidak mahu membayar pinjaman itu dan apabila penjamin memarahinya, dia pula yang marahkan penjamin!

Adakah Najib dan orang-orang di dalam 1MDB sudah gila?

Dalam hal yang berkaitan, Najib pernah berkata di dalam Parlimen bahawa duit di dalam Bank Bsi itu adalah tunai, walau bagaimanapun, dia menukar cerita dengan mengatakan ianya bukan tunai, tetapi ‘paper asset’. Apakah itu paper asset, hanya Tuhan dan Jho Low sahaja yang tahu.

Tanyalah Najib dan barisan menteri kabinet yang lain apakah itu ‘units’ atau ‘paper asset’? Tidak ada seorang pun boleh menjawab dengan jujur dan tepat. Ini kerana mereka semua sudah terkena penyakit RM2.6 billion. Penyakit ini amat berbahaya. Seseorang lulusan universiti Oxford pun akan menjadi bebal akibatnya.

Otak ahli-ahli kabinet sudah tidak boleh berfungsi hinggakan kelakuan mereka cuma terhad untuk mengeluarkan kata-kata yang bodoh, atau terhad untuk menggunting riben di sesebuah acara, ataupun sekadar menjadi hos di acara anugerah sukan, ataupun setakat berlari di dalam marathon sahaja. Sedikit pun tidak berani untuk bercakap mengenai 1MDB secara kompeten dan berilmiah.

Badan penyiasat seluruh dunia sudah memberi bukti yang kukuh, bahkan Ketua Audit Negara juga mengatakan  laporan audit 1MDB yang dilakukannya sudah cukup untuk dimulakan siasatan lanjut yang oleh pihak polis dan Peguam Negara, tetapi menteri-menteri kabinet masih terlopong mulut seperti beruk hisap ganja; bercakap perihal perkara-perkara yang tidak masuk akal. Peguam Negara juga tidak usah cakaplah, dia masih bekerja keras untuk nampak seperti sedang bekerja keras.

Salleh Keruak baru-baru ini dengan angkuhnya meminta Wall Street Journal memberikan bukti atau memberitahu apakah sumber kepada semua fakta yang telah disiarkan, kerana Salleh mengesyaki ianya semua adalah sekadar fitnah.

Agak pelik bagi seorang menteri yang sepatutnya menjaga media, dia tidak tahu mengenai etika kewartawanan. Tiada wartawan di dalam dunia akan mendedahkan sumber rahsianya. Jika didedahkan, mereka akan hilang kredibiliti dan tiada sesiapa pun yang akan berani menampilkan kepincangan atau salah laku kerajaan jika media dengan sewenang-wenangnya mendedahkan dan menikam belakang sumber tersebut.

Amat pelik juga untuk seseorang menteri hal ehwal media yang tidak tahu membaca suratkhabar selain dari suratkhabar milik Parti Najib. Sana-sini di keliling dunia, orang-orang yang berkaitan 1MDB sedang didakwa dengan bukti yang kukuh, Salleh Keruak masih bercakap seperti orang hilang pedoman, terpekik terlolong meminta bukti tang mana 1MDB itu bersalah.

Ingatlah, sepandai-pandai tupai melompat, sekurang-kurangnya tupai itu nampak lebih pandai dari Najib dan para menterinya yang sedang terloncat-loncat tak tentu arah. Pasti jatuh jua akhirnya.

Lebih baik letak jawatan sekarang, kerana tiada apa yang elegan dan terhormat jika dipaksa meletak jawatan oleh pihak berkuasa kelak.

Nota.

" Menyokong pemimpin yang memikul bangkai gajah, tidak boleh di tutup dengan permaidani merah "

#selamatkanmalaysia
#bestquotfromTMJ
#silafikir2kan
#beranikeranabenar

Monday, May 30, 2016

Terkam : Tun Dr Mahathir!!! Jepun jemput sebagai penasihat dalam program ekonomi Jepun.

Mengapa Jepun menjemput Tun Dr Mahathir sebagai penasihat utama dalam program ekonomi Jepun ? bukankah Tun Dr Mahathir mereka kata sudah nyanyok ???

Adakah Jepun tidak tahu yang Ketua Negara Malaysia tidak suka dengan Tun Dr Mahathir ??

Mengapa sebelum ini negara Asia seperti di Korea, Indonesia, Kazakhstan dan lain-lain  telah beri penghormatan besar terhadap seorg bekas pemimpin Islam yang berbangsa Melayu.

Sekiranya negara Russia  buat macam ini macam mana ?? Silap-silap hancur kuasa yahudi dan US dalam penguasaan ekonomi dan minyak sedunia ????

TEMURAMAH EKSKLUSIF BERSAMA DYAM TUNKU MAHKOTA JOHOR

Wartawan : Assalamualaikum Tunku. Salam Jumaat. Terima kasih kerana memberi masa untuk kami mewawancara Tunku pada hari yang mulia ini. Tunku didapati sebagai seorang yang 'straight forward' dimana apabila Tunku mengeluarkan kenyataan, Tunku jarang bertapis-tapis dalam sesuatu perkara. Kami sebagai wartawan dan penyokong bolasepak begitu teruja apabila mendapat berpeluang mewawancara Tunku sendiri.

TMJ : Waalaikumsalam. Terima Kasih.

Wartawan : Tunku, Kami dapati didalam sosial media ada seseorang mengata sesuatu yang tidak elok terhadap Tunku yang kemudian telah ditangkap untuk disoalsiasat oleh pihak polis. Dan ada juga media-media sosial lain yang cuba membesar-besarkan cerita ini bagi menghangatkan lagi suasana.

TMJ : Ya. Saya dimaklumkan tentang perkara ini tetapi apa yang boleh saya lakukan sekiranya ada orang yang ingin membuat laporan polis mengenainya. Terus terang saya cakap yang saya tidak peduli apa sahaja orang mengatakan kerana saya amat bersyukur dengan apa yang Allah SWT berikan kepada saya. Saya tiada masa untuk melayan orang-orang seperti ini.

Kadang-kadang ada antara pages-pages didalam sosial media diupah oleh sesetengah organisasi yang mempunyai kuasa supaya melaga-lagakan rakyat bagi mengalihkan perhatian isu-isu lebih besar dalam negara kerana ini membolehkan orang-orang dan organisasi tertentu melaksanakan misi mereka tanpa disedari manakala rakyat masih sibuk dengan hal hal yang lain. Rakyat kena pandai menilai sendiri. Saya bertuah dengan kedudukan saya ini, saya dapat melihat dan mendengar dengan mata dan telinga saya sendiri tentang apa yang dirancangkan oleh orang-orang besar dan organisasi yang tidak akan dapat diketahui oleh rakyat-rakyat diluar sana.

Sebagai contoh, saya pernah mempersoalkan kepada seseorang individu (tidak menyebut nama individu tersebut) kenapa kita tidak boleh meningkatkan lagi taraf pelajaran, beliau menyatakan kepada saya kerana ada 2 fakta. Fakta pertama adalah untuk mendapatkan undi dan yang kedua adalah lebih mudah untuk mengawal pemikiran orang yang bodoh dan tanpa berpelajaran.

Itulah sebabnya saya lebih memberi keutamaan kepada rakyat Johor dalam hal-hal pelajaran kerana saya tidak mahu rakyat saya mudah dipermainkan oleh sistem yang memutarbelitkan perkara-perkara sebenar serta mengalih perhatian isu-isu besar daripada rakyat.

Akhir sekali, saya dengan rendah diri mencadangkan kepada PDRM agar tidak menangkap mana-mana individu yang telah membuat sebarang kenyataan yang menghina terhadap saya. Saya lebih suka jika pihak berkuasa dapat menganjurkan pertemuan antara saya dan individu-individu tersebut  dan memberikan mereka peluang untuk menyuarakan apa yang mereka mahu katakan kepada saya secara berhadapan, dan bersemuka antara mereka dan saya sahaja. Saya akan menghargainya jika anda bersetuju dengan cadangan ikhlas saya ini.

Wartawan : Terima kasih Tunku dengan penjelasan ini. Untuk pertanyaan yang terakhir, apa perasaan Tunku dengan pencapaian Tunku hari ini?

TMJ : Awak nak saya jawab dengan cara merendah diri dan berkias atau awak nak perkara yang sebenar-benarnya..?

Wartawan : Sudah tentu kami ingin mendengar dari hati Tunku.

TMJ : Baiklah. Saya berjaya meningkatkan RM30 juta wang kelab kepada RM120 juta dalam masa satu tahun sementara yang lain kehilangan wang mereka.

Saya berjaya membantu kelab dapat 6 piala dari tiada piala dalam masa 3 tahun.

Saya berjaya mengubah sebuah kelab menjadi sebuah empayar.

Saya berjaya letakkan nama negeri saya di mata dunia sementara mereka yang lain hanya memberi janji palsu kepada penyokong mereka semata-mata ingin mendapat sokongan dan undi.

Saya berjaya ubah satu nama kepada sebuah jenama.

Saya berjaya mengubah pemain professional menjadi pemain superstar.

Saya berjaya mengubah individu-individu dalam industri bolasepak jadi jutawan.

Saya memenangi piala pertama saya ketika bermain polo sewaktu saya berumur 11 tahun.

Saya satu-satunya pemain polo di dalam negara dan pemain asing yang memenangi Kejohanan Terbuka Metropolitan (high gol 24) di Argentina untuk dua tahun berturut-turut.

Saya satu-satunya kerabat diraja yang menerima latihan 'Special Forces' dan 'Airbone'.

Saya hanya satu-satunya warga asing yang mengetuai Perbarisan semasa Hari Kemerdekaan iaitu salah satu askar terkuat di dunia yang dikenali sebagai kuasa nuklear iaitu India.

Nama saya dinyanyikan ribuan orang apabila saya memasuki stadium.

Saya adalah seorang insan yang 'real' manakala sesetengah mereka (anak-anak orang kenamaan) di KL cuba berlagak 'gangster'.

Saya disayangi oleh rakyat saya, dihormati di negeri-negeri dan negara lain, ditakuti oleh orang-orang yang mementingkan diri sendiri demi kuasa, dan billionair berusia 31 tahun yang paling dibenci oleh mereka yang mempunyai penyakit mental.

Kebenaran menyakitkan? Teruskan membenci.

Wartawan : Terima Kasih Tunku.

TMJ : Sama-sama

DYAM Brigadier Jeneral Tunku Ismail Ibni Sultan Ibrahim, Tunku Mahkota Johor

----

EXCLUSIVE INTERVIEW WITH HRH THE CROWN PRINCE OF JOHOR

Journalist: Assalamualaikum Tunku. Thank you very much for sparing us the time for today's interview with you. Tunku, you've adapted this "straight forward" approach whereby you do not filter much whenever you come up with a statement. Nonetheless, we from the media are very excited and honored to have been given this opportunity to personally interview you today.

TMJ : Waalaikumsalam and thank you.

Journalist : Tunku, we have read in the social media that there was an individual  who has been reprimanded by the Malaysian Police for making rude and inappropriate remarks towards you. Following this, other media portals have been trying to sensationalize this report and blowing it up out of proportions.

TMJ : Yes, I have been informed about this incident, but what can I do about it when someone lodged a police report. I can honestly say that I don't really care about what other people may say about me as I am truly thankful with what God as given me in my life. I have no time to entertain people as such.

Sometimes there are pages in the social media who are paid to instigate the people to fight and quarrel amongst themselves so that their attention is diverted from the problems and issues that matters. This enables the people in big organizations and in power to implement their mission without the people even knowing. The people should judge for themselves. I'm lucky as I am in the position to hear and see with my own eyes and ears what these people in big organisations are orchestrating without the knowledge of the people. 

For example, I've questioned a certain important individual (not mentioning names here) why can't we improve the education level? The individual answered that it was for 2 simple reasons. The first is to obtain votes, and the second is to make it easy to control the minds of the stupid and uneducated.

This is why I prioritise Johoreans' education because I don't want my people to be easily manipulated by the system. People who twists and turn from the truth as well as distract the people from the main issues.

Last but not least, I would humbly share my opinion with PDRM not to arrest anyone making seditious remarks about me. I would prefer it if the authorities can organise a meeting for me to meet with these people and give them the privilege of saying what they want to say to my face, man to man. I would appreciate it if you can agree to my humble proposal.

Journalist: Thank you Tunku for your explanation. For my last question, what are your thoughts on your accomplishments up to today?

TMJ: Would you like me to answer candidly or truthfully?

Journalist: But of course we would like to hear truthfully from your heart Tunku.

TMJ: Very well then, I've successfully increased the club's budget from RM30m to RM120m in the span of a year whilst other clubs have managed to lose theirs.

I've successfully helped the club win 6 trophies from nothing in 3 years.

I've succeeded in changing a club into an empire.

I've managed to put the name of my state in the eyes of the world whilst others only provide empty promises to their supporters simply to get support and votes.

I've succeeded in changing a name into a brand.

I've turned my professional players into superstars.

I've succeeded in changing the individuals in the football industry into millionaires.

I won my first ever trophy at the age of 11 playing polo.

I am one of the only polo players in the country and the only foreigner to have won the Metropolitana Open Championship (high goal 24) for 2 consecutive years.

I am one of the the only royalties who has completed the 'special forces' and 'airborne' training.

I am the only foreigner who has led the National Day parade for one of the strongest armies with nuclear capabilities, which is India.

I have Thousands chanting my name as I enter the stadium.

I am a man who is 'real' whilst some (children to prominent people) socialites in KL trying to act like 'gangsters'.

I am loved by my people, respected by other states and countries, and feared by those who are selfish for money and power.

I'm the most hated 31 year old billionaire by those suffering from mental illnesses. The truth hurts? Continue hating.

Journalist : Thank you very much Tunku

TMJ : You're welcome. 

HRH Brigadier General Tunku Ismail Ibni Sultan Ibrahim, Crown Prince of Johor

Hidup Johor Demi Johor
#HarimauSelatan
#SouthernTigers
#PermataSelatan
#JewelOfTheSouth

APAKAH MENEGUR TIDAK MEMBANTU PRESIDEN?

1. Disebabkan kelantangan Tan Sri Muhyiddin Yassin menyuarakan masalah dalaman negara yang dihadapi oleh rakyat dan kerajaan kerana beliau mempunyai pendirian tersendiri berani menyatakan perkara yang sebenar apa yang berlaku dalam sistem pemerintahan kerajaan sekarang ditokok tambah lagi isu-isu yang berlegar masalah ekonomi ,pendapatan rakyat di bandar mahupun di luar bandar sudah mengecil , harga barang meningkat naik ,kejatuhan nilai ringgit Malaysia ,hasil pengeluaran negara tak semolek dahulu ,harga minyak jatuh menurun

2.Bukan tu saja malahan isu-isu yang berbangkit dan skandal sering di kaitkan presiden parti Dato Sri Mohd Najib Bin Tun Abdul Razak menjadi beban buat umno malahan kesan lebih berat pada kerajaan kerana sumber dana pendapatan negara makin menurun menjadi amat luar biasa dari sebelumnya , walau pun digugurkan dari kabinet dalam rombakan kabinet yang lepas semasa menjawat jawatan timbalan perdana bukan bermakna diam terus sebaliknya mencari jalan penyelesian.

3.Semasa Tan Sri Muhyiddin Yassin menjadi timbalan perdana menteri beliau membantu perdana menteri memberi pendapat dan pandangan pada perdana menteri bukan tu saja menegur dan menasihat mane yang tak betul ketika Dato Sri Mohd Najib Bin Tun Abdul Razak secara berdepan dalam mentadbir urus negara tapi kenapa Tan Sri Muhyiddin Yassin digugurkan bukankah itu menghalang tugas timbalan presiden parti membantu presiden parti

3.Menjadi satu kesalahan sekiranya ada beberapa perkara ditegur oleh beliau yang melibatkan intergriti, bukankah itu satu tugas timbalan perdana menteri membantu perdana menteri disebabkan amanat yang diamanahkan oleh beliau sebagai orang nombor 2 dalam kerajaan, kebanyakkan tugas-tugas yang diberi mampu beliau selesaikan.

4.Apakah Tan Sri Muhyiddin Yassin dengan segaja membocorkan maklumat rahsia kerajaan pada umum sedangkan setiap perkara yang berbangkit datangnya dari pihak pembangkang padahal dengan sengaja presiden parti membuka pekong sendiri bila beliau silap memberi kenyataan bukan tu sahaja kelemahan presiden parti menepis dan menanangi isu-isu yang dikait oleh diri beliau selama beliau jadi perdana menteri jadi tak hairan lah corak serangan politik kali ini berbentuk individu bukan pada kerajaan parti memerintah sampailah pembangkang mendedahkan pada umum amat memalukan bila setiap kenyataan yang di keluarkan presiden parti hampir semuanya mencurigakan yang menghairankan kenapa presiden parti tidak berani bercakap benar pada rakyat dengan ape yang berlaku mendapat bala akhirnya punca pergolakkan kemelut dalaman politik akibat silap percaturan presiden parti sendiri konflik umno pun berlaku

5. Kedengaran suara anak-anak kecil menyalak seperti Nasri , ismail sabri ,sharizat dan ku nan mengatakan timbalan presiden parti Tan Sri Muhyiddin Yassin tidak membantu presiden parti mengikut pelembagaan parti umno .Apakah menjadi satu kesalahan jika timbalan presiden parti tidak membantu presiden parti sedangkan setiap keputusan yang dibuat Dato Sri Mohd Najib Bin Tun Abdul Razak yang selama ini tidak merujuk timbalan presiden parti hinggakan umno kini sarat pelbagai masalah dalam usia nya 70 tahun . Kerana kelantangan Tan Sri Muhyiddin Yassin bersuara bagi mempertahankan umno dari jatuh tersungkur ketanah kerana apa , dan ini juga satu tugasan Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai orang yang bertanggungjawap ,tidak sanggup melihat umno tumbang dalam pilihan raya akan datang , pergorbanan besar dilakukan beliau kerana bangsanya tapi disalah ertikan bagi suara anak kecil .

6. Sudahlah digugurkan dari kabinet kerana membantu perdana menteri kini digantungkan pulak jawatan sebagai timbalan presiden parti sebab membantu presiden parti , jadi satu soalan yang saya nak tujukan buat pemimpin tertinggi umno habis siapa lagi yang boleh menyelesaikan masalah yang dibelenggu umno selama ini atau nak dibiarkan sahaja dalam benak fikiran saya kalau umno tumbang pilihan raya kali ini boleh ke pemimpin tertinggi umno bertanggung jawab dengan apa yang pernah dilakukan sekarang ini jadi sanggup pemimpin tertinggi umno tanggung risiko, yang bestnya mengantungkan jawatan timbalan presiden umno tanpa buat siasatan ,sebaliknya majlis tertinggi buat keputusan terhadap Tan Sri Muhyiddin Yassin mengantungkan jawatan beliau tanpa mengikut saluran yang ditetapkan dalam perlembagaan umno jadi keputusan yang dibuat majlis tertinggi umno , adakah mengikut saluran yang betul mengikut garis-garis panduan ditetapkan dalam pelembagaan parti sebaliknya menambahkan keperitan merumitkan lagi buat umno atau satu helah untuk tidak ada kan pemilihan pau kali ini

7.Sebagai seorang ahli umno biasa cuma Naib ketua pemuda merangkap penerangan pemuda cawangan , ini bukan soal team A atau team B ,ini bukan soal melawan arus ,yang saya pertikaikan adalah intergeriti seorang pemimpin ,jadi dengan iklas hati saya mempertahankan pemimpin yang berani menyatakan kebenaran , dengan ini berani saya mempertahankan Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai seorang yang benar memahami masalah rakyat ,walaupun saya didesak supaya menyokong presiden parti ,Dato Sri Mohd Najib Bin Tun Abdul Razak , saya mempunyai perinsip dan pendirian hingga sekarang ini saya tidak boleh menyokong presiden parti ini umum ,kerana saya tak pandang kedudukan , kekayaan ,harta ,pangkat darjat melayakkan seseorang itu menjadi pemimpin yang saya pandang kebijaksanaan pemimpin itu merajui negara tanpa membebankan rakyat dan parti jadi dengan berani dan siap sedia menerima segala bentuk acaman kedudukkan jawatan saya dalam parti walau pun cuma cawangan.

8.Setelah berfikir panjang dengan ini saya mencabar presiden parti menyelesaikan kes wang derma 2.6 billion,1mdb, src international ke mahkamah sama ada kebenaran beliau salah atau tidak bersalah hanya hakim saja yang layak menentukan kedudukkan presiden parti bukan nya peguam negara yang menentukan kes tersebut .

9.Ini kerana bagi mengembalikan keyakinan rakyat pada parti umno dan pengundi sekali ,Tapi Peguam Negara arahkan tutup kes sebenarnya menimbulkan keadaan mencurigakan menjadi tanda tanya buat seluruh rakyat Malaysia . sebagai seorang islam walaupun jahlir pada agama kerana tak semua amalan saya lakukan dan saya masih lagi berpegang pada hadith dan sunnah .Dalam dunia politik saya tidak lepas dari di fitnah,saya juga pernah dituduh menolak agama sebenarnya saya tak ingin mencampur adutkan politik dengan agama kerana saya seorang manusia yang lemah tidak lepas dari dosa disegajakan dan tidak disegajakan

10.Merujuk pada Nabi Muhammad saw pernah berpesan jangan ikut pemimpin yang tidak mengatakan kebenaran sebaliknya berbohong yang boleh mengakibatkan sesebuah kerajaan tu tumbang jadi nak ke kita jadi seperti dahulu kala hikayat sejarah telah tercatit beratus kerajaan yang dibina akhirnya rebah menyembah bumi dari tanah yang segulung kini tinggal sekakang kalau yang ni pun tak boleh dijaga kemana lagi kita .

#beranikeranabenar

Saturday, May 28, 2016

MESEJ UNTUK RAKYAT MALAYSIA

Kebelakangan ini, saya hanya menyuarakan pandangan supaya mereka yang diberikan amanah jangan salahkan rakyat kerana hilang keyakinan dan kepercayaan terhadap anda, tetapi fikirkanlah mengapa rakyat telah hilang keyakinan dan kepercayaan terhadap anda. Nampaknya teguran saya secara baik ini telah mendapat maklum balas yang kasar daripada seorang menteri. Kalau saya mendapat jawapan sedemikian, apa harapan untuk teguran rakyat lain didengar?

Anda seorang menteri, bukannya tuhan dari syurga yang tidak boleh ditegur. Jangan fikir rakyat negara ini wujud untuk memberikan anda jawatan dan kekayaan, tetapi jawatan tersebut wujud supaya anda memberikan khidmat kepada rakyat. Apabila saya bersuara, saya melakukannya sebagai pemimpin rakyat saya, rakyat Johor dan Malaysia. Saya hanya mengingatkan para pemimpin negara ini bahawa mereka mempunyai tanggungjawab untuk berkhidmat kepada rakyat, dan nampaknya oleh sebab itu saya diserang.

Dalam aturan dunia yang baru, saya membayangkan masa depan di mana setiap orang mempunyai hak menyuarakan pendapat masing-masing. Namun, keadaan di Malaysia pada hari ini tidaklah begitu, menteri-menteri pantang ditegur. Saya rela dicemuh untuk mempertahankan perkara yang benar, daripada disanjung untuk membela perkara yang salah.

Saya bukan ahli politik. Saya hanya bertanggungjawab kepada Allah, Sultan saya, dan rakyat Johor. Saya bukannya menjalankan suruhan seperti boneka. Johor hanya mempunyai tempat bagi mereka yang mahu berkhidmat kepada rakyat, bukan untuk mereka yang mahu meraih undi demi kepentingan peribadi.

Akan tiba suatu masa, di mana rakyat Johor perlu membuat keputusan demi kebaikan masa depan kita dan generasi yang akan datang. Kita akan bersatu dan membuat keputusan tersebut sebagai Bangsa Johor, untuk menempa masa depan kita. Bersatu kita teguh, bercerai kita roboh. Saya berdiri untuk rakyat saya, bukan untuk merebut kuasa, bukan untuk menumbangkan kerajaan, tetapi untuk menjaga kesejahteraan rakyat saya.

Saya tidak pernah menyuruh sesiapa berundur atau meletak jawatan, hanya sekadar memberi ingatan kepada ahli politik berkenaan peranan dan tanggungjawab mereka. Sekiranya perkara seperti itu pun anda tidak boleh terima, jelaslah kepada seluruh rakyat betapa angkuh dan sombongnya anda.

Alhamdulillah, saya telah dikurniakan dengan kehidupan yang selesa. Kalau hendak diikutkan, saya boleh hidup dalam dunia saya sendiri tanpa menghiraukan permasalahan rakyat, tetapi saya di sini berdiri teguh bersama mereka. Jadi kepada mereka yang ingin mencemar imej saya dan menjadikan saya musuh awam nombor satu, sesungguhnya rakyat lebih bijak dan mampu menilai sendiri.

Jangan gunakan saya untuk mengalihkan tumpuan daripada isu-isu nasional yang lain. Negara ini memerlukan ahli politik yang bersih dan telus, yang menjalankan tanggungjawab mereka dengan keikhlasan dan integriti.

-DYAM Brigadier Jeneral Tunku Ismail Ibni Sultan Ibrahim, Tunku Mahkota Johor.

------

MESSAGE FOR MALAYSIANS

Of late, I just voiced out my opinion and a reminder that people who has been entrusted with the responsibility to not blame the people for losing trust and confidence in them, but think of why the people no longer have the confidence and trust in them. Apparently my gentle reminder has been met with a rather hostile response from a minister. If I got such a reply, then what chances does the rest of the rakyat have?

You are a minister, not a God from the heavens who lord above everybody. Do not think the people of this country exist to provide you with position and wealth, but the position exists for you to serve the people. When I voice out, I do it as the leader of my rakyat, on behalf of Johoreans and Malaysians. All I did is to remind the leaders of the country that they have a responsibility to serve the people, and for this, I am attacked.

In the new world order, I envision a future that every person has a right to voice their opinions. However, that is not the case in Malaysia today, where ministers think they are untouchable. I am willing to be cursed for standing up for what is right, rather than be loved for defending what is wrong.

I am not a politician. I am only answerable to Allah, my Sultan and the people of Johor. I do not do the bidding of some puppet-master who pulls the strings. Johor only has place for those who want to serve the people, not for those who want to garner votes for their own interests.

There will come a time, when the Johorean people must decide what is best for us and our future generations. Decide and unite we will, as Bangsa Johor, to forge our future. United we stand strong, divided we fall. I stand for my rakyat, not to joust for power, not to topple the government, but to ensure the well-being of my people.

I never told anybody to step down or resign, only to remind politicians of their roles and responsibilities. If you cannot deal with that, it just shows your arrogance to the people. Alhamdulillah, I have been blessed with a comfortable life, and I can just live my own life and be oblivious to the worries of my people, but here I am, standing firm by their side. So for those wanting to tarnish my image and make me public enemy number one, the people are smarter than that, and they can think for themselves.

Do not use me to divert the attention from national issues. This country needs politicians who are clean and transparent, who carry out their duties with sincerity and integrity.

-HRH Brigadier General Tunku Ismail Ibni Sultan Ibrahim, The Crown Prince of Johor.

TERKAM : JANGAN LUPA BACA SEJARAH?

Cuba cari negara manakah yang menubuhkan 1MDB?

Mengapa 1MDB dikaitkan dengan sekandal rasuah dan pengubalan wang haram?

Tanpa angin masakan pokok balak bergoyang?

Tun M nak sokong siapa pada aku hak dialah!!!

Allah bagi kelebihan akal dan fikiran Tun M untuk menyelamatkan Malaysia.

Nak harapkan rakyat biasa bersuara, nak harapkan Timbalan Perdana Menteri bersuara dah kena pecat. Nak harapkan penyiasatan oleh AG pun kena pecat sedangkan masa perkhidmatannya masih berbaki 69 hari lagi. Rasanya rakyat Malaysia sudah sedia maklum perkara yang berlaku. Pintasan kuasa dan melumpuhkan badan-badan agensi tertentu dalam penyiasatan.

Ya benar PM telah disoal siasat oleh Agensi tertentu. Tetapi dengan memilih untuk tidak menjawab atau mendiamkan diri memilih untuk tidak menjawab.

59 juta merupakan satu jumlah denda yang besar!!!

Sudahkah sejumlah wang negara di luar negara yang di arahkan oleh Bekas Bank Negara Malaysia sudah dibawa pulang?

Ssbagai penjawat awam adakah di benarkan menerima wang masuk ke acc peribadi. Adakah boleh hanya menyatakan untuk memerangi IS, adakah boleh menyatakan untuk kegunaan Parti Politik, adakah selayaknya dengan menyatakan wang DERMA dari keluarga di Raja Arab. Tetapi mengapa wang tersebut di pulangkan semula kepada keluarga di Raja Arab?

Thursday, May 26, 2016

DYAM TUNKU MAHKOTA JOHOR TELAH MENERIMA PENGIKTIRAFAN YANG TINGGI APABILA MENERIMA JEMPUTAN MENGHADIRI PERSIDANGAN 'WORLD FOOTBALL SUMMIT 2016'

DYAM Brigadier Jeneral Tunku Ismail Ibni Sultan Johor, Tunku Mahkota Johor telah menerima jemputan untuk menghadiri persidangan antarabangsa 'World Football Summit 2016' bagi membincangkan perkara-perkara mengenai industri bolasepak yang akan diadakan di Madrid, Sepanyol pada 27hb dan 28hb Oktober 2016. Seminar tersebut disertai oleh kelab-kelab utama gergasi bolasepak serata dunia seperti Juventus, Real Madrid, Barcelona CF, Bayern Munich, Manchester United, AC Milan dan lain-lain lagi. Ini satu sejarah dan penghormatan terhadap kelab Johor Darul Ta'zim  menerima jemputan, berjumpa dan berbincang mengenai industri bolasepak bersama-sama kelab ternama dunia.

Berikut adalah antara isi kandungan surat jemputan tersebut:

"Sebagai Pemilik Kelab Bolasepak Johor Darul Ta'zim, ia merupakan satu penghormatan besar buat kami sekiranya anda dapat menyertai kami semasa sidang 'World Football Summit 2016' kerana kami yakin kehadiran anda pasti akan meningkatkan lagi kualiti acara kami dan membantu pembangunan bola sepak di Malaysia dan Asia."

-----

HRH CROWN PRINCE OF JOHOR RECEIVES HIGHEST RECOGNITION BY GETTING INVITED TO ATTEND WORLD FOOTBALL SUMMIT 2016

HRH Brigadier General Tunku Ismail Ibni Sultan Ibrahim, Crown Prince of Johor, has been invited to attend the World Football Summit 2016 to discuss matters related to the football in Madrid, Spain on October 27th & 28th 2016. The conference will also be attended by football giants around the world such as Juventus, Real Madrid, Barcelona CF, Bayern Munich, Manchester United, AC Milan and many more. It is historic and a huge honour for Johor Darul Ta'zim FC to be invited, meet and discuss football matters with world-famous clubs.

Here's an excerpt from the invitation letter:

"As the Owner of Johor Darul Ta'zim Football Club (FC), we would consider it a great honor if you could join us during the World Football Summit 2016 as we are certain your presence will enhance the quality of our event and help football development in both Malaysia and Asia."

Hidup Johor Demi Johor
#HarimauSelatan
#SouthernTigers
#PermataSelatan
#JewelOfTheSouth

Dahsyat Bab : 1MDB telah meninggalkan jejak kebinasaan merentasi tiga benua?

Alkisah 1MDB telah meninggalkan jejak kebinasaan merentasi tiga benua, dengan menyaksikan ramai tokoh-tokoh korporat dan perbankan utama meletakkan jawatan, pendakwaan pegawai bank dan pembekuan beberapa akaun.

Bagaimanapun, mangsa paling utama setakat ini ialah Bank BSI Bank, yang berdepan dengan prosiding jenayah atas, antaranya, kegagalan mematuhi peraturan pengubalan wang haram dalam mengendalikan pemindahan berkaitan 1MDB.

Penyiasatan antarabangsa, yang secara dasar dikepalai oleh pihak berkuasa Swiss dan Singapura, telah membongkar bank yang berusia 143 tahun itu.

Malaysiakini menerokai tentang kepentingan pemkembangan ini dan peranan BSI dalam kisah 1MDB.

Mengenai BSI

Banca della Swizzera Italiana, atau BSI, diasaskan pada tahun 1873.

Bank itu memulakan peluasan antarabangsanya pada 1969 dan melebarkan sayapnya ke Hong Kong pada 1981, kemudiannya ke Singapura pada 2005.

Menurut laporan tahunan BSI, ia memiliki kekuatan tenaga kerja seramai 1,256 kakitangan di Switzerland dan 656 pekerja di luar negara, dengan 310 daripadanya di Asia.

Pada masa ini, ia dimiliki oleh Grupo BTG Pactual, namun dalam proses untuk diambil alih oleh EFG International pada harga 1.33 bilion Swiss franc. Nilai tersebut dijangka lebih rendah ekoran tindakan pihak berkuasa ke atas BSI.

Akhiran riwayat BSI

Walau sebelum pihak berkuasa Swiss dan Singapura menamatkan riwayat BSI, bank itu telahpun dilanda masalah ketika siasatan 1MDB menjana momentumnya.

Bulan lepas, Bloomberg melaporkan bahawa beberapa kakitangan kanan meninggalkan BSI cawangan Singapura, termasuk ahli-ahli jawatankuasa yang menyemak dengan para pelanggan utama semasa era 1MDB selain ketua pematuhannya.

Ketua pegawai operasi bagi operasi Asia BSI, Gary Tucker, yang turut meninggalkan bank itu, manakala ketua operasi Asia BSI, Hanspeter Brunner, telah mengumumkan persaraannya.

Namun, libasan paling dahsyat berlaku, pada Selasa lalu, apabila Singapura mengarahkan penutupan bank BSI di negara itu.

Menariknya, ia adalah tindakan pertama yang seumpamanya oleh pihak berkuasa Singapura dalam tempoh 32 tahun.

Pengawal selia kewangan Switzerland, Pihak Berkuasa Pemantauan Pasaran Kewangan Swiss (Finma) turut mengarahkan tindakan yang serupa, meluluskan pengambil alihan menyeluruh EFG International ke atas BSI.

Ia berlaku, dengan syarat, BSI dibubarkan dalam tempoh 12 bulan menerusi integrasi ke dalam EFG International.

Apa salah BSI?

Kedua-dua, pihak berkuasa Switzerland dan Singapura telah mengeluarkan kenyataan umum mengenai kesalahan BSI, walaupun terdapat kekurangan dari segi butirannya.

Di Switzerland, Finma menyimpulkan bahawa BSI telah melanggar keperluan kewajaran berkanun dalam kaitan dengan penggubalan wang dan pelanggaran serius dalam prinsip-prinsip pengurusan risiko mencukupi dan kesesuaian organisasi.

Di Singapura pula, pihak berkuasanya mendapati BSI terlibat dalam “pelanggaran serius keperluan penggubalan wang haram, pengurusan lemah dalam operasi bank dan salah laku oleh beberapa kakitangan bank".

Semua ini dilihat dalam konteks penyiasatan yang berkait dengan 1MDB.

Menghubungkan titik-titik

Sebelum siasatan dimulakan oleh pihak berkuasa Swiss dan Singapura, portal berita Sarawak Report telah mengetengahkan peranan BSI dalam pelencongan dana-dana 1MDB.

Ia bermula dengan AS$1.83 bilion yang mana 1MDB telah salurkan ke luar negara untuk aktiviti usaha sama dengan PetroSaudi International antara tahun 2009 dan 2011.

Ia adalah nilai sama yang Bank Negara kemudiannya arahkan 1MDB untuk dibawa pulang ke Malaysia, dengan firma itu gagal berbuat demikian sehingga dikenakan denda.

Daripada jumlah itu, AS$1.03 bilion tidak tersalur kepada aktiviti usaha sama itu. Sebaliknya, ia disalurkan kepada akaun Good Star Limited di RBS Coutts yang terletak di Zurich dengan penerima manfaatnya adalah jutawan berasal dari Pulau Pinang, Jho Low.

Di sini ialah di mana BSI membuat kemunculannya.

Lebih setengah daripada jumlah yang dilencongkan itu, atau AS$529 juta, telah dipindahkan kepada akaun Abu Dhabi Kuwait Malaysia Investment Corporation’s (BVI) di BSI Singapura antara 28 Jun 2011 dan 4 September 2013 dengan penerima manfaat yang sama.

Sarawak Report, berdasarkan kertas siasatan pihak berkuasa Singapura yang terbocor, telah seawal bulan April tahun lalu melaporkan bahawa Jho Low menguasai sekurang-kurangnya 45 akaun bank BSI di bawah pelbagai nama syarikat.

Pendedahan tersebut nampaknya konsisten dengan penemuan Finma yang mengatakan : “Dalam konteks kes 1MDB, bank (BSI) itu gagal untuk memantau hubungan dengan kumpulan pelanggan dengan sekitar 100 akaun bank pada tahap sewajarnya."

Ia berkata, dana-dana dipindahkan antara akaun-akaun ini tanpa justifikasi sewajarnya.

Secara kebetulan, anak syarikat 1MDB, Brazen Sky Limited turut mengendalikan urusan perbankan dengan BSI dengan sejumlah unit dana bernilai AS$1.1 bilion dalam pegangan.

Lebih dari itu, prosiding mahkamah Singapura menunjukkan SRC International, bekas anak syarikat 1MDB, juga mempunyai akaun dengan BSI.

Pegawai bank BSI, Yeo Jiawei telah didakwa atas tuduhan menandatangani surat rujukan palsu atas nama BSI kepada ketua antipengubalan wang haram Citigroup Inc bagi mempermudahkan pindahan AS$11.95 juta dari SRC International kepada Equity International Partners Limited.

Penerima manfaat Equity International Partners Limited ialah Tan Kim Loong, rakan sekutu Jho Low dan juga penerima manfaat asal Tanore Finance yang menyalurkan AS$681 juta kepada akaun bank peribadi milik Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Abdul Razak.

Pihak pendakwa Singapura merumuskan komponen ini sebagai “barisan baru” dalam siasatannya tetapi tidak jelas dalam kaitannya dengan pergerakan wang Jho Low bernilai AS$529 juta ke dalam, antara dan luar BSI.

Maklumat yang didedahkan kepada awam mungkin hanya cebisan kecil daripada penyiasatan, namun lebih banyak butiran dijangka muncul apabila prosiding mahkamah Switzerland dan Singapura bermula nanti.

Apakah ini akhiran kisah 1MDB?

Di sebaliknya, ia hanya suatu permulaan.

Sarawak Report mendakwa AS$529 juta dalam akaun Jho Low di BSI telah dikeluarkan dari BSI cawangan Singapura dan dipercayai dipindahkan ke Hong Kong.

Adalah tidak jelas institusi kewangan mana yang disalurkan itu. Pihak berkuasa Hong Kong memperakui siasatan tersebut, namun terlalu sedikit maklumat yang disediakan setakat ini.

Finma turut melaporkan meninjau ke dalam RBS Coutts, yang mana sejumlah AS$529 juta muncul sebelum ia memasuki sistem BSI.

Lebih dari itu, institusi perbankan lain turut dijangkakan terbabit sama.

Satu institusi utama ialah Falcon Private Banking, yang mana digunakan Tanore Finance untuk memindahkan AS$681 juta (yang kerap dirujuk sebagai RM2.6 billion) ke dalam akaun AmBank milik Najib.

Terkami: Perdana Menteri Datuk Seri Najib Abdul Razak gagal mendapatkan penangguhan menfailkan pembelaan.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Abdul Razak hari ini gagal mendapatkan penangguhan bagi menfailkan pembelaan ke atas saman bagi kemungkiran kewajipan fidusiari dan salah laku tort misfeasance dalam jawatan awam oleh Tun Dr Mahathir Mohamad.

Selain Mahathir, plaintif lain adalah bekas ahli Wanita Umno Langkawi Anina Saadudin dan bekas Naib Ketua Umno bahagian Batu Kawan Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan.

Ini berikutan keputusan Hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, Abu Bakar Jais menolak permohonan Najib untuk penangguhan.

Oleh itu, beliau mengarahkan Najib menfailkan pembelaan saman itu pada 9 Jun ini.

Ia adalah lanjutan seminggu oleh mahkamah hari ini berbanding ketetapan awal pada 2 Jun untuk Najib berbuat demikian.

Hakim Abu Bakar adalah hakim baru yang dilantik untuk mendengar kes itu selepas Hakim Datuk Rosnaini Saub dipindahkan ke Shah Alam.

Terdahulu, beliau mendengar penghujahan oleh kedua-dua pihak dengan Najib diwakili barisan peguam diketuai oleh Tan Sri Cecil Abraham, bersama-sama Rishwant Singh dan Datuk Mohd Hafarizam Harun.

Mohd Haniff Khatri Abdulla pula mengepalai pasukan untuk Mahathir.

Wednesday, May 25, 2016

Terkuni : Bekas ketua CID Kuala Lumpur membuat laporan Polis kedua terhadap Peguam Negara?

Bekas Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur Datuk Mat Zain Ibrahim membuat laporan polis kedua terhadap Peguam Negara Tan Sri Mohamed Apandi Ali, yang didakwanya beri keterangan palsu dalam membersihkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak daripada dakwaan salah laku membabitkan RM2.6 bilion yang didepositkan ke dalam akaun bank peribadi Najib.

Laporan polis itu dibuat Jumaat lepas, dan ia dibuat selepas Apandi tidak menunjukkan sebarang bukti, seperti penyata bank, untuk membuktikan dakwaan bahawa wang itu datang dari seorang putera Arab Saudi dan bahawa AS$620 juta, dan bukan AS$650 juta, telah dikembalikan oleh Najib kepada putera raja itu.

Mat Zain mendakwa terdapat fakta penting yang bercanggah atau mengelirukan jika seseorang itu membandingkan carta aliran transaksi dan penyata transaksi yang diperolehi dan diterbitkan semula oleh media tempatan antarabangsa dan tempatan, seperti Wall Street Journal, bersama-sama dengan kenyataan Apandi.

Beliau memberi contoh di mana carta aliran yang khusus menunjukkan pemindahan AS681 juta dari Tanore Finance Corp, melalui Falcon Private Bank, cawangan Singapura, ke akaun peribadi Najib, yang telah dibuat di antara 21 Mac 2013, dan 25 Mac 2013.

Bagaimanapun, dalam laporan polis itu, Mat Zain berkata Apandi dalam sidang akhbar itu yang membersihkan Najib daripada sebarang dakwaan salah laku, berkata bahawa deposit dibuat di antara 22 Mac 2013 dan 10 April 2013, dengan tarikh-tarikh berkenaan berbeza daripada carta aliran transaksi itu.

Katanya, urus niaga terperinci dan tepat mengenai pengirim, bank yang menghantar dana, penerima, jumlah dan tarikh serta masa deposit dan pengeluaran, boleh dilihat melalui penyata bank, dan peguam negara mempunyai hak dan kuasa untuk memeriksa penyata berkenaan.

Carta aliran itu, tambahnya, menunjukkan pemindahan balik AS$650 juta pada 30 Ogos 2013, dari akaun peribadi Najib kepada pengirim asal melalui Falcon Private Bank, cawangan Singapura, yang dimiliki oleh Tanore Finance Corporation.

Pada hari yang sama, dakwa Mat Zain, Najib menutup akaunnya di AmPrivate Banking.

Bagaimanapun, dakwanya lagi, kenyataan akhbar Apandi berkata dana sebanyak AS$620 juta telah dipindahkan, yang menurut Mat Zain terdapat perbezaan sebanyak AS$30 juta, atau kira-kira, hampir RM100 juta.

Carta itu, dakwa Mat Zain, menunjukkan AS$650 juta dikembalikan kepada Tanore Finance Corporation tetapi Apandi berkata ia adalah AS$620 juta, tanpa secara khusus mengatakan bagaimana ia dikembalikan.

Mat Zain juga berkata, terdapat persoalan sama ada Najib mendapat kelulusan Bank Negara untuk memindahkan sejumlah wang yang besar di luar negara.

Jumaat lalu, Ketua Pengarah Jabatan Hal Ehwal Khas (JASA), Datuk Puad Zarkashi mendakwa Najib telah mendapat kelulusan Bank Negara untuk membawa masuk AS$681, yang memaparkan versi lain dalam saga RM2.6 bilion itu.

Tuesday, May 24, 2016

Terkuni: DUA PRK UMNO menang besar? Pemimpin UMNO hayal BN masih memerintah?

Dua PRK UMNO menang besar?

Punca kemenangan sebab pengundi hanya mahu kerajaan BN selesaikan hutang negara yang boleh tahanlah?

ISU-ISU menyumbang kemenangan tersebut?

1. 1MDB sedang di siasat rasuah dan money laundry merentas benua.

2. IPP sudah berjaya di beli oleh Syarikat Negara Cina.

3. Rusia juga berminat mengintai Petronas.

4. MAS telah berjaya mengurangkan pekerjanya seramai 6000 orang.

Langkah perlu di jaga ialah FGV?

FGV merupakan harta pusaka bangsa Melayu yang tinggal.

Saham FGV sekiranya naik sehingga RM20.00 seunit. Jika boleh di beli oleh orang luar atau boleh di beli oleh Syarikat dari luar negara atau syarikat tempatan tanpa di teliti penyamarannya.

Harap Felda FGV berhati- hati. Walaupun mencari keuntungan merupakan strategy perniagaan. Kesempatan dan peluang akan di guna oleh kuasa burung pemakan bangkai untuk mengagalkan ekonomi negara. Itu sebabnya pemimpin perlu amanah jangan mata duitan untuk mencari keuntungan jangka pendek.

Tun M pernah ingatkan Felda tidak perlu di usik untuk kebaikkan. Nasihat tersebut tidak di fahami oleh pemimpin sekarang. Kononnya mengikut kehendak pasaran global.

Gambar sekadar kiasan. Apa yang kita tanam, itulah hasilnya. Getah mengatal.

Felda Global Ventures Holdings Bhd (FGV) mencatatkan kerugian sebelum cukai sebanyak RM70.35 juta bagi suku pertama.

Felda Global Ventures Holdings Bhd (FGV) mencatatkan kerugian sebelum cukai sebanyak RM70.35 juta bagi suku pertama yang berakhir pada 31 Mac, 2016, berbanding keuntungan sebelum cukai sebanyak RM72.88 juta pada tempoh yang sama tahun lepas.

Perolehan bagaimanapun, naik kepada RM3.75 bilion daripada RM2.71 bilion sebelumnya, menurut syarikat dalam makluman kepada Bursa Malaysia hari ini.

FGV berkata kerugian berkenaan terutamanya disebabkan oleh pengeluaran minyak sawit mentah (MSM) yang rendah dalam segmen huluan sawit.

"Segmen berkenaan mengalami kerugian sebanyak RM100.55 juta pada 2016 berikutan pengeluaran minyak sawit yang rendah.

Pihak berkuasa Switzerland dalam sebahagian daripada siasatan ke atas 1MDB percaya sekurang-kurangnya RM4 bilion daripada dana negara milik Malaysia itu telah disalahgunakan.

Ketua pegawai eksekutif (CEO) bank Switzerland BSI Group Stefano Coduri meletakkan jawatan serta-merta, susulan arahan penutupan cawangannya di Singapura oleh pihak berkuasa kewangan republik itu.

Bank itu berkata ia akan bekerjasama penuh dengan siasatan Singapura dan Switzerland, menurut portal kewangan Bloomberg.

Coduri mengambil langkah itu selepas Pejabat Peguam Negara Switzerland (OAG) memulakan prosiding jenayah terhadap Bank BSI SA kerana gagal mencegah kesalahan berkaitan dengan 1MDB.

Mengikut Kanun Jenayah Switzerland, sesebuah syarikat boleh didakwa jika disyaki tidak mengambil langkah-langkah munasabah untuk mengelakkan pihak ketiga melakukan kesalahan-kesalahan, terutamanya dalam pengubahan wang haram atau kesalahan rasuah tertentu.

Bagaimanapun, OAG menegaskan bahawa tanggapan tidak bersalah sehingga dibuktikan bersalah terpakai.

Pihak berkuasa Switzerland dalam sebahagian daripada siasatan ke atas 1MDB percaya sekurang-kurangnya RM4 bilion daripada dana negara milik Malaysia itu telah disalahgunakan.

1MDB dan syarikat sekutunya juga sedang disiasat di beberapa negara lain termasuk Amerika Syarikat, Luxembourg, Emeriah Arab Bersatu, Singapura, Australia dan Hong Kong.

Sunday, May 22, 2016

WAWANCARA BERSAMA DYAM TUNKU MAHKOTA JOHOR

Wartawan: Tahniah Tunku atas kemenangan malam tadi. Adakah Tunku gembira?

TMJ: Sudah tentu saya gembira. Saya gembira dengan keputusan yang diperolehi. Tetapi itu sudah berlalu. Sekarang ini kita perlu tumpukan perhatian kepada persiapan pasukan untuk Piala AFC.

Wartawan: Tunku telah menyiarkan gambar Tunku sedang diberi hidangan gajah dan terdapat pelbagai reaksi telah diterima. Boleh Tunku kongsikan tujuan posting tersebut?

TMJ: Tiada apa-apa tujuan secara peribadi. Ia ditujukan sebagai sekadar suka suka untuk rakan saya, bekas Ketua Pegawai Eksekutif Pahang. Tiada apa-apa yang peribadi. Apabila ia berlaku kepada kami terutama apabila kami kalah, semua orang turut sama-sama bergabung dan menjadikan kami bahan jenaka mereka. Sehinggakan ada juga yang memijak bendera kami. Namun apabila kami melakukan sedikit perang psikologi kepada mereka, semua orang tiba-tiba berubah menjadi orang yang alim. Apabila ianya datang daripada saya atau JDT, sesetengah orang menjadi terlalu sensitif. Saya tidak tahu mengapa. Mungkin kerana teman wanita mereka mahu merakamkan gambar bersama saya atau anak-anak mereka melihat saya sebagai seorang wira. Saya tidak tahu. Apa-apa sahajalah.

Wartawan: Tunku seorang yang sangat kompetitif.

TMJ: Ya tetapi pada hakikatnya kita semua adalah rakan-rakan. Di dalam bola sepak Pegawai-pegawai tertinggi seperti presiden, pemilik, CEO, jurulatih, pemain dan kakitangan semua adalah rakan-rakan. Kami makan bersama-sama, kami saling berhubung, kami keluar bersama-sama dan sebagainya. Ia berlaku di sini, di Eropah atau di negara-negara lain. Orang-orang yang sentiasa bertelagah adalah penyokong. Itulah sebabnya kadang-kadang saya tidak faham. Ianya kelakar.

Wartawan: Ada apa-apa topik lain yang Tunku ingin sampaikan?

TMJ: Ya. Seseorang menunjukkan kepada saya komen yang dibuat oleh sesetengah pihak, mengatakan bahawa mereka berdoa tibanya hari untuk JDT "jatuh". Sekarang, saya ingin bertanya sesuatu kepada anda yang bijaksana. Apakah maksud "jatuh"? Tidak memenangi trofi? Bukan wahai sahabat ku. Kejatuhan adalah apabila JDT gagal membayar gaji, padang tenggelam di dalam laut, stadium runtuh, tewas 12-0 setiap perlawanan, muflis ataupun pasukan ini sudah tidak wujud lagi. Tuan-tuan dan puan-puan, hari itu tidak akan terjadi. Ini kerana insan ini tidak pernah mencuri wang rakyat dan membunuh orang. Semua yang saya lakukan sejak hari pertama adalah membantu orang ramai dan menyatu padukan Rakyat. Jadi saya tidak bimbang. Allah akan sentiasa bersama orang-orang yang benar. Selamat menikmati hari yang indah.

-----

INTERVIEW WITH HRH CROWN PRINCE OF JOHOR

Journalist: Tunku, congratulations on the big win last night. Are you happy?

TMJ: Of course I'm happy. I'm happy with the results. But that's over. Now we have to concentrate on the team's preparation for AFC.

Journalist: You posted a picture of you eating an elephant and there's been some mixed reactions.  What was your motive for that posting?

TMJ: Its nothing personal. It was meant to be a joke for my friend, Pahang's ex CEO. Nothing personal. Look when it comes to us and when we lose, everybody joins in and makes fun of us. Some even stomp on our flag. But when we give a little psychological warfare from our side everybody suddenly becomes self righteous. When it comes to me or JDT, some people get over sensitive. I don't know why. Maybe because their wives or girlfriends want to have a photo taken with me or their kids look at me as a hero. I don't know. Whatever.

Journalist: You are very competitive Tunku.

TMJ: Yes but in reality we are all friends. The top officials like presidents, owners, CEOs, coaches, players and staff are all friends. We eat together, we keep in touch, we go out together sometimes and so on. It happens over here, in Europe or in other countries. The ones who are fighting are always the fans. That is why sometimes I don't understand. It's funny.

Journalist: Anything else you may want to add?

TMJ: Yes. Someone showed me a comment made by some, saying that they pray for the day for JDT to "fall". Now let me tell you smart people something. What does "fall" means? Not winning a trophy? No my friend. Fall is when JDT fails to pay salaries, playing ground submerged in water, stadium collapsing, losing 12-0 every game, bankrupt and the team ceasing to exist. Ladies and gentlemen, that day will never ever come. Its because this guy never steal people's money and kill people. All I've done since day one is try to help people. So I'm not worried. God will always be with those who are truthful. Have a good day.

Hidup Johor Demi Johor
#HarimauSelatan
#SouthernTigers
#PermataSelatan
#JewelOfTheSouth

Isu Najib Dan Deklarasi Rakyat @ Selamatkan Malaysia Langkawi

Semalam berlangsung Majlis Selamatkan Malaysia Langkawi yang diberi sambutan hangat oleh rakyat tempatan. Lebih 3 ribu memenuhi dewan untuk bersama2 Tun Mahathir, Mukhriz, Khairuddin, Anina, Peguam Hanif Khatri dan Akhramsyah.

Saya ingin kongsikan video ucapan Peguam Hanif Khatri terlebih dahulu kerana ini kali pertama kita mendengar pandangan dari sudut undang2 mengenai kes berkaitan Najib dan mengenai Deklarasi Rakyat.

Sudah tentu itu merupakan pandangan beliau selaku seorang peguam. Dari segi logiknya pun, pandangan beliau tidak lari jauh dengan apa yang kita selama ini duk perkatakan.

Hujah kita kuat baik bersandarkan fakta kes maupun bersandarkan kelakuan Najib sendiri dalam menangani kes2 yang sedang disiasat yang menunjukkan sepertinya kelakuan seorang yang bersalah, yang berusaha menggunakan pengaruh dan kuasanya untuk menganggu siasatan.

Saya potong dua segmen pendek untuk dikongsikan melalui watsapp dan FB, juga video penuh ( durasi 16 minit )

Tindakan Najib Tidak Masuk Akal Bagi Seorang Yang Tidak Bersalah - Peguam Hanif Khatri

Kenapakah dikatakan sudah tiba masanya bahawa kita tidak boleh terima penjelasan yang diberikan ( oleh Najib ) ?

Contoh yang diberikan - Seorang pemandu yang lari bila ditahan roadblock Polis dan kemudian ditemui ganja dalam bonet. Mahkamah boleh mengambilkira perbuatannya melarikan diri itu sebagai menunjukkan dia bersalah. Apajua alasan yang diberikan hanya akan didengari di mahkamah.

Dalam kes Najib, apabila dikatakan kepada PM bahawa ini tuduhan orang, ini tuduhan orang .. sila jawab. Apa yang dia buat ? Dia buang TPM, dia buang DS Shafie Apdal bukan setakat itu. Pada masa itu siasatan telah dimulakan oleh pihak Peguam Negara, Gani Patail apa yang dia buat ? Dia telah pun memberhentikan perkhidmatan Gani Patail yang tugas utamanya adalah untuk menyiasat, dan menggantikannya dengan satu lagi peguam negara lain dalam tempoh 69 hari sebelum Gani Patail sepatutnya bersara.

Soalan saya sekarang ini - Adakah 3 perkara yang dilakukan oleh PM tersebut satu perkara yang masuk akal sekiranya dia tak bersalah ?

Kemudian orang kata - mana buktinya kata dia bersalah ? Soalan saya - Macamana kita nak ada bukti kalau orang disiasat telah dilumpuhkan siasatannya ! ?

Polis, SPRM, Bank Negara adakah mereka dibenarkan untuk menyiasat ? Bacalah laporan2 yang telah sedia ada di mana kita tahu rungutan2 pegawai2 ketiga2 agensi ini yang sanggup bekerja demi rakyat memberi keluhan macamana mereka diganggu. Jadi macamana kita nak dapat bukti ?

Kenapa diminta bukti sedangkan pihak yang boleh cari bukti sendiri tidak dibenarkan mencari bukti ?

Soalan ketiga - Najib kata dia dipilih oleh rakyat .... mestilah sebagai Perdana Menteri dia boleh buat apa yang dia nak. Disitulah kita patut fikir balik.

Negara kita berpandukan perlembagaan dan undang2. Termasuklah kuasa PM. PM adalah orang yang menerajui kerajaan tapi dia tidak boleh menjalankan kuasanya dengan menyalahi perlembagaan dan undang2.

Raja2 juga ada halangan2 di dalam Perlembagaan. Mereka ada mahkamah khas sekiranya Raja  perlu dibawa ke mahkamah. Apatah lagi Perdana Menteri !

Makanya rakyat perlu menatapi, menghayati dan memahami Deklarasi Rakyat. Kerana Deklarasi Rakyat adalah satu cara sah dan cara yang mengikut undang2 untuk menyampaikan hasrat rakyat apabila seluruh konsep keadilan lain telah nampak seolah2 telah dibendung.

Mahkamah mempunyai konsep2 dan prinsip2 yang jelas. Sekiranya kita bawa pertikaian di mahkamah, mahkamah bertanggungjawab untuk menjawap pertikaian tersebut.

Kalau pihak Polis, SPRM dan Bank Negara dilumpuhkan, disitulah wujudnya keperluan rakyat seperti yang ada di sini untuk memulakan tindakan sivil di mahkamah. Itulah yang dilakukan oleh Anina, Tun, Mukhriz dan Khairuddin.

Agong Boleh Bertindak Berdasarkan Sumpah Perdana Menteri

Bolehkah dari segi undang2 dan perlembagaan rakyat menjatuhkan Perdana Menteri ? Sebenarnya kan, soalan itu salah, Soalan yang sebenarnya ialah ( yang sepatutnya kita tanya )  - Apakah hak rakyat dalam isu kedudukan Perdana Menteri ?

Kita bukan melalui Deklarasi Rakyat, ingin menjatuhkan kerajaan, tidak ... apa yang diminta dalam Deklarasi Rakyat adalah untuk DS Najib turun sebagai PM. Tidak ada dalam mana2 dalam Deklarasi Rakyat,  Tun atau rakan2 seperjuangan, minta untuk gulingkan kerajaan. Tidak ada.  Itu adalah tohmahan sebelah sana !

Dan untuk PM turun, tidak ada halangan dari segi Perlembagaan. Kalau rakyat dah suarakan pelbagai masalah yang dihadapi, maka sepatutnya DS Najib undurlah sebagai PM.

Jangan kita lupa bagaimana DS Najib mula2 menjadi PM. Bukankah dia menjadi PM selepas Pak Lah diturunkan ? Kalau DS Najib mengatakan bahawa, untuk memaksa dia turun sebagai PM adalah salah di sisi Perlembagaan, maka dia patut serah balik kerusi PM kepada Pak Lah. Sebab dia naik jadi PM secara salah !

Soalan terakhir, apakah kuasa Agong dan Majlis Raja2 ? Sebenarnya satu perkara yang perlu disentuh adalah, Perdana Menteri mengangkat sumpah di hadapan Agong. Sumpah yang di angkat adalah sumpah untuk melaksanakan dan memelihara undang2 serta perlembagaan.

Sumpah ini bukan permainan. Contoh seperti sumpah di mahkamah ... kita boleh diambil tindakan undang2 kalau kita beri keterangan palsu. Dalam afidavit, surat sumpah depan Pesuruhjaya Sumpah, pun sama.

Jadi, kenapakah sumpah yang diangkat di hadapan Agong tidak boleh dilaksanakan oleh Agong ? Tidak ada halangan dari segi Perlembagaan.

Friday, May 20, 2016

1MDB : Mengapa KPN tidak terkam??? Laporan 1MDB memberi asas yang mencukupi untuk siasatan?

ULASAN l Dalam temu bual dengan stesen penyiaran Singapura, Channel NewsAsia, Ketua Audit Negara Tan Sri Ambrin Buang berkata, laporannya mengenai 1MDB memberi asas yang mencukupi untuk siasatan seterusnya ke atas firma pelaburan negara itu.

“Saya rasa laporan kami cukup sebagai asas untuk siasatan lanjut, kami sudah buat kerja kami.

“Langkah selanjutnya, seperti dicadangkan oleh PAC, mereka (jawatankuasa itu) mahu siasatan terhadap beberapa personaliti dalam syarikat itu.

“Biarkan polis buat kerja mereka, kami akan bantu sesiapa sahaja yang mahu siasat,” kata Ambrin yang dipetik berkata, merujuk kepada laporan Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC).

Walau bagaimanapun, di sebalik tindakan PAC yang membentangkan hasil laporannya pada 7 April lalu, iaitu lebih enam minggu sudah berlalu, namun pihak Polis Diraja Malaysia belum memanggil protagonis utama 1MDB yang dikenal pasti dalam skandal itu!

Menteri Dalam Negeri dan Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi memaklumkan kepada Parlimen semalam bahawa polis masih belum menyoal bekas Ketua Pegawai Eksekutif 1MDB Datuk Shahrol Azral Halmi sebagai sebahagian daripada siasatan mereka ke atas firma itu.

"Semua saksi yang terlibat akan dipanggil oleh polis jika ada keperluan untuk merekodkan kenyataan mereka dan siasatan selanjutnya.

"Shahrol belum dipanggil untuk merekodkan kenyataan beliau lagi," ujar Zahid dalam jawapan bertulis ketika menjawab soalan Ahli Parlimen Raub, Mohd Ariff Sabri.

Mengapa polis mengheret kaki mereka ke atas keseluruhan penyiasatan ini?

Bagaimana dengan laporan polis saya?

Malah, saya sendiri secara peribadi membuat laporan polis terhadap 1MDB pada Mac 2015, memohon siasatan berhubung peranan Shahrol Halmi, Jho Low dan individu lain melalui penglibatan mereka dalam pelaburan 1MDB dalam PetroSaudi.

Sebagai contoh, Shahrol Halmi telah mengarahkan bayaran AS$1.03 bilion dibayar kepada Good Star Limited, yang menurut Bank Negara Malaysia dalam maklumannya kepada PAC sebagai "sebuah syarikat yang dimiliki oleh individu yang tidak berkaitan dengan PetroSaudi International Limited".

Saya tidak pasti sama ada saya perlu terkejut bahawa polis masih gagal walaupun untuk menemubual individu utama 1MDB selepas lebih daripada setahun.

Selepas kedua-dua PAC dan Ketua Audit Negara mendakwa Shahrol Halmi terbabit dalam salah urus 1MDB, apa lagi yang Ketua Polis Negara (KPN) Tan Sri Khalid Abu Bakar tunggu?

SITA KENDERAAN, GANTUNG LESEN PEMANDU — Sultan Johor

Iskandar Puteri – Sultan Johor, Sultan Ibrahim Ibni Almarhum Sultan Iskandar mahu tindakan tegas diambil terhadap pemandu kenderaan yang tidak berdisiplin, termasuk pemandu bas dan teksi yang memberhentikan kenderaan mereka sesuka hati.

Sultan Ibrahim bertitah, tindakan penguatkuasaan itu bukan sekadar mengenakan kompaun tetapi menggantung lesen atau menyita kenderaan terbabit.

Selain pemandu teksi dan bas, penguatkuasaan itu juga perlu dikenakan ke atas pemandu kereta yang meletakkan kereta di bahu-bahu jalan dan di kawasan yang tidak dibenarkan selain penunggang motosikal yang sering memandu secara melulu.

"Terdapat satu lagi masalah di kawasan bandar yang masih belum dapat diatasi iaitu sikap pemandu kenderaan yang tidak berdisiplin dan tidak bertimbang rasa.

"Sekiranya sikap pemandu ini tidak boleh diubah dengan cara baik, saya cadangkan tindakan penguatkuasaan yang lebih tegas dan berterusan perlu diambil, bukan sekadar mengeluarkan kompaun kepada pemandu tetapi lesen memandu mereka juga harus digantung atau kenderaan mereka disita." titah Tuanku.

Thursday, May 19, 2016

1MDB : Pihak berkuasa Switzerland telah hubungi Malaysia untuk minta kerjasama?

Daripada enam pihak berkuasa asing yang menjalankan siasatan terhadap 1MDB, hanya Switzerland yang telah secara rasmi menghubungi Malaysia untuk meminta kerjasama.

Demikian menurut Menteri di Jabatan Perdana Menteri Nancy Shukri dalam jawapan bertulis Parlimen semalam.

Pada masa ini, katanya, kerajaan Malaysia hanya menerima satu permintaan bantuan rasmi untuk bekerjasama dengan kerajaan Switzerland dalam penyiasatan melibatkan 1MDB.

Nancy menjawab soalah Sim Tze Tzin (PKR-Bayan Baru).

Sim telah meminta kerajaan menyatakan jumlah pihak berkuasa asing yang sedang menyiasat 1MDB.

Beliau juga bertanya berapa ramai daripada mereka telah meminta kerjasama daripada kerajaan.

Selain Switzerland, Singapura, Amerika Syarikat, United Kingdom, Hong Kong dan Australia telah dilaporkan menyiasat syarikat dana milik Kementerian Kewangan.

Baru 3 bulan tandatangan perjanjian TTIP /TPPA dah mula bergaduh dengan USA?

Jerman menuduh USA berbohong dan mempunyai agenda jahat dalam perjanjian Perdagangan transAtlantik TTIP.

Obama USA mengugut akan menyekat dan mengharamkan semua kereta Eropah eksport ke USA, jika Kesatuan Eropah tidak membeli buah-buahan dan sayur-sayuran genatik dari USA.

Akhbar Jerman Suddeutsche Zeitung mendakwa 240 muka-surat teks perjanjian perdagangan rahsia TranAtlantik TTIP menunjukkan USA mengugut EU memaksa perjanjian itu walaupun mendapat bantahan Eropah.

Sayur-sayuran dan buah-buahan genatik dari USA boleh menjejaskan kesihatan pengguna dan boleh memberi kesan negatif kepada industri pertanian Eropah.

Syarikat multinational pertanian Monsanto USA yang membekalkan buah-buahan dan sayuran genatik boleh mendatangkan bahaya kepada pengguna. Menurut kajian saintis Jerman buah-buahan dan sayuran genatik dari USA ini boleh mendatangkan penyakit autoimun dan seliak.

Syarikat multinational pertanian USA Monsanto menggunakan racun perosak glyphosate yang kuat boleh membawa mudarat kepada pengguna. Ibarat pembunuh rakyat secara senyap.

Pemimpin yang tandatangan perjanjian TPPA / TTIP lahirnya dari pengundi. Fikir-fikirkanlah. Akibatnya rakyat tidak berdosa mati dibunuh secara profesional oleh USA-ISRAEL???

JAWAPAN KEPADA TUDUHAN JASA: MAHATHIR ATAU NAJIB YANG MENIPU?

TUDUHAN JASA: Mahathir berbohong apabila mendakwa Najib menubuh “Dana Kekayaan Negara”, sedangkan 1MDB hanya sebuah syarikat pelaburan strategik kerajaan yang diberi modal sebanyak RM1 juta sahaja.

JAWAPAN: Samada namanya Dana Kekayaan Negara atau syarikat pelaburan strategik negara tidak penting kerana kedua-duanya salah. 1MDB bukan Dana Kekayaan Negara tetapi sepertimana yang disebut oleh Tun Mahathir ia adalah Dana Hutang Negara yang kini mencecah RM53 bilion. 1MDB juga bukan syarikat pelaburan strategik negara kerana pelaburan 1MDB tidak dibuat secara strategik dan tidak mendatangkan apa-apa keutungan kepada syarikat. Sebaliknya, 1MDB mengalami masalah aliran tunai yang teruk sehinggakan terpaksa berhutang untuk membayar faedah ke atas hutang sedia ada. Ibaratnya, gali lubang untuk kambus lubang. Ini termasuk RM950 juta kredit tersedia daripada kerajaan yang telah habis diguna oleh 1MDB.

TUDUHAN JASA: Mahathir cuba memutar belit fakta berkaitan nilai hutang RM42 bilion. Jika sebelum ini Mahathir menipu dengan menuduh RM42 bilion ini lesap, sekarang baru Mahathir mahu mengakui bahawa RM42 bilion TIDAK lesap sebaliknya hanya merupakan pinjaman.

JAWAPAN: Jika RM42 bilion yang dipinjam daripada pelbagai institusi kewangan dalam dan luar negara tidak lesap, masakan 1MDB gagal mematuhi arahan Bank Negara supaya memulangkan semula pelaburan sebanyak RM7.7 bilion yang dibuat tidak mengikut ketetapan BNM. 1MDB juga gagal mendapatkan semula USD700 juta (RM2.8 bilion) yang dibayar kepada Good Star Ltd, iaitu sebuah syarikat milik kawan baik Najib iaitu Jho Low yang tiada kaitan langsung dengan syarikat usahasama Petrosaudi. Peguam Negara Switzerland dalam laporan siasatannya juga mendedahkan bahawa sekurang-kurangnya USD4 bilion (RM16.1 bilion) wang 1MDB telah lesap. Ini tidak termasuk pelaburan 1MDB dalam pembelian aset tenaga dan hartanah yang tidak mampu menjana pendapatan yang mencukupi untuk membayar hutang syarikat. Aset-aset tenaga dan tanah ini kemudiannya terpaksa dijual atau dicagar untuk membayar hutang, atau dalam bahasa mudahnya LESAP.

TUDUHAN JASA: Mahathir menipu apabila mendakwa pelaburan yang dibuat 1MDB "semuanya rugi sehingga tidak dapat bayar faedah pun".

JAWAPAN: Bukan setakat rugi, tetapi LESAP.

TUDUHAN JASA: Mahathir menipu apabila menyatakan "wang yang dipinjam ini sudah hilang sehingga tidak boleh dikesan dimana wang ini berada", sedangkan penyata kewangan diaudit dan laporan PAC mengesahkan butiran-butiran setiap transaksi yang dilakukan oleh 1MDB.

JAWAPAN: Laporan PAC sendiri menyebut banyak keputusan pelaburan 1MDB yang dibuat tanpa mengikut arahan Lembaga Pengarah syarikat dan bayaran dibuat kepada syarikat yang tiada kaitan dengan usahasama. Malah, pertikaian dengan IPIC juga timbul apabila sejumlah USD 3.5 bilion yang sepatutnya dibayar kepada IPIC tetapi dibayar kepada Aabar BVI yang tiada kaitan dengan IPIC. Tiada laporan yang mengesahkan ke mana perginya wang USD3.5 bilion ini, samada telah dikembalikan kepada 1MDB atau dipindahkan kepada IPIC. Selain itu, terdapat sekurang-kurangnya USD7 bilion lagi wang 1MDB yang tidak dapat dikesan. Mahathir tidak menipu, yang menipu ialah 1MDB.

TUDUHAN JASA: Mahathir cuba memfitnah dengan mengaitkan wang sebanyak RM 2.6 billion dalam akaun persendirian Najib dengan 1MDB sedangkan SPRM telah mengesahkan pada 3 dan 5 Ogos 2015, bahawa duit ini bukan dari 1MDB tetapi dari seorang penderma dari Timur Tengah.

JAWAPAN:

Bukan Tun Mahathir seorang sahaja yang mengaitkan 'derma' RM2.6 bilion kepada Najib dengan 1MDB tetapi para penyiasat antarabangsa dari 5 buah negara iaitu Amerika Syarikat, Switzerland, UK, Singapura dan Hong Kong. Siasatan di semua negara ini masih berjalan dan agak malang sekiranya JASA telah membuat kesimpulan bahawa derma RM2.6 bilion adalah daripada penderma Timur Tengah hanya berdasarkan kenyataan SPRM. SPRM sendiri dalam kenyataannya menyebut bahawa siasatan masih dijalankan.

TUDUHAN JASA: Mahathir menipu apabila menyatakan Switzerland mendakwa berlaku korupsi sebanyak USD7 billion dalam pengurusan 1MDB, sedangkan Pendakwa Raya Switzerland bercakap mengenai kemungkinan 1MDB menjadi mangsa kelemahan pentadbiran dan salah laku dalam IPIC, bukan mendakwa berlaku korupsi oleh 1MDB.

JAWAPAN: Fakta dalam tuduhan JASA ini pun salah. Pendakwaraya Switzerland Micheal Lueber menyebut sebanyak USD 4 bilion telah dilesapkan (misappropriated) daripada 1MDB. Definisi "misappropriate" mengikut kamus Merriam-Webster ialah "(of a person) dishonestly or unfairly take (something, especially money, belonging to another) for one's own use. Mungkin pegawai JASA perlu rujuk Kamus Dewan apa maksud LESAP jika tidak faham Bahasa Inggeris.

TUDUHAN JASA: Mahathir menipu apabila mengaitkan tangkapan seorang pegawai bank di negara itu dengan salahlaku 1MDB.

JAWAPAN: Tun Mahathir tidak menipu. Media di seluruh dunia melaporkan tangkapan dan pendakwaan ke atas Yak Yew Chee seorang pegawai Bank BSI di Singapura adalah berkaitan dengan siasatan pihak berkuasa negara itu mengenai transaksi 1MDB. Nampak sangat pegawai JASA tak baca berita antarabangsa.

TUDUHAN JASA: Mahathir menipu lagi apabila mengatakan "Malaysia dipandang hina dan Menteri Kewangannya didakwa sebagai Menteri Kewangan yang terburuk di Asia" sedangkan laporan itu hanya melibatkan 12 negara dari 48 buah negara Asia. Tidak benar untuk melabelkan kedudukan ke-12 dari 48 negara sebagai "yang paling buruk".

JAWAPAN: Alahai. Nasib baik kajian dibuat ke atas 12 negara sahaja. Kalau melibatkan 48 buah negara kemungkinan besar Menteri Kewangan Malaysia iaitu Najib jatuh di tangga ke-48.

TUDUHAN JASA: Mahathir menipu apabila menyebut "laporan oleh PAC mencatit penipuan besar berlaku dalam 1MDB dan diakui oleh CEO 1MDB Arul Kanda Kandasamy" sedangkan Arul tidak pernah sama sekali mengakui ada berlaku penipuan dalam 1MDB.

JAWAPAN:

Ini kenyataan yang dibuat oleh Arul Kanda dalam The Edge Financial Weekly. Baca dan fahamilah sendiri.

State-owned fund 1MDB president Arul Kanda Kandasamy has reiterated the possibilities of "massive fraud" and “collaboration from our side” over the US$3.5 billion worth of payments made to the 'fake' Aabar BVI. "What we cannot discount is there could actually be fraud... a massive fraud... and maybe there was collaboration from our side," Arul Kanda reportedly told The Edge Financial Weekly in a cover story interview.

TUDUHAN JASA: Mahathir juga menipu apabila menyatakan "jika ahli atau pemimpin UMNO menyoal berkenaan 1MDB, mereka akan dipecat", sedangkan sehingga kini tiada pemecatan terhadap pemimpin dan ahli yang mempersoalkan tentang 1MDB, termasuk terhadap Mahathir, Muhyiddin, Mukhriz, Khairuddin dan Shafie Apdal.

JAWAPAN: Muhyiddin dan Shafie telah dipecat daripada kabinet. Mukhriz telah dilucutkan jawatan MB Kedah. Malah Muhyiddin telah digantung daripada jawatan Timbalan Presiden UMNO dan berdasarkan kenyataan Setiausaha Agung UMNO, Muhyiddin dan Mukhriz berkemungkinan akan dipecat daripada parti. Semuanya gara-gara menegur Najib dalam isu penyelewengan 1MDB.

SIAPA YANG MENIPU SEBENARNYA?

Yang MENIPU ialah NAJIB.

Tubuh syarikat milik kerajaan dengan modal RM 1 juta tapi berhutang RM42 bilion. RM2.6 bilion dijumpai dalam akaun sendiri dan yang selebihnya lesap. Bila 1MDB tak mampu nak bayar hutang piutangnya, maka tetpaksalah kerajaan yang membayar, iaitu dengan menggunakan duit cukai yang dikutip daripada rakyat. Memang tujuannya dari awal
lagi ialah untuk menipu rakyat.

Dulu buat kenyataan di Parlimen kononnya USD 1 bilion wang 1MDB telah dibawa pulang dan berada dalam akaun bank di Singapura. Bila pihak Monetary Authority Singapore menafikan terdapat USD1 bilion tunai wang 1MDB dalam akaun bank di Singapura, Najib tukar cerita kononnya yang disimpan di sana ialah unit. Unit apa ke bendanya tak diberitahu pula. Tipu lagi!

Kata nak saman Wall Street Journal pada hari Selasa kerana memfitnah Najib. Dah berapa puluh hari Selasa tak saman-saman lagi. Mungkin nak tunggu hari Selasa yang ke 2.6 bilion kot 😂😂😂.

Yang menipu sebenarnya ialah NAJIB bukan TUN MAHATHIR.

Tuesday, May 17, 2016

KDN minta semua anggota Parlimen serta masyarakat jauhkan diri dari Fitnah? Akta Hasutan 1948, Akta mesin cetak dan penerbitan 1948 boleh diambil?

Rakyat tidak mahu sebut 1MDB, Sebab KDN akan gunakan akta hasutan kepada ahli politik atau rakyat yang sebut 1MDB?

TETAPI RAKYAT TIDAK MAHU KERAJAAN BAYAR HUTANG 1MDB YANG BERJUMLAH 50 BILLION.

Kita mahu KDN bayar hutang 1MDB sebanyak 50 billion tersebut dan bersihkan nama negara di mata dunia.

Insya Allah kami rakyat tidak akan sebut nama 1MDB dan Datuk Seri Najib sampai bila-bila!!! Itu janji kami.

Kena faham betul-betul 1MDB adalah Syarikat yang di tubuhkan oleh DS Najib. Sekarang Syarikat tersebut bermasaalah sarat dengan hutang berbellion.

Soalan rakyat  siapakah yang bayar 1MDB hutang 50 bilion? Perniagaan apa yang dibuat? Mana duit-duit negara hilang begitu sahaja? Siapa yang diambil tindakkan ke atas kesalahan tersebut? Ini wang negara!!!

Jangan kerana menyokong pemimpin yang memikul bangkai gajah, hendak di tutup dengan permidani merah.

Jika tidak berlaku di Malaysia. Kami doakan pelaku 1MDB dibicarakan diluar negara. Akan sampai masanya satu hari nanti. Sebab negara luar juga sedang siasat 1MDB. Jadi bolehkah KDN selamatkan 1MDB? Bolehkah KDN halang untuk rakyat sebut 1MDB?

Pandangan saya KDN harus bersikap adil dengan kuasa yang sementara masih ada. Jangan jadikan budaya mengugut rakyat dilakukan untuk menakut-nakutkan rakyat.

Ikhlas dari kami

Yang benar

Hamba Allah.
C10.

Terkini : Pesawat TUDM terhempas dekat Nenasi Pahang.

Sebuah Pesawat Aermacchi TUDM terhempas di Kampung Serum dekat Nenasi, Pahang.

Juruterbang dan pelatih TUDM dalam pesawat itu dilaporkan terselamat.

Kejadian berlaku kira-kira 12-50 tengah hari tadi.

Terkini : TSMY dan DS Mukhriz sedia di pecat?

Kalau nak pecat dua orang ini aku tak kisah sangat. Tapi adakah kerana bercakap berkenaan 1MDB sampai jawatan Timbalan Perdana Menteri di pecat?

Setiap Pertubuhan ada perlembagaannya. Adakah dalam perlembagaan tersebut membenarkan ahlinya,AJKnya atau Pengurusinya terlibat dengan pecah amanah?

" Menyokong pemimpin yang memikul bangkai gajah, tidak dapat ditutup dengan permidani merah " - C10

Sekarang nak lucutkan keahliannya pulak?

Adakah beliau sahaja yang bercakap berkenaan 1MDB? Akal mana akal???

Bukan setakat rakyat Malaysia bercakap 1MDB!!! Masyarakat dunia terlebih dahulu tahu berkenaan 1MDB yang sarat dengan hutang?

Negara-negara luar turut menyiasat dakwaan rasuah dan pengubalan wang haram yang menyelubungi 1MDB.

Negara yang yang terlibat Amerika Syarikat, United Kingdom, Singapura, Hong Kong, Australia dan Switzerland.

Cc - DS @Najib Razak.

Terkini: Arul akui kegagalan 1MDB?

Akhirnya penipuan yang dilapor oleh media cetak dan elektronik di seluruh dunia diakui benar oleh Presiden dan Pengarah Eksekutif 1MDB, Arul Kanda Kandasamy.

Arul mengaku akan kegagalan 1MDB membayar US 1 billion (RM 3.9 billion) kepada IPIC (International Petroleum Investment Company – Abu Dhabi), syarikat yang menjamin hutang 1MDB.

Mengikut IPIC syarikat bernama Aabar PJS Ltd (British Virgin Islands) yang menerima bayaran dari 1MDB bukanlah miliknya walaupun IPIC mempunyai sebuah syarikat dengan nama yang hampir sama, iaitu Aabar PJS Ltd.

Jika 1MDB membayar USD 1 billion kepada syarikat palsu, ada kemungkinan syarikat berkenaan ditubuh dengan pengetahuan 1MDB sendiri dan duit itu akhirnya dimasuk dalam akaun persendirian.

Sangkaan seperti ini memang dibuat oleh ramai orang, dan kenyataan Arul bahawa ada penipuan besar berlaku dalam 1MDB hanya mengesahkan sangkaan.

PAC juga mengatakan penguatkuasaan undang-undang dan pendakwaan perlu dilakukan.

Bekas Gabenor Bank Negara minta 1MDB bawa balik wang yang di laburkan di luar negara.

Akhirnya BNM mengarahkan 1MDB didenda? 1MDB membayar denda tersebut yang di rahsiakan jumlahnya oleh Gabenor sekarang Datuk Muhammad bin Ibrahim.

Manakala negara luar turut menyiasat dakwaan rasuah dan pengubalan wang haram yang menyelubungi 1MDB.

Negara-negara tersebut adalah Amerika Syarikat, United Kingdom, Singapura, Luxembourg, Hong Kong, Australia dan Switzerland.

Sunday, May 15, 2016

ANUGERAH YG DITERIMA TUN MAHATHIR (DLM & LUAR NEGARA) ~ BAGI MENGIKTIRAF PENCAPAIAN & MENGENANG JASA BELIAU (DARI 1965 – SETAKAT 2012)

Utk dlm negara diantaranya ialah SMN (Tun) YDP Agong, DK, DUK (Kedah), DK (Kelantan), DK(1) Johor, DK(1) Selangor,  5x Dato’ Seri, 2x Dato’ Seri Utama, 2x Dato’, 1x Pehin (Srwk), 1x Datuk Patinggi (Srwk), 4x Datuk… & berpuluh Phd +++

31 Ogo.1965 Pingat Perak, Hari Malaysia Ke -2
8 Jun 1977 S.S.D.K.- Seri Setia DiRaja Kedah (Dato' Seri)
24 Okt.1977 S.S.A.P.- Seri Sultan Ahmad Shah Pahang (Dato' Seri)
8 Mac 1978 S.P.M.S.- Seri Paduka Mahkota Selangor (Dato')
29 Okt.1979 S.P.M.J.- Dato' Seri Paduka Mahkota Johor (Dato')
30 Jun 1980 D.P. Sarawak- Dato Patinggi Bintang Kenyalang (Datuk Patinggi)

15 Jul.1981 D.U.P.N. Sabah- Darjah Utama Pangkuan Negeri (Datuk)
15 Ogo.1981 S.P.N.S. - Seri Paduka Negeri Sembilan (Dato' Seri Utama)
23 Ogo.1981 Knight Grand Cordon (Special Class) of the Most Exalted Order of The White Elephant Thailand
10 Sep.1981 S.P.D.K.- Sri Panglima Darjah Kinabalu (Datuk)
15 Sep.1981 S.P.C.M.- Seri Paduka Cura Simanja Kini (Dato' Seri)
16 Nov.1981 S.P.D.K.- Seri Panglima Darjah Kinabalu (Datuk)
20 Nov.1981 D.U.P.N.- Darjah Utama Pangkuan Negeri, Pulau Pinang (Datuk)

28 Apr.1982 S.S.M.T.- Seri Setia Sultan Mahmud Trengganu (Dato' Seri)
17 Ogo.1982 D.K.N.S.- Darjah Kebesaran Seri Paduka Negeri Sembilan
14 Dis.1982 D.U.N.M.- Darjah Utama Negeri Melaka (Datuk Seri)

18 Feb.1983 Lions Clubs International `Head of State' Humanitarian Service- Dadah Abuse
9 Ogo.1983 Pingat Grand Gwang Hwa, Presiden Korea Selatan

22 Mac 1984 Nishan-I-Quoid-I-Azam, Pakistan
28 Nov.1984 1st Master Builders Gold Medal
18 Dis.1984 Highest Award-Grand Cross of National Order, Mali

17 Jan.1985 P.I.S. 1- Pingat Pertama Ibrahim Sultan
20 Mei 1985 Bapa Pembangunan Moden, Umno Bahagian Pasir Salak

6 Feb.1987 Bintang Maha Petra Adi Purna, Indonesia
29 Ogo.1987 Anugerah Emas MIC

17 Jan.1988 D.U.K. -Darjah Utama Kedah
Apr.1989 D.K.1- Darjah Kerabat Yang Amat Mulia (Kelas Pertama) Johor
Mei 1989 Honorary Award of Freedom of the Worshipful Company of Carpenters

1 Ogo.1990 The Order of Liberator, Venezeula

20 Mei 1991 The Farther of Human Resources Development Workers
Jun 1991 Fellow Kehormat, Institut Pengarah Malaysia
21 Jun 1991 The Order of the Merit of Chile, Chile
2 Jul.1991 The Order of St Martin, Argentina
14 Ogo.1991 Paul Harris Fellowship, Rotary International
Sep.1991 Wira Nusa Raya, UMNO Sabah
Sep.1991 The Order of the Aztec Eagle Award, Mexico
30 Sep.1991 Grand Cordon of the Order of the Rising Sun, Maharaja Akihito, Jepun
Okt. 1991 Honorary Fellowship of the Royal College of Surgeons, Ireland
6 Okt.1991 Fellow of the Royal College of Physicians, Ireland

15 Apr.1992 Warga Terhormat, Melaka
5 Mei 1992 Arkitek Pemodenan Malaysia, Majlis Belia Malaysia

Jan 1993 Ahli Kehormat, Institut Arkitek Landskap Malaysia
Jul.1993 Honorary Citizen, Tirana City

11 Mac 1996 The Commander Grand Cross of the Royal Order of the Polar Star, King Gustaf, Sweden
19 Apr.1996 The Dragon of Bosnia, Bosnia-Herzegovina
Jun 1996 Anugerah Jawaharlal Nehru, Kerajaan India
2 Jul.1996 Knight Commander, Presiden Uruguay
2 Ogo.1996 Fellow Kehormat, Akademi Sains Malaysia
5 Dis.1996 Anugerah Cemerlang Diraja, Yayasan Tuanku Syed Putra Perlis

14 Jan.1997 Anugerah Antarabangsa Raja Faisal 1997
6 Apr.1997 Anugerah Mubarak al-Kabir, Kuwait
8 Apr.1997 Anugerah Ahmad Al-Fatah, Bahrain
16 Jun 1997 Anugerah Wisha-Al-Akbar, Lebanon
11 Sep.1997 Ijazah Kehormat Kedoktoran Dalam Kemanusiaan, oleh Universiti Kebangsaan Mongolia
Sep.1997 Anugerah Jose-Marti, oleh Majlis Kerajaan Cuba
24 Nov.1997 Fellows of the Royal College of Physicians of Edinburgh

17 Mac 1998 Anugerah Atsumi-Persekutuan Antarabangsa Persatuan-Persatuan Kontraktor Asia dan Pasifik Barat
20 Apr.1998 Anugerah Fellowship Kehormat, oleh Chartered Institute of Marketing, United Kingdom
9 Mei 1998 Doktor Kehormat Persuratan, oleh Universiti Al-Azhar
3 Ogo.1998 Commandeur de la Grande Etoilei, oleh Presiden Djibouti

4 Jan.1999 Anugerah Keamanan U Thant, oleh pemimpin keamanan antarabangsa, Sri Chinmoy
3 Nov.1999 Pingat Emas, Persatuan Perubatan Malaysia (MMA)
5 Nov.1999 Penerima pertama Anugerah Presiden, Pertubuhan Arkitek Malaysia (PAM)
31 Dis.1999 Rotary Man of The Millenium, oleh Rotary International District 3300

2 Sep.2000 Anugerah Kecemerlangan `Lifetime Achievement Award 2000', daripada America Finance House-Lariba

5 Mei 2001 Anugerah Beret Hijau Kehormat, oleh Rejimen Gerak Khas
7 Jun 2001 Ijazah Doktor Kehormat, dari Universiti Meiji, Jepun
10 Sep.2001 Anugerah Pencapaian Milenium Asean, daripada Forum Perniagaan Asean sebagai mengiktiraf usaha-usaha beliau dalam membawa perubahan di Malaysia sehingga menjadi sebuah negara contoh dan dinamik serta sumbangan beliau kepada Persatuan Negara-negara Asia Tenggara (ASEAN)
21 Mac 2002 The Grand Cross of the Order of Merit of the Republic of Poland
12 Apr. 2002 D.K. - Darjah Kerabat Al-Yunusi Kelantan

19 Jan.2003 D.K. - Darjah Kerabat Kedah
31 Jan.2003 Diisyhtiharkan sebagai Bapa Permodalan Nasional Berhad (PNB) pada Majlis Makan Malam Kumpulan PNB
22 Jul.2003 S.B.S. - Darjah Satria Bintang Sarawak (Pehin)
5 Ogo.2003 Orden Drusby Friendship (Darjah Setiakawan), iaitu anugerah tertinggi kerajaan Rusia
17 Sep.2003 Anugerah `Duta Keamanan', oleh Persekutuan Antara Agama dan Antarabangsa Bagi Keamanan
29 Sep.2003 Darjah Yang Amat Dihormati Kelas Pertama (D.K.), Selangor (Darjah Kerabat Selangor)
22 Okt.2003 Anugerah Felow Kehormat, Persekutuan Pertubuhan Kejuruteraan Asean
31 Okt.2003 S.M.N. - Seri Maharaja Mangku Negara, Y.D.P.Agong (Tun)
4 Dis.2003 Ijazah Doktor Kehormat Pengurusan dan Kejuruteraan, Universiti Teknologi Malaysia
21 Dis.2003 Diisytiharkan sebagai Bapa Pemodenan Malaysia oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi

15 Jan.2004 Ijazah Kehormat Doktor Persuratan, Universiti Islam Antarabangsa
30 Jan.2004 Ijazah Kehormat Doktor Pemikiran Islam, Universiti Malaya
Feb.2004 Ijazah Doktor Kehormat dalam bidang ekonomi pembangunan, Universiti Padjadjaran, Indonesia
11 Mac 2004 Anugerah Mahaputra, daripada Universiti Utara Malaysia
1 Apr.2004 Ijazah Kehormat Doktor Falsafah Kejuruteraan dan Teknologi, Universiti Teknologi Petronas
15 Apr.2004 Ijazah Kehormat Doktor Sains Politik dan Kerajaan, Universiti Teknologi Mara
17 Apr.2004 Anugerah Felow Kehormat Tertinggi, Institut Jurutera Malaysia
21 Apr.2004 Ijazah Kehormat, Fakulti Ekonomi dan Pengurusan Universiti Tsinghua, China
30 Apr.2004 Ijazah Kehormat Doktor Undang-Undang, Universiti Kebangsaan Malaysia
2 Jun 2004 Doktor Kehormat Undang-Undang, Universiti Keio, Jepun
15 Jul.2004 Ijazah Kehormat Doktor Falsafah Pengurusan Pembangunan, Universiti Utara Malaysia
17 Jul.2004 Ijazah Kehormat Doktor Sains, Universiti Putra Malaysia
25 Jul.2004 Ijazah Kehormat Doktor Sains Keilmuan, Universiti Multimedia Malaysia
24 Ogo.2004 Ijazah Kehormat Doktor Kepemimpinan dan Pembangunan Pendidikan, Universiti Pendidikan Sultan Idris
4 Sep.2004 Ijazah Kehormat Doktor Sains, Hamdard University, Pakistan
2 Okt.2004 Ijazah Doktor Kehormat (Kajian Pembangunan), Universiti Malaysia Sarawak
3 Okt.2004 Anugerah Pemikir 2003/2004, Lembaga Amanah Minda
1 Dis.2004 Grand Fellow Dewan Perniagaan Melayu Malaysia cawangan Kuala Lumpur

21 Feb.2005 Anugerah Pencapaian Sahabat Islam, London
12 Mac 2005 Ijazah Kehormat Undang-Undang, Universiti Islam Antarabangsa Islamabad, Pakistan
20 Mac 2005 Felo Kehormat, Institut Kelautan Malaysia (IKMAL)
26 Mei 2005 Adams Peak Award, Majlis Masyarakat Islam Sri Lanka
25 Jul.2005 Tokoh Perdana Buku Negara 2005
6 Ogo.2005 Anugerah Sains dan Teknologi, Persatuan Saintifik Malaysia
13 Ogo.2005 Ijazah Kehormat Doktor Falsafah Teknologi Kejuruteraan, Universiti Kuala Lumpur
27 Ogo.2005 Ijazah Kehormat Doktor Falsafah Pengurusan Teknologi, Kolej Universiti Teknologi Tun Hussein Onn
28 Ogo.2005 Ijazah Kehormat Doktor Falsafah Sains, Universiti  Tunku  Abdul Rahman
8 Sep.2005 Anugerah Pencapaian Seumur Hidup, majalah Malaysia Tatler
30 Nov.2005 Hadiah Antarabangsa Gaddafi mengenai Hak Asasi Manusia, Libya
17 Apr.2005 Ijazah Doktor Kehormat Teknologi Kejuruteraan, Universiti Kuala Lumpur
20 Mei 2006 Anugerah 'Minda Agung', Persatuan Rekacipta dan Rekabentuk Malaysia (MINDS)
19 Nov.2006 Mother Teresa Memorial International Award for Social Justice, India

1 Feb.2008 S.U.M.W. - Seri Utama Mahkota Wilayah (Datuk Seri Utama)
30 Jun.2008 Anugerah 'BrandLaureate Hall of Fame', Asia Pacific Brands Foundation
26 Dis.2008 Ijazah Doktor Kehormat, Universiti Aden, Yemen

8 Jun 2009 Ijazah Doktor Kehormat Kemanusiaan, Universiti Teknologi Kreatif LimKokWing (LUCT)
26 Jul.2009 'Collegian of the Century', Kolej Sultan  Abdul  Hamid
19 Ogo.2009 Ijazah Doktor Kehormat Perubatan, Universiti Perubatan Antarabangsa
3 Okt.2009 Ijazah Doktor Kehormat Pengurusan Pembangunan dan Teknologi, Universiti Teknikal Malaysia Melaka
5 Nov.2009 Tokoh Takaful 2009, daripada Persatuan Takaful Malaysia
16 Dis.2009 Anugerah Keamanan Global, Yayasan Ramadhan, United Kingdom

27 Mac 2010 Bintang Pribumi Perkasa Negara, oleh Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia
24 Sep.2010 Ijazah Doktor Falsafah (Kehormat) Ekonomi dan Pentadbiran Muamalat, Universiti Sains Islam Malaysia (USIM)

27 Feb.2011 Anugerah Khas Alumni daripada Persatuan Alumni Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM)
17 Mac 2011 Ijazah Doktor Kehormat Kejuruteraan, Universiti Malaysia Perlis
21 Jun 2011 Anugerah Pencapaian Sepanjang Hayat, sempena Anugerah Pelancongan Datuk Bandar Kuala Lumpur 2011
1 Okt.2011 Ijazah Kehormat Doktor Sains, Universiti Malaysia Terengganu
3 Okt.2011 Ijazah Kehormat Doktor Falsafah (Pentadbiran Awam), Universiti Islam Yala, Thailand
18 Nov.2011 Anugerah Pencapaian Sepanjang Hayat ICT oleh Persatuan Industri Komputer dan Multimedia Malaysia (Pikom)
14 Dis.2011 Ahli Kehormat Seumur Hidup Kolej WIT

27 Jan.2012 Ijazah Doktor kehormat Sains Politik, Universiti Naresuan, Thailand
27 Mac 2012 Anugerah Tokoh Pereka Negara, Majlis Rekabentuk Malaysia
17 Mei 2012 Ijazah Kehormat Doktor Kejuruteraan Automotif, Universiti Malaysia Pahang
26 Jun 2012 Anugerah Kecemerlangan Sepanjang Hayat JEC Asoa 2012

Silat Melayu

DOA DOHA

WALI SONGO

Video Penjelasan Isu cincin RM 24 Juta.

WAJIB TONTON

Top Blogges

B. 10 Artikal Menarik Minggu ini.

C. Senarai Blog Wajib Baca Rakan Malaysia Transformasi Minda Rakyat