Google+ Followers

TERIMA KASIH

MTMR

Thursday, March 31, 2016

Terkini: Singapura telah menyoal 40 bank termasuk dua bank terbesar di Australia berhubung dana berkaitan 1MDB.

Lembaga Kewangan Singapura (MAS) telah menyoal kira-kira 40 bank, termasuk dua bank terbesar di Australia dalam siasatannya berhubung dana berkaitan dengan 1MDB.

Menurut akhbar The Australian, pemindahan serendah AU$50,000 (kira-kira RM149,998) di bawah penelitian untuk melihat sama ada dana berkenaan dipecahkan supaya tidak dapat dikesan.

Lembaga Kewangan Singapura sebelum ini mengesahkan ia sedang menyiasat dana berkaitan 1MDB, manakala polis republik itu memberitahu Bank Negara Malaysia bahawa wang berjumlah AS$ 529 juta (kira-kira RM2.1 bilion) mengalir dari bank Switzerland, BSI kepada ahli perniagaan Jho Low.

The Australian berkata pihak berkuasa menyoal bank kenapa akaun khusus dibuka dan jenis urusniaga.

Menurut laporan itu, bentuk soalan sedemikian bertujuan memaksa bank-bank untuk memberi maklumat.

Malaysiakini telah menghubungi Lembaga Kewangan Singapura untuk mendapatkan ulasan mereka.

Ini susulan laporan oleh The Wall Street Journal dan Perbadanan Penyiaran Australia (ABC) yang mendedahkan bahawa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak menerima kira-kira AS$1 bilion (kira-kira RM3.9 bilion) daripada pelbagai sumber antara tahun 2011.

Najib dilaporkan membelanjakan dana berkenaan bukan sahaja bagi kempen politik tetapi juga bagi percutian, pembelian kereta mewah, barangan kemas dan membeli-belah di gedung-gedung fesyen terkemuka.

Malaysiakini telah menghubungi Pejabat Perdana Menteri (PMO) untuk mendapatkan jawapan.

PMO semalam berkata laporan ABC yang memaparkan surat daripada seorang putera Arab Saudi mengenai sumbangan itu membuktikan bahawa Najib bercakap benar.

Kementerian Luar, bagaimanapun, berkata laporan itu berat sebelah.

Pengkritik mengaitkan ‘derma’ ribuan juta ringgit yang disalurkan kepada 1MDB yang diilhamkan Najib, terutamanya selepas firma pelaburan negara itu menghadapi kesukaran membayar pinjamannya, tahun lalu.

Najib telah menafikan menggunakan wang rakyat untuk kegunaan peribadi, manakala 1MDB telah menjual aset utama bagi mengurangkan masalah masalah tunai.

Rahsia KOMANDO MALAYSIA didedahkan!!!

Rahsia latihan komando Malaysia didedahkan bukanlah cerita baru, namun yang didedahkan hanyalah asas sahaja dan latihan sebenar sememangnya rahsia bagi menjaga rahsia ketenteraan / kepolisian Malaysia.

Kursus asas komando ada 4 asas untuk di anugerahkan beret pasukan khas masing masing. 4 asas ini amat penting dalam latihan komando. Jom kita cerita tentang Rejimen Gerakhas, ATM.
Pasukan khas lain hampir sama. Cuma posting ini lebih kepada GGK.

Bukan senang untuk mendapatkan beret hijau kerana perlu melalui 4 latihan asas ini;-

Latihan Pemanas Badan
Ikhtiar Hidup
Laut
Ujian Akhir

1. Latihan Pemanas Badan

Ujian pemanas badan atau lebih dikenali sebagai peringkat kem berlangsung di Kem Sg Udang selama 5 minggu.

Latihan di sini disebut pemanas badan untuk pelatih bersedia menghadapi latihan di peringkat seterusnya yang mungkin lebih mencabar. Pelatih akan diperkenalkan dengan kehidupan seorang komando dan dididik agar tidak kenal erti belas kasihan, terutamanya kepada musuh.

Beberapa kemahiran rahsia juga diajar di sini. Antara latihannya seperti abseiling dari menara dan helikopter, latihan menembak, perubatan medan, penggunaan pelbagai senjata, bahan letupan, semboyan dan sebagainya.

Antara syarat‐syarat yang perlu dipatuhi sepanjang kursus selama 3 bulan ini, pelatih hanya boleh tidur selama lebih kurang 3 jam sahaja. Pelatih juga tidak dibenarkan mandi.

Makanan yang diberikan tidak sempurna, tetapi berkhasiat. Sementara latihan fizikal pula ialah:-

Larian jarak jauh (76km) yang perlu dilengkapkan dalam 2 sesi iaitu siang dan malam, tidak melebihi 12 jam. (Jumlah larian 152 km). Jalan lasak/laju 25 km. Pandu arah pelbagai bentuk muka bumi (138 km), juga dalam 2 sesi dan dalam masa yang ditetapkan.(Jumlah keseluruhan perjalanan 276 km)

2. Ikhtiar Hidup:-

Latihan ikhtiar hidup dijalankan selama 3 minggu melibatkan kawasan hutan dan paya. Peringkat ini adalah yang paling sukar dalam kebanyakan kursus komando. Ia memerlukan ketahanan mental dan fizikal yang amat tinggi. Tidak disediakan makanan.

Pelatih diajar dan seterusnya berusaha untuk mencari makanan sendiri di kawasan sekeliling untuk terus hidup. Khemah juga tidak disertakan. Pelatih hanya tidur di kawasan‐kawasan selamat seperti di atas pokok. Latihan teknik ronda dalam kumpulan kecil dan segala ilmu peperangan hutan didedahkan.

Aktiviti pandu arah dalam hutan sejauh 90 km juga diwajibkan. Sebelum latihan di paya, sekali lagi pelatih akan mengharungi perjalanan pelbagai bentuk muka bumi sejauh 160 km (tidak boleh lebih dari 3 hari).

Antara syarat jalan jauh itu, pelatih tidak boleh berhenti berjalan kecuali buang air dan makan. Di paya, pelatih harus menanggalkan pakaian kecuali seluar dalam, seluruh tubuh mesti disapu dengan lumpur bagi tujuan mengelak dari dihidu atau digigit oleh hidupan liar di paya.

Teknik bekukan kedudukan, operasi dan asas pertempuran di kawasan paya diajar. Tidak ketinggalan, ikhtiar hidup. Pelatih diberi beberapa batang mancis, parang dan seorang satu tempurung kelapa. Para pelatih juga perlu membuat tombak runcing sebagai alat tambahan untuk berburu.

3. Laut:-

Pelatih akan dibawa kembali ke Kem Sg Udang untuk memulakan peringkat laut selama 2 minggu. Kemahiran paling asas yang diajarkan di sini ialah berenang di dasar laut, drown proofing dan teknik menahan nafas.

Lain‐lain seperti ikhtiar hidup laut, isyarat kod morse dan pertempuran di dasar dan permukaan.

Aktiviti berkayak dengan kanu sejauh 20 km dan pandu arah laut hanya 10 km. Peringkat laut merupakan ujian paling ringan dalam kursus asas komando.

4. Ujian Akhir:-

Setelah kesemua peringkat diharungi, maka tamatlah sesi pembelajarannya. Tiba masanya untuk para pelatih menghadapi ‘ujian’ untuk dinilai adakah pelatih dapat mengaplikasikan apa yang telah dipelajari sebelumnya dengan sebaik mungkin.

Terlebih dahulu pelatih akan diberi taklimat secukupnya untuk persediaan ujian akhir ini. Ia akan lebih bersifat realistik. Ia di pecahkan kepada 3 peringkat utama:

a. Peringkat perjalanan/Air gelap:-

Maksud perjalanan di sini ialah perjalanan menuju ke kawasan operasi. Biasanya ia mengikut jalan sungai. Pelatih akan bertolak pada waktu malam dengan menggunakan kanu. Jarak perjalanan ini tidak tetap, mengikut berapa panjangnya anak sungai.

b. Peringkat Operasi:-

Tiba dikawasan operasi yang telah dikenal pasti, pelatih akan membuat satu serangan ke atas kubu musuh tersebut. Serangan itu sama seperti demonstrasi serangan pantai semasa hari penganugerahan beret. Cuma kali ini skalanya lebih besar dan kompleks.

c. Peringkat Pelarian:-

Setelah serangan berjaya dilaksanakan dan objektif tercapai, pelatih dipaksa sekeras‐kerasnya berundur dari kawasan itu tanpa meninggalkan sebarang kesan. Mereka perlu melarikan diri dan mengelak dari dikesan oleh jurulatih yang bertindak sebagai musuh (bersenjata).

Proses pembolosan ini dipanggil Escape & Evasion (E&E). Jarak pelarian biasanya mencecah 200 km untuk pelatih sampai ke checkpoint yang ditetapkan.

Sekiranya pelatih dapat dikesan dan tertangkap, jurulatih yang bertindak sebagai musuh tadi akan mendera dan menekan mental pelatih supaya membocorkan maklumat rakan‐rakan pelatih lain yang berjaya mengelakkan diri.

Sekiranya pelatih memberitahu apa‐apa rahsia, maka beliau akan gagal keseluruhan kursus dan tidak layak memakai beret hijau. Ini disebabkan pelatih tersebut tidak tahan seksaan yang dikenakan.

Oleh itu, sekiranya seksaan dalam latihan pun tak boleh tahan bagaimana pula nak menghadapi seksaan oleh musuh sebenar yang jauh lebih perit, bahkan sampai meragut nyawa.

Terdapat pelbagai bentuk penderaan/penyeksaan seperti dipukul, dipaksa memakan najis, digantung dengan keadaan kepala di bawah dan lain‐lain.

Sebagai tambahan, terdapat syarat‐syarat yang perlu dipatuhi jurulatih dalam latihan penderaan ini. Antaranya ialah tidak boleh menyeksa rekrut sehingga menyebabkan kecederaan dalaman atau kematian.

Penganugerahan Beret Khas:-

Pelatih yang berjaya dan disahkan, layak bergelar KOMANDO. Mereka akan berehat di sebuah kem tentera, iaitu di mana tempat berakhirnya proses E&E.

Juga memberi peluang kepada rekrut‐rekrut baru komando tadi berhubung dengan keluarga dan membuat persediaan semasa hari penganugerahan.

Jadi, tidak hairanlah jika Komando Malaysia diiktiraf antara komando terbaik di dunia sehingga pernah di dokumentarikan oleh Asia Channel.
#GGK #PASKAL #PASKAU #UTK #VAT69 #STARTEAM

MAKA, JANGAN SELAMBA SELAMBA NYE MEMPERLEKEHKAN KERJAYA PASUKAN KESELAMATAN.

TAKBIR : KESELAMATAN NEGARA ORANG POLITIK JANGAN MANDAI-MANDAI?

BERKONGSI DENGAN BLOGER MALAYSIA MILITARY POWER

String of Pearl (CHINA) vs Air Sea Battle Doctrine (US) dan Malaysia yg tersepit di tengah

Segalanya bermula dengan pendaratan tentera China di James Shoal. Hanya 80 km sahaja dari Bintulu. Persoalan dalam benak semua orang: apa rasionalnya China membuat tuntutan sejauh itu?

Apakah yang terjadi pada hari tersebut?

Kapal Kelas Kedah meronda menjaga perairan negara 24 jam sehari dan sangat penting bagi kapal2 ini memiliki taring yang sepatutnya.. Kejadian di James Shoal walaupun masih samar2 sehingga sekarang merupakan pengajaran paling tepat kepada Malaysia.

Semasa fleet amphibious PLA-N berlabuh di James Shoal , 80 km dari Bintulu.. di percayai, Kapal KD Perak satu2 nya kapal TLDM yang bukan sahaja dapat mengesan, malah sepanjang masa shadow kapal2 china tersebut. Kemudian tetiba TLDM meletakkan upgrade semua kapal NGPV kelas Kedah sebagai priority.. namun begitu BAJET TIADA.

Bayangkan Navy dah bagi tau ni NGPV kelas Kedah mesti di upgrade .. tetapi Gomen tak dapat allocate bajet yang sepatutnya untuk kapal2 ni. Mengapa?

Aku tak sure apa yang terjadi semasa insiden James Shoal tu tetapi Laksamana Dato' Sri Abdul Aziz bin Haji Jaafar menggariskan bahawa prioritynya ialah EADS 3D radar dan pemasangan surface-to-surface missile (SSM). EADS 3D radar mesti di ganti? peliknya... sebab EADS 3D radar merupakan radar yang bagus dan boleh di katakan baru lah. TLDM nak sama ada major software dan hardware upgrade atau tukar terus radar tu. Apo yg terjadi di James Shoal sampai begitu sekali ek?

MENGAPA CHINA BERSUNGGUH2 MENUNTUT SPRATLY?

Kita sebenarnya duduk di dalam buffer zone pertahanan China dari serangan US.. di panggil FIRST ISLAND CHAIN. China mesti secure buffer zone ini supaya dapat counter AIR SEA BATTLE INISIATIF milik amerika yang di reka untuk menyerang China. Sekarang pun 'perperangan' sedang berlangsung, mcm permainan catur.. amerika dan China masing2 sedang susun buah catur masing2.

Buffer zone pertama China ialah yg di tulis Inner Island Chain tu

Ini sebenarnya konflik yang sedang berlangsung sekarang. ATM rasanya dah menyedari lama perkara ni dan dah gariskan keperluan ATM bagi pembelian2 sistem persenjataan yang sangat di perlukan sekarang. Tapi ahli politik tak faham perkara ni.

Punca utama tuntutan china ialah untuk create buffer zone dari serangan US. Mereka lancarkan serampang dua mata.. dalam masa mereka membuat tuntutan ke atas spratly dan melakukan atur gerak ketenteraan yang agresif.. dalam masa yang sama China menjalinkan hubungan diplomatik dengan negara2 di dalam First Island Chain... Hence di panggil String of Pearl.

Tak di tunjukkan dalam imej tapi malaysia dan sumatera termasuk dalam payung pertahanan ni Escalation paling latest ialah China dah create restrictions on air space over senkaku islands dan kemungkinan mereka akan create no flying zone jugak kat perairan spratly .. sebab tu TUDM sangat sangat perlukan MRCA. Tetapi pemimpin sekarang tak faham atau buat2 tak faham perkara ni dan nak jadi cerita pembangkang langsung tak aware perkara ni to such extent mahukan kekuatan ATM di kurangkan.

Pertembungan antara China dan US merupakan sesuatu yang sukar di halang.

Dalam masa kedua2 pihak berperang melalui Diplomatik, perletakkan pengkalan2 tentera, atur gerak kapal2 dan peluru berpandu... kita juga boleh melihat peningkatan aset2 ketenteraan di Pasifik.

Mampukah ATM berhadapan dengan konflik ini? Tuan2. Semasa Malaysia menghadapi krisis Lahad Datu yang di klasifikasikan sebagai Low Intensity Conflict.. TLDM dengan sokongan dari Maritim dan Polis Marin telah melakukan naval blockade di perairan Sabah. Naval Blocakde ini sebenarnya telah menyebabkan hampir kebanyakkan Aset2 TLDM digunakan dan melemahkan bahagian2 yang lain.

China Serta Merta mengambil kesempatan tersebut dan melakukan latihan di James Shoal.

Kita hanya dapat menghantar KD Perak yang hanya bersenjatakan MERIAM sahaja untuk memantau fleet tentera laut China tersebut. Tuan2 boleh bayangkan bagaimana situasi KD PERAK?

Perbandingan Hypothetically antara TLDM dan PLA-N aku mmg dah lama nak tulis perkara ni dalam blog.. tapi aku tak sure orang boleh faham ke tak.

P/S: 'KALAU KITA TAK MENANG TAK PAYAH PERANG'

TAKDIR : POLITIK SEKARANG?

DS Najib Razak nampak orang sokong PM  je, lepastu berani kutuk Tun M. lantik ke jawatan-jawatan yang agak selesakan orang tu? Padahal di negeri sendiri pun kalah!!! Orang tempat sendiri pun tidak menerima kenapa DSN lantik orang-orang macam tu?

Macam cerita musang berjanggut?

Patut DSN kena perhalusi sebelum melantik seseorang. Bukan apalah, tengoklah apa dah jadi sekarang?

Ada dua kemungkinan yang boleh berlaku dalam Politik Tanah tumpahnya darahku?

1. DSN undur sekarang. Dengan buat pemilihan UMNO. Dengan kadar segera. Kerana tempuh dua tahun menjelang 2018 bukan masa yang lama?

2. UMNO dan BN menjadi pembangkang sepenuhnya pada tahun 2018?  Percaya atau tidak bukan tanggungjawab saya untuk memaksa untuk dipercayaai? Tanda-tanda ke arah tersebut banyak dan jelas?

Tidak termasuk lagI isu-isu semasa yang dihadapi DS?

Sama-sama kita nantikan!!!

Wednesday, March 30, 2016

Anina: Berhenti menjadi Pensyarah Universiti untuk melawan pencuri?

Saya kata "Najib mencuri wang negara."

Dedak jawab "Anina jahat. Dia nak sesuatu untuk dirinya"

Saya belajar di universiti sampai lah saya sendiri jadi pensyarah universiti. Jadi, saya ada lah sedikit kepandaian kerana saya mengajar di universiti. Bukanlah pandai sangat, tapi tidaklah bodoh sangat sampai tidak tahu beza antara nasi dan dedak.

Kalau saya hendak kan sesuatu dari Najib Razak, saya boleh makan dedak. Saya lebih berani dari Najib. Saya tidak takut sesiapa. Saya boleh naik atas pentas dan kunyah semua dedak.

Tapi, saya tidak mahu jadi binatang makan dedak semata-mata untuk wang, jawatan atau kemahsyuran.

Cukup sekadar menjadi diri saya sendiri yang hidup berdikari berniaga kecil-kecilan walaupun sudah hilang pekerjaan kerana saya melawan pencuri.

Sengaja saya tidak delete komen negatif supaya anda boleh bezakan antara yang makan nasi dan yang makan dedak.

Anina Saadudin

TAKBIR : Buruknya dusta?

Tazkirah subuh :
(Buruknya dusta, indahnya jujur)

Dari Abdullah r.a katanya, Rasulullah saw bersabda :'Hendaklah kamu selalu berlaku jujur. Kerana berlaku jujur membimbing kpd kebajikan dan kebajikan  membawa ke syurga.'

'Seseorg yg senantiasa berlaku jujur dan berusaha mempertahankan/ mencari kejujuran, maka dia dicatat Allah sebagai 'Shadid' (org yg jujur). Dan hindarilah olehmu dusta, kerana sesungguhnya dusta itu membimbing kpd kejahatan dan kejahatan membawa ke neraka.'

'Seorg yg sentiasa berdusta dan mempertahankan kedustaan, maka dia dicatat oleh Allah swt sebagai 'Kadzdzab' (Sipendusta atau si pembohong).'

HR Muslim.
Shahih Muslim jilid 1-4
Hadis 2234.

Artikel Tun Terbaru: Temuduga Polis (B.M)

1. Terdapat sebilangan besar wartawan menunggu untuk menemubual saya mengenai soal siasat oleh pihak polis yang Ketua Polis Negara dan Menteri Dalam Negeri telah janjikan.

2. Saya kurang pasti bagaimana untuk mengendalikan wartawan-wartawan ini. Saya tahu polis adalah sebuah institusi profesional. Ia berfungsi untuk Kerajaan yang dipilih. Namun saya masih tidak cukup pasti mengapa polis, iaitu Kerajaan mahu menyoal saya. Adakah saya telah melakukan suatu jenayah atau adakah mereka mahu beberapa maklumat dari saya untuk mendakwa orang lain.

3. Saya pernah ditemu ramah oleh pihak polis dan Pejabat Peguam Negara sebelum ini. Mereka mahu jadikan saya saksi Kerajaan. Saya mendengar mereka dan membuat kesimpulan bahawa tidak ada kes bagi orang yang dituduh untuk menjawab. Jadi saya enggan menjadi saksi pendakwaan.

4. Kali ini ia bukan mengenai menjadikan saya sebagai saksi. Mereka mahu jawapan-jawapan kepada soalan-soalan. Peguam-peguam saya menasihatkan saya supaya tidak menjawab kebanyakan soalan-soalan. Jadi saya tidak membuat demikian.

5. Mengimbas kembali kemudiannya, saya membuat kesimpulan bahawa mereka cuba menjadikan apa yang saya lakukan atau berucap di khalayak ramai sebelum ini sebagai sejenis salah laku, atau beberapa kesalahan jenayah. Walaupun mereka tidak mengatakan saya akan didakwa, tetapi terdapat tanda-tanda bahawa saya mungkin didakwa.

6. Saya memikir semula soalan-soalan yang dikemukakan oleh pihak polis dan saya tidak dapat melihat bagaimana apa yang saya lakukan atau berkata adalah bertentangan dengan mana-mana undang-undang.

7. Saya menghadiri perhimpunan yang tidak dibenarkan oleh polis. Terdapat lebih daripada 50,000 orang di perhimpunan itu. Jika saya telah melakukan sesuatu yang salah maka 50,000 orang pada perhimpunan itu juga melakukan sesuatu yang salah.

8. Untuk berlaku adil, undang-undang perlu dikenakan kepada semua orang sama rata. Untuk mempastikan saya seorang sahaja bagi kesalahan menghadiri perhimpunan haram itu adalah tidak adil. Ini sejenis penganiayaan. Melainkan jika Kerajaan ingin menjadi tidak adil, ia tidak boleh mengambil tindakan terhadap saya seorang sahaja.

9. Satu lagi soalan adalah mengenai permintaan saya untuk Najib berundur. Saya telah menggesa rakyat menggulingkan Najib. Saya telah pun suruh Tunku dan Abdullah Badawi meletak jawatan.

10. Saya tidak menyokong keganasan. Dalam demokrasi penggulingan seorang Perdana Menteri atau Kerajaan adalah satu perkara yang biasa. Baru-baru ini PM Australia digulingkan oleh partinya sendiri. PM Romania meletak jawatan kerana kelab malam terbakar dan beberapa orang meninggal dunia. Najib sendiri menggulingkan Abdullah yang merupakan seorang PM yang dipilih.

11. Menumbangkan seorang Perdana Menteri yang dipilih secara demokratik melalui demonstrasi jalanan juga normal.

12. Oleh itu, apakah salahnya saya menghadiri demonstrasi untuk menuntut Najib digulingkan sebagai PM. Menyokong usul undi tidak percaya terhadap kepimpinan beliau pun tidak salah kecuali dalam pemerintahan diktator.

13. Apakah yang boleh dianggap salah adalah mengambil jalan keganasan, perang saudara atau revolusi. Tetapi Najib sedang cuba menjadikan permintaan untuk beliau meletakkan jawatan itu sebagai tidak demokratik dan melanggar undang-undang. Soalan-soalan oleh pihak polis seolah-olah membayangkan ini.

14. Saya sering merujuk kepada kehilangan wang oleh 1MDB dan 2.6 bilion ringgit dalam akaun peribadi Najib. Saya secara terbuka mengisytiharkan bahawa saya tidak percaya 2.6 bilion Ringgit kepunyaan Najib adalah sumbangan dari Arab. Saya percaya ia adalah dari 1MDB. Najib tidak membuktikan ianya tidak wang 1MDB. Apabila anda mengambil sesuatu yang bukan hak anda, ianya adalah sejenis pencurian.

15. Semasa saya PM saya dituduh rasuah, kronisme, autokratik dan lain-lain. Saya tidak mengambil tindakan untuk menjadikan sebarang tuduhan terhadap saya satu jenayah. Saya percaya ia adalah perkara biasa bagi dakwaan sebegitu dibuat. Jika rakyat benar-benar percaya perkara-perkara itu mengenai saya mereka boleh membuang saya. Tetapi walaupun terdapat percubaan untuk menamatkan perkhidmatan saya sebagai Perdana Menteri, rakyat memberi saya sokongan kukuh pada lima pilihan raya. Mereka seolah-olah tidak mahu membuangkan saya. Walaupun dicabar oleh Tengku Razaleigh, saya mempunyai lebih banyak sokongan daripada dia. Saya menghidupkan semula UMNO dan ia memenangi sokongan dan pilihan raya selanjutnya.

16. Jika saya dikalahkan saya akan menerimanya. Itulah cara yang demokratik.

17. Dengan mengatakan bahawa Najib telah mencuri wang Kerajaan, ia hanya boleh menjadi fitnah jika beliau boleh membuktikan beliau tidak melakukannya. Setakat ini, beliau gagal memberi bukti yang meyakinkan bahawa 2.6 bilion dalam akaun peribadinya tidak datang dari 1MDB dan oleh itu tidak datang daripada Kerajaan. Beliau telah menghentikan siasatan ke atas 2.6 bilion pada akaunnya. Itu membuktikan bahawa dia takut siasatan mungkin membuktikan dakwaan terhadapnya mempunyai kepastian. Melantik orang lain untuk menggantikan pegawai asal adalah campur tangan dalam kerja-kerja penyiasat. Penggantian ini tidak mewujudkan kredibiliti.

18. Fitnah itu adalah suatu fitnah jika anda mengatakan sesuatu yang palsu mengenai seseorang. Buktikan bahawa apa yang saya katakan itu adalah palsu, kemudian dakwalah saya kerana memfitnah. Itu adalah caranya.

19. Pada pandangan saya dan mungkin saya salah, jenis soalan yang dikemukakan adalah untuk menghalang saya daripada terus melakukan atau mengatakan segala perkara-perkara yang saya lakukan. Jika saya berhenti maka Najib akan bebas daripada pendedahan perkara-perkara yang salah yang telah beliau lakukan atau akan lakukan. Rakyat mungkin lupa selepas itu.

20. Mahkamah boleh memutuskan bahawa saya telah melakukan suatu jenayah bagi apa yang saya telah lakukan atau berkata. Tetapi sehingga saya disabitkan salah oleh mahkamah, saya akan terus mempercayai dan menyatakan bahawa saya tidak melakukan sesuatu yang salah dan tidak demokratik.

21. Oleh itu, saya akan terus meminta Najib untuk meletakkan jawatan, tidak mempercayai beliau tentang bagaimana beliau mendapat 2.6 bilion Ringgit, mengkritik pinjaman yang diambil oleh 1MDB dan kerugian yang ditanggung olehnya.

22. Ini adalah hak saya sebagai seorang warganegara. Untuk menafi saya hak-hak ini adalah sesuatu yang tidak demokratik.

Sumber: http://chedet.cc/?p=1913

Tuesday, March 29, 2016

ATM: Group Gerak Khas ( Komando )

Sejarah

Penubuhan pasukan elit tentera darat ini bermula selepas konfrontasi yang melibatkan Persekutuan Malaysia-Indonesia pada tahun 1965. Sebagai jalan penyelesaian kepada masalah yang timbul dari konfantasi tersebut, Menteri Pertahanan Malaysia pada ketika itu, Tun Abdul Razak bin Haji Dato' Hussein, telah memberi arahan untuk mengadakan unit ujian.

Menteri Pertahanan telah mengarahkan sukarelawan dan sejumlah sukarelawan dari tentera darat dan laut untuk mengambil bahagian. Pada 25 Februari 1965, satu latihan asas komando diperkenal dan dikendalikan oleh Regimen ke-40 Komando Marin DiRaja British (40th British Royal Marines Commando) di Kem Majidee, Johor Bahru, Johor.

Daripada 300 sukarelawan yang mengambil bahagian, hanya 15 orang sahaja yang terpilih untuk menjalani latihan asas Komando selama 6 minggu. Pada akhir latihan, hanya 4 Pegawai dan 9 anggota dari lain-lain pangkat berjaya dalam latihan ini dan juga merupakan trup nukleus yang pertama. Mereka adalah :

1. Leftenan Kolonel Shahrul Nizam Bin Ismail (Jeneral Bersara)
2. Mejar Abu Hassan bin Abdullah (Kolonel Bersara)
3. Leftenan Mohd Ramli bin Ismail (Mejar Jeneral Bersara)
4. Leftenan Dua Ghazali bin Ibrahim (Mejar Jeneral Bersara)
5. Leftenan Dua Hussin bin Awang Senik (Kolonel Bersara)
6. 6842 Sarjan Ariffin bin Mohamad
7. 300152 Sarjan Anuar bin Talib
8. 4861 Sarjan Zakaria bin Adas
9. 201128 Sarjan Yahya bin Darus
10. 202072 Koperal Silva Dorai
11. 203712 Koperal Moo Kee Fah
12. 13852 Lans Koperal Johari bin Haji Morhd Siraj
13. 10622 Lans Koperal Sabri bin Ahmad

Kejayaan ini membuktikan bahawa rakyat Malaysia juga berkebolehan untuk mengambil apa jua peranan dan tugas yang diberikan. Dengan bimbingan dan tunjuk ajar daripada jurulatih khas dari Rejimen ke-40 Royal Marines Commando British bawah pimpinan Mejar Bacons dan Kapten Seager, Grup Gerak Khas mula melebarkan sayap pada tahun yang sama, mereka berjaya mengatasi 6 latihan asas komando.

Mejar Abu Hassan bin Abdullah merupakan Pegawai Komand Pertama bagi Grup Grak Khas (GGK), dan Sarjan Ariffin menjadi Mejar Skuadron yang pertama. Pada akhir 1965, kekuatan GGK adalah sebanyak 70%. Bagi memastikan pembangunan yang seiring dengan pasukan elit, pegawai dari pelbagai pangkat dihantar keluar negara untuk menjalani kursus-kursus khas seperti penyusupan lintas udara, penerjunan bebas, operasi-operasi khas, renjer, teknik amfibia dan sebagainya.

Anggota Rejimen 21 Grup Gerak Khas dengan senjata raifal Colt M16A1 dalam sesi latihan. Pasukan ini telah banyak mengharumkan nama negara sepanjang kariernya memerangi keganasan.

GGK juga mengadakan latihan bersama dengan pasukan elit dari negara lain seperti KOPASSUS TNI-AD dari Indonesia, Special Air Service (Australia, Britain), Special Service Group (Pakistan), US Delta Force dan Green Beret (Amerika Syarikat).

KOPASSUS yang merupakan pasukan elit Indonesia yang paling kerap mengadakan latihan silang bersama dengan GGK ini kerana bagi menjaga nama baik kedua-dua negara serumpun selepas konfrontasi tersebut, pasukan ini mengadakan hubungan persahabatan dengan unit elit ini. GGK telah mengadakan operasi di Timur Malaysia dan semasa insiden 13 Mei 1969.

Selepas Konfrontasi 1967, terdapat perbincangan sama ada untuk menyambung atau mengekalkan unit khas ini. Ini kerana terdapat implikasi kewangan dari unit GGK di mana ia bersamaan dengan keperluan dua Batalion Infantri. Oleh kerana isu tersebut, GGK telah dipindahkan ke Kem Segenting, Port Dickson pada 1968. info ringkas.

Patutkah Tun M sahaja dikecam?

Almarhum Tunku Abd Rahman Putra Al Haj dan YM Tan Sri Tengku Razaleigh Hamzah juga pernah seiringan dengan Lim Kit Siang.

Adakah mereka semua lupa peristiwa ini?

Mengapa Tun Dr Mahathir saja dikecam sedangkan sudah ramai pemimpin UMNO seiringan dengan DAP.

GEMPAR : Bank Negara batalkan tiga kebenaran untuk pelaburan luar negara kepada 1MDB di bawah Akta Kawalan Pertukaran 1953 (ECA)?

Bank Negara Malaysia telah membatalkan tiga kebenaran yang diberikan kepada 1MDB di bawah Akta Kawalan Pertukaran 1953 (ECA) untuk pelaburan luar negara berjumlah AS$1.83 bilion (kira-kira RM7.5 bilion pada kadar pertukaran semasa).

Bank pusat itu berkata dalam satu kenyataan bahawa ia juga mengeluarkan arahan di bawah Akta Perkhidmatan Kewangan 2013 (FSA) kepada 1MDB untuk menghantar balik sejumlah AS$1.83 bilion ke Malaysia dan mengemukakan satu pelan baginya untuk tujuan ini.

Kenyataan itu dibuat sebagai respon kepada kenyataan Peguam Negara bahawa 1MDB tidak melakukan sebarang kesalahan berkenaan siasatan Bank Negara terhadap 1MDB.

Jabatan Peguam Negara dalam satu kenyataan semalam berkata Bank Negara telah menyiasat 1MDB di bawah ECA atas dakwaan dengan sengaja atau dengan melulu, membuat kenyataan palsu.

Kertas siasatan itu telah dikemukakan pada 21 Ogos.

Bagaimanapun, Timbalan Peguam Cara Negara 1 Datuk Abd Majid Hamzah memutuskan tiada kesalahan dilakukan oleh 1MDB dan tiada tindakan lanjut perlu diambil, kata kenyataan itu.

Kertas siasatan itu dikembalikan kepada Bank Negara pada 11 September dan keputusan itu dimaklumkan kepada Bank Negara pada hari yang sama.

Bagaimanapun, pada 1 Oktober, Bank Negara membuat permintaan supaya keputusan itu disemak semula tetapi selepas menimbangkan permintaan itu, Jabatan Peguam Negara memutuskan untuk mengekalkan keputusannya kerana tidak ada bukti baru yang telah diberikan.

Dalam satu kenyataan hari ini, Bank Negara berkata, keputusan peguam negara berkenaan dengan siasatan terhadap 1MDB berkaitan dengan syor Bank Negara untuk memulakan pendakwaan jenayah terhadap 1MDB kerana pelanggaran di bawah ECA.

Bank Negara berkata di bawah Perlembagaan Persekutuan, keputusan untuk memulakan pendakwaan jenayah hanya terletak di tangan peguam negara.

Sebagai pihak berkuasa penyiasatan, katanya, bank berkenaan bertanggungjawab untuk menjalankan siasatannya dengan penjagaan profesional dan ketekunan tertinggi.

Pihak bank itu, tambahnya, pada setiap masa menjangkakan pendedahan maklumat lengkap dan tepat oleh pemohon dalam mempertimbangkan apa-apa permohonan di bawah ECA.

Di pihaknya, kata kenyataan itu lagi, bank berkenaan telah membuat kesimpulan bahawa kebenaran yang diperlukan di bawah ECA untuk pelaburan 1MDB di luar negara telah diperolehi berdasarkan maklumat yang tidak tepat atau tanpa pendedahan lengkap maklumat bahan yang relevan pada penilaian pihak bank terhadap permohonan 1MDB.

Katanya, bank pusat itu akan terus memberi kerjasama penuh kepada siasatan yang sedang dijalankan oleh Polis Diraja Malaysia dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia

Monday, March 28, 2016

Terkini: Kongres Rakyat minta Perdana Menteri Malaysia berundur dengan kadar segera?

Kongres rakyat yang berlangsung di Shah Alam Convention Centre pada petang tadi dianggap penuh dengan kejayaan dan kegemilangan serta mencipta satu lagi detik bersejarah bagi politik tanahair.

Ia bukan saja berjaya membariskan ahli-ahli politik daripada UMNO, pembangkang dan mereka yang tidak berparti untuk berada di pentas yang sama, dengan tujuan yang sama dan bercakap juga dengan satu nada yang sama.

Pentas, tujuan dan nadanya tidak lain ialah untuk memaksa Najib Razak berundur sebagai Perdana Menteri dengan seberapa segera.

Sebanyak 1,500 tag nama untuk perwakilan yang disediakan juga habis diserahkan kepada para peserta daripada pelbagai kelompok, usia dan latar belakang yang datang seawal jam 10 pagi serta sekurang-kurangnya antara 200 hingga 300 peserta lagi tidak memperolehi sebarang tag nama, tetapi tetap dibenarkan masuk dengan sanggup berdiri sepanjang program.

Bermula pukul 2.00 petang apabila Zaid Ibrahim memulakan pembukaannya sehinggalah Tun Mahathir menamatkan ucapannya pada kira-kira 6.45 petang, para peserta tetap tidak berganjak daripada dewan untuk mendengar dengan penuh teliti dan ghairah setiap hujah-hujah yang dilontarkan oleh para pembahas.

Ini sekaligus menandakan rakyat bukan saja tetap dahagakan perubahan dan begitu teringin melihat pengunduan Najib, malah seperti tidak sabar juga untuk mendapat seorang Perdana Menteri yang baru untuk negara ini.

Bukan saja tekad untuk memberi penerangan ke seluruh negara akan diperhebatkan lagi selepas ini, malah seruan agar rakyat beramai-ramai menandatangani Deklarasi Rakyat juga akan terus diberi penekanan.

Ia kemudian akan dipersembahkan kepada Istana Negara agar Majlis Raja-Raja bertindak sesuatu berdasarkan suara hati rakyat.

Jika kertas deklarasi yang mengandungi tandatangan rakyat itu penuh satu lori, saya sedia memandu lori tersebut untuk pergi ke Istana Negara, kata Tun Mahathir.

Di bawah ini antara gambar yang sempat dirakam untuk tatapan pembaca blog ini. Selain semua jurucakap yang disenaraikan dalam posting sebelum ini hadir dan memberi ucapan mereka, ramai lagi tokoh-tokoh yang turut memeriahkannya, namun hanya sebahagian yang sempat dirakam fotonya.

Apa pun, tahniah kepada semua yang menjayakan Kongres Rakyat ini. Selepas ini, program yang sama akan bergerak ke negeri dan kawasan-kawasan terpilih pula. (SH 27/03/2016).

Sunday, March 27, 2016

TAKDIR : PENGAWASAN MARITIM TERHADAP BOT NELAYAN CHINA

Kerajaan mengesan 100 bot nelayan dan kapal pengawal pantai China menceroboh perairan Malaysia, di Miri hari ini.

Maklumat terakhir yang diterima pada jam 24 Mac 16 jam 1930H oleh Pesawat Udara (Bombadier) memaklumkan, sebanyak 100-150 bot nelayan China berada di Beting Patinggi Ali dan Beting Raja Jarum dan dikawal oleh 2 Kapal Coast Guard China (3304/3184).

Bot Nelayan China tersebut melakukan aktiviti menangkap ikan di kawasan tersebut dan ada bot Nelayan China menunda berhampiran dengan Telaga Minyak M1.

KM Siakap telah berada di lokasi dan masih membuat pemantauan.

KM Jepak, KM Adil dan KD Serang diarahkan bergerak ke lokasi.

Saturday, March 26, 2016

Datuk Seri Nazri Razak : Sesuatu yang tidak betul berlaku dalam 1MDB dan tiada siapa boleh menafikannya.


PETALING JAYA, Sabtu – “Sesuatu yang tidak betul berlaku dalam 1MDB dan tiada siapa boleh menafikannya.”

Demikian kata Pengerusi Kumpulan CIMB, Datuk Seri Nazir Razak, yang juga adik Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, hari ini mengenai syarikat pelaburan negara yang ditimpa kontroversi, – 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Dalam sesi soal jawab pada program StarLIVE Business Series: Power Talks yang di Menara Star di sini, beliau berkata:

“Jumlah hutang adalah jauh lebih banyak daripada modal asasnya. Kedua, pada tahun 2009, 1MDB menerbitkan RM5 bilion bon ke atas pasaran modal tetapi tidak banyak maklumat yang saya tahu mengenainya.”

Bagaimanapun, beliau berkata, bon itu telah menunjukkan bahawa urusniaga tidak dinilai sewajarnya dan dikendalikan dengan cara yang sangat luar biasa.

“Oleh itu, pada tahun 2009, berdasarkan maklumat awam, saya berkata bahawa ada sesuatu yang tidak kena dalam 1MDB,” kata Nazir seperti dilaporkan The Star, hari ini.

Beliau berkata, terdapat kurangnya ketelusan dalam urus niaga dan kebimbangan terhadap pertukaran juruaudit dan akaun yang tertangguh.

“Dari segi betapa besarnya salah laku, apa yang salah dan siapa yang melakukan kesalahan, itu adalah tugas Ketua Audit Negara, PAC (Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara) dan tugas-tugas itu masih dalam proses,” katanya.

Nazir berkata, orang yang bertanggungjawab melakukan sebarang salah laku seharusnya bertanggungjawab terhadap tindakannya supaya tiada siapa lagi yang berani melakukannya sekali lagi.

TAKDIR: KHALIFAH POLITIK!!! SIAPA YANG PERLU DI TAATI?

Masa dia dah sampai. Apa nasihat yang penasihat DS Najib Razak nasihatkan DSN sudah tunaikan.

Nak ingatkan pada diri sendiri dan sahabat seagama dan rakan'rakan sekelian.

Janganlah guna hadis dan ayat Al'Quraan mengikut kefahaman sendiri.

Nak ingatkan satu sahaja jika rasa tahu adanya konsep Khalifah.

Khalifah Politik DSN adalah Tun Abdullah.

Khalifah Politik Tun Abdullah adalah Tun Dr. Mahathir.

Secara tidak langsung DSN juga Khalifah Politiknya adalah Tun Dr. Mahathir.

Jika kita pertikaikan istilah derhaka kepada Khalifah Politik. Maka kitalah semua yang menderhaka kepada khalifah.

Pemimpin datang dan pergi. Sampai masanya DSNR berundur.

Rakyat Malaysia perlu kekalkan BN dan UMNO. Bukan kekalkan pemimpin. Itulah yang Tun M maksudkan.

Pemimpin yang baik biarlah dia memimpin. Yang rasa dirinya bermasaalah undurlah dengan cara terhormat.

Janganlah "Sahabat sependosaan" mengharapkan dengan menakutkan Melayu kepada China boleh terus dijadikan perisai untuk melindungi maksiat, jenayah, Penyelewangan dan Rasuah orang atasan Melayu.

Jangan kemukakan alasan kepada saya, tetapi jawablah di hadapan Ya Rabbul Jalil. Bukan salah Parti UMNO yang memerdekakan negara, membangunkan negara fizikal dan ekonomi serta memelihara kesepakatan kaum.

TETAPI kuncu-koncoh yang menderhakai Parti Melayu.

#beranikeranabenar
#yangbenar
#taktausudah

Thursday, March 24, 2016

LAGI TERORIS ISLAMIC STATE KENA TANGKAP DGN POLIS MALAYSIA.

1. Tangkapan dibuat oleh Unit Counter Terrorism di Perlis, Kedah, Pulau Pinang, Perak, Selangor, Kuala Lumpur dan Terangganu.

2. 15 saspek IS yang terdiri dari 11 lelaki dan 4 wanita, usia antara 22 hingga 49 tahun. Mereka ialah lima pekerja swasta di mana salah seorang merupakan juruteknik pesawat awam, 4 bekerja sendiri, 1 anggota polis, 1 imam masjid, 1 suri rumah, 1 pelajar dan dua penganggur.

MEREKA KENA TANGKAP PASAL.....

3. Mengatur penyusupan masuk dua pengganas/pengebom IS warga asing ke Malaysia, cuba teka negara mana? 

4. Mengumpul dana untuk kumpulan militan di Filiphina.

5. Hacking ke dalam laman web kerajaan Malaysia

6. Menerima arahan dari anggota terroris Malaysia di Syria untuk buat serangan di Malaysia, arahan datang dari Muhammad Wandy Mohamed Jedi.

7. Terlibat dalam mempengaruhi anak muda Malaysia dan hantar mereka mendapat latihan dan pengalaman perang di Syria

8. 4 pompuan yang ditahan adalah disebabkan mereka cuba kuar dari Malaysia dan menyertai IS di Syria.

DAULAT TUANKU : SULTAN JOHOR BERTITAH KOMUNITI MELAYU AGAR TIDAK MEMINGGIRKAN BUDAYA MEREKA.

Johor Baharu – Sultan Johor, Sultan Ibrahim Iskandar bertitah bahawa baginda masih berpegang kepada adat dan tradisi Melayu kerana dilahirkan dalam bangsa tersebut dan menggesa komuniti Melayu agar tidak meminggirkan budaya mereka.

Tambah baginda lagi, mereka yang mahu “menjadi orang Arab” lebih sesuai menetap di sana.

“Jika ada sebahagian daripada anda mahu menjadi orang Arab dan mengamalkan budaya Arab, serta tidak mahu mengikut adat istiadat dan tradisi Melayu kita, itu terpulang kepada anda,” titah baginda.

“Saya juga mengalu-alukan anda untuk tinggal di Arab Saudi.

“Itu adalah hak anda tetapi saya percaya ada orang Melayu yang bangga dengan budaya Melayu. Sekurang-kurangnya saya menjadi diri sendiri dan tidak hipokrit dan rakyat Johor tahu siapa pemerintah mereka,” tambahnya.

Baginda bertitah bahawa dirinya lebih gemar menggunakan istilah Melayu seperti “Hari Raya” dan “buka puasa” berbanding istilah Arab walau bermaksud sama, seperti “Eid al-Fitr” dan “iftar”.

“Saya telah menggunakan terma Melayu sejak saya kecil dan bercakap dengan almarhum ayahanda saya sejak 50 tahun yang lalu.

“Saya tidak mempunyai hasrat untuk menggantikan terma-terma ini dengan terma Arab,” titah baginda.

TAKBIR : BNM akan menghantar kertas cadangan tindakkan kepada badan penguatkuasaan.

KUALA LUMPUR: Bank Negara Malaysia (BNM) akan mengambil ‘tindakan pentadbiran dan penguatkuasaan yang sesuai’ terhadap 1MDB kerana gagal mengemukakan bukti berkenaan wang sejumlah ASD$1.83 bilion yang berada di luar negara.

Pada 9 Oktober tahun lalu, BNM mengarahkan 1MDB supaya menghantar balik ASD$1.83 bilion itu, selepas BNM menarik semula tiga kebenaran yang diberikan kepada 1MDB di bawah Akta Kawalan Pertukaran Wang 1953 untuk pelaburan luar negara.

Namun 1MDB dalam respon mereka menjawab penghantaran balik tidak boleh dilakukan kerana wang tersebut sudah diperuntukkan untuk menguruskan hutang luar negara dan penstrukturan semula.

“BNM menyatakan kesanggupan untuk menerima penjelasan itu tetapi mengarahkan mereka supaya menyerahkan bukti dokumen untuk menyokong sebab yang mereka berikan.

“Namun mereka masih tidak menghantar dokumen tersebut walaupun tarikh akhir sudah berlalu. Ekoran kegagalan mematuhi arahan BNM, kami kini dalam proses untuk mengambil tindakan pentadbiran dan penguatkuasaan yang sesuai, seperti yang diperuntukkan oleh undang-undang,” kata Gabenor Tan Sri Zeti Akhtar Aziz dalam sidang media di BNM hari ini, seusai pembentangan laporan tahunan bank pusat itu.

Menjelaskan tindakan yang bakal diambil, Zeti berkata memandangkan BNM tidak mempunyai kuasa penguatkuasaan, langkah itu akan melibatkan badan penguatkuasaan lain.

“BNM akan menghantar kertas cadangan tindakan kepada badan penguatkuasaan, dan mereka melihat cadangan kami dan membuat penilaian mereka. Ini semua tentulah perlu melalui proses (yang sepatutnya),” kata Zeti.

Sebelum ini pada 21 Ogos 2015, BNM pernah menghantar kertas siasatan berhubung 1MDB kepada Pejabat Peguam Negara namun dikembalikan kepada Bank Negara pada 11 September 2015 dan keputusan untuk tidak mendakwa dimaklumkan pada hari yang sama.

Dalam pada itu, Zeti memberikan komitmen untuk menyerahkan cadangan tindakan sebelum bersara April ini.

“Tujuan BNM melakukan semua ini adalah untuk menegakkan integriti sistem kewangan kita. Undang-undang dan peraturan yang ditetapkan perlu dipatuhi semua pihak,” katanya lagi.

DAULAT TUANKU : WAWANCARA BERSAMA DYAM TUNKU MAHKOTA JOHOR

Wartawan: Tunku, berkenaan status terbaru Tunku hari ini di laman Facebook JOHOR Southern Tigers. Beberapa wakil media telah menyindir dengan mengatakan bahawa Tunku lebih berpihak ke arah Dato Seri Najib berbanding dengan Tun Mahathir. Ada sebarang komen mengenai isu ini?

TMJ: Sila baca dengan teliti apa yang saya katakan. Komen-komen yang saya buat sebelum ini diarahkan kepada Kerajaan Persekutuan. Saya memberikan komen-komen tersebut untuk memastikan dan mengingatkan Kerajaan Persekutuan agar perkara itu tidak berlaku lagi tanpa mengira siapa pemimpin. Ia tidak ditujukan kepada Tun Mahathir atau kepada sesiapa. Ia ditujukan kepada sistem. Saya tidak menyokong sesiapa yang korup. Saya juga ingin mengingatkan kepada para media agar tidak memutarbelitkan kata-kata saya atau mengambil kenyataan saya di luar konteks.

Wartawan: Faham Tunku. Untuk meredakan keadaan dan persengketaan ini daripada berterusan, antara Dato Seri Najib dan Tun Mahathir, siapa yang Tunku akan berpihak?

TMJ: Johor...

----

INTERVIEW WITH HRH CROWN PRINCE OF JOHOR

Journalist: Tunku, there a posting by you today on the JOHOR Southern Tigers facebook page. Several members of the media have insinuated that you are leaning more towards Dato Seri Najib's side as opposed to Tun Mahathir. Any comments on that?

TMJ : Please read carefully what I had said. The comments I made earlier was directed to the Federal Government. I made these comments to ensure and to remind the Federal Government that this doesn't happen again regardless of who the head is. It wasn't directed to Tun Mahathir or to anyone. It was directed to the system. I don't support anyone who is corrupted. I would also like to remind people in the media not to twist my words or take my statement out of context.

Journalist: Understood Tunku. To put matters to rest with this ongoing feud between Dato Seri Najib and Tun Mahathir, which side are you on?

TMJ: Johor..

Wednesday, March 23, 2016

Ku Li menyatakan rakyat boleh menyaman menteri atau pegawai kerajaan mereka ada local standi.

Ahli Parlimen Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah berkata, bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad menyaman Datuk Ser Najib Tun Razak.

Katanya, sesiapa sahaja yang membayar cukai dan rakyat negara ini boleh menyaman menteri atau pegawai kerajaan kerana mereka juga ada 'local standi'.

TAKDIR : Bagitahu mereka bahawasanya mereka sedang melihat seorang anak Malaysia yang tidak takut selain Allah.

Beritahu mereka, tiada apa yang saya takutkan dalam perjuangan untuk bangsa, agama dan negara.

Jangan bimbangi saya. Allah tidak lahirkan saya oleh ibu saya di benua Afrika atau benua Eropah atau di tempat-tempat lain. Allah takdirkan saya lahir di negara ini, MALAYSIA.

Terlalu banyak nikmatNya untuk saya termasuk pancaindera, anak-anak, keluarga, kawan-kawan yang sayangi saya serta wang ringgit yang mencukupkan kehidupan.

Jika Allah takdirkan untuk saya pada saat ini, dalam perjalanan hidup saya untuk sampai masanya memenuhi tuntutan sebab kenapa saya dilahirkan sebagai rakyat Malaysia, maka saya akan korbankan jiwa dan raga untuk bangsa, agama dan negara saya.

Beritahu mereka, bahawasanya mereka sedang melihat seorang anak Malaysia yang tidak takut selain Allah.

Walau setapak takkan saya undur. Jihad saya hanya pada Allah demi bangsa, agama dan negara.

Simpan sahaja sijil dari Mesir, Madinah, Morocco, Harvard, Oxford atau dari bulan sekalipun. Simpan sahaja pengalaman dalam parlimen walau berpuluh tahun anda mereput di dalamnya.

Simpan sahaja pangkat Tan Sri, Dato Seri, Dato, Puan Sri, Datin Seri, jangan bangga di hadapan saya jika anda pendusta dan pengecut untuk tanahair sendiri.

Simpan sahaja jubah, serban, tudung beribu ringgit mahupun janggut jika anda mendustai tanahair sendiri.

Jika anda berada dalam kerajaan, parti pemerintah atau menjadi Presiden Parti Islam tetapi anda takut berkata benar demi pangkat, kuasa, kemahsyuran, maka sia-sia lah nikmat Allah kepada anda.

Jangan kemukakan alasan kepada saya, tetapi jawablah di hadapan Ya Rabbul Jalil. 

Bukan salah parti UMNO yang memerdekakan negara, membangunkan negara fizikal dan ekonomi serta memelihara kesepakatan kaum, TETAPI salah Najib Razak dan kunco-konconya yang menderhakai parti Melayu.

Salam perjuangan,

Anina Saadudin

TAKBIR : KEKUATAN KEDAULATAN NEGERI JOHOR ADALAH PERPADUAN.

Saya tidak akan lupa krisis perlembagaan yang berlaku pada tahun 1992. Saya masih ingat bagaimana keluarga saya telah dilayan oleh pegawai-pegawai kerajaan persekutuan. Saya masih ingat perkara-perkara seperti percubaan untuk membubarkan Askar Timbalan Setia Negeri Johor, Ahli Exco Johor diberitahu untuk tidak menyambut Almarhum nenda saya di lapangan terbang, bagaimana JKR telah diberitahu untuk tidak membaikpulih dan memulihara segala apa-apa yang ada di Istana-istana Johor. Malah Bonda saya juga ditahan oleh kastam Malaysia sewaktu kembali ke Johor dari Singapura. Bonda saya diarah melangkah keluar dari kenderaan kerana mereka mahu memeriksa kenderaan dengan terperinci. Saya masih ingat segala-galanya dan saya masih ingat kepada individu-individu yang bertanggungjawab.

Ini semua perkara lama. Allah Maha Besar dan hukum karma adalah suatu perkara yang indah. Pada hari ini, hubungan kerajaan dan Kerabat Diraja Johor berada di dalam keadaan baik. Saya menghargainya. Saya berharap ianya bukan hanya sekadar disebabkan kerana anda amat memerlukan kami. Memang baik sekiranya anda sedar bahawa kita saling memerlukan antara satu sama lain. Tetapi pada pendapat saya pada masa ini, tumpuan harus diberikan untuk memperbetulkan kesilapan dan mencapai kemajuan dalam negara. Saya berharap agar sejarah hitam yang anda lakukan atas desakan tamak haloba dan sikap gila kuasa tidak akan berlaku lagi. Jangan manipulasi rakyat demi kepentingan diri sendiri kerana anda dilantik untuk berkhidmat kepada rakyat. Saya berdoa agar kita boleh memberikan tumpuan untuk menjadikan negara kita ini tempat yang lebih baik pada masa akan datang, demi rakyat.

Kepada sekalian Bangsa Johor. Sultan anda dan Kerabat Diraja Johor menyayangi anda. Saya sayangkan anda. Saya dilahirkan untuk berkhidmat kepada anda hingga penghujung nafas saya dan itu adalah tanggungjawab saya. Keutamaan saya adalah hak anda sebagai rakyat Johor, dan kesejahteraan anda. Sentiasa ingat perkara ini. Kekuatan Kedaulatan Johor ialah perpaduan. Sentiasa kekal bersatu sebagai rakyat Johor. Jangan beri peluang kepada sesiapa pun untuk membuli kita. Kita yang memutuskan apa yang baik untuk kita. Ini adalah rumah kita, negeri kita. Adalah menjadi tanggungjawab kita untuk melindungi hak Johor dan kedaulatannya. ALLAH Peliharakan Sultan dan Negeri Johor Darul Ta'zim dan semoga ALLAH memberkati negara Malaysia.

DYAM Brigadier Jeneral Tunku Ismail Ibni Sultan Ibrahim, Tunku Mahkota Johor

-----

THE STRENGTH OF JOHOR'S SOVEREIGNTY IS UNITY

I will never forget the 1992 constitutional crisis. I still remember how my family was treated by the federal government officers. I remember things such as trying to disband Johor Military Force, Johor Exco members were told not to receive my late grandfather at the airport, how JKR was told not to fix and maintain anything at any of the Johor Palaces. My mother was even stopped by the Malaysian customs upon entering Johor from Singapore. She was told to step out of the car because they wanted to inspect everything in the car. I still remember everything and I still remember the individuals responsible for it.

That's behind us now. God is Great and karma is a beautiful thing. Today the relationship between the government and the Johor Royal family is good. I appreciate that. I hope it's not just because you need us now. It's good that you realise that we need each other. But I think at this time the focus should be to correct the mistakes and progress as a nation. I hope such dark history you created for your thirst of greed and power will not happen again. Do not manipulate the people for the sake of self interest because you are elected to serve the people. I pray that we can focus on making this nation of ours a better place in the future, for the sake of the people.

To my fellow Johoreans. Your Sultan and the Johor Royal family loves you. I love you. I'm born to serve you till the day I die and that is my responsibility. My priority is to uphold your rights as Johoreans, and your welfare. Remember this always. The strength of Johor's Sovereignty is unity. Always remain United as Johoreans so no one can push us around. We decide what's good for us. This is our home, this is our state. It is our responsibility to protect Johor's rights and its Sovereignty. ALLAH Peliharakan Sultan and the State of Johor Darul Ta'zim and may ALLAH bless Malaysia.

HRH Brigadier General Tunku Ismail Ibni Sultan Ibrahim, Crown Prince of Johor

TAKBIR : BERITA TERKINI (23 MAC 2016) - TUN M HERET NAJIB KE MAHKAMAH ATAS 1MDB, 2.6 BILION

Mantan Perdana Menteri dan negarawan ulung negara, Tun Dr. Mahathir Mohamad hari ini mengheret Perdana Menteri Najib Razak ke muka pengadilan atas skandal-skandal salah laku dan amalan korupnya berhubung 1MDB, dana berjumlah RM2.6 bilion, serta RM42 juta yang masuk ke akaun-akaun peribadi Najib Razak.

Writ Saman tersebut difailkan oleh Tun Dr. M bersama-sama dengan Dato’ Seri Khairuddin Abu Hassan dan Anina binti Saadudin sebagai Plaintif bersama. Najib Razak dinamakan sebagai Defendan dalam kapasiti peribadinya.

Tindakan guaman ini adalah berhubung dengan salah laku tort misfeasans dan kemungkiran fidusiari dalam jawatan awam — iaitu kausa tindakan dalam perundangan sivil bagi mendapatkan seseorang penjawat awam yang telah menyalah-gunakan kuasa serta kedudukannya, supaya mengambil dan menggalas tanggung jawab atas segala salah-laku yang timbul.

Dalam Writ Saman dan Penyata Tuntutan yang difailkan pagi ini di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, ketiga-tiga Plaintif menegaskan bahawa melalui amalan korup, Najib Razak telah secara aktif, berniat jahat dan mala fide menghalang, mencampuri, menindas dan menyalah pintas pelbagai siasatan dan inkuiri yang telah dikelolakan oleh pelbagai agensi penguatkuasaan undang-undang dan badan-badan berkanun berhubung dengan alegasi skandal-skandal tersebut.

Ini termasuklah pelumpuhan Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC), pemecatan tiba-tiba Tan Sri Gani Patail sebagai Peguam Negara hanya 69 hari sebelum persaraannya dijadualkan, perlantikan meragukan Apandi Ali sebagai Peguam Negara (yang kemudiannya telah membebaskan Najib Razak dari sebarang salah laku), serta kacau-ganggu, tangkapan, serbuan dan rampasan terhadap pegawai penyiasat dan pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Untuk segala salah laku jenayah tersebut, selain memohon pengisytiharan terhadap salah laku tort misfeasans dan kemungkiran fudisiari, Tun Dr. M, Khairuddin dan Anina turut menuntut agar Najib Razak membayar ganti rugi tauladan dalam jumlah RM2.6 bilion dan ganti rugi berpanjangan dalam jumlah RM42 juta (atau mana-mana jumlah yang ditaksirkan oleh Mahkamah) kepada Kerajaan Malaysia.

DAULAT TUANKU : DYMM SULTAN IBRAHIM MENGURNIAKAN RM500 JUTA UNTUK SKIM PERUMAHAN MAMPU MILIK RAKYAT JOHOR.

DYMM SULTAN IBRAHIM IBNI ALMARHUM SULTAN ISKANDAR BERKENAN MENGURNIAKAN RM500 JUTA UNTUK SKIM PERUMAHAN MAMPU MILIK RAKYAT JOHOR

DYMM Sultan Ibrahim Ibni Almarhum Sultan Iskandar Sultan Yang Dipertuan Negeri dan Jajahan Johor Darul Ta'zim dan DYAM Tunku Ismail Ibni Sultan Ibrahim Tunku Mahkota Johor berkenan mencemar duli berangkat ke Majlis Perasmian Model Menara Bank Rakyat Johor.

Di majlis tersebut, DYMM Sultan Ibrahim Ibni Almarhum Sultan Iskandar berkenan mengurniakan sebanyak RM500 juta kepada Yayasan Sultan Ibrahim untuk skim rumah mampu milik dan kos rendah di negeri Johor Darul Ta'zim. Allah Peliharakan Sultan dan Negeri Johor Darul Ta'zim.

--------

HM SULTAN IBRAHIM IBNI ALMARHUM SULTAN ISKANDAR DONATES RM500 MILLION TO JOHOR AFFORDABLE HOUSING SCHEME

HM Sultan Ibrahim Ibni Almarhum Sultan Iskandar Sultan and Sovereign Ruler of the State and Territory of Johor Darul Ta'zim and HRH Tunku Ismail Ibni Sultan Ibrahim Crown Prince of Johor attended the Johor Bank Rakyat Tower Model Opening Ceremony.

At the ceremony, His Majesty Sultan Ibrahim Ibni Almarhum Sultan Iskandar donated RM500 Million to the Sultan Ibrahim Foundation for the affordable homes and low cost housing scheme in the state of Johor. Allah Peliharakan Sultan and the state of Johor Darul Ta'zim.

Hidup Johor Demi Johor
#KepadaAllahKamiBerserah

Perkara yang memenangkan kemungkaran.

"Hanya satu perkara yang memenangkan kemungkaran, iaitu apabila insan dipihak yang benar berdiam diri."

- Edmund Burke
#savemalaysia

Tuesday, March 22, 2016

Musa mengakui Tun M melakukan sesuatu yang bagus buat negara???

Musa mengakui Dr Mahathir mutakhir ini menyuarakan isu-isu yang relevan dengan orang ramai.

“Beliau bersuara tepat pada masanya. Beliau menjadi hero popular dalam sekelip mata kerana menjuarai isu popular yang menyentuh hati nurani begitu ramai orang.

“Daripada segi ini, beliau melakukan sesuatu yang bagus buat negara tetapi ia juga selari dengan personalitinya,” kata Musa di Kuala Lumpur sewaktu diminta mengulas kritikan demi kritikan yang dilancarkan bekas bosnya itu terhadap Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

Membuka rahsia lama, menurut Musa beliau percaya tindakan Dr Mahathir itu dilakukan mengambil pedoman dari kitab strategi klasik perang Cina, “Art of War” karya Sun Tzu.

Art of war

Art of War adalah manual taktik perang berusia lebih 2,000 tahun yang diamalkan bukan sahaja dalam peperangan tetapi juga dalam perniagaan dan pembangunan diri.

“Dr Mahathir ini bersaing untuk menang. Guru Dr Mahathir adalah Sun Tzu (menerusi buku) Art of War.

“Semua kami dalam Kabinet, dalam mesyuarat pertama kami itu antara buku pertama yang diberikannya.

“Setiap tindakan yang dilaksanakannya jika anda perhatikan adalah berdasarkan buku itu,” kata Musa dipercayai merujuk kepada strategi kelapan dalam buku itu – yang merujuk kepada kebolehan mengubah tindak balas kepada keadaan yang sentiasa berubah.

Musa menjadi timbalan perdana menteri kepada Dr Mahathir dari 1981 sehingga 1986.

Beliau meletak jawatan pada 1986 kerana “perbezaan yang tidak dapat diselaraskan” dengan Dr Mahathir.

Musa kemudian bersara daripada politik selepas tewas kepada Tun Ghafar Baba yang menjadi regu Dr Mahathir dalam “Team A” pada pemilihan Umno tahun 1987.

Musa pada masa itu menjadi regu Tengku Razaleigh Hamzah dalam “Team B” dan cuba mempertahankan jawatan timbalan presiden Umno selepas meletak jawatan sebagai timbalan perdana menteri.

Kritik kerajaan seumur hidup

Bercakap lanjut, Musa menghuraikan dengan lebih lanjut “personaliti” Dr Mahathir berdasarkan penilaiannya.

“Dr Mahathir adalah pengkritik seumur hidup mana-mana kerajaan – ia tidak terhad kepada kerajaan yang menurut acuan beliau sahaja.

“(Oleh kerana) saya rasa dia ada sense of humor yang baik, saya anggap Dr Mahathir ini ‘Mr Terminator’ politik.

“Dia tamatkan begitu banyak perdana menteri dalam negara kita dengan jayanya, seperti dalam filem Terminator,” katanya sambil ketawa kecil.

Menurut Musa lagi, tekanan yang sedang diberikan Dr Mahathir kepada Najib adalah percubaannya untuk “menamatkan” perdana menteri ketiga selepas Tunku Abdul Rahman Putra dan Tun Abdullah Badawi.

“Ini adalah perdana menteri ketiga yang disasarkannya dan saya rasa beliau akan berjaya walau apa cara sekali pun,” katanya.

Abdul Rahman terpaksa meletak jawatan sebagai presiden Umno pada Jun 1971.

Peletakan jawatannya pada masa itu dikatakan salah satunya berpunca daripada tekanan Dr Mahathir dan Musa sendiri yang dianggap “Kaum Muda” dalam Umno pada masa itu.

Abdullah pula memberi laluan kepada Najib pada Perhimpunan Agung Umno 2009 selepas hilang majoriti dua pertiga Barisan Nasional (BN) dalam Pilihan Raya Umum 2008.

Pentadbiran Abdullah pada masa itu turut dikritik teruk Dr Mahathir yang sebelum itu melantiknya sebagai penggantinya pada tahun 2003.

Najib kekal sampai PRU14

Bercakap lanjut, Musa berkata beliau pernah berkongsi pandangannya dengan Najib tentang cara menangani Dr Mahathir yang kurang senang dengannya sejak mula menjadi perdana menteri pada 2009.

“Saya dah pesan pada Najib berulang kali yang dia akan bermasalah dengan Dr Mahathir kerana dia (Dr Mahathir) sudah kurang senang dengan banyak perkara.

“Satu-satunya cara buat Najib dalam mencegah perkara ini adalah melaksanakan perkara menurut caranya sendiri, tegas dan tekal, rasional dalam kerajaan.

“Malangnya beliau nampaknya tidak cenderung ke arah itu,” katanya.

Justeru, Musa meramalkan Najib akan hanya bertahan sehingga Pilihan Raya Umum ke-14 apabila mengambil kira kritikan berterusan Dr Mahathir terhadapnya.

“Najib akan kekal sebagai presiden parti paling lama sehingga pilihan raya umum akan datang (kira-kira) 2 tahun lagi,” katanya.

YANG TERBUANG DAN PETUALANG.

YANG TERBUANG DAN PETUALANG

Tan Sri Muhyiddin Yasin (TSMY) telah membaca sajak Khairul Anwar
" Aku ini binatang jalang,
dari kumpulan terbuang",
sebagai refleksi diri beliau dan DSMM (Dato Seri Mukhriz Mahathir) yang dibuang dari memegang kuasa eksekutif kerajaan.

TSMY dan DSMM yang terbuang dari UMNO,  dianggap tidak lagi penting untuk kesinambungan kuasa Datuk Sri Najib. Ironinya yang terbuang inilah yang kini bersusah payah memperjuangkan kelangsungan kuasa UMNO dan terus berani  menentang kemungkaran demi Alif, Ba, Ta walau dibuang,  dihalang dan diberi tekanan.

DSMM menceritakan tentang satu2nya panggilan telefon dari PM kepadanya yang dibuat pada tahun 2013 supaya dia menyediakan 300 ekar tanah di Kedah untuk projek tenaga solar 1MDB, satu  usahasama dengan  Obama!. Nilai tanah RM35 juta dan walaupun 1MDB baru membayar RM3.5 juta, tetapi projek tersebut bernilai  RM1 billion?? Adakah begitu mudah penilaian projek 1MDB dibuat sebagaimana modus operandi yang serupa seperti tanah TRX yang dibeli dari kerajaan dengan harga murah dan dijual berlipat ganda oleh 1MDB?

Selain itu, TSMY juga telah mendedahkan bahawa sesuatu yang menakjubkan dalam 1MDB apabila surat perlantikan salah seorang CEO 1MDB yang ditandatangani oleh PM sebagai Pengerusi Eksekutif telah diserahkan kepada CEO berkenaan oleh Jho Low!. Adakah 1MDB syarikat pelaburan kerajaan atau syarikat untuk orang2 tertentu sebagai satu "skim penipuan"?? 

Ketika Timbalan Presiden UMNO yang juga ketika itu Timbalan Perdana Menteri sendiri mendedahkan hal2 urusniaga pelik 1MDB yang tidak diketahui orangramai, adalah pelik juga apabila ahli-ahli UMNO dan rakyat Malaysia sendiri menolak kebenaran ini. Kes syarikat ini melibatkan wang rakyat secara langsung, rakyat menanggung cukai yang membebankan dan harta negara kini  tergadai sewenang-wenangnya. Adakah ini sebuah cerita penglipurlara tanah Melayu zaman moden? Apakah rakyat sanggup membiarkan sebuah syarikat merobek dan merombak harta-harta negara sewenang2nya?

Perlukah TSMY mendiamkan diri atau terus menikmati keistimewaan memegang jawatan TPM? Atau TSMY menggadai maruah dan prinsip perjuangan serta turut menerima dedak apabila dia juga ditawarkan pilihan sama ada menerima jawatan gabenor Pulau Pinang atau menjadi Pengerusi PNB?

DSMM juga pernah ditawarkan jawatan menteri kabinet agar melepaskan jawatan menteri besar Kedah.
Adakah pemimpin-pemimpin Malaysia bukan memegang jawatan berdasarkan merit tetapi demi menutup suatu kepincangan dan korupsi?

TSMY kecewa dengan keadaan negara ketika ini yang dilapurkan oleh media-media antarabangsa sebagai negara kedua paling korup di dunia yang dikepalai oleh perdana menteri paling korup di dunia!.

TSMY bercakap dari hati naluri, kecewa bukan kerana kehilangan jawatan tetapi kecewa kerana UMNO parti yang dicintainya bukan lagi seperti dahulu. Sebaliknya UMNO menjadi alat untuk seseorang terus berkuasa.

Sekiranya  Tun Dr Mahathir negarawan ulung yang cuba menyelamatkan negara, diperlekehkan oleh parti yang dianggotainya sejak berdekad dahulu, bagaimanakah UMNO dibawah Najib boleh dipercayai dan mampu mendapat sokongan rakyat Malaysia?

Siapa binatang jalang?
Siapa sebenarnya petualang negara?

NEGARA KITA TANGGUNGJAWAB KITA

#beranikeranabenar
#selamatkanmalaysia

PANEL PEMIKIR
GKCM Pusat

TSMY ditawarkan Gabenor??? Tetap tolak kerana soal maruah!!!

Kota Tinggi : Tan Sri Muhyiddin Yassin sebentar tadi berkata beliau mendapat dua tawaran ekoran pemecatan daripada jawatannya sebagai timbalan perdana menteri.

Berucap di Kota Tinggi di Johor malam ini Muhyiddin berkata beliau ditawarkan menjadi Gabenor Pulau Pinang serta Pengerusi Permodanan Nasional Berhad (PNB) oleh pihak yang tidak dinamakannya.

Bagaimanapun Muhyiddin dipercayai merujuk kepada Datuk Seri Najib Razak.

Kata Muhyiddin kadang-kadang beliau berasa "agak bodoh" kerana tidak menerima tawaran berkenaan.

"(Sepatutnya) ambik la. Ada (yang) tanya kenapa saya tak ambil (tawaran itu), kemudian ambik RM1 bilion, cukuplah," katanya.

Mengenai dua jawatan berkenaan Muhyiddin berkata dia tidak kisah walaupun terlepas tawaran yang boleh dianggap 'lumayan' itu.

"Sebab itu saya tak ksah, tak apa. Dia sudah pecat saya, tapi (dia bagi) saya tawaran dua perkara. Satu, Gabenor Pulau Pinang. Saya tanya (dia) balik: What? Governor of Penang? Terbayang (di) depan saya (Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng) menghadap saya dan sembah, melutut.

"Kedua, Pengerusi Permodalan Nasional Berhad (PNB)," katanya di depan kira-kira 1,500 hadirian.

Bagaimanapun tidak jelas sama ada tawaran itu dibuat sebelum atau selepas Muhyiddin disingkirkan daripada jawatan timbalan perdana menteri.

Menjelaskan keadaan itu Ahli Parlimen Pagoh berkenaan memberitahu tidak dapat menerima tawaran yang diberikan kerana ia membabitkan soal maruah.

"Kalau saya terima maknanya saya makan dedak (boleh dibeli). Rakyat akan berkata orang nombor satu memakan dedak ialah Muhyiddin.

"Saya tak boleh menggadaikan prinsip perjuangan saya hanya kerana ada tawaran jawatan walau setinggi mana sekali pun," katanya.

Silat Melayu

DOA DOHA

WALI SONGO

Video Penjelasan Isu cincin RM 24 Juta.

WAJIB TONTON

Top Blogges

B. 10 Artikal Menarik Minggu ini.

C. Senarai Blog Wajib Baca Rakan Malaysia Transformasi Minda Rakyat