Google+ Followers

TERIMA KASIH

MTMR

Thursday, March 31, 2016

Terkini: Singapura telah menyoal 40 bank termasuk dua bank terbesar di Australia berhubung dana berkaitan 1MDB.

Lembaga Kewangan Singapura (MAS) telah menyoal kira-kira 40 bank, termasuk dua bank terbesar di Australia dalam siasatannya berhubung dana berkaitan dengan 1MDB.

Menurut akhbar The Australian, pemindahan serendah AU$50,000 (kira-kira RM149,998) di bawah penelitian untuk melihat sama ada dana berkenaan dipecahkan supaya tidak dapat dikesan.

Lembaga Kewangan Singapura sebelum ini mengesahkan ia sedang menyiasat dana berkaitan 1MDB, manakala polis republik itu memberitahu Bank Negara Malaysia bahawa wang berjumlah AS$ 529 juta (kira-kira RM2.1 bilion) mengalir dari bank Switzerland, BSI kepada ahli perniagaan Jho Low.

The Australian berkata pihak berkuasa menyoal bank kenapa akaun khusus dibuka dan jenis urusniaga.

Menurut laporan itu, bentuk soalan sedemikian bertujuan memaksa bank-bank untuk memberi maklumat.

Malaysiakini telah menghubungi Lembaga Kewangan Singapura untuk mendapatkan ulasan mereka.

Ini susulan laporan oleh The Wall Street Journal dan Perbadanan Penyiaran Australia (ABC) yang mendedahkan bahawa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak menerima kira-kira AS$1 bilion (kira-kira RM3.9 bilion) daripada pelbagai sumber antara tahun 2011.

Najib dilaporkan membelanjakan dana berkenaan bukan sahaja bagi kempen politik tetapi juga bagi percutian, pembelian kereta mewah, barangan kemas dan membeli-belah di gedung-gedung fesyen terkemuka.

Malaysiakini telah menghubungi Pejabat Perdana Menteri (PMO) untuk mendapatkan jawapan.

PMO semalam berkata laporan ABC yang memaparkan surat daripada seorang putera Arab Saudi mengenai sumbangan itu membuktikan bahawa Najib bercakap benar.

Kementerian Luar, bagaimanapun, berkata laporan itu berat sebelah.

Pengkritik mengaitkan ‘derma’ ribuan juta ringgit yang disalurkan kepada 1MDB yang diilhamkan Najib, terutamanya selepas firma pelaburan negara itu menghadapi kesukaran membayar pinjamannya, tahun lalu.

Najib telah menafikan menggunakan wang rakyat untuk kegunaan peribadi, manakala 1MDB telah menjual aset utama bagi mengurangkan masalah masalah tunai.

Rahsia KOMANDO MALAYSIA didedahkan!!!

Rahsia latihan komando Malaysia didedahkan bukanlah cerita baru, namun yang didedahkan hanyalah asas sahaja dan latihan sebenar sememangnya rahsia bagi menjaga rahsia ketenteraan / kepolisian Malaysia.

Kursus asas komando ada 4 asas untuk di anugerahkan beret pasukan khas masing masing. 4 asas ini amat penting dalam latihan komando. Jom kita cerita tentang Rejimen Gerakhas, ATM.
Pasukan khas lain hampir sama. Cuma posting ini lebih kepada GGK.

Bukan senang untuk mendapatkan beret hijau kerana perlu melalui 4 latihan asas ini;-

Latihan Pemanas Badan
Ikhtiar Hidup
Laut
Ujian Akhir

1. Latihan Pemanas Badan

Ujian pemanas badan atau lebih dikenali sebagai peringkat kem berlangsung di Kem Sg Udang selama 5 minggu.

Latihan di sini disebut pemanas badan untuk pelatih bersedia menghadapi latihan di peringkat seterusnya yang mungkin lebih mencabar. Pelatih akan diperkenalkan dengan kehidupan seorang komando dan dididik agar tidak kenal erti belas kasihan, terutamanya kepada musuh.

Beberapa kemahiran rahsia juga diajar di sini. Antara latihannya seperti abseiling dari menara dan helikopter, latihan menembak, perubatan medan, penggunaan pelbagai senjata, bahan letupan, semboyan dan sebagainya.

Antara syarat‐syarat yang perlu dipatuhi sepanjang kursus selama 3 bulan ini, pelatih hanya boleh tidur selama lebih kurang 3 jam sahaja. Pelatih juga tidak dibenarkan mandi.

Makanan yang diberikan tidak sempurna, tetapi berkhasiat. Sementara latihan fizikal pula ialah:-

Larian jarak jauh (76km) yang perlu dilengkapkan dalam 2 sesi iaitu siang dan malam, tidak melebihi 12 jam. (Jumlah larian 152 km). Jalan lasak/laju 25 km. Pandu arah pelbagai bentuk muka bumi (138 km), juga dalam 2 sesi dan dalam masa yang ditetapkan.(Jumlah keseluruhan perjalanan 276 km)

2. Ikhtiar Hidup:-

Latihan ikhtiar hidup dijalankan selama 3 minggu melibatkan kawasan hutan dan paya. Peringkat ini adalah yang paling sukar dalam kebanyakan kursus komando. Ia memerlukan ketahanan mental dan fizikal yang amat tinggi. Tidak disediakan makanan.

Pelatih diajar dan seterusnya berusaha untuk mencari makanan sendiri di kawasan sekeliling untuk terus hidup. Khemah juga tidak disertakan. Pelatih hanya tidur di kawasan‐kawasan selamat seperti di atas pokok. Latihan teknik ronda dalam kumpulan kecil dan segala ilmu peperangan hutan didedahkan.

Aktiviti pandu arah dalam hutan sejauh 90 km juga diwajibkan. Sebelum latihan di paya, sekali lagi pelatih akan mengharungi perjalanan pelbagai bentuk muka bumi sejauh 160 km (tidak boleh lebih dari 3 hari).

Antara syarat jalan jauh itu, pelatih tidak boleh berhenti berjalan kecuali buang air dan makan. Di paya, pelatih harus menanggalkan pakaian kecuali seluar dalam, seluruh tubuh mesti disapu dengan lumpur bagi tujuan mengelak dari dihidu atau digigit oleh hidupan liar di paya.

Teknik bekukan kedudukan, operasi dan asas pertempuran di kawasan paya diajar. Tidak ketinggalan, ikhtiar hidup. Pelatih diberi beberapa batang mancis, parang dan seorang satu tempurung kelapa. Para pelatih juga perlu membuat tombak runcing sebagai alat tambahan untuk berburu.

3. Laut:-

Pelatih akan dibawa kembali ke Kem Sg Udang untuk memulakan peringkat laut selama 2 minggu. Kemahiran paling asas yang diajarkan di sini ialah berenang di dasar laut, drown proofing dan teknik menahan nafas.

Lain‐lain seperti ikhtiar hidup laut, isyarat kod morse dan pertempuran di dasar dan permukaan.

Aktiviti berkayak dengan kanu sejauh 20 km dan pandu arah laut hanya 10 km. Peringkat laut merupakan ujian paling ringan dalam kursus asas komando.

4. Ujian Akhir:-

Setelah kesemua peringkat diharungi, maka tamatlah sesi pembelajarannya. Tiba masanya untuk para pelatih menghadapi ‘ujian’ untuk dinilai adakah pelatih dapat mengaplikasikan apa yang telah dipelajari sebelumnya dengan sebaik mungkin.

Terlebih dahulu pelatih akan diberi taklimat secukupnya untuk persediaan ujian akhir ini. Ia akan lebih bersifat realistik. Ia di pecahkan kepada 3 peringkat utama:

a. Peringkat perjalanan/Air gelap:-

Maksud perjalanan di sini ialah perjalanan menuju ke kawasan operasi. Biasanya ia mengikut jalan sungai. Pelatih akan bertolak pada waktu malam dengan menggunakan kanu. Jarak perjalanan ini tidak tetap, mengikut berapa panjangnya anak sungai.

b. Peringkat Operasi:-

Tiba dikawasan operasi yang telah dikenal pasti, pelatih akan membuat satu serangan ke atas kubu musuh tersebut. Serangan itu sama seperti demonstrasi serangan pantai semasa hari penganugerahan beret. Cuma kali ini skalanya lebih besar dan kompleks.

c. Peringkat Pelarian:-

Setelah serangan berjaya dilaksanakan dan objektif tercapai, pelatih dipaksa sekeras‐kerasnya berundur dari kawasan itu tanpa meninggalkan sebarang kesan. Mereka perlu melarikan diri dan mengelak dari dikesan oleh jurulatih yang bertindak sebagai musuh (bersenjata).

Proses pembolosan ini dipanggil Escape & Evasion (E&E). Jarak pelarian biasanya mencecah 200 km untuk pelatih sampai ke checkpoint yang ditetapkan.

Sekiranya pelatih dapat dikesan dan tertangkap, jurulatih yang bertindak sebagai musuh tadi akan mendera dan menekan mental pelatih supaya membocorkan maklumat rakan‐rakan pelatih lain yang berjaya mengelakkan diri.

Sekiranya pelatih memberitahu apa‐apa rahsia, maka beliau akan gagal keseluruhan kursus dan tidak layak memakai beret hijau. Ini disebabkan pelatih tersebut tidak tahan seksaan yang dikenakan.

Oleh itu, sekiranya seksaan dalam latihan pun tak boleh tahan bagaimana pula nak menghadapi seksaan oleh musuh sebenar yang jauh lebih perit, bahkan sampai meragut nyawa.

Terdapat pelbagai bentuk penderaan/penyeksaan seperti dipukul, dipaksa memakan najis, digantung dengan keadaan kepala di bawah dan lain‐lain.

Sebagai tambahan, terdapat syarat‐syarat yang perlu dipatuhi jurulatih dalam latihan penderaan ini. Antaranya ialah tidak boleh menyeksa rekrut sehingga menyebabkan kecederaan dalaman atau kematian.

Penganugerahan Beret Khas:-

Pelatih yang berjaya dan disahkan, layak bergelar KOMANDO. Mereka akan berehat di sebuah kem tentera, iaitu di mana tempat berakhirnya proses E&E.

Juga memberi peluang kepada rekrut‐rekrut baru komando tadi berhubung dengan keluarga dan membuat persediaan semasa hari penganugerahan.

Jadi, tidak hairanlah jika Komando Malaysia diiktiraf antara komando terbaik di dunia sehingga pernah di dokumentarikan oleh Asia Channel.
#GGK #PASKAL #PASKAU #UTK #VAT69 #STARTEAM

MAKA, JANGAN SELAMBA SELAMBA NYE MEMPERLEKEHKAN KERJAYA PASUKAN KESELAMATAN.

TAKBIR : KESELAMATAN NEGARA ORANG POLITIK JANGAN MANDAI-MANDAI?

BERKONGSI DENGAN BLOGER MALAYSIA MILITARY POWER

String of Pearl (CHINA) vs Air Sea Battle Doctrine (US) dan Malaysia yg tersepit di tengah

Segalanya bermula dengan pendaratan tentera China di James Shoal. Hanya 80 km sahaja dari Bintulu. Persoalan dalam benak semua orang: apa rasionalnya China membuat tuntutan sejauh itu?

Apakah yang terjadi pada hari tersebut?

Kapal Kelas Kedah meronda menjaga perairan negara 24 jam sehari dan sangat penting bagi kapal2 ini memiliki taring yang sepatutnya.. Kejadian di James Shoal walaupun masih samar2 sehingga sekarang merupakan pengajaran paling tepat kepada Malaysia.

Semasa fleet amphibious PLA-N berlabuh di James Shoal , 80 km dari Bintulu.. di percayai, Kapal KD Perak satu2 nya kapal TLDM yang bukan sahaja dapat mengesan, malah sepanjang masa shadow kapal2 china tersebut. Kemudian tetiba TLDM meletakkan upgrade semua kapal NGPV kelas Kedah sebagai priority.. namun begitu BAJET TIADA.

Bayangkan Navy dah bagi tau ni NGPV kelas Kedah mesti di upgrade .. tetapi Gomen tak dapat allocate bajet yang sepatutnya untuk kapal2 ni. Mengapa?

Aku tak sure apa yang terjadi semasa insiden James Shoal tu tetapi Laksamana Dato' Sri Abdul Aziz bin Haji Jaafar menggariskan bahawa prioritynya ialah EADS 3D radar dan pemasangan surface-to-surface missile (SSM). EADS 3D radar mesti di ganti? peliknya... sebab EADS 3D radar merupakan radar yang bagus dan boleh di katakan baru lah. TLDM nak sama ada major software dan hardware upgrade atau tukar terus radar tu. Apo yg terjadi di James Shoal sampai begitu sekali ek?

MENGAPA CHINA BERSUNGGUH2 MENUNTUT SPRATLY?

Kita sebenarnya duduk di dalam buffer zone pertahanan China dari serangan US.. di panggil FIRST ISLAND CHAIN. China mesti secure buffer zone ini supaya dapat counter AIR SEA BATTLE INISIATIF milik amerika yang di reka untuk menyerang China. Sekarang pun 'perperangan' sedang berlangsung, mcm permainan catur.. amerika dan China masing2 sedang susun buah catur masing2.

Buffer zone pertama China ialah yg di tulis Inner Island Chain tu

Ini sebenarnya konflik yang sedang berlangsung sekarang. ATM rasanya dah menyedari lama perkara ni dan dah gariskan keperluan ATM bagi pembelian2 sistem persenjataan yang sangat di perlukan sekarang. Tapi ahli politik tak faham perkara ni.

Punca utama tuntutan china ialah untuk create buffer zone dari serangan US. Mereka lancarkan serampang dua mata.. dalam masa mereka membuat tuntutan ke atas spratly dan melakukan atur gerak ketenteraan yang agresif.. dalam masa yang sama China menjalinkan hubungan diplomatik dengan negara2 di dalam First Island Chain... Hence di panggil String of Pearl.

Tak di tunjukkan dalam imej tapi malaysia dan sumatera termasuk dalam payung pertahanan ni Escalation paling latest ialah China dah create restrictions on air space over senkaku islands dan kemungkinan mereka akan create no flying zone jugak kat perairan spratly .. sebab tu TUDM sangat sangat perlukan MRCA. Tetapi pemimpin sekarang tak faham atau buat2 tak faham perkara ni dan nak jadi cerita pembangkang langsung tak aware perkara ni to such extent mahukan kekuatan ATM di kurangkan.

Pertembungan antara China dan US merupakan sesuatu yang sukar di halang.

Dalam masa kedua2 pihak berperang melalui Diplomatik, perletakkan pengkalan2 tentera, atur gerak kapal2 dan peluru berpandu... kita juga boleh melihat peningkatan aset2 ketenteraan di Pasifik.

Mampukah ATM berhadapan dengan konflik ini? Tuan2. Semasa Malaysia menghadapi krisis Lahad Datu yang di klasifikasikan sebagai Low Intensity Conflict.. TLDM dengan sokongan dari Maritim dan Polis Marin telah melakukan naval blockade di perairan Sabah. Naval Blocakde ini sebenarnya telah menyebabkan hampir kebanyakkan Aset2 TLDM digunakan dan melemahkan bahagian2 yang lain.

China Serta Merta mengambil kesempatan tersebut dan melakukan latihan di James Shoal.

Kita hanya dapat menghantar KD Perak yang hanya bersenjatakan MERIAM sahaja untuk memantau fleet tentera laut China tersebut. Tuan2 boleh bayangkan bagaimana situasi KD PERAK?

Perbandingan Hypothetically antara TLDM dan PLA-N aku mmg dah lama nak tulis perkara ni dalam blog.. tapi aku tak sure orang boleh faham ke tak.

P/S: 'KALAU KITA TAK MENANG TAK PAYAH PERANG'

TAKDIR : POLITIK SEKARANG?

DS Najib Razak nampak orang sokong PM  je, lepastu berani kutuk Tun M. lantik ke jawatan-jawatan yang agak selesakan orang tu? Padahal di negeri sendiri pun kalah!!! Orang tempat sendiri pun tidak menerima kenapa DSN lantik orang-orang macam tu?

Macam cerita musang berjanggut?

Patut DSN kena perhalusi sebelum melantik seseorang. Bukan apalah, tengoklah apa dah jadi sekarang?

Ada dua kemungkinan yang boleh berlaku dalam Politik Tanah tumpahnya darahku?

1. DSN undur sekarang. Dengan buat pemilihan UMNO. Dengan kadar segera. Kerana tempuh dua tahun menjelang 2018 bukan masa yang lama?

2. UMNO dan BN menjadi pembangkang sepenuhnya pada tahun 2018?  Percaya atau tidak bukan tanggungjawab saya untuk memaksa untuk dipercayaai? Tanda-tanda ke arah tersebut banyak dan jelas?

Tidak termasuk lagI isu-isu semasa yang dihadapi DS?

Sama-sama kita nantikan!!!

Silat Melayu

DOA DOHA

WALI SONGO

Video Penjelasan Isu cincin RM 24 Juta.

WAJIB TONTON

Top Blogges

B. 10 Artikal Menarik Minggu ini.

C. Senarai Blog Wajib Baca Rakan Malaysia Transformasi Minda Rakyat