Google+ Followers

TERIMA KASIH

MTMR

Monday, July 21, 2014

ESSCOM tahan 69 nelayan, 11 bot pada hari kedua perintah berkurung

LAHAD DATU: Pihak Kawasan Keselamatan Khas Pantai Timur Sabah (ESSCOM) menahan 69 nelayan termasuk 10 wanita dan 11 bot di sekitar perairan Sandakan, Lahad Datu dan Semporna kerana melanggar perintah berkurung pada hari kedua pelaksanaan perintah itu.

Komander ESSCOM, Datuk Abdul Rashid Harun, berkata tujuh daripada 11 bot itu ditahan oleh Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) manakala selebihnya oleh Pasukan Polis Marin.
"Kita tahan mereka (nelayan) kerana berada di kawasan larangan semasa perintah berkurung dikuatkuasakan dari 6 petang semalam hingga 6 pagi tadi.

Terkini: KES KIKI yang patut kita tahu?

APA YANG MENYEBABKAN KIKI TERLALU MARAH?

Berikut adalah perkongsian dari seorang sahabat. 

Bukan ingin memarakkan api perkauman. Namun ia adalah pengajaran kepada semua agar kebenaran jangan cuba untuk ditenggelamkan. Seperti respon awal saya setelah melihat video Kiki mengamok.. Saya mempersoalkan apa yang dikatakan oleh uncle Sim itu hingga menyebabkan Kiki terlalu marah? Akhirnya persoalan saya TERJAWAB melalui info berikut. MOHON VIRALKAN.

Salam bro, just nak info satu fakta. Adik aku polis kat kuantan so dia byk dpt info pasal kes kiki. Berikut adalah cerita dari kiki... 

Disini saya ingin menceritakan punca sebenar yang menyebabkan kiki mengamuk ( tiada dalam rakaman video viral). Sebaik saja kereta Pegeot Kiki dilanggar oleh kereta toyota uncle Sim, beliau terus keluar dalam keadaan amat kecewa sebelum bergegas mendapatkan uncle sim yang masih berada di dalam kereta. Kira2 seminit Kiki ketuk cermin pintu kereta tersebut bagi menyuruh uncle tersebut keluar.. Sebaliknya uncle tu hanya menurunkan cermin dan berkata " sikit saja ma, kasi cincai lorh". Kiki yang tidak puas hati terus ketuk cermin terbabit kali ni agak kuat. Uncle tersebut kemudiannya mengeluarkan not RM50 dan paksa kiki ambil. 

Akibat berasa tercabar dengan tindakan uncle yang tak sporting tu, Kiki terus mengambil lock stereng dan mengetuk kereta terbabit. Sebenarnya tindakan kiki bukanlah hendak mencederakan uncle sim. Sebaliknye mahu uncle sim keluar. Sebaik saja uncle keluar.. Kiki teros merampas kunci kenderaan toyota terbabit. Uncle yang terkejut dgn tindakan kiki tersebut telah terlepas cakap mengatakan "pukimak melayu sohai".

Dan berlakulah tindakan yg tidak terkawal bila Kiki mengamuk seperti yang dirakam dalam video viral. Hal yang sebenarnya Kiki mengamuk bukanlah sebab kenderaannya dilanggar sebaliknya tindakan celupar uncle tersebut menghina bangsa Melayu.

KINI saya baru faham mengapa Uncle Sim tidak mahu membuat laporan polis...
Itu pasal aku percaya Kiki Kamaruddin

APA YANG MENYEBABKAN KIKI TERLALU MARAH?

Berikut adalah perkongsian dari seorang sahabat.

Bukan ingin memarakkan api perkauman. Namun ia adalah pengajaran kepa...da semua agar kebenaran jangan cuba untuk ditenggelamkan. Seperti respon awal saya setelah melihat video Kiki mengamok.. Saya mempersoalkan apa yang dikatakan oleh uncle Sim itu hingga menyebabkan Kiki terlalu marah? Akhirnya persoalan saya TERJAWAB melalui info berikut. MOHON VIRALKAN.

Salam bro, just nak info satu fakta. Adik aku polis kat kuantan so dia byk dpt info pasal kes kiki. Berikut adalah cerita dari kiki.

Senarai Nama Mangsa Rakyat Malaysia MH17


Al-Fatihah kepada mangsa yang beragama Islam.

KUALA LUMPUR: Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak menuntut pihak terbabit memberi kerjasama supaya dapat membawa pulang mayat warga Malaysia untuk disemadikan di tanah air sebelum Aidilfitri.

“Saya menuntut pihak-pihak terbabit beri kerjasama supaya kita dapat bawa pulang mayat-mayat warga Malaysia untuk disemadikan di tanah air sebelum Aidilfitri,” katanya.
 

Beliau berkata demikian dalam entri terbaru akaun Twitter milik beliau, hari ini.
 

Iskandar Johor terima RM9.72 bilion pelaburan enam bulan pertama 2014

 
JOHOR BAHRU: Wilayah Pembangunan Iskandar Malaysia menerima pelaburan baru berjumlah RM9.72 bilion dalam tempoh enam bulan pertama tahun ini.

Jumlah itu sekali gus menjadikan wilayah pembangunan itu menerima pelaburan komited terkumpul RM146.2 bilion dari 2006 hingga 30 Jun tahun ini.
 
Sektor pengilangan mencatat pelaburan komited terkumpul tertinggi iaitu sebanyak RM50.54 bilion iaitu 35 peratus diikuti logistik (RM4.81 billion), pelancongan (RM2.67 bilion), penjagaan kesihatan (RM2.59 bilion), pendidikan (RM1.56 bilion), perkhidmatan kewangan (RM1.32 bilion) dan industri kreatif (RM0.4 bilion).

Penyelamat jumpa 251 mayat di tempat kejadian - jawatankuasa

Photo: Penyelamat jumpa 251 mayat di tempat kejadian - jawatankuasa

21 Julai 2014
KIEV: Pasukan penyelamat menjumpai 251 mayat dan 86 cebisan daging sehingga petang semalam di tempat kejadian di mana pesawat Penerbangan Malaysia terhempas dan sebuah kereta api dengan gerabak dingin sudah tiba untuk mengambil mayat berkenaan. 

Dalam satu kenyataan, jawatankuasa yang menyiasat bencana itu berkata kereta api pertama yang dimuatkan dengan mayat hampir 200 mangsa kini tersangkut di stesen bandar Torez kerana pihak pengganas menghalang jalan keluar. - Reuters (Berita Harian)
KIEV: Pasukan penyelamat menjumpai 251 mayat dan 86 cebisan daging sehingga petang semalam di tempat kejadian di mana pesawat Penerbangan Malaysia terhempas dan seb...uah kereta api dengan gerabak dingin sudah tiba untuk mengambil mayat berkenaan.

Dalam satu kenyataan, jawatankuasa yang menyiasat bencana itu berkata kereta api pertama yang dimuatkan dengan mayat hampir 200 mangsa kini tersangkut di stesen bandar Torez kerana pihak pengganas menghalang jalan keluar. - Reuters (Berita Harian) 

Silat Melayu

DOA DOHA

WALI SONGO

Video Penjelasan Isu cincin RM 24 Juta.

WAJIB TONTON

Top Blogges

B. 10 Artikal Menarik Minggu ini.

C. Senarai Blog Wajib Baca Rakan Malaysia Transformasi Minda Rakyat